Валентин Попов

6000 полицаи напускат МВР, ако премахнат заплатите при пенсиониране

26602 | 23 септ. 2012 | 11:50

Валентин Попов: Законът ни позволява да работим ангарияНад 6000 души ще напуснат МВР, ако бъдат премахнати 20-те заплати, които униформените получават при пенсиониране. За това предупреди шефът на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов в интервю за „Преса“, по повод днешния протест, с който полицаи ще поискат увеличение на заплатите в размер на 25% и да им бъде разрешено да работят и на частно.

Финансовият министър Симеон Дянков обяви преди дни, че само ако полицаите се откажат от привилегиите си, може да има увеличение на заплатите им с 12%.
„Това не са привилегии, а компенсации за някои нарушени наши права“, коментира Попов.


Следва пълният текст на интервюто:

- Г-н Попов, как ще коментирате офертата на министър Симеон Дянков за увеличение на заплатите ви с 11,7%, ако се откажете от привилегиите си?
- До синдикалната организация не е достигало такова предложение официално. Но трябва да уточним, че това не са привилегии, а компенсации, и веднага ще обясня защо. Започвайки работа в системата на МВР, служителите доброволно се съгласяват да им бъдат ограничени някои човешки и граждански права, като например гарантираното от конституцията право на стачка. Служителите в МВР нямат право да стачкуват. До известна степен е ограничено правото и на свободно придвижване, защото сме длъжни да уведомим началниците си, когато пътуваме в страната или извън нея. Ние сами понякога ограничаваме и правото на защита на собствения си живот, защото поемаме рискове.
- Така е, но вие сами сте си избрали да работите в МВР.
- Да, така е. Известно ви е, че нямаме право на никакви други доходи. Изключение се прави само за преподавателска дейност и за упражняване на авторски права. Право на допълнителна работа имат всички останали. Точно заради това казваме, че това не са привилегии, а компенсации за някои нарушени наши права. Има други работещи в държавата, които имат също толкова дълги отпуски, но няма да конкретизирам, за да не влизам във филма на г-н Дянков да противопоставям едно съсловие на друго. Той говори за 20-те заплати, които получаваме при пенсиониране. Останалите държавни служители получават 10. Когато говорим за ранното пенсиониране като привилегия, трябва да се каже и още нещо. По-голямата част от останалите държавни служители имат професия, която е конвертируема. Професията на полицая е изключително трудно конвертируема. Идеята на тези плюс 10 заплати е точно в това - да се даде някакъв старт извън системата на МВР на човек, който я напуска сравнително млад. И аз и вие можем да си представим един блестящ юрист или икономист на 70 години, нали? А сега си представете един патрулен полицай на 60 години.
- Склонни ли сте да се откажете от привилегиите, за да ви вдигнат заплатите?
- Г-н Дянков предлага да се откажем от всичко това, за да ни вдигне заплатите с 12%. А защо не ни предложи да получим статута на всички български граждани и да имаме правата на всички останали граждани?
- Не е ли нахално да искате увеличение на заплатите с 25% и в същото време да ви разрешат да работите частно? Още повече че назад в годините полицаите работеха като охранители на престъпници.
- Не е нахално. Ние искаме това да стане по ред, определен от министъра, така че да се избегне не само възможността, но и съмнението за конфликт на интереси. Не искаме да работим като охрана на престъпници. Има хора, които могат да работят и нещо друго. Защо да нямат правото да го правят?
- Какво например?
- Добро владеене на чужд език, макар това да не е толкова често срещано в МВР, дава възможност на човек да заработи допълнителни пари като преводач. Той обаче няма право на това, ако работи в МВР. С какво това би попречило на работата му? Има и други професии, които няма да влязат в никакъв конфликт - строителство, довършителни работи, ремонт на компютри, автомобили, техника.
- Министър Цветанов изпрати до вас обръщение, в което се отчита за свършеното по ваши искания от 2009 г. насам - законодателните промени са направени, уредена е и синдикалната дейност, привилегиите ви са запазени, има увеличение на наказанията за посегателство срещу полицаи...
- Така ли? А защо тогава посегателствата срещу полицаи продължават да се разглеждат по Указа за борба с дребното хулиганство и да приключват с глоби от 200-300 лв.? На мен ми е странно, ако е истина, това, което пише министър Цветанов.
- Министърът отбелязва, че порционът ви е увеличен със 100%.
- Знаете ли колко са тези 100%? 30 лв. Станаха 60 лв. Те се дават като добавка към заплатата на всички служители в МВР.
- Той отбелязва, че най-добрата форма за решаване на спорове е диалог. Защо не поискахте среща с него, а излизате на протест?
- Искахме. На 27 юли изпратихме писмо до него, в което изложихме исканията си за увеличение на заплатите и законодателни промени. На 22 август имахме среща в МВР, но уточнихме няколко технически въпроса, дори не разговаряхме по същество.
- Защо настоявате да има имунитет за синдикалните дейци? За какво става дума?
- Не става въпрос за имунитет на полицаите от наказателно преследване. Искаме да не може да бъде прекратявано трудовото правоотношение с хора, избрани на изборни ръководни длъжности в синдикатите в МВР само на основание придобито право на пенсиониране. Другото ни искане е да не  могат да бъдат премествани на работа в друг град за повече от 90 дни, без съгласието на ръководството на синдикалната организация. 
- Кога взехте решение за протест на 23 септември?
- Бяхме набелязали датата още през август, когато обсъждахме какво ще правим, ако преговорите зациклят, което се случи реално.
- В петък министър Цветанов каза, че ще има увеличение от 5% на заплатите.
- В качеството ми на представител на синдикална организация ще кажа, че това е неприемливо. Като обикновен човек бих казал, че това е подигравка.
- Защо?
- Преди 6-7 години заплатите на служителите от МВР бяха обвързани със средната заплата в бюджетната сфера. Въпросът ми е защо оттогава не са обвързани с нещо? Ако бяха обвързани, щяха да растат. Последното увеличение на заплатите ни беше от 1 януари 2009 г. с 5%. Единственото допълнително нещо, което сме получили в пари, е прословутото увеличение на порциона. Но не смятаме, че животът е поскъпнал с 30 лв.
- Защо от началото на мандата на това ръководство на МВР сега излизате на протест?
- Излизахме на протест и през есента на 2010 г. За първи път сега поставяме въпроса за увеличение на заплатите. Смятам, че това е проява на толерантност от наша страна, още повече като се има предвид какво казваше г-н Цветанов малко преди да стане министър и малко след това. Казваше, че заплатите на служителите в МВР са ниски и това води до демотивация. След като стана министър, каза, че ще положи максимум усилия за постепенно увеличаване на доходите.
- Е, може би не е предполагал, че кризата ще е толкова тежка.
- Така ли? Ние откога сме в криза? Не е от 2010 или 2011 г.? Ако министър Цветанов в качеството му на вицепремиер не е знаел, че страната е в криза, това не е мой проблем.
- Има ли нещо общо протестът ви с това, че след няколко месеца ще има избори? Предишните ви протести също бяха преди края на мандата на предишното ръководство на МВР.
- Няма връзка с изборите. Има връзка само с предстоящото гласуване на държавния бюджет за 2013 г. и затова този протест се случва сега. Защото когато бюджетът бъде гласуван, вече ще е късно поне за първата част от исканията ни. А като коментираме писмото на министър Цветанов, в което говори за направеното по исканията ни за законодателните промени, е пропуснал едно от тях.
- Кое?
- Не знам дали ви е известно, но законът за МВР дава възможност служителите да полагат труд, който не им се заплаща. Иначе казано, да работят ангария. Ще ви обясня как става. На служител, работещ на смени, ако му се наложи да полага извънреден труд, той се заплаща не повече от 50 часа на тримесечие. Ако положи повече, това се компенсира с допълнителен платен годишен отпуск, но не повече от 12 дни годишно. Какво мислите се случва, когато един служител работи повече от 50 часа на тримесечие и вече е надхвърлил тези 12 дни отпуск? Това е едно от предложенията ни за промяна.
- А ако ви редуцират заплатите при пенсиониране, очаквате ли вълна от напускащи от МВР, за да си вземат парите?
- Да, може би ще се пенсионират около 6-7 хиляди души минимум.
- Какво предвиждате за протеста в неделя и понеделник? Водили ли сте разговори с другите синдикати?
- От 16 ч. се събираме в градинката пред МВР и ще направим шествие до Министерството на финансите. След това пак ще се върнем пред МВР. В понеделник от 8,30 до 10 ч. пак ще бъдем в градинката.
- Очаквате ли някой от ръководството на МВР да дойде при вас?
- Всеки, който реши да дойде, е добре дошъл. Би било интересно това, което разбираме от колегите, да ни бъде казано директно.
- Ще ви подкрепят ли другите синдикати в МВР?
- Не сме разговаряли с други синдикати в МВР. Вероятно ще ни подкрепи синдикатът на служителите от затворите. Имаме подкрепа на няколко европейски полицейски синдиката и на Европейския полицейски съюз. Това е една организация на синдикати на служители във вътрешни министерства, която има около 600 000 членове. Получихме подкрепа и от други организации на държавни служители.
- Колко души очаквате на протеста?
- Никога не сме правили такива прогнози. Но ще припомня думите на министър Цветанов от времето, преди да стане министър - и 100 човека да излязат, това е сигнал, че нещо не е наред.

 

Валентин Попов е роден на 23 август 1964 г. Завършил е Югозападния университет в Благоевград, специалност „Педагогика“. В системата на МВР работи от 1993 година. Главен полицай е в Регионална дирекция „Гранична полиция“ - Кюстендил. Той е един от учредителите на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) през 2009 г.

 


От категорията

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?-1587151181.jpg

Те нямаше да допуснат моите деца да са по-малко европейци от техните. Те нямаше ...

3 дек. 2022 | 23:12

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност!

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност! -1629291305.jpg

Искам да попитам, двамата полицаи убити от автобус в Бургас – на границата ли ...

3 дек. 2022 | 23:33

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22

Най-важното

Сутринта Борисов даде знак, че няма да се кандидатира за премиер

Десислава Атанасова взима мандата на ГЕРБ като кандидат-премиер

Десислава Атанасова взима мандата на ГЕРБ като кандидат-премиер-Desislava-Atanasova--Borisov-veroyatno-nyama-da-e-nominatsiya-za-premier-_1667148302.png

ази вечер, часове преди този важен политически акт Десислава Атанасова, заедно ...

4 дек. 2022 | 23:33

Първите изтребители F-16 може да са готови през 2024 г., казва военният министър

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29-Dimitar-Stoyanov--Shte-dadem-na-Ukrayna-vaorazhenie--no-ne-raketni-sistemi-S-300-i-MiG-29_1670173411.jpg

Продължава търсенето на втора ръка изтребители на лизинг - изпратени са 4 писма ...

4 дек. 2022 | 18:52

Заложени са 724 млн. евро, посочва вицепремиерът

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване-Atanas-Pekanov--Balgariya-ochakva-2-7-mlrd--lv--do-kraya-na-godinata_1669448416.jpg

Смятам, че щом влезем в еврозоната, ще имаме по-голямо влияние и ще можем да ...

4 дек. 2022 | 20:56

Има вариант да се направи и с първия, и с втория, и с третия мандат, но трябва воля, заяви лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов: ГЕРБ си имаме премиер, по-добър от мен няма! Но да мислим за такъв, който все пак ще мине
(Видео)

Борисов потвърди! Той ще е кандидат- премиерът: По-добър от мен няма!-Borisov-potvardi--Toy-shte-e-kandidat--premierat--Po-dobar-ot-men-nyama-_1670141708.jpg

"Вторият вариант е да предложим вариант за премиер, който все пак да мине ...

4 дек. 2022 | 10:12

Ако получи такива прокуратурата ще предприеме незабавни действия

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро,-Ivan-Geshev--Namirame-v-sredata-na-konstitutsionna-kriza--Prizovavam-za-dialog-_1666182217.jpg

Припомняме, че Нидерландия ще гласува на 8 декември против приемането на ...

4 дек. 2022 | 08:43

Политическата криза у нас пречи да реализираме външнополитическите си приоритети, подчертава евродепутатът от ДПС

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз-Ilhan-Kyuchuk--Sluchvashtoto-se-s-Shengen-podkopava-doverieto-na-balgarskite-grazhdani-v-Evropeyskiya-sayuz_1670139007.jpg

След като ГЕРБ-СДС получи първия мандат, ДПС е готово да преговаря с ...

4 дек. 2022 | 09:27

Напролет червените линии ще поизбледнеят, смята анализаторът

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

По думите й двамата не са имали напрежение в отношенията преди това

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва-Aktrisata-Diana-Dimitrova-za-prezhivyanoto-nasilie--Litseto-prodalzhava-da-me-zaplashva_1670178038.jpg

Тя обясни, че тази седмица е разбрала кои са истинските й приятели и на кого ...

4 дек. 2022 | 20:11

Срещата ЕС - Западни Балкани нищо няма да реши

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22