Албена Данаилова:

Музиката сваля маските

14154 | 19 ян. 2014 | 09:08

Интервю на Веселка МАРИНОВА за таланта, трудолюбието и за България, погледната отвън


         
    Албена Данаилова е българката цигуларка, която изведе Виенската филхармония на тазгодишния новогодишен концерт. Родителите й са музиканти. Завършва националното музикално училище „Любомир Пипков, после и Музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров“. Продължава образованието си в Рощок, Германия. Била е концертмайстор на Лондонската филхармония и на операта в Мюнхен. През 2008 г. печели конкурс и става първата жена концертмайстор на Виенската филхармония - музикална институция със 140-годишна история.    
         

 

-Албена, на 1 януари тази година свири пред милиони зрители от 80 страни по света. Какво се случи от 2008 г., когато стана концертмайстор на Виенската филхармония, досега?

- Спечелих конкурса през 2008 г., после имах две години изпитателен период. През 2010 г. официално бях назначена на този пост. Свиря в най-добрия оркестър в света. Човек израства на тази позиция - уча се от колегите си и от традициите на този невероятен ансамбъл, от диригентите, които каним. Ученето е процес, който никога не спира. Това, че има път напред, ме успокоява. В музикално отношение съм постигнала една удовлетворителна за мен позиция. Оттук нататък искам да имам достатъчно време и за камерна музика, и за солови концерти. И разбира се, за личен живот. Балансът между всичко това не е лесен.  

- Започнала си с цигулката на 5 години. С какъв инструмент свиреше тогава и с какъв сега?

- Тогавашната ми цигулка като на всички деца не беше нещо особено - една много приятна „осминка“, която баща ми или майка ми бяха донесли от турне в СССР. Тя стоеше като украшение вкъщи и ми се обясняваше, че аз сигурно някой ден ще поискам да посвиря на нея. Майсторски цигулки за малки деца няма - и те като дрехите омаляват. Сега свиря на „Страдивари“, предостави ми я фондация „Прокоп“, която пък я е дарила на оркестъра. 

- През 2009 г. ти също изведе филхармонията на новогодишния концерт. Тогава диригент пак беше Даниел Баренбойм. Това съвпадение ли е, или ти сама избираш диригента?

- Ние сме четирима концертмайстори и се редуваме. Аз заради майчинството си малко пообърках реда. Изборът на диригент става от комитет, в който влизат членове на оркестъра. Аз все още съм в много млада оркестрова възраст, „заек“ съм, мога да кажа желанието си, но то трябва да бъде подкрепено от останалите. Решенията се вземат от по-опитните и дългогодишни музиканти. 

- След работата ти в Мюнхен и Лондон лесно ли реши да „скочиш“ във Виена?

- Исках да се явя на конкурса, колебанията ми бяха ще ме поканят ли, защото в близкото минало оркестърът беше известен като мъжки. Сега сме 11 жени и 130 мъже.

- На твоята възраст мнозина казват, че „търсят себе си“. Какво би ги посъветвала?

- Всеки човек се развива уникално и „търсенето на себе си“ може да се случи на всяка възраст - независимо дали си на 15, на 30 или на 60 години. Мисля, че проблемите на младите хора в България, особено в културата и по-специално в музиката, е, че нямат препитание, възможност да покажат това, което са научили в музикалната академия. В България, за съжаление, важи поговорката „Музикант къща не храни“, но в цивилизованите държави не е така. Там знаят, че духовното богатство на един народ е не по-малко важно от материалното. Не знам дали заради 500-те години робство, но манталитетът ни е робски. Измъкваме се от една рамка, за да се вкараме в нова. Страшното е, че не искаме да се изтеглим.  

- Твоите родители също са музиканти, но от друго поколение. И за тях ли важат тези „рамки“?

- Те са работили във времето, което наричаме тоталитарна диктатура. Тя желаеше да покаже пред Запада културно лице, за да доказва, че печели по всички фронтове. Тодор Живков определено подкрепяше артистичните, музикалните изяви и в онова, макар и тоталитарно време, имаше подреденост, в която човек и на държавна заплата можеше да си позволи да бъде оркестров музикант или  професор в музикалната академия. За съжаление „нежната революция“, както се вижда сега, разруши всякаква форма на ред и не сложи нищо ново на освободеното място. В музикалната академия съкращават професорски места, скоро може и да стане специалност музика в някой университет. Ама то, както е тръгнало, ще закрият не само академията, а и държавата....

- Колко свободни дни имаш през годината? 

- Отпуската на филхармонията е от 1 до 20 юли.  В останалото време зависи от ангажиментите и графика. Понякога се събират 3-4 свободни дни, но често ми се случва да работя две седмици без прекъсване, няма събота и неделя. Има и официални почивни дни като 24 декември и 1 май. Доста се работи. 

- А колко репетираш?

- Ако е нова продукция - всеки ден, но има опери, които се свирят без репетиции. Тогава пък вечерите са заети. 

- Какво правиш, когато не свириш?

- Спя. Или нищо не правя. Един час да не правиш нищо е подарък. Това ме зарежда, разтоварва, създава ново свободно място.

- Дойде с велосипед. С него ли се придвижваш?

- В града - да. Останало ми е навик от Германия, където живях дълго. Но това е и начин на протест срещу замърсяването. Прекрасно е и за околната среда, и за здравето на човека, а и е удобно. Не търсиш място за паркиране, избягваш задръстванията.

- В България караш ли велосипед?

- Да не съм луда. Ще ме убият по пътищата.

- Къде искаш да се върнеш?

- В Ерусалим и Париж. Не мога да обясня защо. Те са много различни, но духът им е завладяващ.

- Не пропускаш ли София?

- Има нещо много мило и родно, запазило се по ъглите на града. То определено ме привлича, защото е част от мен. Там са голяма част от роднините и приятелите ми, а това е мощен притегателен фактор. Връщам се в квартали, които са спомен от детството ми, които, макар и променени, са запазили нещо от старото. Новото не ме интересува. 

- Чувстваш ли се българка?

- Винаги ще си остана българка. Това е съдба. Двамата ми родители са българи, в България съм родена, смятам, че всичките енергии, свързани с националността, се изграждат до 3-годишна възраст. Това са моите корени и аз нямам никакво намерение да ги отричам. Но не се чувствам в „роднинска“ връзка нито с хората, които сега са на власт, нито с тези, които вече бяха. За мен те нямат нищо общо с кадърните българи, с хората, които имат да кажат и да направят нещо, а такива има. Но за съжаление много от тях са пръснати по света. Връщам се в България заради близките си, но не подкрепям управления, които потискат индивидуалността. България обаче има много лица. И всяко от тях е достоверно. 

- Имаш ли още за какво да мечтаеш?

- Човек винаги може да израсне на позицията, на която е. Искам да бъда „легендарният концертмайстор“ на Виенската опера и филхармония. Да ставам все по-добра. Но една от мечтите ми е в един момент да бъда достатъчно независима, за да си позволя да свиря само за удоволствие и да имам повече време за други неща. Свиря на цигулка от 30 години. Искам да карам самолет и да пътувам много. И двете са осъществими, но нямам време.

- Какви хора са музикантите?

- Има много и всякакви. Понякога характерът и държанието им в социалната среда са много по-различни от това, което показват чрез музиката. Има изключително добри диригенти например, които са доста отвратителни като характер. Това е често съчетание, но хубавото при нас е, че винаги поставяме на преден план професията, говорейки с езика на музиката. А в нея се вижда и скритото в характера на музиканта. Там защитите, които човек си изгражда, маските за пред обществото падат. След концерта музикантът затваря инструмента и надява маската - до следващия път.

- Наистина ли Виенската филхармония е рай за музикантите?

- И други оркестри са добри. Що се отнася до материалното, аз не знам да има по-лошо платени музиканти от българските. Дори и румънците намират субсидии за фестивал на името на композитора Джордже Енеску. На него канят Виенската, Нюйорската филхармония, други оркестри. За какво отиват парите за култура в България?  У нас най-добрата зала е „България“ . А бившата сграда на музикалното училище „Любомир Пипков“ е оставена да се руши. Как е възможно това културно наследство, възпитало десетки талантливи български музиканти и певци, да бъде зарязано по такъв начин? 

- Как се чувстваш извън сцената?

- Опитвам се да не се сравнявам с другите. Сравнявам Албена преди с Албена сега. Сравнявам се със себе си и с това, което искам да постигна. Имам усещането, че имам накъде да карам лодката. Вървенето по пътя е много важно, спирането би ме притеснило.

- Има ли разлика между българската и австрийската музикална публика?

- Все още има световноизвестни произведения, които никога не са били изпълнявани в България, а тук хората са израсли с широка музикална култура и са подготвени за слушане на всякакъв вид класическа музика - от ранен барок, класика, романтизъм до модернизма. Тукашната публика има по-високи критерии, познава музиката, която слуша. 

- Какво ще избереш - парите или мечтите?

- Зависи за какво ти трябват парите. Ако имаш пари и идеи, това ти дава възможност за истинска реализация. Без пари всичко остава само идеи. Много шедьоври не биха се появили, ако нямаше меценати, които да подкрепят творците с капитал. Затова мисля, че  „Капиталът“ на Маркс трябва да се препрочете отново от интелигентните хора и от тези с пари. Този път без предразсъдъци.  

 

(в. Преса, печатно издание, брой 18 (724 от 19 януари 2014)


 


От категорията

Костов: Обзалагам се, че ПП-ДБ ще бъдат първи с 5% преднина, но шанс за правителство имат ГЕРБ-СДС

Костов: Президентът узурпира властта с нежеланието си да не предостави оръжие за Украйна-1641295755.jpg

Костов е категоричен, че правителство на малцинството ще е неустойчиво. Едно ...

27 март 2023 | 12:42

"Сова Харис": ГЕРБ - СДС води с 25,9% пред ПП - ДБ - 24,6%. ДПС с малко пред Възраждане, БСП - пета

ГЕРБ - СДС води с 25,9% пред ПП - ДБ - 24,6%, ако изборите са сега-1650117866.png

Според общественото мнение, най-сериозният проблем пред страната в момента е ...

27 март 2023 | 09:38

ABC News: Су-35 дават решаващо предимство на Русия в украинското небе

ABC News: Су-35 дават решаващо предимство на Русия в украинското небе-ABC-News--Su-35-davat-reshavashto-predimstvo-na-Rusiya-v-ukrainskoto-nebe_1679957485.jpg

Доставката на модерни бойни самолети, както и на ракетите, които вървят с тях, ...

28 март 2023 | 01:49

WSJ: Украйна няма да може да си върне териториите дори със западното оръжие

WSJ: Украйна няма да може да си върне териториите дори със западното оръжие-WSJ--Ukrayna-nyama-da-mozhe-da-si-varne-teritoriite-dori-sas-zapadnoto-orazhie_1679957190.jpg

Надеждата във Вашингтон и европейските столици е, че украинската ...

28 март 2023 | 01:45

Най-важното

Министерството на отбраната поетапно ще започне да обновява запасите си от боеприпаси, съобщи министърът на икономиката

Никола Стоянов: Ако има клиенти за 155 мм снаряди, те ще бъдат изнесени

Никола Стоянов: Ако има клиенти за 155 мм снаряди, те ще бъдат изнесени-Nikola-Stoyanov--Shte-badem-bezkompromisni-kam-onezi--koito-se-vazpolzvat-ot-situatsiyata_1677769968.png

"Ако ВМЗ има клиенти за 155-милиметрови, тези клиенти ще поискат износни ...

28 март 2023 | 00:59

Той посочи, че въпреки предоставянето на оръжия на Украйна, конфликтът не спира, а се задълбочава

Стоянов: България няма как да предостави 155-мм снаряди на Украйна, тъй като не разполага с такива

Стоянов: България няма как да предостави 155-мм снаряди на Украйна, тъй като не разполага с такива-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

Стоянов посочи още, че в складовете ни няма такъв калибър снаряди и че се ...

27 март 2023 | 15:08

ПП и ДБ нямат ясна обща стратегия за начина, по който да действат след изборите

Промяната категорични: Няма да има коалиция с ГЕРБ

Промяната: Няма да има коалиция с ГЕРБ-Promyanata--Nyama-da-ima-koalitsiya-s-GERB_1679951143.jpg

ПП-ДБ ще предложи правителство със собствената си коалиционна програма. От ...

27 март 2023 | 23:59

ПП се сринаха с 10% под нас. Те са много богати хора вече. Рано или късно офшорките ще гръмнат, каза лидерът на ГЕРБ

Борисов в Сливен: "Промяната" ни обраха. Надценката от 1лв. на бензина отиваше при Путин
(Видео)

Борисов продължава обиколката си в страната-Borisov-prodalzhava-obikolkata-si-v-stranata_1679931683.png

"В неделя ако сме първи, ще ме натоварите с огромна задача, ако не сме - ...

27 март 2023 | 17:48

Нито една партия няма да иска кабинет, в който Асен Василев и Кирил Петков членуват, заяви проф. Коларова

Доц. Стойчо Стойчев: ГЕРБ имат най-голям шанс да съставят мнозинство, ПП сами се поставят в изолация

Доц. Стойчо Стойчев: ГЕРБ имат най-голям шанс да съставят мнозинство, ПП сами се поставят в изолация-1572332645.jpg

От двете партии, които в момента формират коалицията ПП-ДБ, това, което всички ...

28 март 2023 | 00:10

Рекламата обхваща 17 етажа

Елате при нас! Гигантска реклама на руската група "Вагнер" се появи край московска магистрала

Елате при нас! Огромна реклама на руската наемническа група "Вагнер" се появи край московска магистрала-Elate-pri-nas--Ogromna-reklama-na-ruskata-naemnicheska-grupa--Vagner--se-poyavi-kray-moskovska-magistrala_1679954247.jpg

Смята се, че групата е претърпяла тежки загуби в сраженията за контрол на ...

28 март 2023 | 00:56

Настояваме за нов модел на образование, заяви лидерът на ДПС

Карадайъ от Сърница: Да извадим България от кризата, за да се върнат младите

Моделът на едноличното управление е лош и трябва да си отиде, заяви Карадайъ-Modelat-na-ednolichnoto-upravlenie-e-losh-i-tryabva-da-si-otide--zayavi-Karadaya_1679931443.jpg

60 милиарда лева чакат сега България в Брюксел. Само че от некадърно управление ...

27 март 2023 | 18:35

Време е за стабилна България отново, за генерална промяна, зове лидерът на ГЕРБ в предизборният клип на партията

Борисов в предизборния клип на ГЕРБ: Да спрем фалшивата "Промяна"! (ВИДЕО)
(Видео)

Бойко Борисов: Да спрем фалшивата "Промяна"!-Boyko-Borisov--Da-sprem-falshivata--Promyana-_1679852311.png

Докато Борисов говори, на екрана се изписва - общи дефицити до 2025 г. - 35 ...

26 март 2023 | 20:36

„Български възход“ е партия на мира. Всяка война завършва на масата на преговорите

Стефан Янев: Готов съм да инициирам лидерска среща още в първите дни на новото НС

Стефан Янев: Готов съм да инициирам лидерска среща още в първите дни на новото НС-Stefan-Yanev--Gotov-sam-da-initsiiram-liderska-sreshta-oshte-v-parvite-dni-na-novoto-NS_1679895534.jpg

Само преди няколко месеца това служебно правителство отказа да внесе проект за ...

27 март 2023 | 08:26