Великите любови на ХХ век

Фердинанд не дал дъщеря си Евдокия на Багрянов

36598 | 20 ян. 2014 | 08:18

През 1915 година новият адютант на цар Фердинанд влиза в двореца. Иван Багрянов е първенец на 32-ри випуск на Военното училище и е направил впе


 


Адютантът Иван Багрянов е на 23, само няколко години по-голям от царските деца - князете Борис и Кирил и княгините Евдокия и Надежда. Те бързо се привързват към него, още повече че Фердинанд е поверил на Иван обучението по артилерийска подготовка на престолонаследника. Височайшите потомци са израснали без майка, с хладен и ироничен баща, който сам признава: „Така и не успях да заобичам момичетата.“ Затова не е чудно, че впечатлителната и изкушена от политиката 17-годишна Евдокия се влюбва до уши в напетия офицер. Той също хлътва по не особено красивата, но изключително начетената и надарена с художествен талант княгиня. Багрянов харесва у нея прозорливия остър интелект и нетипичната за двореца прямота. Княгинята го подтиква да започне да се интересува от политика, която ще го вълнува през следващите 30 години до края на живота му. Искрените им чувства избуяват под благосклонния поглед на Борис, който също харесва Багрянов и няма против романа на тат­ковия адютант и сестра си. Влюбените се крият от цар Фердинанд, защото знаят за убеждението му, че княгинята непременно трябва да се венчае за синьокръвен католик. (За разлика от престолонаследника останалите деца на монарха са приели вярата на майка си и баща си.)

Скоро обаче чувствата на младите са подложени на изпитание. През 1916 г. Иван Багрянов заминава за фронта. През Първата световна война той командва батальон на Южния фронт, бива ранен и се завръща като герой с осем български и германски ордена. През цялото време двамата с Евдокия си разменят страстни писма.

Любимата обаче не го чака в София

   
 Официален портрет на княгиня Евдокия  
   
 Иван Багрянов със сина си Михаил
 

Тя е заминала с баща си, който абдикира след Втората национална катастрофа заради въвличането на България в Първата световна война на страната на Германия. Борис Трети вече е цар. Брат му Кирил се наслаждава на статута си на княз из Европа, а Евдокия, която е навършила 20 години, и по-малката Ӝ сестра Надежда са с баща си в изгнание в Кобург. Писмата с любовни клетви отново политат. Този път между Германия и България.

На престола в София е приятелят на Иван Багрянов. Щом го вижда, Борис веднага му предлага да служи в двореца като негов адютант. През следващите години той е един от най-близките хора на младия монарх. Борис разчита на здравия разум и праволинейната прямота на своя другар, който е много повече от адютант - съветник, душеприказчик и опора в трудните времена. А те наистина са такива! Положението в двореца е несигурно, младият владетел е в лична и политическа изолация. Омразата към баща му хвърля дълга сянка върху репутацията му. Премиерът Стамболийски заплашва да превърне България от монархия в република и идеята среща застрашително одобрение. В тази страховита ситуация 25-годишният Борис е далеч от роднините си и се чувства самотен и тъжен без тях. Единственият му приятел е Багрянов, който обаче е увлечен от земеделските идеи. Постепенно Борис започва да печели симпатиите на народа, да придобива влияние и дори се радва на уважението на народния трибун. Не без влиянието на Багрянов през 1921 г. Стамболийски лично разрешава Кирил, Евдокия и Надежда да се завърнат в България.

Спотаяваната любов между адютанта и царската сестра се разгаря до буен пожар. Времето, в което са били откъснати един от друг, е затвърдило и дори засилило чувствата им. Борис е въодушевен. Той подкрепя желанието им да се оженят. Багрянов обаче е задължен да поиска ръката на любимата си от нейния баща. Щом разбира за намеренията на влюбените, Фердинанд е вбесен. Старият европейски аристократ не може да преодолее предразсъдъците си. Дори не иска да си представи как ще омъжи дъщеря си за син на земеделец от Разград. Пред Евдокия Кобургът заявява, че няма да я даде на „един български цървулан“ и няма начин внучка на френския крал Луи Филип да се венчае за селянин. Основният му аргумент е какво ще кажат династиите от другите европейски дворове. В края на гневната си тирада Фердинанд отсича: „Ако за теб няма жених с кралско потекло, по-добре да останеш стара мома.“ Думите му се оказват пророчески.

Княгинята се раздвоява между дълга към синята кръв и голямата си любов. В крайна сметка, обляна в сълзи, решава да не престъпва волята на баща си, вместо да послуша сърцето си.

Над влюбените облаците се сгъстяват. Раздялата им съвпада с Деветоюнския преврат. В нощта срещу метежа Багрянов, Борис и Евдокия са заедно в двореца в Кричим. След като Стамболийски е убит, адютантът е помолен да напусне поста си в двореца - там всички знаят, че симпатизира на БЗНС, а и историята с княгинята оказва влияние върху трудното решение на Борис. Фердинанд издава от Кобург ултимативна заповед неблагодарникът да бъде прокуден

Иван Багрянов заминава да учи агрономство в Лайпциг, после отива във Виена, но не издържа дълго и се прибира в семейния си чифлик, където започва да прилага наученото за съвременното земеделие. За да преодолее любовната мъка, се жени, но бракът му е нещастен, бездетен и кратък. Евдокия пък търси утеха в рисуването на акварели и създаването на проекти за българските бойни знамена. Отношенията на Багрянов с двореца са прекъснати за близо 10 години, макар с Борис да разменят куртоазни писма.

Междувременно Иван се жени за втори път. Зестрата от съпругата му е втори чифлик, този път в Шуменско. Евдокия не може да преглътне семейното щастие на бившия си любим. Раздразнението Ӝ ескалира, когато му се ражда син. При всяко споменаване на името му тя нервно потръпва, а княз Кирил говори иронично за „селяка от Разград“. С течение на годините озлоблението на княгинята се уталожва и тя установява приятелски отношения с бившия си любим. А и вече има ново увлечение - Първан Драганов, бъдещ външен министър. През 30-те години Иван Багрянов се завръща в политиката, привикан от премиера Георги Кьосеиванов за министър на земеделието и държавните имоти. Разбира се, препоръката за назначението му идва от цар Борис, който не е забравил стария си приятел. След венчавката на цар Борис с италианската принцеса Йоанна Савойска Евдокия още се опитва да дърпа конците в двореца, но раждането на престолонаследника Симеон я изважда от играта на политика. През 1939-а си построява дом в местността Изгрев, известна като квартала на дъновистите, чиито идеи княгинята и Багрянов споделят.

Двамата бивши любовници мразят фашистката идеология и са против прекомерното сближаване на България с Германия. Багрянов е министър на земеделието в правителството на Богдан Филов от 1938 до 1941 г., но демонстративно го напуска заради твърдото си убеждение, че

 От ляво на дясно: проф. д-р Стефан Ватев (председател на Съюза за закрила на децата в България), Андрей Ляпчев, Н. В. княгиня Евдокия, екзарх Стефан и др. наблюдават шествието по случай Деня на детето, 1 юни, от балкона на Офицерския клуб в София, 1931 г.

Снимки: Lostbulgaria.com

 

България не бива да влиза във Втората световна война

Поне не на страната на Третия райх. Остава извън политиката до лятото на 1944 г., когато по внушение на бившата си изгора му е предложено да оглави кабинет, който да започне преговори с Англия и САЩ за сключване на примирие. В строго секретна справка на германската служба за сигурност от 4 август 1944-а пише: „Новото правителство на Иван Багрянов бе избрано от княгиня Евдокия. Тя свири първа цигулка, но зад кулисите. На всички, които я познават, е известно, че тя страстно мрази германците. Навремето поддържаше интимни връзки със сегашния министър-председател. Тя може да бъде смятана и за „злия дух“ на покойния си брат цар Борис. Евдокия и Багрянов принадлежат към известната тук секта на Петър Дънов. Най-настоятелно препоръчваме внимателното проучване на тази секта, което ще позволи на всички непосветени да разберат много от събитията, които тук се развиват от години насам. Този избор на правителство превръща Багрянов в по-опасен от всеки друг министър-председател, дори някой с леви убеждения, защото, от една страна, той е непочтен в политическо отношение, а, от друга, спекулирайки с привързаност­та на селските стопани и с желанието им да не участват във войната, той неизбежно ще наложи промяна на курса на българската външна политика. Впрочем желанието да не се воюва се популяризираше сред народа и от покойния цар (в тази насока да се има предвид княгиня Евдокия)“, завършва секретната немска справка.

Първите думи, които бившият премиер Иван Багрянов произнася на 20 декември 1944 г. пред Народния съд, са: „Най-голямата ми грешка е, че не се ожених за Евдокия. Щях да стана управител на имението в Кобург, а не министър-председател в такова време, и то под ръководството на некадърни регенти като Филов и Михов.“ 40 дни по-късно, на 1 февруари 1945 г., той е осъден на смърт заедно с тримата регенти, 8 царски съветници, 22 министри, 67 депутати и 47 генерали и висши офицери. Те са откарани с камиони до дупка от паднала американска бомба край Софийските централни гробища. Разстрелват ги един по един, а световноизвестният медик и бивш министър на здравеопазването проф. Александър Станишев е принуден да констатира смъртта на всеки един от разстреляните. Екзекутират го последен. Труповете са зарити със сгурия. Мястото на гроба обаче се разчува и в продължение на месеци близките оставят цветя и палят свещи, докато не превръщат мястото в бунище. Гробът на Иван Багрянов днес е неизвестен.

Не по-малко жестока е съдбата на бив­шата му любима Евдокия.

Тя е арестувана, измъчвана и държана в изолация разпитвана е в качеството си на съветник на цар Борис. Тя научава за разстрела на брат си Кирил от високоговорител на улицата до килията Ӝ в Дирекция на полицията (милицията) на Лъвов мост. Княгинята напуска България заедно с царица Йоанна, племенниците си Симеон и Мария Луиза. Отива да живее в Кобург при престарелия си баща. След смъртта му отсяда при семейството на сестра си Надежда, херцогиня на Вюртемберг. После се оттегля в монашеско старопиталище, където до края на живота си през 1985 г. отглежда български здравец пред прозореца на стаята си. Погребана е във Фридрихсхафен на Боденското езеро. 


(в. Преса, печатно издание, брой 19 (725 от 20 януари 2014)


 


Еврохолд

От категорията

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%, ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%,  ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%-Trend--GERB-SDS---24-9--PP-DB-se-sriva-do-15-5--DPS---14-4--Vazrazhdane---14-2-_1713941260.jpg

Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение. 11% оценяват положително ...

24 апр. 2024 | 08:29

Софрите на министър Бойко Рашков и селфита с контрабандисти - пробита държава!

Стефан Димитров, на когото е наложена най-тежката мярка за неотклонение, си прави селфи на трапеза с бившия МВР-министър Бойко Рашков и с неговия приятел Тенчо Тенев, доскоро съветник в МС на Николай Денков
-Stefan-Dimitrov--na-kogoto-e-nalozhena-nay-tezhkata-myarka-za-neotklonenie--si-pravi-selfi-na-trapeza-s-bivshiya-MVR-ministar-Boyko-Rashkov-i-s-negoviya-priyatel-Tencho-Tenev--doskoro-savetnik-v-MS-na-Nikolay-Denkov-_1713787032.png

От селфито се разбира, че Стефан Димитров би трябвало да е доста близък с ...

22 апр. 2024 | 14:48

Огнян Минчев: Когато си на политическото поле, би трябвало да си плащаш за експертиза

Огнян Минчев: Когато си на политическото поле, би трябвало да си плащаш за експертиза-1506762417.jpg

Говорим за тази неприемлива ситуация, социологическите сондажи са ...

24 апр. 2024 | 12:23

Първан Симеонов: ПП са големият губещ, може да изпаднат от второто място

Първан Симеонов: ПП са големият губещ, може да изпаднат от второто място-Parvan-Simeonov--Vsyaka-treta-meditsinska-sestra-ot-bolnichnata-pomosht-raboti-na-dve-mesta-Snimka-BTA_1684329632.jpg

Стигнали сме задънена улица, чудим се дали това напрежение, чакане, досада няма ...

24 апр. 2024 | 11:59

Най-важното

Елена Йончева е достоен представител на гражданската ни квота, каза председателят на ДПС

Делян Пеевски: ДПС няма да работи с ПП-ДБ, ако се докаже връзката им с контрабандата в митниците

Делян Пеевски: Няма да имаме диалог с ППДБ, ако се докаже връзката им с контрабандата в митниците-V-tsyalata-strana-strukturite-na-DPS-izdigat-Delyan-Peevski-za-lider-na-partiyata_1700572670.jpg

Бойко Рашков няма място в политиката. Това, което видяхме, е чудовищно и мисля, ...

24 апр. 2024 | 10:44

Кабинетът “Главчев” ще разчита на подкрепата ни в отбраната и енергетиката

Борисов: Втора сглобка с ПП-ДБ след вота не можа да има

Борисов: Кабинетът “Главчев” ще разчита на подкрепата ни в отбраната и енергетиката-Borisov--Denkov-i-Gabriel-ako-ne-se-razberat--nyama-da-ima-rotatsiya-_1707896269.jpg

Лидерът на ГЕРБ заяви, че твърденията на Денков са несериозни. "Не може да ...

24 апр. 2024 | 09:51

Имената им се споменават от доста свидетели

Прокуратурата: Бойко Рашков и Асен Василев ще бъдат разпитани за аферата в митниците

СГП: Бойко Рашков и Асен Василев ще бъдат разпитани за аферата в митниците-SGP--Boyko-Rashkov-i-Asen-Vasilev-shte-badat-razpitani-za-aferata-v-mitnitsite_1713939913.jpg

Не е имало сделка между бившия вече главен секретар на МВР Живко Коцев и ...

24 апр. 2024 | 09:20

С 9,1% БСП е на пета позиция, ИТН са шести с 4,8%

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%, ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%,  ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%-Trend--GERB-SDS---24-9--PP-DB-se-sriva-do-15-5--DPS---14-4--Vazrazhdane---14-2-_1713941260.jpg

Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение. 11% оценяват положително ...

24 апр. 2024 | 08:29

ДПС ще дадат максимума от себе си и може да избухнат

Първан Симеонов: ПП са големият губещ, може да изпаднат от второто място

Първан Симеонов: ПП са големият губещ, може да изпаднат от второто място-Parvan-Simeonov--Vsyaka-treta-meditsinska-sestra-ot-bolnichnata-pomosht-raboti-na-dve-mesta-Snimka-BTA_1684329632.jpg

Стигнали сме задънена улица, чудим се дали това напрежение, чакане, досада няма ...

24 апр. 2024 | 11:59

Очаква пакетът веднага да бъде изпратен в Белия дом за подпис от президента Джо Байдън

Сенатът одобри законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван

Сенатът одобри законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван-Senatat-odobri-zakonoproektite-v-podkrepa-na-Ukrayna--Izrael-i-Tayvan_1713898404.jpg

Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и ...

23 апр. 2024 | 21:52

Законът за пътищата също е в програмата на народните представители

НС реши: Създава се Съвет за координация на политиките за българите в чужбина
(Видео)

Депутатите обсъждат Закона за българите, живеещи извън България-Predsedatelyat-na-Narodnoto-sabranie-Rosen-Zhelyazkov-nasrochi-izvanredno-zasedanie-na-parlamenta-v-petak_1698317841.jpg

В предложения дневен ред е и второто четене на промените в Закона за експортния ...

24 апр. 2024 | 08:02

Път на Димитрови в министерството е прокарвал член на политическия кабинет на Асен Василев

Доклад: Обявените за контрабандисти баща и син Димитрови са влизали и в МФ за срещи с Асен Василев

Асен Василев-Asen-Vasilev--Dano-ne-ni-servirat-vtora-seriya-ot--darzhavata-falira--i--shte-umrem-ot-stud-_1712731946.png

Това развитие, ако не се окаже, че Димитрови са били консултанти по борба с ...

22 апр. 2024 | 22:33

Гласовият й диапазон напомня на река без брегове, съчетан с изумителна музикална страст

Проф. Любомир Стойков за Лили Иванова: Истинска емблема на България! Безпрецедентен феномен!

Проф. Любомир Стойков за Лили Иванова: Безпрецедентен музикален, културен и естетически феномен-Prof--Lyubimir-Stoykov-za-Lili-Ivanova--Bezpretsedenten-muzikalen--kulturen-i-esteticheski-fenomen_1713856835.jpg

Една от най-големите заслуги на Лили Иванова към България е, че тя – чрез ...

23 апр. 2024 | 21:02