Българският глас на д-р Хаус Даниел Цочев:

Пуша здравословно и пия умерено

19706 | 1 февр. 2014 | 11:16

За 50-годишния си юбилей актьорът подарява музикално-театрален проект на приятелите си


         
    „Популярното „текста четоха“ е остаряло понятие. Вече се казва: „ролите озвучиха артистите…“ - уточнява Даниел Цочев, с чийто глас говорят Лео ди Каприо в „Титаник“, Робърт де Ниро в „Анализирай това“ или Майкъл Кийтън в „Батман“. Знаменитото чувство за хумор на Хю Лори като доктор Хаус също е предадено на български от него и това му носи „Икар“ в категория „Златен глас“. Той е един от тримата актьори, изиграли Васил Левски на малкия екран („Тайната вечеря на Дякона Левски“), и първият, който захапва лулата като Шерлок Холмс на театралната сцена („Шерлок Холмс и един призрак за компания“). На 26 януари Даниел Цочев навърши 50 години, но титаничният купон с покана както към приятелите, така и към феновете, ще бъде на 6 февруари в София лайв клуб. За събитието актьорът е подготвил специална изненада за гостите си - нов театрално-музикален проект.      
         

 

- Излиза, че за рождения си ден, няма да получиш, а ще подариш.

- Точно така. Каня всички хора, които искат да усетят една специална вечер, изпъстрена с истории и музика. Калин Вельов - ударни, Бисер Иванов - китара, и Юри Божинов - контрабас, се навиха на идеята да направим шоу спектакъл и така се появи „Защо Не?!“. Ще дадем старт на проекта на моя юбилей като комплимент към гостите ми, а после ще го поставим и на сцена. Може би интересно за публиката ще бъде да видят Калин Вельов повече като артист, отколкото като музикант, а мен повече като музикант, отколкото като артист.

- Това означава ли, че освен със сцената имаш „любовна история“ и с музиката?

- Обичам, колкото и шаблонно да звучи, хубавата музика. Имам всичките албуми на „Ърт уинд енд файър“. Увличам се по Ленард Коен, който пък стана певецът на нашата връзка с половинката ми Нели. На всеки купон пея „Ун аморе гранде“ на Пепино Галиарди. Род Стюарт също много добре ми се получава. Всъщност родителите ми бяха много музикални. Израснал съм в семейство, в което постоянно имаше гости и страхотна веселба. Първата си китара получих през 1976-а, на 50-годишния юбилей на майка ми. Тогава й подариха магнетофон и записахме целия купон, с всички песни, които брат ми, 13 години по-голям от мен, свиреше на китара. Слушайки го, и аз просвирих повечето шлагери от този купон. А иначе първата ми група се сформира малко преди да завърша математическата гимназия в Плевен. Приятели от музикалното училище ме извикаха за вокал, но тогава мама държеше да залягам повече над уроците (актьорът завършва с отличие гимназията). 30 години по- късно обаче тази дружба не само че устоя във времето, но и роди настоящата ми група „Д-р Хаус“.

 


Лайф на „Хаусбенд“ с вокал Даниел Цочев


 

 

- Името не е случайно, нали?

- Разбира се, че е заради култовия герой на Хю Лори, когото озвучавам. Самият той заряза киното и вече се разхожда из Европа като изпълнител, а аз дори имах честта лично да му стисна ръката. Историята е много интересна и всъщност тя ме провокира за шоуто на 6 февруари. Отивайки с Нели това лято на концерт на Ленард Коен в Люб­ляна, научихме, че Хю също ще пее. Имаше 20 минути до неговото начало, но ни казаха, че няма смисъл да ходим, защото места няма, а и мерките за сигурност били драконовски. Все пак се втурнахме натам и като стигнахме до „желязната охрана“, Нели включи своето очарование и показвайки ме, каза: „Извинявайте, но трябва да влезем. Това е гласът на д-р Хаус в България!“ Явно се трогнаха и ни пуснаха. Концертът беше страхотен! На финала успях само да се здрависам с Лори без никакви снимки и разговори, за което продуцентът му стриктно следеше.  Но все пак не се случва всеки ден актьор и глас да се срещнат, нали?!

- А как започна кариерата ти в дублажа? Не е тайна, че това е специфична работа, за която не е достатъчно да си само артистичен.

- Много е важно Господ да ти е дал глас, за да имаш голям диапазон и да можеш да правиш всичко - от баба до бебе. Преди 25 години режисьорката Мария Николова ме прослуша и направо ме хвърли в дълбокото. Даде ми главния персонаж в култовия за времето си сериал „Дъщерята на Мистрал“. Дублирах Стейси Кийч в ролята на Мистрал и на всичкото отгоре прочетох финалните крайни надписи, което си беше привилегия. Оттогава съм озвучил хиляди герои. Тъй като основно петима актьори влизат в дублажа, а героите от екрана са над десет, се налага да поемам по няколко персонажа. Озвучавал съм наведнъж четирима, които играят белот, при това се карат. Много трудна актьорска работа е това. Не зная дали зрителят си дава сметка какво се случва, преди сериалът да стигне до него. Докато записваме, ние сме с часове в едно затворено помещение. Не можеш да кашляш, не можеш да мърдаш, защото всеки звук би влязъл в ефира. Ако някой сгафи, се започва наново. Отговорността е голяма, защото лошото озвучаване разваля филма. Естественото четене, вярно с оригинала, прави добрия, признат и от публиката дублаж.

 


„Шерлок Холмс и един призрак за компания“ - Театър „Възраждане“, реж. Бина Харалампиева


 

 

- Разпознават ли те само по гласа?

- Да. Шофьори на такси са ме карали да имитирам д-р Хаус. При него имах две основни предизвикателства - да хвана чувството му за хумор и лекотата, с която го поднася, и да поддържам по-нисък тембър от моя. Добре че на първия запис отидох след една тежка купонджийска вечер, та гласът ми така или иначе беше паднал. Това в рамките на шегата, разбира се, но наистина ме разпознават. Дори имам куриозен случай със 102-годишната баба Тодорка. Тя беше от селото на баща ми и едно лято случайно седнах до нея в кафенето. Вече сляпа, чувайки ме, тя каза: „О, това ли е Даниел Цочев?! Ах, моето момче, да бях с няколко години по- млада...“

- Но сигурно имаш много почитателки не само заради гласа. Ти беше един от първите водещи в игрите на късмета и след „Игра за милиони“ те нарекоха „най-холивудски изглеждащия актьор в България“.


Като водещ на „Игра за милиони“


 

- Така наречения Hollywood look (Холивудски вид) беше изискване на продуцентите от „Ендемол“. Висок, синеок, с позитивна усмивка. Но холивудският вид в България е и плюс, и минус. Чувал съм определения: „О, много си висок, много интелигентно изглеждаш, много младееш…“ Какво да правя, като приятно побелявам и нямам никакви притеснения да остарея?! Не правя нищо специално, освен че в последните години ходя на фитнес, за да поддържам инструмента „тяло“. Пуша здравословно, пия умерено и спя достатъчно, защото сънят е важен за гласа, и да чукам на дърво, той е последното нещо, което остарява в едно тяло. Съвсем доскоро дори играех принца в детските постановки. И когато започнах да възразявам, че все пак съм вече на години за такава роля, предишният директор на „Възраждане“ ми каза: „А принц Чарлз на колко години е?“ Така че, да се надяваме този холивудски вид да доведе и до покана от Холивуд.

- Ти и в момента участваш в чуждестранна продукция, която се снима в България.

- Да, голям турски проект, историческата сага „Две сърца в едно“. Любопитно е, че филмът се занимава и с психологическата страна на войната, а не само с баталната. Аз съм в ролята на руски командир. Имам ръкопашна схватка с нацист, а куршумът на главния герой Ниаз неутрализира германския офицер и спасява живота ми. Една вечер Ниаз разбира, че Северен Кавказ, където е неговата любима, е завзет от германците. Тогава му давам негласно разрешение да напусне фронтовата линия и да замине при нея, като връщам жеста за това, че ме е спасил. Тази роля откри неподозирани за мен възможности, тъй като направихме сцената с боя без каскадьори. Слава Богу, отървах се с малки навяхвания, но с много синини.

- Други екстремни преживявания имал ли си?

- Изиграх стотното представление на мюзикъла „Бабината питка“ в театър „Възраждане“ със счупени ребра. Смешката беше такава - бях на лечебен масаж и имах много кратко време да се възстановя. Наложи се да ме „отщипват“ четирима души на осем ръце, след което се затичах за запис на д-р Хаус, подхлъзнах се на леда и... счупих четири ребра. Рязък беше скокът от голямото блаженство на голямата болка.

- А в навечерието на твоя юбилей какво ще кажеш за „болката, наречена любов“?

- (усмихва се) Дългото търсене при мен доведе до добри резултати. Нели е „Не“-то на моето „Да“(ниел). Връзката ни е хубава и романтична. Даже имам колеги, които се изненадват, че след седем години все още си казваме „обичам те“, говорейки по телефона. Е, не е само по телефона. Казваме си го постоянно и всеки ден. Тя е пиар по професия и срещата ни беше по работа. Освен физиката и душевността, която е доминираща и без която не бих харесал един човек, Нели  притежава и висок интелект, а за мен като Водолей, при това с асцендент Водолей, еротиката се крие в интелекта. Останах „запечатан“ и от уникалната Ӝ усмивка и мисля, че наистина сме се намерили, за да създадем едно цяло. С нея съм щастлив и не въздишам, когато кажа, че това ми се случи след моите 40 години.

- А какво ще ни кажеш за Малкия принц във вашия дом?

- Казва се Филип и наистина прилича на Малкия принц. Радвам се, че музиката го влече и му се удава. Понякога сутрин ни събужда, чукайки по клавишите на пианото „Мила моя мамо“. Отсега усещам, че няма да ни е лесно с възпитанието заради буйния му нрав, но смятам, че е по- добре да имаме непослушни деца, отколкото покорни. Като се замисля, май и на детето не му е лесно с родители като нас. Водим го на повечето от местата, на които ходим. Макар и на 5 г., вече е гледал много концерти и представления за деца, а и за възрастни. И сме много щастливи, че започва да преодолява онзи детски свян и се отваря към актьорска игра. Ако го желае, нека да му се случи!

- На себе си какво желаеш, подпрян на своите 50 години?

- На шега си желая да имам силите да духна свещичките върху тортата. А иначе искам да продължавам да се вълнувам от изкуство и да не спирам да го правя. Няма да забравя какво ми каза покойният Леон Даниел. Срещнахме се през лятото и той ме попита какво правя в момента. Отговорих, че си почивам, след което той избухна: „Как ще си почиваш?! Артистът не може да почива. Той постоянно трябва да прави нещо. Истинският артист винаги ще намери с какво изкуство да се занимава.“ 

 

Даниел с любимите си хора - Нели и Филип

 

(в. Преса, печатно издание, брой 31 (737 от 1 февруари 2014) 


 


От категорията

Ето проектът на ДПС за промени в Конституцията: Главният прокурор да има само методическа функция

Проектът на ДПС за промени в Конституцията: Орязване на правомощията на главния прокурор-Proektat-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--Oryazvane-na-pravomoshtiyata-na-glavniya-prokuror_1686135030.jpg

Характерно за промените е, че те не налагат свикване на Велико народно ...

7 юни 2023 | 13:49

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение-1568320806.jpg

Изтърбушена държава, абсолютно – това никак не е преувеличено. Но никой от ...

6 юни 2023 | 10:37

Харалан Александров: Хората се оглеждат и търсят българска версия на Виктор Орбан

Харалан Александров: Хората се оглеждат и търсят българска версия на Виктор Орбан -Haralan-Aleksandrov--Sred-vragovete-na-Geshev-e-i-Rusiya--sled-kato-kaza--che-shte-arestuva-Putin_1683006038.png

„Нашата оценка на ЕС и към големия свят се приема като възможност да се пътува, ...

8 юни 2023 | 11:38

Георги Проданов: Добра новина е, че правителството е лишено от комфорт

Георги Проданов: Добра новина е, че правителството е лишено от комфорт-1655707664.png

По вътрешнополитическите задачи на кабинета "Денков" има консенсус, ...

7 юни 2023 | 18:00

Най-важното

Така пред съдебния съвет остава висящо второто предложение заради изказването на Гешев, че в парламента има "политически боклук"

Шок във ВСС! Шестима членове на прокурорската колегия оттеглиха искането си за освобождане на Гешев

Шестима членове на прокурорската колегия оттеглиха първото си искане за освобождане на Гешев-Shestima-chlenove-na-prokurorskata-kolegiya-ottegliha-parvoto-si-iskane-za-osvobozhdane-na-Geshev_1686212502.jpg

То беше за твърдяни нарушения, накърняващи престижа на съдебната власт във ...

8 юни 2023 | 11:20

И той го знае много добре”, каза още Пеевски

Пеевски към Христо Иванов: Най-малко той може да бъде морален съдник на когото и да било!

Пеевски към Христо Иванов: Най-малко той може да бъде морален съдник на когото и да било!-Peevski--Ako-polititsite-mislyat-za-balgarite---shte-ima-NS--ako-mislyat-za-drugo---nyama-da-ima-kabinet_1666161160.png

Наше право е да решаваме кой ще бъде част от конституционната комисия и ако ...

8 юни 2023 | 10:25

Реформата ще бъде направена от този парламент, с участието на ДПС и на Пеевски, подчерта Цонев

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!-Tsonev-kam-Hristo-Ivanov--Peevski-razraboti-proekta-za-promeni-v-Konstitutsiyata--nyama-da-go-otteglim-_1686209101.jpg

В кулоарите на парламента Пеевски повтори думите на Цонев: "Наше право е ...

8 юни 2023 | 10:20

Финансовият министър смени ръководствата на НАП и Митниците само ден след като беше назначен на поста

Асен Василев: Върнах Спецов и Тонев, за да се увеличат приходите

Асен Василев: Върнах Спецов и Тонев, за да се увеличат приходите-Asen-Vasilev--Napravihme-vsichko--koeto-GERB-poiskaha-ot-nas--sega-tryabva-da-vzemat-reshenie_1683100982.png

Искам събираемостта да се увеличи. Всеки ден получавам сводки и затова взех ...

8 юни 2023 | 11:29

Единствено ние внесохме закони с грижа за хората, подчертава лидерът на БСП

Корнелия Нинова: Управляващото мнозинство се изби на втория ден

Корнелия Нинова: Управляващото мнозинство се изби на втория ден-Korneliya-Ninova--Upravlyavashtoto-mnozinstvo-se-izbi-na-vtoriya-den_1686212533.jpg

Последния месец и половина паралелната държава се прегрупира, за да оцелее и да ...

8 юни 2023 | 11:20

Той смята, че сегашният главен прокурор Иван Гешев трябва да бъде сменен

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор-Kostadin-Kostadinov-za-izyavlenieto-na-Kovachevski--Podobni-izkazvaniya-sa-otkrovena-provokatsiya--Snimka-BTA_1684408151.jpg

Като си помисля у нас какви хора стават министри на правосъдието, би било ...

8 юни 2023 | 09:49

В програмата са и поправки в Закона за чужденците и Търговския закон

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване (НА ЖИВО)
(Видео)

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване-Deputatite-obsazhdat-udarno-zakonoproekta-anti-Geshev-Snimka-BTA_1685099437.jpg

Депутатите ще обсъдят проект на решение, внесен от Министерски съвет, за ...

8 юни 2023 | 08:10

След едночасов дебат, ВСС реши да разгледа двете предложенията за освобождаване на главния прокурор

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор (На живо)
(Видео)

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор-Prokuraturata--Proveryavat-se-nad-70-signala-sreshtu-Ivan-Geshev_1684843821.jpg

„Аз ще съдействам напълно, всички виждаме, че процедурата се движи изключително ...

8 юни 2023 | 08:03

ДПС представи промените в Конституцията първо в Брюксел, получи одобрението на Вера Юрова

Предложенията на ДПС за промени в Конституцията- разделение на ВСС и главен прокурор с орязани права

Предложенията на ДПС за промени в Конституцията- разделение на ВСС и главен прокурор с орязани права-Predlozheniyata-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--razdelenie-na-VSS-i-glaven-prokuror-s-oryazani-prava_1686212392.jpg

Проектът за конституционни промени предвижда още уреждане на въпроса с ...

8 юни 2023 | 11:19