Николай Цонев в съдебната зала

РАЗНОСКИТЕ ОСТАВАТ ЗА СМЕТКА НА ДЪРЖАВАТА

31018 | 26 септ. 2012 | 12:50

Още когато е тръгнала да съди бившия министър Цонев, държавата не си е направила добре сметката. Но очевидно е била убедена, че тази крива см


 


„С оглед изхода на делото разноските остават за сметка на държавата.“ Така приключват мотивите на съда, напълно оправдал бившия военен министър Николай Цонев.
Ама чакайте, моля ви. „Разноските остават за сметка на държавата“ всъщност са за наша, на нейните данъкоплатци, сметка.
Или иначе казано, още когато е тръгнала да съди бившия министър, държавата явно нещо не си е направила добре сметката. Но очевидно с твърдото убеждение, че колкото и крива да е сметката й, в последна сметка тя ще бъде платена не от нея, а от всички нас.
Ние обаче ще платим не само „разноските по делото“ на самия съд. Макар че според депутатските ми спомени и той е на бюджетна, сиреч пак на наша, данъкоплатска, издръжка. Та

ако започнем с броенето

значи вече плащаме втори път за едно и също нещо.
Ние ще платим и разноските, пардон - заплатата, и на онзи злощастен прокурор, който при ареста на министъра вече беше произнесъл (вместо съда) присъдата „вие сте абсолютен престъпник“.
На мястото на главния прокурор бих уволнил това човече незабавно. За превишаване на правата и пренебрегване на правомощията на съда, който в крайна сметка определя кой е виновен. Иначе бих попитал: Че за какво ни е тогава съдът, след като прокурорът вече се е произнесъл? Или ако продължим с броенето, ние, данъкоплатците, плащаме трети път за едно и също нещо.
Но не губете търпение, още не съм спрял с броенето. Защото към него трябва да добавим и „разноските ни“ по заплатите на онази тълпа юнаци с пищови от ГДБОП, дето нахлуха във Военномедицинска академия (ВМА) да задържат невъоръжения „абсолютен престъпник“. Пак ние ги плащаме, нали? Значи станаха четири...
Хайде

да отидем и към петото плащане

Доколкото знам, ВМА - иначе една от най-добрите лечебни институции у нас и с най-печените доктори професионалисти, е на подчинение на Министерството на отбраната (МО).
Пак доколкото знам, под негова юрисдикция е и Военната полиция (ВП). Която според статута й осъществява „охрана и/или контрол на охраната на мероприятия, обекти и лица от Министерството на отбраната“. Е, тук вече в главата ми възникват поне три въпроса.
Първо, защо ВП не осъществява „охрана и контрол“ и върху „обекта ВМА“? А допуска в него да нахлуят лица от други служби, вместо тя да арестува „абсолютния престъпник“?
Второ, защо „обектът ВМА“ се охранява не от структура на МО, каквато е ВП, а от частна фирма? Ако разширя въпроса, защо същото се оказа и с военните складове, които гръмнаха край Челопеч? Макар в статута на ВП да е оказано, че тя се грижи и за „имущество, пари, бойна техника, въоръжение, боеприпаси и други общоопасни средства“?
И трето, но не и по важност. За какъв дявол тогава ние, данъкоплатците, плащаме разноските за самата ВП, които, ако не се лъжа, възлизат на 32 млн. лева годишно? А само основната месечна заплата на шефа й е, колкото на двама професори от СУ?
С което май стигнахме и до шестите (като бройка) „разноски за сметка на държавата“, т.е. на нас. Спокойно обаче, има и още.
Според описаното в мотивите за оправдателната присъда срещу бившия военен министър в самото МО има бая дирекции със съответните отдели.
Съществува например Дирекция „Логистика“. Която (цитирам) „координира дейностите по заявяване, доставка и разпределение на материалните ресурси за осигуряване на подготовката и развръщането на войските и силите за изпълнение на Единния финансов план за материално-техническо осигуряване“.
Та тази дирекция решила, че на армията й е остро необходима

някаква американска машина за огъване на ламарина

с цел правене на хангари. Защото към България щяло да потече (в условията на финансова криза?) такова количество нова бойна техника, че може да не ръждясва само в луксозни американски хангари.
После другата дирекция - по „Политика по въоръженията“ трескаво прегърнала идеята за машината. Че и нещо повече. Възползвайки се от поканата до министъра за участие в поредната „молитвена закуска“, тутакси командировала в САЩ трима души, воглаве с политически съветник от кабинета на министъра. Съпровождани от „свидетелката П.“, която им помагала да схванат колко е добра въпросната машина.
Кой на кого се е молил, не знам. От мотивите на съда обаче излиза, че молитвите са стрували на България 10 млн. лева, а „свидетелката П.“ е гушнала комисиона от 400 000 долара. Явно силно се е молила...
Не го казвам със завист. Просто го слагам в поредната бройка „разноските са за сметка на държавата“, т.е. пак на нас. Седем ли станаха вече „разноските“, или нещо бъркам?
Ама как да измъкне МО от нас, данъкоплатците, тези пари? Ми много просто - нали си има и друга дирекция - „Планиране и управление на бюджета“.
И се започват едни гимнастики... Единственото, към което не посягат, е покупката на 8240 тона керосин.
Това, с извинение, са си милиони литри гориво. И ако предположим, че в България се движат 2 милиона коли, все едно, че много данъкоплатци са загубили и по резервоар бензин. Или иначе казано, подарили са го на МО.
Ако се върна към оправдателните мотиви на съда, намерил се и някакъв „свидетел О. Ц.“, който дръзнал да обясни, че въпросната машина за ламарина просто не можела да се експлоатира от МО. Сиреч онези 10 млн. лева за нея, платени от нас, данъкоплатците, били хвърлени на вятъра.
Обаче според съда въпросният свидетел, вероятно и военен специалист, „не разполага с нужната компетентност и познания за всички структури на МО“. За разлика от политическия съветник на министъра...
Сметнахте ли вече колко станаха „разноските за сметка на държавата“, сиреч на нас, данъкоплатците? Аз лично спрях да броя някъде към 50-ия милион.
И сега, забележете, върха на абсурда. Защото според мотивите на съда „договореното оборудване (машината за ламарини) било доставено на пристанище В., но до този момент

не е освободено от митническите власти

поради неплащане на страна на Министерството на отбраната на митни сборове и ДДС в размер на общо 1 979 582 лева“. Умно, нали. Е, наистина вече се спирам да броя.
Ще преброя обаче и още само едно нещо. За 67 години след 1945 г. армията ни не е осъществила нито едно действие по „осигуряване на сигурността и отбраната“ на страната.
В замяна на това нейните около 32 000 военни и 3-4 хиляди цивилни чиновници ни излизат средно по милиард на година.
А Софийският университет, който произвежда по 5000 висшисти годишно, неистово се нуждае от едни 5 милиона лева, за да осигури нормалния учебен процес.
За него обаче пари няма. Но за армията - бол.
А „разноските остават за сметка на държавата“...


 


Еврохолд

От категорията

Проф.д-р Маргарита Пешева: „Ергенът”- модерната телевизионна приказка с измислени герои

Проф.д-р Маргарита Пешева-Prof--Margarita-Pesheva_1694183533.jpg

В новия сезон, телевизионният образ на Ергена сценарно е по-добре развит и ...

16 апр. 2024 | 15:13

О'Брайън в София: Да знаете, че бъдещето е на ценностите, за които Украйна се бори!

О'Брайън в София: Да знаете, че бъдещето е на ценностите, за които Украйна се бори!-O-39-Brayan-v-Sofiya--Da-znaete--che-badeshteto-e-na-tsennostite--za-koito-Ukrayna-se-bori-_1713267530.jpg

В същото време Украйна ще развие възможностите си да напада Русия в дълбочина. ...

16 апр. 2024 | 14:36

"Ню Йорк таймс": Украйна може да загуби войната

-MAAE--Opasno-blizo-sme-do-yadrena-katastrofa-v-Ukrayna_1713247894.jpg

Украйна е изправена пред три критични предизвикателства. Те са: недостиг на ...

16 апр. 2024 | 20:28

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18

Най-важното

Лицата, подадени на шефката на митниците от баща и син Димитрови, са били поставяни на съответните позиции

Шефът на ДАНС : Живко Коцев е следен половин година, Банкова е в ОПГ за пране на пари
(Видео)

Депутатите изслушват председателя на ДАНС и финансовия министър заради скандала в Митниците НА ЖИВО-Deputatite-izslushvat-predsedatelya-na-DANS-i-finansoviya-ministar-zaradi-skandala-v-Mitnitsite-NA-ZhIVO_1713271566.jpg

Бойко Рашков представил в МВР контрабандистът Стефан Димитров "като ...

16 апр. 2024 | 15:44

Днес в мотивите за исканата оставка на Кирил Вътев е записано "несправяне със служебните задължения"

Служебният кабинет като минно поле! Георги Тахов сменя Кирил Вътев като земеделски министър

На мяското на Кирил Вътев служебният премиер предлага да бъде назначен Георги Таков.-Na-myaskoto-na-Kiril-Vatev-sluzhebniyat-premier-predlaga-da-bade-naznachen-Georgi-Takov-_1713273295.jpg

Служебният кабинет на Димитър Главче е като минно поле - един след друг гърмят ...

16 апр. 2024 | 16:00

Според нея честното отношение е да излезе министър-председателят и да отговори на всички въпроси

Йотова: Димитър Главчев дължи отговори! Министър Стефан Димитров е отличен дипломат
(Видео)

Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!-Yotova-v-Plovdiv--Neobhodima-e-obshta--razumna-zemedelska-politika--taka-che-da-mislim-i-za-badeshteto-Snimka-BTA_1708426417.jpg

Ако, действително, се окаже, че това е кабинет - неслужебен, т.е. не независим, ...

16 апр. 2024 | 14:31

Направихте Конституцията мръсна дрипа и я съсипахте, ПП-ДБ влязохте в сглобката, за да ви дадат нещо от каналите

Гешев пред комисията "Нотариуса": Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу

Гешев пред комисията за Нотариуса: Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу-Geshev-pred-komisiyata-za-Notariusa--Izpolzvaha-vi-kato-poleznite-idioti--Uchastvam-v-predizborno-shou_1713270771.jpg

Будна кома и насипно състояние остави управлението на Бойко Рашков ...

16 апр. 2024 | 15:24

Стефан Димитров първоначално отказал среща с О Брайън, приел го след натиск

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2014 година

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2011-Daniel-Mitov-shte-smeni-kato-vanshen-ministar-Stefan-Dimitrov--chiyto-brat-uvolni-prez-2011_1713249607.jpg

Георги Димитров бе разкрит като сътрудник на комунистическата Държавна ...

16 апр. 2024 | 09:30

Вижте кои са кандидатите на "Възраждане" за изборите за европарламент

Костадин Костадинов: Властта е в ръцете на българския народ, само от нас зависи да спасим България

Снимки: "Възраждане"-Snimki---Vazrazhdane-_1713282767.jpg

Лидерът на "Възраждане" подчерта, че от години се води чужда политика ...

16 апр. 2024 | 18:52

Журналистът обяви причине да приеме номинацията на "Възраждане"

Волгин: Ще се боря политически срещу ужасяващата цензура, кенсъл културата и русофобската истерия

Петър Волгин-Petar-Volgin_1673088689.jpg

Невъзможно е да си свободен в България, ако държавата ни е безгласен изпълнител ...

16 апр. 2024 | 20:40

Остава открит въпросът за причините за исканата оставка, изтъква Димитър Стоянов

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

Според него причината за предложението за смяна на външния министър се крие ...

16 апр. 2024 | 12:15

Предстоят важни решения в ЕС, трябва да се върви към интеграция на отбраната и на сигурността

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18