МЕЖДУ 6 и 21

28460 | 24 септ. 2012 | 09:11

Ушанки и каубойски шапки... от Кеворк КЕВОРКЯН


 


Над всичко се извисява кресчендото на взаимните обвинения - и това, изглежда, е удобно за всички. Партийните пристрастия са толкова очевидни, че никой не си прави труда да ги крие. Спорят като партийци, а не като политици.
Едните го правят с ушанки на глава, другите - с каубойски шапки, но всички мислят преди всичко друго за задния си джоб.
Според ушанките България ще отиде в небитието, ако не стане тяхната.
Според говедарите -

ще отиде в Рая, ако стане тяхната

И лобитата, съставени от т.нар. политолози, не мирясват - оттам се чува важно сумтене, както се полага на хора, които са загрижени поне за бъдещето на всемира.
Разбира се, участниците в свадата отдавна не се интересуват дали публиката е наясно за какво се дърлят.
Смятате, че преувеличавам? Тъй ли? Ето ви един пример.
От години спорещите използват като патерици две сакрални числа: едните твърдят, че строителството на Белене ще струва 6 милиарда евро. Другите - че за същото строителство ще бъдат похарчени 21 милиарда. Това се дъвче непрекъснато.
Тази разлика от 15 милиарда е неприлична дори за фриволното българско говорене, далеч надхвърля мярката на обичайната ни провинциална грандоманщина.
И неизбежно човек се сеща за стария анекдот: как обявявали точното време по радио „Ереван“ и по радио „Тел Авив“.
Арменците казвали, че часът е един, обаче за приятели - 12 и половина.
Евреите пък - че часът е между един и два.
Подобно остроумие се използва и около „Белене“.
Онази вечер пак бяха споменати същите числа - и отново го направиха така, сякаш опонентите се намират на различни планети, а не в някакво скапано студио, току под носа ни. Пухтят един срещу друг, дори се ослюнчват взаимно - а го няма и Бойко да им каже да внимават с „пръските“, както се изрази веднъж в парламента, когато един млад социалист се беше прекалено разпалил.

Уж сериозен дебат, а отдавна се е превърнал в една пръска

нищо повече.
6 или 21 милиарда?
Ето заради подобни дреболии публиката отдавна не им обръща внимание - може би дори не се и пита възможно ли е да оставиш съдбата си в ръцете на хора, които не правят разлика между 6 и 21.
Смятат като неуки кочияши - а искат и някой да им вярва.
Подобно небрежно артикулиране имаше само в първите месеци след Преврата през 1989 година. Тогава също се говореше на едро, нямаше нужда от аргументи, крясъците ги заместваха - крясъците и свещите на Фори Светулката. Нямаше смислен дебат за нищо. Някаква

внезапно появила се сила беше заточила някъде Смисъла

Луканов лъжеше и мажеше с думи - макар че иначе мажеше главно филията на партията си, и то със запасите на Живков.
Костов пък отиде да спори с него в телевизията - но изобщо не отвори папката, която носеше, а от нея идиотизираното (временно) население очакваше да изскочат някакви чудовищни тайни. Нищо подобно. Костов сигурно вътрешно се е възхищавал на Луканов - това му личеше и по време на „дебата“ - и се е чудел как и той да намаже своята филия.
Сетне, след като комунистите бяха пратени в Сибир, а пък седесарите победиха завинаги - вижте само какъв език се използваше, пак това привидно гневене около 6 или 21, - страстите поутихнаха. И всички заедно започнаха да мислят за себе си, което си беше и най-разумно.
А в наши дни говоренето на едро внезапно пак се върна - и истината остана да се търкаля нейде между 6 и 21 милиарда.
6 или 21? Този въпрос е по силите единствено на някаква парламентарна комисия - но в нея обезателно трябва да включат и академик Сендов, само математик от неговия ранг може да разгадае как нещо може да е едновременно 6 и 21.
Но докато се сетят за това, назначиха друга комисия - и то начело с храбрия пумпал Янето. Неговият избор изглежда удачен и дори остроумен - обаче само на пръв поглед. Наистина, досега Янето е говорило разпалено и дори артистично срещу всеки и всичко - при това без никакъв успех. Това го прави абсолютно надежден кандидат за шеф на парламентарна комисия.
Но сега ще се изправи срещу енергийната ламя - а това не е същото, като да лепиш плакати срещу Бойко.
Този избор вероятно трябва да подскаже колко толерантен е Бойко и колко храбра е паметта му: съвсем доскоро някой е преграквал да говори срещу него, но той великодушно махва с ръка по посока на Историята и я оставя тя да се разправя с нашите пумпали-волнодумци, които доста често са си обикновени лъжци и фантазьори. Така трябва да изглежда изборът на Янето.
Но има и друга гледна точка. Някои смятат, че по този начин се шаржира още в началото дейността на комисията. Янето, неуморим както винаги, ще направи невероятни разкрития - а

сетне ще последва канонада от спукани балони

Единственият резултат ще бъде, че той отново ще влезе в парламента, понеже ресурсът от любители на политически фантасмагории е неизчерпаем. С великодушието си Бойко осигурява нов мандат на Янето. Следват ново лепене на афиши, ново уволнение на Бойко - а после пумпалът ще застане мирно - и тогава ще започне ново кадене на тамян. Комисията само ще озвучи предизборната кампания на Янето. Нищо друго няма да последва.
Така Бойко прави безценна услуга на нашия храбър войник. Преди четири години той трябваше доста повече да впрегне въображението си: започна атака срещу един медиен бос, плаши го с питания от парламентарната трибуна, съчинява гневни декларации до Хъмфрис - тогавашния представител на Еврокомисията в София. После се оказа, че изобщо не ги е пращал до горкия човечец, но проектът му се реализира. На медийния бос му омръзна да го овикват и даде неизчерпаема възможност на Янето да се дере в телевизията му - да се дере главно срещу Бойко. И така Янето стана депутат - без да похарчи нито един лев, на вълните на безпределното си въображение. Сега пък Бойко, след като го погали в шепите си, пуска гълъбчето да се рее на свобода.
Но дали и Бойко/властта не иска вечно да си останем в мъглявината между 6 и 21!
Най-вероятно да е точно така. Уорлик вече го няма и няма кой да дудне непрекъснато за „Белене“ и диверсификацията на енергетиката - много любопитен е въпросът как е произнасяна тази дума след две бутилки отлежал мавруд, но това трябва да е сюжет на друго изследване. Новата американска посланичка няма да е толкова невъзпитана, че да започне директно с тази тема.
А и някой знае ли защо всъщност идва тя в София - след като победихме в Ирак, сетне и в Афганистан, всичко е наред и с шистовия газ, имали сме запаси за пет века напред - пет века под турско, пет века на шистов газ - тогава какво друго ни остава да свършим?
Съвсем скоро числата около „Белене“ ще започнат много по-кротко да се преговарят, а сетне и ще бъдат забравени. Не е прилично по време на избори на публиката да се натрапва внушението, че на политиците не им е известна разликата между 6 и 21.
Дебатът ще остане единствено в устата на Янето, където го постави Бойко.

Това ще означава салюти и веселие, нищо повече

Питайте Мургина. След като шареният пумпал се провали с нея, да му дадеш „Белене“, означава само едно - ясно какво.
Може би единствено диверсификацията на енергетиката ще отбележи някакъв прогрес - в смисъл, че ще се увеличи продажбата на водка, от което ще е щастлив нашият приятел Ганди, който търгува у нас най-мащабно с нея. Сашо Дончев наскоро му казал, че единственият успешен руски енергиен проект в България е неговият. Ужас.
Може би новата посланичка ще се опита да диверсифицира и това - значи предстои да видим в парламента доста пияни от уиски каубои. Но както е ставало дума и друг път, те са готови и от кока кола да се напият, само и само…
6 или 21?
Да говориш така, е толкова обидно, колкото и да правиш политика с парламентарни комисии.
Съставят комисии - и сетне тръгват да се съдят един друг: някой се обидил, че е по-малък крадец от отсрещния, или нещо такова. Пулят се един срещу друг в престорената оперета на също тъй престорената чест…
А когато сред тази врява се намести нещо конкретно, то е винаги одиозно, така е поне у нас. Докато не схващат разликата между 6 и 21, всичко е наред. Но когато някой излезе от бон тона на мъглявото говорене, това прозвучава като неприличен звук в стихнала театрална зала.
Просто не мога да се начудя, как е възможно човек на сметките - като Дянков, да изтърве фразата „Ами ще напляскаме руснаците в съда!“
Вместо да се втренчи в цифрите си, той пък пляска руснаците - ще ги напляскаме в съда.
А сетне може би ще напляскаме в съда Световната банка? Или ще запляскаме Международния валутен фонд? Или ще попляскаме по дупето Обама?
Какво е това говорене, защо ти е - стой си в котловината между 6 и 21, гледай им сеира и си трай. Не ти трябва да пляскаш никого. Това говорене е толкова вероломно, колкото Дянков изобщо не си дава сметка. Винаги когато България се накани да пляска някой, след това дълго време се налага да го милва.
От категорията

50-тият Конгрес. Ще има драма, но БСП ще се обедини около Нинова

Делегатите на 50-я конгрес на БСП веднъж дадоха доверие на Нинова - през януари 2022 г.-Delegatite-na-50-ya-kongres-na-BSP-vednazh-dadoha-doverie-na-Ninova---prez-yanuari-2022-g-_1675862570.jpg

Заседанието на най-висшия ръководен орган на червените ще се следи под лупа и ...

8 февр. 2023 | 17:51

Божинов: Берем плодовете на предателството на национална памет, завършено при „харвардския" кабинет

Войн Божинов: Малката държава Северна Македония се подигра с българското общество-1641470359.jpg

В югозападната ни съседка са напипали великолепно пулса на брюкселската ...

7 февр. 2023 | 11:26

Анализ на БДД: Русия не може да си позволи поражение, Украйна няма да бъде изоставена да капитулира

Анализ на БДД: Русия не може да си позволи поражение, Украйна няма да бъде изоставена да капитулира-Ukrayna--Dosega-ruskata-armiya-e-dala-102-500-zhertvi-vav-voynata-v-Ukrayna_1671962699.jpg

Американският глобалистичен хегемонизъм и руската имперска носталгия си дадоха ...

8 февр. 2023 | 18:05

Кеворк Кеворкян: Особености на българския слугинаж

Кеворк Кеворкян-1461834919.jpg

Радев мълчи красиво – можеше поне да похвали протежето си ПростоКирчо за ...

7 февр. 2023 | 10:55

Най-важното

Все по-рядко чувам призиви за мир, а само за победа, без някой да е дефинирал какво значи победа, допълни той

Радев категоричен от Брюксел: Ще наложим вето, ако има санкции срещу ядрената енергетика на Русия
(Видео)

Румен Радев в Брюксел Снимка: БНТ-Rumen-Radev-v-Bryuksel-Snimka--BNT_1675933939.jpg

В момента сме състояние на вето за членството на Скопие в Европейския съюз, ...

9 февр. 2023 | 11:07

Надяваме се да се отварят повече пространства, в които да намираме оцелели, сподели той

Български пожарникар в Адана: Търсим оцелели в кухините, но откриваме само загинали

Български пожарникар в Адана: Търсим оцелели в кухините, но откриваме само загинали-Balgarski-pozharnikar-v-Adana--Tarsim-otseleli-v-kuhinite--no-otkrivame-samo-zaginali_1675933172.jpg

За голяма част от хората всичко се е случило в съня им. Откриваме ги в спалните ...

9 февр. 2023 | 10:54

Представители на ДПС заминават за Адана, за да направят анализ на нуждите на българската общност там.

Ахмед Ахмедов: Около 20 души от българската изселническата общност в Адана са загинали

Ахмед Ахмедов: Около 20 души от българската изселническата общност в Адана са загинали-1634123432.jpg

В района на Адана живеят около 30 000 български изселници, които са заминали за ...

9 февр. 2023 | 09:35

В Министерството на енергетиката сме защитавали интересите на държавата и гражданите, категоричен е той

Пламен Данаилов: Бащата на Кирил Петков е пътувал до Турция, за да договаря доставки на газ

Пламен Данаилов: Бащата на Кирил Петков е пътувал до Турция, за да договаря доставки на газ-1653461393.png

Той официално е пътувал до Турция за преговори заедно със съветника по външната ...

9 февр. 2023 | 11:32

Зад мерките за контрол на цените прозира обърканост и некомпетентност, смята той

Димитър Маргаритов: Служебният кабинет на Радев не се справя с ценовия шок

Димитър Маргаритов-Dimitar-Margaritov_1675930197.jpg

Бившият заместник-министър на икономиката припомни, че последният действащ ...

9 февр. 2023 | 10:08

Няма решение на МС за прекратяване на договора с "Газпром" и за неплащане по новите условия

Борислав Сарафов: "Алтернативните" доставки на газ по времето на Петков са били руски, но по-скъпи

Борислав Сарафов: "Алтернативните" доставки на газ по времето на Петков са били руски, но по-скъпи-Borislav-Sarafov--Polovinata-ot-zadarzhanite-za-detska-pornografiya-sa-semeyni--s-detsa--Snimka-Novini-bg_1668768284.png

Отговорните длъжностни лица са наели британската правна кантора „White & Case“. ...

9 февр. 2023 | 00:20

Уотърс се противопостави на западните доставки на оръжия за Киев

Роджър Уотърс пред ООН: Инвазията на Русия в Украйна е противозаконна, но провокирана

Роджър Уотърс пред ООН: Инвазията на Русия в Украйна е противозаконна, но провокирана-Rodzhar-Uotars-pred-OON--Invaziyata-na-Rusiya-v-Ukrayna-e-protivozakonna--no-provokirana_1675929289.jpg

Заместник-постоянният представител на САЩ при ООН Ричард Милс призна ...

9 февр. 2023 | 09:46

Социалистите съзнават, че партията има нужда от „огън“, но няма да направят промяна на конгреса

50-тият Конгрес. Ще има драма, но БСП ще се обедини около Нинова

Делегатите на 50-я конгрес на БСП веднъж дадоха доверие на Нинова - през януари 2022 г.-Delegatite-na-50-ya-kongres-na-BSP-vednazh-dadoha-doverie-na-Ninova---prez-yanuari-2022-g-_1675862570.jpg

Заседанието на най-висшия ръководен орган на червените ще се следи под лупа и ...

8 февр. 2023 | 17:51

Гражданите каталясаха от избори, дори и гневът не ги мотивира

Политологът Георги Киряков: Президентът създаде кохорта, вече и враговете му станаха приятели

Политологът Георги Киряков: Президентът създаде кохорта, вече и враговете му станаха приятели-1583697474.png

За да има редовно правителство някои червени линии трябва да се изтънят до ...

8 февр. 2023 | 12:20