НО...

Станишев ще се сети

33069 | 3 февр. 2014 | 08:16

Опекуни и екзекутори - от Кеворк КЕВОРКЯН


 


Сигурно поне шест месеца няма да пишеш за Плевнелиев - рече редакторката ми Валерия от „Преса“, когато се чухме в началото на седмицата. - Отрязал си му главата в последната си дописка.“ „Е, трудно се реже нещо, което го няма“ - отвърнах, но наистина ми омръзна, и не само на мен, да се занимаваме с нелепостите на президента. Обаче след това се случи нещо, което отново ни кара да размишляваме над това как изобщо функционира българският президент

Например как е възможно вицепрезидентът ти да е опитен юрист и бивш министър на правосъдието - а ти да се злепоставяш с направо комични законодателни инициативи? Дали този човек изобщо е чел конституцията, в която се закле, та предлага глупостта със задължителното гласуване? Ясно е, разбира се, че това е само поредният епизод от безсмисленото словесно шумолене, толкова характерно напоследък за „Дондуков“ 2. То няма и да спре скоро, фонтанът ще ромоли тържествено и безсмислено. Но друго е по-важно. Кога най-сетне ще имаме президент, който да се отнася към вицето си като към пълноправен партньор - а не като към съперник, който трябва да бъде мнително снизхождаван. След семплите му и направо неясни умения от времето, преди да се нахендри в президентството, сега Пл. има чудесен шанс да не бърка, поне докато гази в полето на правото - стига да се допитва до Маргарита Попова. Нека се упражнява в лобистки натиск върху Конституционния съд, за да съхрани интересите на любимите си бизнесмени - но поне да не злепоставя президентството със законодателните си приумици.

И с кого всъщност се съветва този човек? Ако правните му съветници са толкова неугледни, само си представете какво ще се случи, ако под бюрото на Пл. се навре някой истински мизерник, който да му внушава мръснички номера.

Има все пак една полза от новата оперета на Пл. И тя е, че вече едва ли някой се съмнява в разумността на идеята да му се отнемат специалните служби, които досега бяха под опеката му, за да не направи някоя беля и с тях.
Нека си вее байрака по празнични поводи
нека си говори каквото му падне по Нова година и на Трети март, и пр.
***
Както са я подкарали, някои херои от БСП като нищо ще поискат да изключат и Димитър Благоев понеже и той изглежда доста съмнителен от камбанарията на днешните ужким социалисти. Е, не изхвърлиха Първанов, макар че се репчиха няколко седмици и му поставяха ултиматуми - а пък накрая снеха политическото си доверие от него - бре, направо да го ожалиш.

Това е забележителна решителност: снемаш доверието си от някого, който от години ти казва да се омиташ от партията. Тези игрички само показват, че хората от „Позитано“ изобщо не се интересуват как изглеждат извън онази мрачна сграда; не си дават и сметка какви са последиците от подобни оперетни вътрешнопартийни задявки. Разбира се, изключено е да очакваме в БСП някой сам да се отдръпне от партийния кокал - у нас това е изключено самоотводът е признак на глупост.

А в редките случаи, когато се прави, това е само привидно, един театър за баламите, нищо повече. Да не би да си мислите, че някой като Радан Кънев примерно дори примигва, без да се допита до ментора си Костов. Той е неговата кислородна маска, без нея веднага ще се задуши или ще наговори някакви глупости, което си е за предпочитане, понеже все пак изразява някаква автономност.

Нашите политици нямат желание да проявят дори минимално великодушие - ако не към друго, то поне към собственото си бъдеще, те предпочитат да се разтекат на поста, който заемат - но не и да се отдръпнат в подходящия момент.

Станишев например, колкото и Моники да има край себе си, също изпусна удобния момент: избирането му за шеф на ПЕС беше чудесна възможност да направи един щедър жест, да остави пример на аристократичност, като посочи своя заместник - не наместник, а заместник, понеже нашите тарикати се отдръпват, като ни подхвърлят намест­ниците си, а не хора, които имат реална тежест. Между другото даваме ли си сметка какви провидчески качества е имал Кол Обединителя, за да усети в една невзрачна в онзи момент дама днешния първи европейски политик Меркел? Онзи ден Петър Стоянов се чудеше как да обясни провалите си след президентския си мандат - и лижеше, и мажеше като бракоразводен адвокат, който е в състояние да оправдае всяка изневяра на клиентката си. А истината е, че той не си даваше сметка, а и досега изглежда не схваща, че тъкмо Костов неизменно подбираше, макар и някак мързеливо, наместниците си - все той и никой друг. Е, как тогава Стоянов да има шансове, когато не схваща дори тази подробност. По-добре да се изживява като гардеробиер на Клинтън и пр.

Станишев не е бракоразводен посредник, но и той се опитва да оневини всяка изневяра на партията си, дори когато тя се злепоставя направо пред Бъдещето. А можеше да спечели много, ако беше оставил за известно време себичността си в коридорите на Брюксел. Всички се стремят да дешифрират уроците и съветите на фамозната Моника, ако изобщо ги има - за някои тя вече изглежда като мелез от руската мистичка Блаватска и Петър Дънов, най-малкото. Но никога не се замислят какво точно е научил Станишев от баща си. Например - без да имаме дарбите на М. - ето какво: каквото и да Ӝ направиш на една партия, тя все някак ще оцелява; важното е да не оцеляват съперниците ти. Логичен, оптимистичен извод, макар малко да намирисва на болшевишки ботуш. И нещо друго: замисляли ли сте се какво ще се случи, ако Станишев все пак се цани за еврокомисар - в смисъл, на кого ще остави нашият човек партията си. Огледайте се - ужас и картофи, нали.

Станишев е много коварен играч, нищо че минава за европеец сто карата. Сто карата, обаче тъкмо по негово време най-важните фигури на БСП станаха жертва на различни конспирации: министър на вътрешните работи бе изработен от собствените си служби, и то с участието на хора от подземния свят - дори един Брендо бе използван, макар и неуспешно, за да компрометира Румен Петков. Ами Овчаров, кръстникът на софийските социалисти - той Дългия инкасатор ли беше, или не? Станишев ги отстрани, обаче остави медиите да си съчиняват обясненията за това негово решение. Опитаха се да уязвят и Първанов - навремето чрез закона за досиетата, а сега и с някои разговори с Бойко, които се оказаха направо фиктивни. Но пък пак стана ясно, че за каузата на Станишев работи специален и здраво
надъхан екип за сапунени мехури

А Блаватска - плюс фабриката за сапунени мехури, това все ще свърши някаква работа. Разбира се, тия неща в политиката се връщат, и то тъпкано. След време вероятно ще започнат да излизат други записи, други видеофилми, далеч по-забавни. Важното е, че Станишев пропусна един златен, извънредно рядък за българските условия шанс, който щеше да остави друга памет за него във Времето: още с избирането му за шеф на ПЕС той трябваше да преотстъпи поста си директно на Първанов - изигравайки, разбира се, театрото на един партиен конгрес. Това нямаше да бъде никакъв проблем, защото той до такава степен владее партийния апарат, че като нищо може да изрови мумията на Димитров и утре да я направи председател на БСП.

Някой ден Станишев най-после ще си даде сметка защо всъщност не постъпи разумно с Първанов - и никак няма да е щастлив. Но тогава край него отдавна няма да ги има вечните тарикати, съветниците кинкалеристи, които се напечелиха здраво между 2001 и 2009 г., тия джобни макиавелчета с напукани пети. 

А дали пък неговото упорство не се дължи на факта, че и той е Посочен? Станишев всъщност на два пъти бе посочен от Първанов - през 2001 и сетне през 2005 година, и затова не могат да се очакват широки жестове към покровителя му. Разсъждавах в миналия брой на „Преса“ на тази тема. Българската кръв във вените на Станишев не е особено обилна, обаче изглежда и той е прихванал от нашата себичност, завистливост и незрелост, заради които Посоченият винаги се превръща в екзекутор на Опекуна си, сякаш това ще го извиси над ръста му.

И все пак, ако дори днес, след всички изсилвания, Станишев престане да слуша слагачите си - онези, които искат неистово да му се харесат, и помисли малко и за бъдещето на партията си - името му ще остане по по-различен начин в Историята. Но това едва ли ще се случи.

---------------------------

Други публикации на автора можете да намерите в сайтовете www.рressadaily.bg и www.kevorkkevorkian.com, както и в сайта vsyakanedelya.blitz.bg, който представя звездни моменти от легендарната програма „Всяка неделя“.


 


От категорията

Димитър Недков: Явлението "Кирил Петков" е невъзможно без президента Радев…

Димитър Недков-1637040086.jpg

Няма по-голяма трагедия за народ в парламентарна република, чийто държавен ...

27 ноем. 2022 | 13:03

Неуки спекуланти

Кеворк Кеворкян: Намеци по телевизията

Кеворк Кеворкян-1461834919.jpg

Непрекъснато ни дават повод да си задаваме въпроса - Кога един ...

27 ноем. 2022 | 12:51

Валерия Велева: Г-н Президент, вече нямате право да мълчите! Кажете истината за Кирил Петков!

Валерия Велева: Г-н Президент, нямате право да мълчите за Кирил Петков!-1511461406.jpg

Вие ни казахте, че "ако България има повече министри като Кирил Петков, ...

28 ноем. 2022 | 23:30

Антон Гицов: За ген. Тодор Бояджиев и за геноцида над тракийските българи

Антон Гицов: За ген. Тодор Бояджиев и за геноцида над тракийските българи-1640078063.jpg

Акад. Любомир Милетич е сравнил тези клането с Баташкото клане, но Батак, пише ...

28 ноем. 2022 | 17:05

Най-важното

Ще се задейства ли най-после прокуратурата?

М-во на иновациите: Да, Кирил Петков е ощетил държавата, раздал е хонорари за 1 млн. лева за ББР

М-во на иновациите: Да, Кирил Петков е ощетил държавата, раздал е хонорари за 1 млн. лева за ББР -M-vo-na-inovatsiite--Da--Kiril-Petkov-e-oshtetil-darzhavata--razdal-e-honorari-za-1-mln--leva-za-BBR-_1669662896.jpg

Изнесената публично информация за подготвяната през 2021 г. облигационна емисия ...

28 ноем. 2022 | 21:10

Днес Министерството на здравеопазването е прекратило обществената поръчка

Слави бесен: Заради безотговорните и престъпни действия на ПП няма да имаме медицински хеликоптери!

-1648029330.png

Причината да пропадне обществената поръчка за хеликоптерите е, че ...

28 ноем. 2022 | 20:24

ДАНС започва проверка

Прокуратурата се самосезира по думите на Нинова и Свиленски за манипулиране на машинния вот

--Dnevnikat-e-podpraven--na-nyakoi-mashini-za-glasuvane-ne-e-zaradi-vanshna-namesa_1666882900.jpg

Вашият съпредседател и бивш министър-председател, ето там отпред, дойде и каза: ...

28 ноем. 2022 | 12:08

Има шанс да се води правителство в рамките на първия или втория мандат, заяви Янев

Радев хока партиите: Вместо да търсят диалог, се занимават с ИК! Янев: Въпросът за цените е по-важен
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1669637407.jpg

До момента само разговорите преди същинската процедура по връчване на ...

28 ноем. 2022 | 07:53

Председателят на БСП отправи обръщение и към партийните организации по места: "Приемете другарите ни обратно!"

Нинова кани Първанов, Кадиев, Дончева, Манолова: Върнете се в БСП! Заедно ще търсим обединение
(Видео)

Пресконференция на БСП-Preskonferentsiya-na-BSP_1669631779.jpg

Важно е това обединение около какво ще се случва, какви идеи, каква ...

28 ноем. 2022 | 12:26

Петков започнал да се разпорежда в банката още преди Румен Радев да го направи министър

ГЕРБ извънредно: Кирил Петков с брутални нарушения в ББР, държавата ощетена с най-малко 1 млн.
(Видео)

ГЕРБ извънредно: Кирил Петков с брутални нарушения в ББР, държавата ощетена с най-малко 1 млн.-GERB-izvanredno--Kiril-Petkov-s-brutalni-narusheniya-v-BBR--darzhavata-oshtetena-s-nay-malko-1-mln-_1669650914.jpg

Пред медиите говориха председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и ...

28 ноем. 2022 | 15:33

В България в момента вилнее един политически терминатор, който взривява държавата

Валерия Велева: Г-н Президент, вече нямате право да мълчите! Кажете истината за Кирил Петков!

Валерия Велева: Г-н Президент, нямате право да мълчите за Кирил Петков!-1511461406.jpg

Вие ни казахте, че "ако България има повече министри като Кирил Петков, ...

28 ноем. 2022 | 23:30

Опасността не е отминала. Все по-често ще се сблъскваме с такива вируси, подчерта шефът на ВМА

Ген.Мутафчийски пред УниБИТ: Да се закълнеш в знамето и да служиш на родината, наистина си специален

Ген.Мутафчийски пред УниБИТ: Да се закълнеш в знамето и да служиш на родината, наистина си специален-Gen-Mutafchiyski-pred-UniBIT--Da-se-zakalnesh-v-znameto-i-da-sluzhish-na-rodinata--naistina-si-spetsialen_1669647838.jpg

Това е философия - да предвидиш, да бъдеш с два хода напред. Когато си ...

28 ноем. 2022 | 16:59

Заради управлението на ”Промяната” на хоризонта се задава нова политическа платформа - на олигарсите

Кольо Парамов до Радев: Отървете се от ПП, поставяте себе си и държавата под огромен риск!

Кольо Парамов до Радев: Отървете се от ПП, поставяте себе си и държавата под огромен риск!-1478005363.jpg

И търсете, търсете новия Стефан Стамболов, иначе Вие влизате в историята за ...

28 ноем. 2022 | 14:06