Към успеха няма асансьор, ползвайте стълбата

17545 | 4 юни 2012 | 16:24

С новия ни посланик в Швейцария Меглена Плугчиева разговаря Павлина Живкова: за сделките в политиката, компромисите, дипломатическите ходМеглена Плугчиева е родена на 12 февруари 1956 г. в Балчик. Завършила е Лесотехническия университет в София. Като активист на социалистическата партия е избрана за член на Висшия съвет. Напуска ръководството й през 2002 г., след като става зам.-министър на земеделието в кабинета на Симеон Сакскобургготски. Посланик в Германия през 2004-2008 г.
От 24 април 2008 г. до края на мандата на кабинета „Станишев“ е вицепремиер по еврофондовете. След това е депутат от Коалиция за България. Неотдавна тя напусна парламента, за да оглави на 20 юни посолството ни в Швейцария.


Г-жо Плугчиева, каква е цената на едно посланическо място - игра с чуждите за сметка на своите, или платена цена на компромис? Твърдението е от интервю за „Преса“ на Илияна Йотова.

Не обръщам внимание на подобни коментари, защото идват от хора, които - бих си позволила да кажа - не са сложили една тухла в темелите на държавата.
Или носят авторството на други, които са се провалили в реалното управление. Старала съм се да бъда експерт, да действам компетентно и не съм ползвала партийни протекции.

И все пак номинирането ви за посланик от ГЕРБ бе изненада не само за БСП, но и за депутатите от управляващата партия. Защо избраха именно вас, след като твърдят, че имат достатъчно свои кадри?

Оценявам решението на Министерския съвет. Колкото до изненадата, тя е само от българска гледна точка. Ако успеем да погледнем, както казват германците, над ръба на чинията и сравним тези практики с европейските, ще се убедим, че няма причина за изненада. В България сме се съсредоточили върху черно-белия модел и върху пълното противоборство и отрицание.

В европейската практика често след смяната на едно правителство на бивш вицепремиер или министър му се предлага да се включи в друго правителство или да представлява страната си навън в международна организация или като посланик.

Заради посланичеството в Швейцария замразихте членството си в БСП, но едва ли сте спряли да се вълнувате от случващото се във вашата партия. Какво очаквате да се промени в нея след конгреса, който затвърди впечатлението, че партията е разединена и разтърсвана от противоречия?

Съгласно българското законодателство и специално Закона за дипломатическата служба бях длъжна и съм напуснала БСП за периода за мандата, който предстои да имам като посланик. Дипломатическата служба е деполитизирана. На въпроса ви за БСП - вълнувам се, но нямам право вече да коментирам. Мога само да допълня, че партиите не бива да съществуват самоцелно, заради самите себе си, за да подхранват или обслужват един контингент свои хора. Партиите не бива да забравят, че носят  отговорност и че трябва с политиката си да носят реални резултати за развитието на страната и да удовлетворяват очакванията на обществото.

Като казвате един контингент от хора, какво имате предвид? Тези, които са се окопали по места, или тези, които са станали апаратчици и стоят на „Позитано“ 20 от много години заради лични изгоди?

Имам предвид всички, които ползват партията и партийните структури за собствена облага. Погледнете какво се случва в другите страни - има противоборство по време на предизборни кампании, но след това всички сядат на една маса, определят приоритети за развитие на страната, за борба с кризата, за намаляване на безработицата, за решаване на други основни проблеми. Това не се случва в България и ние трябва да променим политическата си култура, ако искаме да вървим напред.

Какво може да направи българският посланик в Швейцария?

Гледам на отиването си там като на възможност да се работи за България, на първо място, и за двустранните българско-швейцарски отношения. Но нека излезем от традиционния профил - страната на часовниците, златото и шоколада...

И на банките.

И на банките, пардон. И започвайки с тях, да погледнем последния доклад на Световната банка, където има актуални оценки. Срещу Швейцария пише - иновации. Така че в страна с профил иновации, с проспериращ бизнес, с най-ниска безработица - около 3%, има какво да търсим като партньорство и съответно да засилим българо-швейцарските отношения.

Да вземем да изнесем малко български безработни?

Надали това ще ги зарадва и не това е целта. Но ние имаме например българо-швейцарска програма, по която аз започнах преговорите в предишното правителство. Те приключиха при сегашното, а документът бе подписан през 2010 г. Програмата покрива няколко сектора - околна среда, реформи в гражданското общество, работа с ромското население, социални грижи, стипендии в Швейцария за млади научни работници, за научни изследвания. Както и темата сигурност - Шенген.

Колко пари има в тази програма?

76 милиона швейцарски франка за период от 10 г.

До този момент колко от тях са получени?

Програмата е стартирала през 2010 г. Може би не е достатъчно популярна. Привличането на повече инвестиции от Швейцария в България е сериозна и важна тема. Когато тръгвах за Берлин, ситуацията беше сходна, но като се полагат усилия и се работи системно, винаги има резултат. Вярвам в мотото, към успеха не води асансьор, трябва да се ползва стълбата. Нескромно. Затова с удовлетворение и с благодарност споделям, че заминах с един кръст за заслуги от германска страна и се върнах с най-големия кръст за заслуги със звезда на Федералната република през 2008 г.

Няколко правителства, включително и вашето, на тройната коалиция, поставяха въпроса за падането на Швейцарската банкова тайна за българските данъчни служби. Постижимо ли е това и може ли да очакваме сключването на споразумение в рамките на вашия посланически мандат?

Разговорът ми с министър Дянков показа, че в момента текат преговори с правителството на Конфедерация Швейцария точно по актуализация на спогодбата ни за двойно данъчно облагане. И темата за банковата тайна е част от тези преговори. Очаква се те да се финализират тази есен. Това е информацията от Министерството на финансите. Както е известно, Швейцария е подписала с Великобритания, с Германия такава спогодба и такъв процес тече и с другите европейски страни.


 


Еврохолд

От категорията

Проф. Стоян Денчев: Новото лице на българската държавност

Проф. Стоян Денчев: Новото лице на българската държавност-Prof--Stoyan-Denchev-za-patriarh-Neofit--Govoreshe-blago--peeshe-kato-slavey_1710605555.jpg

А иначе вчерашния ден, с избора на Рая Назарян, започна много добре и завърши ...

21 юни 2024 | 10:09

В САЩ си блъскат главите за оста Москва-Пхенян, изненадани от скоростта на руския завой на Изток

Влдимир Путин и Ким Чен-ун -Snimka--kremlin-ru_1718864470.jpg

Визитата на Путин в КНДР показва как враговете на САЩ се съюзяват, докато ...

21 юни 2024 | 11:40

Украински икономист: Путин, подобно на Петър I, проряза прозорец - но към Азия

-Putin--Petar-I_1718986266.jpg

"Русия ни казва, че ако войски на НАТО, дори под формата на инструктори, ...

21 юни 2024 | 19:10

ISW: Путин заплашва с ядрени оръжия, ако Украйна победи, но реална ескалация е малко вероятна

-1523090834.jpg

На пресконференция в Ханой руският президент обясни, че поражението на бойното ...

21 юни 2024 | 17:57

Най-важното

Пламъчетата на запалената свещ напомнят за безсмъртието на душите на покойниците

Черешова задушница е! Почитаме мъртвите

Черешова задушница е!-Chereshova-zadushnitsa-e-_1719036409.jpg

В тези дни във всеки православен храм се извършва специално богослужение - ...

22 юни 2024 | 09:04

На събитието бяха забелязани Младен Маринов от ГЕРБ, лидерът на СДС Румен Христов, кметове от ГЕРБ

„Шествие за Семейството" събра близо 10 000 в София, Кубрат Пулев и Деси Добрева са начело

„Шествие за Семейството" събра хиляди в София--Shestvie-za-Semeystvoto--sabra-hilyadi-v-Sofiya_1719045517.jpg

Целта на мероприятието е да принуди държавата да започне ясна и конкретна ...

22 юни 2024 | 11:35

Тази година кампанията на София Прайд “България е и нашият дом” търси прочит на темата за родолюбието

Концерт на площад Батенберг и шествие за София Прайд 2024

Концерт на площад Батенберг и шествие за София Прайд 2024 -Kontsert-na-ploshtad-Batenberg-i-shestvie-za-Sofiya-Prayd-2024-_1719038403.jpg

Сцената на София Прайд 2024 ще посрещне едни от най-хитовите и популярни ...

22 юни 2024 | 09:38

Представители на партията днес ще подкрепят "Походът на семейството"

"Възраждане" призовава МВР да не допуска деца и непълнолетни лица на гей парада в София

"Възраждане" призовава МВР да не допуска деца и непълнолетни лица на гей парада в София--Vazrazhdane--prizovava-MVR-da-ne-dopuska-detsa-i-nepalnoletni-litsa-na-gey-parada-v-Sofiya_1719039075.jpg

Призоваваме всички български родители да държат надалеч децата си от терените, ...

22 юни 2024 | 09:48

Щом Корнелия Нинова твърди, че има "дворцов преврат" излиза, че оставката и е проформа, коментира Гуцанов

Гуцанов: "Студената война" между БСП и президента не донесе нищо добре - трябва да бъде размразена

Гуцанов: "Студената война" между БСП и президента не донесе нищо добре - трябва да бъде размразена-Gutsanov---Studenata-voyna--mezhdu-BSP-i-prezidenta-ne-donese-nishto-dobre---tryabva-da-bade-razmrazena_1719037318.png

Националният съвет е този, който избира ПГ на БСП. И съветът беше категоричен ...

22 юни 2024 | 09:20

Вижте пълния текст на изявлението на Светия синод

БПЦ за гей парада:Против сме опитите грехът да се налага като норма и ценност в българското общество

Противопоставяме се на опитите грехът да се налага като норма и ценност в българското общество, заявяват от Светия Синод на Българската православна църква-Protivopostavyame-se-na-opitite-grehat-da-se-nalaga-kato-norma-i-tsennost-v-balgarskoto-obshtestvo--zayavyavat-ot-Svetiya-Sinod-na-Balgarskata-pravoslavna-tsarkva_1718991678.jpg

В деня, когато спомняме своите починали, ще станем отново свидетели на публична ...

21 юни 2024 | 20:40

Президентът не възнамерява засега да отпуска допълнително време на политиците за преговори

Радев започва консултации с партиите, в понеделник приема ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ

Радев започва консултации с партиите, в понеделник приема ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ-Radev-zapochva-konsultatsii-s-partiite--v-ponedelnik-priema-GERB-SDS--DPS-i-PP-DB_1718973860.jpg

Засега от президентството не са обявила кога са консултациите с останалите ...

21 юни 2024 | 12:29

Форумът е най-високото ниво на вземане на решения в Алианса

Соломоновско решение: Президент и служебен премиер отиват заедно на срещата на НАТО във Вашигтон

Соломоновско решение: Президент и служебен премиер отиват заедно на срещата на НАТО във Вашигтон-Radev-i-Glavchev-shte-uchastvat-v-otbelyazvaneto-na-Denya-na-Botev-i-na-zaginalite-za-svobodata-na-Balgariya_1717221859.jpg

Решенията, които ще бъдат взети на срещата във Вашингтон, предполагат ...

21 юни 2024 | 13:08

Според проф. Христов нашата цивилизация в момента е във фазата на унищожаването на човека като мярка на всички неща

Проф. Иво Христов: Европа отвори вратите на ада вътре в човека. Преизподнята, чудовищата са в нас

Според проф. Христов нашата цивилизация в момента е във фазата на унищожаването на човека като мярка-Prof--Ivo-Hristov--Balgariya-e-iztsyalo-degradirala--Partnyorite-ni-sa-nayasno-s-zhalkoto-ni-sastoyanie_1668066933.jpg

Според проф. Христов телефоните и смартустройствата ни „разтоварват“ от ...

21 юни 2024 | 16:07