Докато ни развличат с театър на сенките

29441 | 27 септ. 2012 | 10:17

Видимо и невидимо в политическите решения... от Евгени Дайнов

Автор:


 


Т 

оку някой се сети да се оплаче, че по висините на политиката уж опоненти всъщност се договарят за важните за тях неща. Тия дни текат оплаквания, че партиите в парламента са се разбрали да не си пречат на кандидатите за Висш съдебен съвет. В началото на лятото пък гръмна скандалът с поправката „Витоша ски”, гласувана с помощта и на опозицията, поправка, която изкара навън хилядите разгневени, окупирали Орлов мост.
Понякога важното се губи в подробностите. Не е проблемът, че от дъжд на вятър партиите се разбират да не си пречат на интересите –

стига като цяло да вършат работата

за която са пратени във властта. Проблемът е, че поне от средата на мандата на ГЕРБ в България важните решения се вземат някъде на тъмно, докато пред публиката се играе театър на сенки. Онова, което се вижда от публиката не е онова, което се случва.
Ясно е как се стигна дотук. Две правителства поред просто правят онова, което им е закодирано в манталитета.
Героите от тройната коалиция сведоха демокрацията до така наречената „фасада”. Поддържаха видимостта на демократичност, докато все повече решения бяха скривани от взора на публиката.

Тази скришност е част от манталитета

на две от трите участващи партии – БСП и ДПС – и третата замесена, НДСВ, макар по нрав по-открита, не успяваше да наложи публично вземане на всички решения.
Правителството на ГЕРБ пък просто възпроизведе манталитета на Бойко Борисов, според когото всичко се решава с лични договорки с отделни хора, независимо дали става въпрос за Владимир Путин или Цеко Минев. По дефиниция обаче личното не е публично – не се случва пред погледа на обществото, а там, където то не може да надникне. Личното договаряне по необходимост води до оттегляне на властта в зоната на невидимостта.
Първото звънче бе напливът от лобистки закони към парламента (и подобни актове на общинските съвети), които обслужваха не публичния интерес, а интересите на отделни хора, свързани с ГЕРБ – депутати като Лъчо Мозъка и Емо Ротманса, или близки приятели на властта като Валентин Златев или групировката ТИМ.
Второто звънче бе въвеждането на тоталното подслушване с цел притискането на определени хора в определени моменти. Третото звънче – а представлението винаги започва след третия звънец – беше въвеждането на правителствен контрол върху медиите чрез скриване на собствеността върху тях зад плътната пелена на търговската потайност.
Личното договаряне, натискът върху неудобните и контролът върху словото бързо се възпроизведоха надолу по властовата верига като

предпочитан начин за вземане на решения

на всички равнища и във всички сфери. Към 2012 година този начин на действие беше променил самата структура – политическа, икономическа, социална – на България.
Волята на властта помете институциите като гарант на законността и безпристрастността на вземаните решения и постави страната в условията на феодална зависимост. Вземането на решения, веднъж скрито от погледа на публиката, бързо се съсредоточи „нагоре” и към центъра на властта, помитайки разделението и разсредоточаването на властите, характерно за модерните общества. Смазана бе и икономиката, която престана да бъде пазарна, защото бе поставена под контрола на шепа поддържани от властта монополисти.
На всичкото отгоре вече цяла година ГЕРБ трескаво гради партия-държава, невиждана от 1989 година насам – прави така, щото важните решения да се взимат в йерархията на ГЕРБ (където гражданите не могат да се месят), а не в йерархията на държавата, където гражданите се месят по дефиниция.
Тези усилия, след като

лишиха от смисъл институциите

законността и разделението на властите, пометоха още нещо – самата идея за република. Res publica означава в буквален превод “нещото на публиката (т.е. на хората)”. Ако това „нещо” не е на хората, които да го контролират, надзирават и насочват, то става на някой друг - на онзи, който има властта. И властта съответно престава да служи на публиката. Започва да служи на онези, които я имат.
Във феодалния модел на общество властта е скрита от взора на публиката и излиза от нейния контрол. По необходимост всички феодали, когото и уж да представляват, се оказват от една и съща страна на барикадата. И, разбира се, започват да се договарят помежду си, вместо да решават споровете по закон или с отиване на избори.
В такава ситуация – т.е.

скрита от хората зад барикада

– властта обслужва само себе си. Затова ние не знаем например какви са договорките между ГЕРБ и руснаците по повод АЕЦ „Белене“. Подозираме, но не знаем, че НЕК, следвайки личен интерес, не е информирал „Атомекспортстрой“ в писмен вид, че АЕЦ „Белене“ няма да го има. И затова руснаците имат всички шансове да ни одрусат за въпросния милиард, който няма да платят шефовете на ГЕРБ или НЕК, а ние, крепостните. Когото никой за нищо не е питал.
Конституирането на властта по феодален тип лишава хората от обичайните за модерния свят възможности за контрол и дори – за представителство. И им оставя само два начина на поведение спрямо властта - подчинение или бунт. Повечето хора се подчиняват, но това е невъзможно за обитателите на големите градове, които не са пригодени да играят крепостни селяни. Затова вече имахме бунт в София - окупацията на Орлов мост. Докато властта продължава да е феодална, градски бунтове ще има и занапред.
Разбира се, феодалната власт не седи със скръстени ръце. Затова с приближаването на изборите репресиите ще се усилват. Символично е, че първият голям опит за репресия е започналото прокурорско разследване срещу Мишо Шамара - представител на най-градската форма на модерна музика рапа.

Няма как да преследват чалгата

защото това е селската музика, а в една феодална система именно селяните се подчиняват.
За да не попадна в полезрението на бдителната прокуратура, бързам да се отметна от думите, които следват, а именно: изходът от феодализма винаги минава чрез бунтове и революции. Това не го казвам аз. Казва го големият британски историк Арнолд Тойнби. Него търсете за повече обяснения.
Та каквото и да се договарят помежду си различните властови субекти, предстои бурен есенно-зимен сезон, пълен с протести, бунтове и изблици на съпротива. Няма как да е другояче, защото заменянето на публичната власт с феодална оставя на гражданството само този начин на себеизразяване.
Републиката - „нещото на хората” – може да бъде спасена само чрез пряката намеса на хората, пожелали да изтръгнат това свое „нещо” от лапите на открадналата го власт. 


 


Еврохолд

От категорията

Проф.д-р Маргарита Пешева: „Ергенът”- модерната телевизионна приказка с измислени герои

Проф.д-р Маргарита Пешева-Prof--Margarita-Pesheva_1694183533.jpg

В новия сезон, телевизионният образ на Ергена сценарно е по-добре развит и ...

16 апр. 2024 | 15:13

О'Брайън в София: Да знаете, че бъдещето е на ценностите, за които Украйна се бори!

О'Брайън в София: Да знаете, че бъдещето е на ценностите, за които Украйна се бори!-O-39-Brayan-v-Sofiya--Da-znaete--che-badeshteto-e-na-tsennostite--za-koito-Ukrayna-se-bori-_1713267530.jpg

В същото време Украйна ще развие възможностите си да напада Русия в дълбочина. ...

16 апр. 2024 | 14:36

"Ню Йорк таймс": Украйна може да загуби войната

-MAAE--Opasno-blizo-sme-do-yadrena-katastrofa-v-Ukrayna_1713247894.jpg

Украйна е изправена пред три критични предизвикателства. Те са: недостиг на ...

16 апр. 2024 | 20:28

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18

Най-важното

Лицата, подадени на шефката на митниците от баща и син Димитрови, са били поставяни на съответните позиции

Шефът на ДАНС : Живко Коцев е следен половин година, Банкова е в ОПГ за пране на пари
(Видео)

Депутатите изслушват председателя на ДАНС и финансовия министър заради скандала в Митниците НА ЖИВО-Deputatite-izslushvat-predsedatelya-na-DANS-i-finansoviya-ministar-zaradi-skandala-v-Mitnitsite-NA-ZhIVO_1713271566.jpg

Бойко Рашков представил в МВР контрабандистът Стефан Димитров "като ...

16 апр. 2024 | 15:44

Днес в мотивите за исканата оставка на Кирил Вътев е записано "несправяне със служебните задължения"

Служебният кабинет като минно поле! Георги Тахов сменя Кирил Вътев като земеделски министър

На мяското на Кирил Вътев служебният премиер предлага да бъде назначен Георги Таков.-Na-myaskoto-na-Kiril-Vatev-sluzhebniyat-premier-predlaga-da-bade-naznachen-Georgi-Takov-_1713273295.jpg

Служебният кабинет на Димитър Главче е като минно поле - един след друг гърмят ...

16 апр. 2024 | 16:00

Според нея честното отношение е да излезе министър-председателят и да отговори на всички въпроси

Йотова: Димитър Главчев дължи отговори! Министър Стефан Димитров е отличен дипломат
(Видео)

Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!-Yotova-v-Plovdiv--Neobhodima-e-obshta--razumna-zemedelska-politika--taka-che-da-mislim-i-za-badeshteto-Snimka-BTA_1708426417.jpg

Ако, действително, се окаже, че това е кабинет - неслужебен, т.е. не независим, ...

16 апр. 2024 | 14:31

Направихте Конституцията мръсна дрипа и я съсипахте, ПП-ДБ влязохте в сглобката, за да ви дадат нещо от каналите

Гешев пред комисията "Нотариуса": Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу

Гешев пред комисията за Нотариуса: Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу-Geshev-pred-komisiyata-za-Notariusa--Izpolzvaha-vi-kato-poleznite-idioti--Uchastvam-v-predizborno-shou_1713270771.jpg

Будна кома и насипно състояние остави управлението на Бойко Рашков ...

16 апр. 2024 | 15:24

Стефан Димитров първоначално отказал среща с О Брайън, приел го след натиск

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2014 година

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2011-Daniel-Mitov-shte-smeni-kato-vanshen-ministar-Stefan-Dimitrov--chiyto-brat-uvolni-prez-2011_1713249607.jpg

Георги Димитров бе разкрит като сътрудник на комунистическата Държавна ...

16 апр. 2024 | 09:30

Вижте кои са кандидатите на "Възраждане" за изборите за европарламент

Костадин Костадинов: Властта е в ръцете на българския народ, само от нас зависи да спасим България

Снимки: "Възраждане"-Snimki---Vazrazhdane-_1713282767.jpg

Лидерът на "Възраждане" подчерта, че от години се води чужда политика ...

16 апр. 2024 | 18:52

Журналистът обяви причине да приеме номинацията на "Възраждане"

Волгин: Ще се боря политически срещу ужасяващата цензура, кенсъл културата и русофобската истерия

Петър Волгин-Petar-Volgin_1673088689.jpg

Невъзможно е да си свободен в България, ако държавата ни е безгласен изпълнител ...

16 апр. 2024 | 20:40

Остава открит въпросът за причините за исканата оставка, изтъква Димитър Стоянов

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

Според него причината за предложението за смяна на външния министър се крие ...

16 апр. 2024 | 12:15

Предстоят важни решения в ЕС, трябва да се върви към интеграция на отбраната и на сигурността

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18