Кой побърка времето

12545 | 18 ян. 2014 | 08:16

Топят ли се ледовете, колко грешки има във филма, за който Ал Гор стана Нобелов лауреат, и кои са най-шантавите идеи за спасяване на Земята от


 


         
   


Времето полудя окончателно! В Америка първо замръзна адът, а след това и Ниагарският водопад.
Минус 50 по Целзий. При това не в Аляска, а в Чикаго. В Лондон подгизнаха и под езика от дъждове, в Италия не само Венеция стана плавателна от навод- ненията.

У нас пък настанаха едни януарски жеги... Пловдив счупи температурния рекорд, като вдигна термометъра до 17 градуса, а във Варна тръгнаха на плаж.

Когато климатът извърши рязък обрат, американците обикновено казват: „Тези от Кейп Канаверал пак му направиха нещо на времето.“ Тази зима обаче сякаш Дядо Боже, Байконур и Кейп Канаверал сигурно групово са полудели. Учените - също. Едни твърдят, че ни е шамаросало глобалното затопляне, други ни плашат с глобално измръзване, а трети виждат световна конспирация и в двете теории.

Споко! Каквото и да се случи, ще е след столетия. Да му мислят потомците!

 

   
         

 

Кой побърка времето?

Някои от изследователите на климатичните аномалии свързват необичайната промяна на температурите с изменението на топлото течение Гълфстрийм. В края на 2013 г. климатолозите засякоха най-ниската му скорост за последните пет години и като основна причина за непокорното движение посочиха разлива на нефт в Мексиканския залив в резултат на избухналата през 2010 г. нефтена платформа на „Бритиш петролиум“. Взривът, чиито последствия ясно се отчитат сега, предизвика най-голямата в историята на САЩ екологична катастрофа. Въз основа на спътниковите данни се установи, че Гълфстрийм, осигуряващ мекия климат на Европа и стабилизиращ метеорологичните промени на цялата планета, изчезва. В момента учените алармират, че ако течението, наречено „естествената отоплителна система на континента“ се загуби напълно, това ще доведе до още по-тежки зими, дори климатични катастрофи и изчезването на цели екосистеми.

Според други наблюдатели на климатичните промени аномалиите във времето този сезон са резултат от тоталното глобално затопляне на Земята и промяна на обичайния климат, с който обитателите на планетата са свикнали от столетия. Учените от университета в Пенсилвания стигат дори до зловещи прогнози, вещаещи „климатичен апокалипсис“, като най-пострадали ще са местата с традиционно студени зими. Ако продължи тенденцията, те ще станат смъртоносно ледени. Колкото и да е странно, нечовешкият студ пристига от неконтролируемото загряване на планетата и резултатът е повече влага в топлия въздух, отколкото в студения. Това доведе до необичайно ниските температури в регионите с по-топъл климат и изключително силни и невиждани до този момент снеговалежи в студените места.

Не са по-оптимистични прогнозите и на японските учени, които също отчитат охлаждане в резултат на затоплянето. След като анализираха необичайната американска зима, от Токио излязоха с шокиращо „признание“: ако Земята не бъде унищожена на 5 февруари 2040 г. от астероида 2011 AG5, през 2055 г. в света ще започне нов ледников период. Океанографът Мототака Накамура подкрепя становището с изследванията си на океанските температури. Те бележат понижение в резултат на намаляване на слънчевата активност и планетарното охлаждане. Неговото бледо начало се забелязва в зимата на 2013 г., а пикът се очаква да настъпи през 2055 г. Според предположенията на учените новият ледников период ще продължи два века.
 

         
   

България ще оцелее


В края на миналата година сп. „Нешънъл джиографик“ си зададе въпроса, ако под въздействие на високите температури се стопи целият лед на Земята, какво ще се случи с родната ни планета.

Добрата новина е, че България ще оцелее. Участъкът на Дунав между България и Румъния обаче ще се превърне в огромен залив на Черно море. Морската вода ще покрие почти цялото северно крайбрежие на Черно море заедно с полуостров Крим в Украйна. То от своя страна ще бъде свързано с Каспийско море чрез новообразувал се проток.

Ще бъдат унищожени много от забележителностите на Европа. Ще изчезнат Лондон и Венеция. Под вода ще са Холандия и голяма част от Дания. В Северна Америка под вода ще се окаже атлантическото крайбрежие на САЩ, включително Флорида. Под вода ще е голяма част от Калифорния. Африка в значителна степен ще остане незасегната. В Азия водата ще залее територии, на които днес живеят около 600 милиона китайци. 

   
         
   

 

   
   

„Неудобната истина“
и ефектът на световната паника

 

Филмът на Ал Гор „Неудобната истина“ още с излизането си разтърси защитниците на околната среда. Лентата е базирана на презентация за опасностите от глобалното затопляне, която някогашният журналист е изнасял над 1000 пъти - от Вашингтон и повечето от възловите американски градове през Западна Европа, та чак до Китай, Япония и Южна Корея. И неизненадващо лентата с изумителна лекота спечели световните медии, световната публика и два „Оскара“ - за най-добър документален филм и за най-добра песен към филм за I Need To Wake Up.

Въглероден двуокис, метан, озон - ежедневно бълваме в атмосферата колосални количества парникови газове. И според лентата след десет години промените в климата, причинени от парниковия ефект, ще бъдат необратими.

            
    Ал Гор в кадър от филма
   
 

Филмът е зрелищен мултимедиен продукт, често забавен с маниера на небрежния Ал Гор. Той бързо се превърна не само в касов хит, но и се прожектира като част от учебната програма на много места по света.

Британски съд обаче, който трябваше да се произнесе за това дали филмът може да се показва в средните училища на Острова, обяви, че в него има „девет научни грешки“ и може да се показва в училищата само ако е съпътстван и с аргументи, неподкрепящи тезата, че глобалното затопляне е предизвикано единствено от човешката дейност.

Сред деветте предполагаеми грешки, посочени от съда, са: Ал Гор казва, че нивото на Световния океан ще се покачи със седем метра в „близко бъдеще“, ако се стопят ледовете в Гренландия или Западна Антарктида. Според съда такова твърдение „предизвиква паника“ и въпреки че стопяването на леда наистина би довело до покачване на Световния океан, това най-вероятно ще се случи за хиляда години.

Относно твърдението на автора, че изчезването на снега на Килиманджаро е причинено от затоплянето, съдът настоява за допълнението, че според преобладаващото мнение в научните среди това не може да бъде доказано.

Съдът не одобрява и това, че Ал Гор се позовава на научно изследване, според което за първи път полярните мечки се давят, защото са принудени да преплуват огромни разстояния - до 100 км, в търсене на лед. Съдът постанови, че „единственият научен факт, известен към момента, е, че са намерени четири полярни мечки, които са се удавили по време на буря.“ 

   
   

 

   
   

Лято посред зима


На 11 януари в Пловдив падна 93-годишен рекорд, защото бе отчетена температура от 17 градуса, което засенчи измерените през 1921 г. 13,9 градуса. На следващия ден в Пловдив беше с 6 десети по-хладно, но и тези 16,4 градуса превърнаха деня 12 януари 2013 г. в най-топлия на тази дата, откакто се води статистика. Предишният рекорд принадлежеше на 1946 г. с 15,5 градуса на тази дата. На 13 януари отново беше 17 градуса и за трети пореден ден беше регистрирано върхово постижение. До този момент най-топло на този ден е било през 1976 г. - 16,5 градуса.
Небивала жега изпълни плажовете във Варна и Бургаско.

В Чирпан термометрите отчетоха 14,8 градуса, докато на същата дата преди 7 години там са измерени 13,2 градуса. В Карнобат и Сливен живакът се качи съответно до 13,5 градуса и до 13,8 градуса. Максималната температура в Елхово бе 14,2 градуса по Целзий. В Ловеч и Видин температурите достигнаха 16 градуса.

   
   

   
   

 

   

 

Интервю с доц. Боян КИРОВ: Очаква ни сериозно захлаждане(в. Преса, печатно издание, брой 17 (723 от 18 януари 2014)


 


Еврохолд

От категорията

Георги Марков: Комунизмът се завърна, освен в Брюксел, и в Ню Йорк

Георги Марков: Комунизмът се завърна, освен в Брюксел, и в Ню Йорк-1614159340.jpg

"Срамувам се, че съм белгиец" - Това са думи на Александър де Кро - ...

17 апр. 2024 | 10:48

"Политико": Шамар за Шолц в Пекин и "четири принципа" за разрешаване на конфликта в Украйна

Си Дзинпин и Олаф Шолц в Пекин-Si-Dzinpin-i-Olaf-Sholts-v-Pekin_1713341116.jpg

Китайският лидер каза на Шолц, който е в Китай на четиридневно посещение, че ...

17 апр. 2024 | 11:04

"Уолстройт джънръл": Следващите месеци може да променят драстично хода на войната в полза на Русия

-Ruskata-armiya-efektivno-izpolzva--ubiystvena-kombinatsiya--sreshtu-ukrainskite-vaorazheni-sili--koyato-vklyuchva-ednovremennoto-izpolzvane-na-dronove-i-artileriya_1710497627.jpg

Сега Русия атакува на няколко фронта. Критичната цел е град Часов Яр, на запад ...

17 апр. 2024 | 12:48

"Ню Йорк таймс" забрани "геноцид, етническо прочистване и окупирана територия" в материалите за Газа

"Ню Йорк таймс" забрани "геноцид, етническо прочистване и окупирана територия" в материалите за Газа--Nyu-York-tayms--zabrani--genotsid--etnichesko-prochistvane-i-okupirana-teritoriya--v-materialite-za-Gaza_1713342303.jpg

За сметка на това се препоръчва да се използват „тероризъм“ и „терорист“ при ...

17 апр. 2024 | 11:24

Най-важното

Сега, за да не ни се смеят хората – да бъдем на висотата и да носим отговорност, настоя Борисов

Борисов: Когато променяхме Конституцията, мислехме как 10 години ще бъдем в блок ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС

Борисов: Когато променяхме Конституцията, мислехме как 10 години ще бъдем в блок ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС-Borisov--Kogato-promenyahme-Konstitutsiyata--mislehme-kak-10-godini-shte-badem-v-blok-PP-DB--GERB-i-DPS_1713348449.jpg

През последните 9 месеца ГЕРБ е носил цялата отговорност за външната политиката ...

17 апр. 2024 | 12:50

Щом е решил така Главчев, Даниел Митов трябва да бъде външен министър, обяви председателят на ДПС.

Пеевски: България не може да стои без външен министър. Президентът веднага трябва да подпише указа

-Peevski--Tsyalata-otgovornost-za-tova--koeto-se-sluchva-v-mitnitsite--e-na-Asen-Vasilev_1712218317.jpg

"Никога не съм казвал, че подкрепям земеделския министър. Никога не съм ...

17 апр. 2024 | 09:35

Управител на НЗОК става подуправителят проф. Момчил Мавров,

Парламентът освободи управителя на НЗОК Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на НЗОК Станимир Михайлов-Stanimir-Mihaylov-e-podlozhen-na-krastosan-razpit-za-imotni-sdelki-i-prane-na-pari_1690579762.jpg

Точката беше включена за разглеждане по предложение на председателя на ...

17 апр. 2024 | 12:10

Подлагаме абсолютно на съмнение честността на изборите, заяви лидерът на БСП

Нинова: С „Възраждане“ внасяме вот на недоверие срещу служебния кабинет, ако Радев не смени Главчев

Подлагаме абсолютно на съмнение честността на изборите, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова
Снимка БТА--_1713345151.jpg

"Служебният кабинет на Главчев е фалшиво служебен. Получихме ...

17 апр. 2024 | 11:13

67 подписа са положени под предложения от "Възраждане" и подкрепен от БСП и "Има такъв народ" вот на недоверие

Костадинов: И ИТН подкрепиха искането за вот на недоверие към служебния кабинет

Костадинов: И ИТН подкрепиха вота на недоверие към служебния кабинет на ГЕРБ и ДПС-Kostadinov--I-ITN-podkrepiha-vota-na-nedoverie-kam-sluzhebniya-kabinet-na-GERB-i-DPS_1713347309.jpg

Истината е, че ние не можем да имаме доверие на служебния кабинет, но те поне ...

17 апр. 2024 | 12:48

В сряда в Брюксел Главчев ще присъства на прием при крал Филип I

Премиерът Димитър Главчев ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет

Премиерът Димитър Главчев ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет-Premierat-Dimitar-Glavchev-naznachi-trima-zamestnik-ministri---v-MVR-i-Ministerstvoto-na-pravosadieto_1712904306.jpg

Държавните и правителствените ръководители ще обсъдят новия пакт за ...

17 апр. 2024 | 08:16

Депутатите ще обсъдят доклад за състоянието на въоръжените сили

Народното събрание изслушва служебните министри Людмила Петкова и Виолета Коритарова (НА ЖИВО)
(Видео)

Народното събрание ще изслуша служебните министри Людмила Петкова и Виолета Коритарова-Deputatite-othvarliha-vetoto-na-prezidenta-za-BTR-ite-Snimka-BTA_1702048400.jpg

В дневния ред е и второто четене на законопроект за изменение на Закона за ...

17 апр. 2024 | 08:08

Направихте Конституцията мръсна дрипа и я съсипахте, ПП-ДБ влязохте в сглобката, за да ви дадат нещо от каналите

Гешев пред комисията "Нотариуса": Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу

Гешев пред комисията за Нотариуса: Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу-Geshev-pred-komisiyata-za-Notariusa--Izpolzvaha-vi-kato-poleznite-idioti--Uchastvam-v-predizborno-shou_1713270771.jpg

Будна кома и насипно състояние остави управлението на Бойко Рашков ...

16 апр. 2024 | 15:24

Предстоят важни решения в ЕС, трябва да се върви към интеграция на отбраната и на сигурността

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18