Разузнавачът Пеньо Костадинов:

ФБР прати 20 жени за ареста ми в Манхатън

25601 | 25 ян. 2014 | 12:22

В затвора се сприятелихме с Банкера на папата


         
   

Пеньо Костадинов (71 г.) е единственият български разузнавач, лежал в затвор в САЩ. Обвинението срещу него е шпионаж. Първият мандат на служителя на българското научно-техническо разузнаване (НТР) отвъд Океана е от 1972 до 1975 г., където той работи под прикритие в търговското представителство в Ню Йорк. Задачата по официална линия е свързана с капковото напояване.

Вторият мандат на Костадинов в САЩ е от 1979-а до 1985-а. Официално той е помощник търговски съветник, който се занимава с организиране на престоя на български научни работници, които пристигат в американските университети. На 23 септември 1983 г. 41-годишният тогава Костадинов е арестуван в зрелищна акция на ФБР на излизане от ресторант в Манхатън със „свръхсекретни документи на американското правителство по въпроса за ядрената енергия“. Това става след среща с младеж, който се оказва човек на ФБР, за чиято дейност българинът не е подозирал. Следват две години, в които той е в американски затвор.

На 11 юни 1985 г. на прочутия мост „Глинеке“, намиращ се над река Хавел между Потсдам и Западен Берлин, се случва най-важната размяна на шпиони в историята на Студената война - сред тях е и Пеньо Костадинов. Днес той си спомня за случилото се тогава.

 

Братска прегръдка между вътрешния министър на ГДР Ерих Милке и българския разузнавач.

   
         

 

- Г-н Костадинов, 30 години след ареста ви в САЩ от служители на ФБР кое е първото нещо, което си спомняте сега?

- Спомням си силно треперене на тялото след виковете „Горе ръцете, на колене!“. От промяната на обстановката координатната система изчезва и трябва да минат поне 10 секунди, за да се окопити човек.

- Разбрахте ли през годините на 100% истинската причина за вашия арест?

- Мисля, че те имаха нужда от подобен арест. С човека, с когото бях, когато ме арестуваха, имах по-скоро приятелски отношения. Документът, с който ме хванаха, беше с изминал срок на давност и секретност. Ако беше извършена проверка, американците щяха да се провалят. Те нямат право да вземат истински секретен документ и да го дадат на мен. Мисля, че тестваха дипломатическата виза на служител в търговското представителство.

- Познавахте ли добре младежа, с когото се срещнахте - що за човек беше той?

- С американския студент, с когото се срещнах в ресторанта, се познавахме от година по-рано. Представиха ми го мои познати от същия университет, в който той учеше. С младежа се бях срещал преди това, като идеята ми беше, ако стане наш приятел, да мога да използвам по-натам неговия потенциал.

- Какво беше заведението, в което се оказахте с човека на ФБР?

- Намираше се в югозападния край на Сентръл парк в Манхатън - беше добро, много уютно и пълно с хора. Около масата непрекъснато сновяха сервитьорки. Материалът беше донесен и това беше моя грешка - всъщност той казваше, че е „нещо интересно“. От официални позиции в САЩ можеха да се получат неща, които не са вече секретни за тях, но за нас можеха да бъдат много полезни, например за сигурността на атомни реактори чернобилски тип.

 

 

 

 

- Какво си спомняте от арес­та?

- Случи се вечерта в 19,15 ч. На излизане от сградата по думите на говорителя на ФБР, тогава Джоузеф Валикет, съм арестуван от 20 сътрудници на бюрото, като агентите веднага открили „извънредно секретните“ материали. Повечето бяха жени, а обслужващият персонал в заведението е бил заменен с хора на ФБР. Навсякъде са били поставени подслушвателни устройства и камери.

- Защо са били използвани жени?

- Когато арестуват мъж, от ФБР изпращат жени - така е по-ефектно. Мъжете винаги се страхуват от мъже и с пускането на жени, изглежда, целта е да бъде притъпена чувствителността на обекта. Тогава всичко беше подготвено. По-вероятно е момчето да не е знаело какво предстои. Като ме арестуваха, го викнаха отстрани и повече не го видях. Беше пълно с журналисти, които бяха предварително уведомени за акцията.

- Имаше ли срещу вас физическо насилие?

- Не, никакво. Взеха ми отпечатъци, поисках телефон и веднага се обадих в нашата мисия. Откараха ме в затвора „Метрополитън корекшънъл сентър“ - това е предварителен арест. Документът, с който ме бяха хванали, бе класиран като „строго поверителен на американското правителство“, който се отнася до процедури, правила и разпореждания във връзка с ядрените оръжия. Такова изявление е направил директорът на ФБР Уилям Уебстър. И така ми бе предявено предварително обвинение в опит и заговор за извършване на шпионаж. Грозеше ме доживотен затвор и смърт.

- Какъв беше този затвор, как изкарахте първите дни?

- Това беше предварителен арест, който представляваше транзитен пункт. Ако категориите затвори по степен на сигурност са от 1 (най-ниската) до 8, той беше някъде 6-7 степен. Първите 40 дни бях в единична килия и ми даваха само храна. Килията беше с врата, не с решетки, а пространството вътре около 3 на 2 метра. Имаше едно легло, мивка и тоалетна, малко прозорче с армирано стъкло, а светлината беше изкуствена. Въздухът - кондициониран, което означаваше, че ако решат, могат за броени минути да приспят всички. Не мога да се оплача от хигиената - тя беше на високо ниво. При по-свободния режим след това можех да ползвам обща пералня. На всеки етаж бяхме по 100 души - в оранжеви костюми, и изглеждахме точно по същия начин, както ги дават по американските филми.

- Как минаваха дните ви в затвора?

- След като се окопитих, започнах да чета. Там имаше библиотека, но само със съдебна литература. В нея можеше да се иде веднъж на ден. Идваха затворници от всички етажи и се разменяше доста информация.

- Вие откъде се информирах­те за ставащото навън?

- След като изкарах три месеца в затвора, поисках да ме абонират за три вестника от България - „Литературен фронт“, „Народна младеж“ и „Работническо дело“. Получавах ги с няколко дни закъснение, но какво значение имаше това?

- Макар и зад решетките, успяхте ли да се сприятелите в затвора с интересни хора?

- Най-интересната група арестанти беше от ирландската групировка ИРА. Сближих се с Майкъл О’Рурк и Джозеф Дохърти. Друга забележителна група, с която общувах, бяха италианците. Сред тях беше Микеле Синдона - сицилианецът е бил член на Коза ностра. Викаха му Банкера на папата, защото беше свързан с прочутата банка „Амброзиано“. Взех си учебник по италиански от библиотеката в затвора и изкарах при него кратък езиков курс.

 

 

 

- В онези години България беше обвинявана за атентата срещу Йоан Павел II. Коментирахте ли нещо двамата?

- Синдона беше убеден, че България няма нищо общо с това. Думите му бяха: „Да се стреля по папата от българин, винаги съм казвал, че това не е вярно.“ Когато нашите дойдоха на свиждане, веднага им го казах. Микеле го върнаха в Италия 1985-1986 г. и го отровиха там. Беше жертва. Много пъргав, усмихнат. Към него нямаше особено отношение, но имаше италианци, които само като чуеха името Синдона, се покланяха.

- Пускаха ли ви да излизате навън?

- Не, навън въобще не можехме да излизаме. Имахме една зала - немного голяма, в която можеше да се разхождаме. Единственият въздух отвън, който дишахме, беше на покрива. Горе имаше баскетболно игрище, но трудно можеше да стигнеш дотам - пространството беше малко за всичките 700 души, които напирахме да дишаме истински въздух.

- Как се развиваше обвинението срещу вас?

- От края на септември до 11 юни 1985-а, когато стана освобождаването ми, се явявахме поне 10-ина пъти на съд за изясняване на казуса дали имам дипломатически имунитет. Не мога да се оплача, защото в моя случай съдията беше почтен човек. Още на първото гледане на делото през декември 1983-та той постанови, че имам имунитет. Последва обжалване, но присъда не получих. Целта на американците беше тя да стане факт - само това означаваше вина. Покрай мен много пари са били похарчени - може би между 30 000 и 50 000 долара.

- Как разбрахте, че се готви освобождаването ви чрез размяна?

- Аз знаех, че България стои зад мен твърдо, и психологически бях готов за всичко. Фактически преговори за размяната са се водили две години. Те се ръководеха от берлинския адвокат д-р Волфгант Фогел. Първоначално преговорите са за мен, за поляка Мариан Захарски и за германския физик проф. Алфред Цее. След месец обаче американците искат професорът да бъде изваден от групата - бил пожелал убежище в САЩ, но после се отказал. Освен това американците правят и неуспешен опит за вербовка на Захарски, който незабавно протестирал срещу това. След няколко совалки и срещи от двете страни се стига до размяната - към нас тримата е прибавена и 68-годишната гражданка на ГДР Алис Майкълсон - куриер на руското контраразузнаване. Решението е четирима агенти от Изтока за 25 от Запада.

- Как точно научихте, че размяната предстои, как пътувахте до Берлин?

- Надзирател влезе в килията и ми каза да се обличам. Отведоха ме при непознатите за мен Захарски и Цее. Сложиха ни белезници и вериги през кръста и всеки с отделна кола се отправи за военната база в Ню Джърси, качихме се в самолета, а към нас се присъедини и Алис. В самолета отказах храна и дори да ходя до тоалетната - направих го от инат. Веригите и белезниците бяха на мен. Кацнахме във военна база в Мюнхен. И оттам - за Западен Берлин с друг самолет, а до Източната част на Берлин - с бусче. Посрещнаха ни местните и адвокат Фогел. Имаше и фотографи.

- Какви бяха тези 25 души, срещу които ви размениха?

 

- Те бяха германски дисиденти - хора, които са искали да избягат и са ги хванали. Сравнението четирима на 25 не бива да се смята, че е равносилно. Вътрешният министър на ГДР Ерих Милке каза тогава, че би разменил Пеньо Костадинов и за 100 американски шпиони.

- Как мина посрещането?

- Всичко мина без помпозност и фанфари. Бях облечен с костюма, с който ме арестуваха през 1983-та. Тръгнахме по моста „Глинеке“, от другата страна ни очакваха. Промяната за мен бе толкова кардинална, че не знаех къде съм - не можех да отреагирам като хората. Отидохме в зала, където имаше кратко посрещане. От наша страна беше Иван Горинов - зам. вътрешният министър. Семейството ми - съпругата и двамата ми синове, които още живееха в САЩ, дойдоха в България няколко дни след размяната.

- Как ви посрещнаха колегите в България?

- Колегите в София от нашия отдел на научно-техническото разузнаване ме посрещнаха много радушно, с ръкопляскания. Отделът беше от около 100-тина души, после цялото Първо главно управление дойде.

- На високо партийно и държавно ниво поканиха ли ви, дойде ли някой от тях да разговаря с вас?

- Не, вижте, от една страна, ние сме милиционери, от друга - сме различни. Всеки си има писта. С началника на НТР Георги Манчев отидохме при министъра на вътрешните работи Димитър Стоянов - и това беше.

- Усетихте ли съмнения от нашите служби дали не сте вербуван от американците?

- Винаги има съмнения. Това го знам и един от първите, който ме посети, беше мой приятел - началник на американския отдел към Второ главно управление. Той често ме питаше: „Защо те освободиха?“ Казвах му: „Не знам, това е твоя работа.“

- Как се стече животът ви след това?

- Направиха ме сравнително бързо началник на отдел. Арестуваха ме на 41 години, прибрах се на 43, а от 1990-а съм пенсионер. Това, което със сигурност мога да кажа днес, е, че ако имаше поне малък процент истински държавници сред нашите политици, нямаше да разрешат да пипат службите. 


         
   

Залавянето на „червения ядрен шпионин“ е новина №1 в САЩ

Американските медии вдигат небивал шум около ареста на Костадинов. Радио- и телевизионните станции присъстват на ареста. Тв мрежата Ес Ен Си, която денонощно предава само новини в общонационален мащаб, няколко дни поред започва всеки от осведомителните си бюлетини с голям надпис „шпионаж“, следван от филмов репортаж от самото арестуване.
Нюйоркските радиостанции съобщават за заловения „червен шпионин“. „Ню Йорк пост“ го нарича „червен ядрен шпионин“. „Дейли нюз“ напомня, че „след като наяве изникнаха сведенията, че са стояли зад покушението на папа Йоан Павел Втори, българските ­агенти станаха обект на подозрения в целия свят“.
Отзвук има и в Европа. „Франс соар“ твърди, че Пеньо Костадинов е „агент на Държавна сигурност, който повече от година се изплъзвал от ръцете на ФБР“. Вестникът пише, че у него били намерени „документи и микрофилми за ядрените оръжия за „война в Космоса“, „войната на XXI век“. „Франс соар“ нарича българската разузнавателна мрежа „една от най-дискретните, но най-добре организираните в Западния свят“. 

   
         

 


Еврохолд

От категорията

Георги Марков: Тръмп не се предаде и е на 110 дни от победата!

Георги Марков: Тръмп не се предаде и е на 110 дни от победата!-1614159340.jpg

Републиканската партия е вече в ръцете на млади тръмписти: Ванс и Доналд Тръмп ...

19 юли 2024 | 15:30

Джевдет Чакъров, чрез сина си Сами, притежава фотоволтаици колкото половин блок на АЕЦ “Козлодуй”

Джевдет Чакъров – енергиен олигарх в сянка-Dzhevdet-Chakarov---energien-oligarh-v-syanka_1721306646.png

Синът му Сами сред най-маститите играчи във ВЕИ сектора, фотоволтаиците му с ...

18 юли 2024 | 15:43

Антон Гицов: Евроатлантически екстремизъм

Антон Гицов: Евроатлантически екстремизъм-1640078063.jpg

У нас българските евроатлантици с трепет очакват резултата от президентските ...

19 юли 2024 | 21:16

"Политико": НАТО дава измамни надежди на Украйна, Западът говори празни приказки за присъединяване ѝ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски слуша изказването на президента на САЩ Джо Байдън на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, 11 юли 2024 г.-Prezidentat-na-Ukrayna-Volodimir-Zelenski-slusha-izkazvaneto-na-prezidenta-na-SASht-Dzho-Baydan-na-sreshtata-na-varha-na-NATO-vav-Vashington--11-yuli-2024-g-_1721401246.jpg

Макрон предложи в Украйна да бъдат изпратени сухопътни войски на НАТО, а ...

19 юли 2024 | 17:59

НАЙ-ВАЖНОТО

Да се спрат кръвопролитията, враждуващите страни да разговарят, ще се намери решение, пожела Даниил

Патриархът за войната в Украйна - порица тези, които лицемерно говорят за мир, а подклаждат вражда

Патриарх Даниил за войната в Украйна - порица тези, които лицемерно говорят за мир, а подклаждат вражда-Patriarh-Daniil-za-voynata-v-Ukrayna---poritsa-tezi--koito-litsemerno-govoryat-za-mir--a-podklazhdat-vrazhda_1721413963.jpg

Ако политическата криза стига до задънена улица и не може да се стигне до ...

19 юли 2024 | 21:30

ДПС и Делян Пеевски винаги ще бъдем при реалните проблеми на хората, обяви Анастасов

Делян Пеевски дари две мобилни къщи за самотно живеещи мъж и жена след огнената стихия във Воден

Делян Пеевски дари две мобилни къщи за самотно живеещи мъж и възрастна жена след огнената стихия във Воден-Delyan-Peevski-dari-dve-mobilni-kashti-za-samotno-zhiveeshti-mazh-i-vazrastna-zhena-sled-ognenata-stihiya-vav_1721412132.jpg

Къщите ще бъдат монтирани още тази вечер, ще бъдат вързани към ток и вода за ...

19 юли 2024 | 20:53

Политическият носител на третия мандат е длъжен да опита да го направи, каза депутатът от ГЕРБ

Росен Желязков: Големият ни дефицит е, че не можем да споделим отговорността

Росен Желязков: Големият ни дефицит е, че не можем да споделим отговорността-Rosen-Zhelyazkov--Golemiyat-ni-defitsit-e--che-ne-mozhem-da-spodelim-otgovornostta_1721415861.png

Има толкова много его в пленарната зала, че сигурно няма специализирана ...

19 юли 2024 | 22:03

Целостта на партията е много по-важна от това да имаш мнозинство, посочи евродепутатът

Илхан Кючюк: Разговорът за бъдещето на ДПС предстои

Илхан Кючюк: Разговорът за бъдещето на ДПС предстои-Ilhan-Kyuchyuk--Razgovorat-za-badeshteto-na-DPS-predstoi_1721418098.jpg

По думите му, либерална общност е изразила моралната си подкрепа за Ахмед ...

19 юли 2024 | 22:34

Правителството ще оборудва в най-кратък срок още два хеликоптера за гасене на пожари

Премиерът Главчев след Съвета по сигурността: Не сме спирали да работим от началото на стихията!
(Видео)

Премиерът Главчев след Съвета по сигурността: Не сме спирали да работим от началото на стихията!-Premierat-Glavchev-sled-Saveta-po-sigurnostta--Ne-sme-spirali-da-rabotim-ot-nachaloto-na-stihiyata-_1721398580.png

Съветът е обсъдил и възможността за максимално съкращаване на сроковете за ...

19 юли 2024 | 16:35

27 противопожарни екипа бяха на територията на пожарите, заяви вътрешният министър

Калин Стоянов в 18:30 ч: Ситуацията постепенно се подобрява, няма опасност за населените места

Калин Стоянов в 18:30 ч: Ситуацията постепенно се подобрява, няма опасност за населените места-Kalin-Stoyanov-v-18-30-ch--Situatsiyata-postepenno-se-podobryava--nyama-opasnost-za-naselenite-mesta_1721405196.jpg

Двама пожарникари са пострадали леко при гасенето на огъня. На място им е ...

19 юли 2024 | 19:05

185 военни са на терен с 34 единици бойна техника, заяви военният министър след заседанието на Съвета по сигурността

Атанас Запрянов: В бърз порядък опитваме да оборудваме още два хеликоптера за гасене на пожари

Атанас Запрянов: В бърз порядък опитваме да оборудваме още два хеликоптера за гасене на пожари
Снимка БТА-Atanas-Zapryanov--V-barz-poryadak-opitvame-da-oborudvame-oshte-dva-helikoptera-za-gasene-na-pozhari-Snimka-BTA_1721403313.jpg

250 хил. лева ще бъдат необходими за т. нар. водни джобове, с които военни ...

19 юли 2024 | 18:34

Премиерът свика Съвета по сигурността към Министерския съвет заради ситуацията с пожарите в страната

Министерство на отбраната: Още 217 военнослужещи се включват в гасенето на пожарите

Министерство на отбраната: Още 217 военнослужещи се включват в гасенето на пожарите. Снимка МО-Ministerstvo-na-otbranata--Oshte-217-voennosluzheshti-se-vklyuchvat-v-gaseneto-na-pozharite--Snimka-MO_1721393564.png

Хеликоптер Ми-17 от състава на 24-та авиационна база на Военновъздушните сили – ...

19 юли 2024 | 15:49

По-късно през деня депутатите ще изслушат премиера и министъра на отбраната за „военния Шенген“ с Румъния и Гърция

Парламентът задължи правителството да осигури средства за постралите от пожарите
(Видео)

Депутатите изслушват премиера и министъра на отбраната за „военния Шенген“ с Румъния и Гърция-Parlamentat-izslushva-Glavchev-otnosno-pozitsiyata-na-Balgariya-za-Sreshtata-na-varha-na-NATO--Snimka-BTA-_1720074766.jpg

В парламентарния контрол участват министрите Людмила Петкова, Георги ...

19 юли 2024 | 08:28