Новата индустриализация между мит и реалност

16192 | 21 ян. 2014 | 07:08

Според Брюксел по промишлено производство България е в групата на догонващите страни заедно с Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Румъния         
    Българската държава ще помага за спасяването на закъсали предприятия и за възкръсването на заводи, емблематични за социалистическото стопанство, съсипани от криминална приватизация и източване. Амбициозен план, който цели да се вдъхне нов живот на индустрията, за да се балансира структурата на българската икономика. В момента тя се доминира от услугите, а те едва ли имат възможността да способстват за увеличаване на конкурентоспособ­ността на българските фирми на чуждите пазари.

В своя поредица вестник „Преса“ ще представи на читателите си настоящото състояние на заводите легенди, както и техния път от челните места в световното производство през разграбването до фалита. Ще потърсим отговори на въпросите - има ли шанс те да заработят отново и кои пазарни ниши може да завземат.
     

 

Какво е общото между две знакови предприятия „Химко“-Враца и „Кремиковци“ край София? За младите да обясним, а за по-възрастните да припомним. Това са две от иконите на една безбожна религия, която ни водеше по пътя към светлото социалистическо бъдеще. Флагмани на плановата икономика, която се развиваше върху здравия фундамент на сигурните пазари в рамките на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ). По-късно заводите се превърнаха в емблема на хищния демонтаж на старата система, криминалната приватизация и икономическата разруха. Днес въпреки старите традиции на индустриалното производство икономиката на България изглежда силно деформирана. Около 64 процента от брутния вътрешен продукт се създава от сектора на услугите, а

на индустрията
се падат над 27%

Изнасяме предимно суровини и материали (независимо дали става въпрос за млади мозъци, полуфабрикати или метали за преработка), а технологичният цикъл се завършва в други икономики, които печелят от високата принадена стойност.

Отливът от индустриално производство не е характерен само за България, а се превръща в системен дефицит на общата европейска икономика. Според данни на Европейската комисия спадът в промишленост­та на държавите членки започва още от средата на 90-те години на миналия век. В Западна Европа единствено Германия поддържа постоянно ниво на индустриализация. В момента едва 15,5 на сто от брутния продукт на съюза се създават от производствения сектор. Финансовата и икономическата криза от последните години допълнително влошават картината - загубени са 3 млн. работни места в индустриалния сектор, а производственият спад е 10 на сто. За да не се превърне Европейският съюз в икономическа периферия, амбициозният план на еврочиновниците е индустрията да заема 20 на сто от БВП през 2020 г. Според анализите 80 процента от нововъведенията се създават от сектора на индустрията. Едно ново заето място в производството има мултиплициращ ефект - намира се работа за поне един безработен в сектора на услугите.

Затова Европа обръща поглед към реиндустриализацията, но не от онзи тип, който извиква подсъзнателни картини на пушещи комини и отровени полета. Става въпрос за производства, основани на екологични високи технологии и увеличаваща се производителност на труда.

Мерките трябва
да са комплексни

- не става въпрос за държавна помощ и изкуствено създаване на ненужни предприятия, а за облекчен достъп до кредитиране, стимулиране на притока на свежи капитали към обещаващи икономически сектори и добра бизнес среда.

България може да намери място в този процес. Още повече, че въпреки разрухата в последните години на ХХ век страната има отработен рефлекс в промишленото производство, който трябва да се използва. Иначе плановете за съживяване на българската индустрия никога няма да изскочат от страниците на стратегиите. Ще останат мит, носталгичен спомен за миналото. А планове има. През ноември миналата година Съюзът на икономистите в България предложи на правителството да се създаде детайлна стратегия за високотехнологична реиндустриализация на страната. Кабинетът реагира през декември, а сега предстои научен екип под ръководството на проф. Кръстю Петков да разпише конкретни мерки за съживяване на стари производства (като тези на „Химко“ и „Кремиковци“), развиване на съществуващите и привличане на чужди капитали. Мисията е възможна, добри примери има, а ролята на държавата - да не пречи. В пазарния свят инвеститорите искат добро отношение, ясни правила за всички, борба с най-жестокия икономически бич - корупцията. 

         
   

Съживяват "Химко"

 

Ще възкръсне ли някогашната гордост на родната химия торовият гигант „Химко“-Враца, който можеше да натори три Българии? За част от специалистите тези планове са политически балони, „дъвка“ за електората, защото и предприятието не е нищо повече от купчина старо желязо.

Но има и друга теза. „Химко“-Враца не само може, но и трябва да заработи отново. Повторният му пуск ще бъде крайъгълен камък за реиндустриализацията на държавата“, смята последният преди приватизацията (1997 г.) генерален директор - доц. Кирил Петков. Той е единственият останал жив ръководител на комбината, участвал от изграждането му през 1966-1967 г. до ликвидацията.

„Условие е да има стабилност в държавата и експертите да бъдат оставени да работят“, казва Кирил Петков. Екипът му е подготвил програма за възраждането на комбината, която да бъде представена в икономическото министерство в началото на следващата седмица. Дълговете на завода към НЕК и „Булгаргаз“ са над 73 млн. лв., а активите му са оценени на 45-50 млн. лв. Но „Химко“ има техническа и кадрова готовност да заработи отново с 22 на сто от капацитета си и да произвежда 170 000 т карбамид годишно“, смята специалистът. Според него идеята за създаване на дъщерно дружество към БЕХ, което да отговаря за торовата индустрия, е удачна. С 50-те милиона, които държавата ще отпусне на това дружество, дългът към кредиторите след редуцирането му ще бъде покрит. Останалото ще дойде от стратегически инвеститор. В момента държавата водела разговори с трима кандидати. За ремонт на инсталациите са нужни между 20 и 30 млн. лева. На втори етап ще се вложат още толкова и производството ще достигне 320 000 т годишно. Ще бъде пуснат и амонячният цех.

Придобитите от Христо Ковачки чрез цесия ТЕЦ и заводска жп гара държавата може да си върне за не повече от 6-8 милиона. Бъдещият инвеститор може да си построи нова ефективна газова централа. Местоположението на „Химко“ в близост до националната газопреносна мрежа и до най-голямото хранилище за нагнетяване на синьо гориво в Чирен е голям плюс, допълва бившият генерален директор.

   
         
     

 

   
     
Приватизацията погуби дружеството
 
Теменужка ЙОЦОВА 
 
Някогашната гордост на химическата индустрия „Химко“, както и много други предприятия, емблематични за социалистическата икономика, стана жертва на приватизацията. Наложи се държавата два пъти да го обяви в несъстоятелност.
 
При една от поредните смени на собствеността през 2007 г. по-голямата част от имуществото на „Химко“ стана притежание на частната компания „Ново Химко“, която също обещаваше да оздравява завода. Това така и не се случи. Дано сега заводът да има по-добра съдба.
 
Бегъл преглед на близо половинвековната история на врачанския торов гигант показва, че не са извадени поуки от грешките и всички планове за нов живот са катастрофирали. През 1965-1967 г. „Химко“- Враца е създаден като държавна експортноориентирана фирма. Основното Ӝ производство е амоняк, карбамид и азот, а за да се затвори технологичният цикъл, като вторични продукти са произвеждани аргон, метан, криптон, ксенон и въглероден двуокис. Капацитетът на завода е бил 1 млн. тона карбамид годишно и 500 000 т азотни производни. До раздържавяването делът на „Химко“ на световните пазари за тези продукти е бил 3 процента.
 
Преломна в историята на комбината се оказва 1997 г. Въпреки положителния баланс правителството на Иван Костов решава, че за мащабите на България такъв завод не е нужен. Тогавашният мениджърски екип е напъден, а начело застана спуснатият от горе софийски адвокат Емануил Рафаилов. При дистанционното му управление печалбата на завода се стопи и се натрупаха първите дългове към НЕК, „Булгаргаз“ и НОИ. Първоначално „Химко“ бе предложен за продажба за 100 милиона лева, но незнайно как през 1999 г. срещу един милион лева 57 на сто от капитала придоби „Ай Би И Транс ъф Ню Йорк“. Последваха 8 месеца бездействие и борчовете на „Химко“ набъбнаха до 102 милиона лева. Междувременно президентът на купилата врачанския торов завод фирма Юрий Литвиненко бе осъден и попадна в американски затвор, а през 2000 г. беше показно застрелян българският му представител Димитър Дацов. И отново от нищото, с мълчаливото съгласие на държавата, се появиха никому неизвестната „Ей Би Ес Ти Трейдинг Лимитед“, която взе 36 на сто от акциите, и лимасолската офшорка „Джак Ойл Лимитед“, която получи 35 процента. Резултатът от сложните трансфери е, че шалтерът на „Химко“ окончателно беше дръпнат, а през 2005 г. съдът за първи път обяви дружеството в несъстоятелност.
 
     
      Торовият завод във Враца в началото на 70-те години на миналия век

Вторият кръг от сагата „Химко“ е не по-малко загадъчен. През 2007 г. украинецът Александър Беренбаум и негови български партньори регистрираха „Ново Химко“, изкупиха дяловете на офшорките и предложиха на съда оздравителна програма. (В онзи период борчът на „Химко“ вече беше 160 милиона лева.) Заводът така и не заработи, но бе теглен огромен заем, който „Ново Химко“ не погаси и чрез цесия бяха продадени заводската жп гара, 190 бункер вагона и жизненоважната за производството ТЕЦ. По непотвърдена информация с нов собственик е и терминалът на „Химко“ на пристанище Варна-запад. Две години по-късно торовият завод стана собственост на благоевградския строителен предприемач Николай Галчев. Той държеше контролния пакет от акции до началото на 2013 г., когато съдъ­т за втори път обяви фалита на „Химко“. Според вписания в Търговския регистър последен финансов отчет на комбината за 2010 г. активите са оценени на 149 милиона лева, а дълговете са общо 212 милиона лева. Най-голям е делът на задълженията към НЕК и „Булгаргаз“. Над 350 бивши химици осъдиха завода за неизплатени заплати. Те се надяват да получат дължимите 934 659 лв. 
 
Факт - в момента хората в региона, някога най-голям производител на изкуствени торове у нас, торят градините си с карбамид, внасян от Румъния. 
   
     

 

   
         
   

Търсенето на торове в света ще расте през 2014 


Леонора ЛЕКОВАСлед тежката криза в торовата индустрия през 2008 г. търсенето на торове на световния пазар върви нагоре и прогнозите са, че през 2014 г. ще се увеличи с 2% до 179,5 млн. тона. Това показва годишният доклад на Международната асоциация на торовата индустрия. Очаква се потреблението да се увеличи във всички региони на света, но най-вече в Южна Азия. При азотните торове ръстът ще е с 1,8% до 109,6 млн. Това е добра прогноза и за двата ни завода - „Агрополихим“-Девня и „Неохим“-Димитровград, за които амониевата селитра е традиционен продукт. Става дума за производство на 1,2 млн. тона на година. От тях се изнасят 50% главно в Южна Америка, Италия, Франция, Гърция и Турция. Девненският комбинат прави и фосфорни торове - около 250 хил. тона годишно, предимно за износ в Близкия изток.

В годините на прехода след 1989 г. и двете предприятия преживяват трудности. По времето на кабинета „Виденов“ „Агрополихим“ е пред закриване и е включен в списъка за ликвидация. Така през 1999 г. го продават за 1 долар на консорциума Acid & Fertilizers USA срещу погасяване на задължения от 300 млн. лв. Оттогава до днес в него са инвестирани 180 млн. лв. в нови производствени инсталации, обновяване на базата и екологични съоръжения. Така в момента заводът произвежда 850 хил. тона торове годишно, а през т.г. се очаква да приключи един от най-важните му проекти - строителството на терминал за доставка на течен амоняк. Терминалът е на стойност 20 млн. евро и ще позволи на компанията да е по-малко зависима от цените на газа в страната и да намали себестойността на продукцията.

Около 100 млн. лв. са инвестициите, направени и от „Неохим“, пуснат през 1951 г. Капацитетът му е 710 000 т/г. амониев нитрат и 9300 т на година натриев нитрат. „Неохим“ АД е единствен производител в България на формалин, карбамид-формалдехидни смоли, натриев нитрат, амониев бикарбонат, райски газ, полиетиленов окис, стъклонапълнени термопласти и др.

И двата завода оцеляха благодарение на инвестициите, които правят, и на гъвкавата си политика, каза председателят на федерация „Химия и индустрия“ в КНСБ Красимир Кръстев. 

   
         (в. Преса, печатно издание, брой 20 (726 от 21 януари 2014)


 


От категорията

50-тият Конгрес. Ще има драма, но БСП ще се обедини около Нинова

Делегатите на 50-я конгрес на БСП веднъж дадоха доверие на Нинова - през януари 2022 г.-Delegatite-na-50-ya-kongres-na-BSP-vednazh-dadoha-doverie-na-Ninova---prez-yanuari-2022-g-_1675862570.jpg

Заседанието на най-висшия ръководен орган на червените ще се следи под лупа и ...

8 февр. 2023 | 17:51

Божинов: Берем плодовете на предателството на национална памет, завършено при „харвардския" кабинет

Войн Божинов: Малката държава Северна Македония се подигра с българското общество-1641470359.jpg

В югозападната ни съседка са напипали великолепно пулса на брюкселската ...

7 февр. 2023 | 11:26

Анализ на БДД: Русия не може да си позволи поражение, Украйна няма да бъде изоставена да капитулира

Анализ на БДД: Русия не може да си позволи поражение, Украйна няма да бъде изоставена да капитулира-Ukrayna--Dosega-ruskata-armiya-e-dala-102-500-zhertvi-vav-voynata-v-Ukrayna_1671962699.jpg

Американският глобалистичен хегемонизъм и руската имперска носталгия си дадоха ...

8 февр. 2023 | 18:05

Кеворк Кеворкян: Особености на българския слугинаж

Кеворк Кеворкян-1461834919.jpg

Радев мълчи красиво – можеше поне да похвали протежето си ПростоКирчо за ...

7 февр. 2023 | 10:55

Най-важното

Ердоган обеща спешно подпомагане в размер на 10 000 турски лири (около 530 долара) за всяко пострадало семейство

Над 15 000 са потвърдените жертви на земетресението в Турция и Сирия

Над 15 000 са потвърдените жертви на земетресението в Турция и Сирия-Snimka--DPS_1675783107.jpg

В раздираната от война Сирия жертвите са 2662.Хиляди хора в Сирия все още са в ...

9 февр. 2023 | 08:18

Няма информация за жената в Антакия, която се издирва

МВнР: Намерено е тялото на издирвания българин в Искендерун

Намерено е тялото на издирваната българка в Антакия-1604296416.jpg

В Турция е потвърдена смъртта на над 12 хиляди души, ранените са над 53 хиляди

9 февр. 2023 | 08:42

Представители на ДПС заминават за Адана, за да направят анализ на нуждите на българската общност там.

Ахмед Ахмедов: Около 20 души от българската изселническата общност в Адана са загинали

Ахмед Ахмедов: Около 20 души от българската изселническата общност в Адана са загинали-1634123432.jpg

В района на Адана живеят около 30 000 български изселници, които са заминали за ...

9 февр. 2023 | 09:35

Икономическото състояние на Съюза и войната в Украйна - във фокуса на форума

Радев заминава за Брюксел за извънредното заседание на Европейския съвет

Радев заминава за Брюксел за извънредното заседание на Европейския съвет-Novogodishno-privetskie-na-prezidenta-Rumen-Radev_1672517737.jpg

Тема на срещата ще е и миграцията и гарантирането на сигурността на външните ...

9 февр. 2023 | 08:14

Украинският президент бе на работна вечеря с френския си колега и германския канцлер

Зеленски поиска от Франция и Германия тежко оръжие и изтребители

Зеленски се срещна с Макрон и Шолц в Париж-Zelenski-se-sreshtna-s-Makron-i-Sholts-v-Parizh_1675924143.jpg

Русия не бива да спечели тази война. Украйна е част от европейското семейство, ...

9 февр. 2023 | 08:26

Няма решение на МС за прекратяване на договора с "Газпром" и за неплащане по новите условия

Борислав Сарафов: "Алтернативните" доставки на газ по времето на Петков са били руски, но по-скъпи

Борислав Сарафов: "Алтернативните" доставки на газ по времето на Петков са били руски, но по-скъпи-Borislav-Sarafov--Polovinata-ot-zadarzhanite-za-detska-pornografiya-sa-semeyni--s-detsa--Snimka-Novini-bg_1668768284.png

Отговорните длъжностни лица са наели британската правна кантора „White & Case“. ...

9 февр. 2023 | 00:20

Уотърс се противопостави на западните доставки на оръжия за Киев

Роджър Уотърс пред ООН: Инвазията на Русия в Украйна е противозаконна, но провокирана

Роджър Уотърс пред ООН: Инвазията на Русия в Украйна е противозаконна, но провокирана-Rodzhar-Uotars-pred-OON--Invaziyata-na-Rusiya-v-Ukrayna-e-protivozakonna--no-provokirana_1675929289.jpg

Заместник-постоянният представител на САЩ при ООН Ричард Милс призна ...

9 февр. 2023 | 09:46

Социалистите съзнават, че партията има нужда от „огън“, но няма да направят промяна на конгреса

50-тият Конгрес. Ще има драма, но БСП ще се обедини около Нинова

Делегатите на 50-я конгрес на БСП веднъж дадоха доверие на Нинова - през януари 2022 г.-Delegatite-na-50-ya-kongres-na-BSP-vednazh-dadoha-doverie-na-Ninova---prez-yanuari-2022-g-_1675862570.jpg

Заседанието на най-висшия ръководен орган на червените ще се следи под лупа и ...

8 февр. 2023 | 17:51

Гражданите каталясаха от избори, дори и гневът не ги мотивира

Политологът Георги Киряков: Президентът създаде кохорта, вече и враговете му станаха приятели

Политологът Георги Киряков: Президентът създаде кохорта, вече и враговете му станаха приятели-1583697474.png

За да има редовно правителство някои червени линии трябва да се изтънят до ...

8 февр. 2023 | 12:20