НО...

Неописуемо

39427 | 10 февр. 2014 | 07:40

Спрете кучетата - от Кеворк КЕВОРКЯН


Разграбване на изоставено предприятие край Казанлък. Стотици села са напълно опустошени от циганските набези. С тези набези сме свикнали, съзнанието ни ги регистрира като нещо банално, макар че то всъщност е пределно вулгарно и дивашко; то е българският принос към XXI век

Готови сме да се разплачем - понеже нищо не ни струва - когато ни покажат някое дете, което настоява да открием певческа дарба в него; ако е незрящо - още по-добре, защото и ние трябва да имаме своя Бочели, нали; пускаш есемес за едно левче - и готово, чисти сме пред себе си. Малко влага в очите и едно левче. И изобщо не си даваме сметка, че всички ние също сме слепци и то не от вчера.

Например съдбата на Попина изобщо няма да ни разстрои. А села като него са стотици - напълно опустошени от циганските набези. Никой вече не обръща внимание на постните репортажи по телевизиите - свикнали сме с тях, съзнанието ни ги регистрира като нещо банално, макар че то всъщност е пределно вулгарно и дивашко; то е българският принос към XXI век. Дори сомалийските пирати повече спазват някакви правила - отколкото нашите кърджалии.
Вълнуваме се от едно дете, което иска да стане като Бочели, обаче сме абсолютно хладни към наскоро пребитите старци от Попина - пребити пред очите на собствената им дъщеря, тя пък парализирана и няма. Ако не бяхме посерковци, можехме поне да си представим какво се случва в съзнанието на това момиче, каква ужасна стихия върлува там. Никой няма да даде и една стотинка, за да бъде описана тази буря, която лишава от всякакво достойнство страната ни. Няма кой да защити народеца - щатните правозащитници имат време единствено за любимите си кърджалии. А телевизиите дори не съобщават кои са насилниците, не смеят да изрекат думата „циганин“, страхливци ниедни; и ако някой гледа репортажите им, ще остане с впечатлението, че българи насилват българи. Грабителите са цигани, но никой не казва това. Защо свикнахме и с тази нетърпима милозливост, която е плод на овчи души. 

И накрая, докато се плашехме, че един ден може да осъмнем с „турска република“, вече си имаме циганска - солидно устроена в българския Северозапад; вече никога няма да успеем да се справим с нея, никаква жандармерия няма да помогне. Обаче площадът в Киев ни е по-интересен - а не издевателствата в Попина или животинският страх в стотици други клети селища.
А софийският площад „Демокрация“ - сцената на софийските протести - ще свърши нещо полезно само ако някой ден се сети за Попина. Никога няма да се случи това.

И тъкмо когато вече сме наясно, че в циганската република българските закони и нрави нямат никаква сила, тия дни отново разровиха костите на Хайтов. Припомниха ни („Десант“, „Уикенд“ и други медии) издевателството, на което преди време го подложил великият цигански адвокат Кънев от Българския хелзинкски комитет. Ето я историята. Студенти направили филм за убита от цигани българка и в него цитирали една фраза на Хайтов: „В една зверилница толерантността е смърт.“ И заради тези думи великият цигански адвокат го нарекъл „фашист“ и „пещерен националист“!!!

Кажете ми, ще се намери ли дори един свестен, нормален българин, който да не застане зад тази фраза, сто пъти при това. Попина не е ли зверилница, не е ли скотобойна? А толерантността не ни ли изправя вече почти всеки ден пред смъртта на обикновени български хорица? Как ме е яд, че Хайтов не е между нас, за да озапти отцеругателите, както той си можеше - макар че сърцето му едва ли би издържало на вече серийните извращения в зверилницата.

Ще повярвам на Станишев само ако някой ден се сети за Попина, ако под европейското му бомбе трепне една българска страст. Чух една фраза от конгресното му слово и си казах, че патетичният Станишев е много забавен; той каза буквално следното: „През изминалата година преминахме невероятни, трудноописуеми изпитания.“

Невероятни изпитания? Трудноописуеми? Ако е така, това трябва да са били по-скоро някакви вътрешни терзания на нашия герой, които може и да са били неописуеми, обаче иначе си бяха невидими за околните. И нали се твърдеше, че вълненията на софийската Улица далеч не изразяват настроенията на страната - как така изведнъж се превърнаха в невероятни изпитания, а отгоре на всичко и неописуеми? Окупациите на Университета ли бяха трудноописуеми? Какво точно толкова е уплашило Станишев - а сега пък страхът му се е превърнал във въодушевление? Не е ясно, няма обяснение за тези негови превращения - но нека оставим отговора на Историята, ако случайно някой ден тя се спъне в нещо и обърне внимание на келявите времена, в които живеем.

И пак да повторя. Станишев бил преживял нещо неописуемо - без да се сеща дори за миг за Попина. Ами ако някой ден се сети и за тази българска Голгота - какво ще изживее тогава? Страх ме е дори да си го помисля. А пък вече ги няма и едновремешните комунистически одописци, за да опишат и възхвалят чувствата му и така да ги направят по-достъпни за простолюдието. Между другото навремето не се сещахме, но въпросните одописци си бяха направо нещо като днешните крадци ДДС-ари - прибираха два и дори три фиктивни данъка ДДС върху одите си, за да изразят пяната в сърцата им изцяло пленени от партията.
На никакви неописуеми изпитания не бяхме свидетели.

Нямаше как да се случи това, когато продуцентите на изпитанията бяха скопци, нищо повече. В петъчния парламентарен контрол вътрешният министър Йовчев спомена един прелюбопитен факт: по време на втората „окупация“ някой се обадил на телефон 112, представил се за ректора на Университета проф. Илчев и поискал помощ, за да се опразни сградата. Сетне се оказало, че това си е чиста лъжа, тъпа при това - ей на това са способни нашите днешни попгапоновци, мамини жалки провокатори. Палят свещи в „Ал. Невски“ - и хленчат на тел. 112. Неописуемо е наистина - в смисъл че е неописуем майтап.

Как се превежда на английски „неописуем“? А на френски? А на немски?
И как ли са се разстроили от неописуемите ни изпитания в Брюксел новите ни чорбаджии? Но няма значение - майната им, както би се изразила г-жа Нуланд.

Разговорът на госпожата за киевските баталии е шедьовърът, който изразява най-добре развалата на съвременната дипломация. „Кличко - вън, не ни трябва, Яци - вътре, майната Ӝ на Европа“ - пазарлък, който е присъщ на конекрадци. А сетне обясненията на Нуланд бяха толкова нахални, че сякаш ги изричаше някой нашенски тъпанар, изпран трикратно с белина, понеже е минал през три парламентарни групи. Както и да е, майната им на всички - но и защото изобщо не схващат какво се случи всъщност. САЩ правят всичко възможно, за да убедят света, че превъзходството им в комуникациите и в киберпространството е абсолютно. Дори съм се питал дали затова не разиграха номера с ренегата Сноудън, за да наврат още повече в очите на света доминацията си. А руснаците пият водка и хихикат, и хоп - майната Ӝ на Нуланд с един виртуозен запис. Кой владее комуникациите тогава?

Докато ни занимаваха с неописуемите си изпитания, Моника Ст. влезе в окото на ГЕРБ - но някак вяло; нашите политици вече се ентусиазират единствено от крайните преувеличения. Примерно излизат двамца еркюлпоаровци и казват авторитетно по телевизията, че са намерили тефтери, в които са записани рушветите около строителството на метрото. „30 милиона евро!“ - казва небрежно единият, а тефтерите били толкова тежки, че не можел да ги вдигне с една ръка, и пр. Идиотски истории като ония за „частното ГДБОП“, за което вече никой не си спомня. Сетне пък иначе много талантливата полемистка Ташева от „Атака“ иска да знае какво се е случило с онзи един милион, който някакви корейци били дали на Бойко - а той дори показал чека, бил с размери 80 на 40 сантиметра. Бойко се изфукал с чека, пък сетне прибрал парите - на това и циганите от Попина няма да повярват. А пък министър Стойнев заекваше два пъти по-усърдно в отговора си: хем знае, че няма никакъв чек, а само атракция - любимия жанр на Б. Б.; хем му се иска да накисне бившия премиер.

Обаче се оказва, че в крайна сметка пощальоните на небивалици имат по-голям успех; кучетата на Сплетнята ръфат по-ефикасно; глупостите вървят ли, вървят; преживяванията ни са неописуеми, вълненията ни са два пъти по-неописуеми. Държавата на идиоти, които се вълнуват неописуемо.

Разбира се, историята с тефтерите от метрото е пълен ташак. Онази с чека - два пъти повече. Обаче в сайта на Европейския парламент можело да се види, как се оценява примерът на Моника Ст., която върна пари, взети от Европа в очевиден конфликт на интереси. Благороден жест - обаче все пак тя ги е взела, което пък не е особено благородно. Но докато се занимаваме с неописуеми дивотии, ние губим мярката за позволено и непозволено. След историята с Хохегер, която ГЕРБ също артикулира невнятно и неефикасно, сега тази нова афера идва в повече. И трябва да го кажем направо. Колкото и неописуема да е магията на Моника.

-----------------------
* Други публикации на автора можете да намерите в сайта www.kevorkkevorkian.com., както и в сайта vsyakanedelya.blitz.bg, който представя звездни моменти от легендарната програма „Всяка неделя“.


От категорията

Димитър Недков: Явлението "Кирил Петков" е невъзможно без президента Радев…

Димитър Недков-1637040086.jpg

Няма по-голяма трагедия за народ в парламентарна република, чийто държавен ...

27 ноем. 2022 | 13:03

Неуки спекуланти

Кеворк Кеворкян: Намеци по телевизията

Кеворк Кеворкян-1461834919.jpg

Непрекъснато ни дават повод да си задаваме въпроса - Кога един ...

27 ноем. 2022 | 12:51

Валерия Велева: Г-н Президент, вече нямате право да мълчите! Кажете истината за Кирил Петков!

Валерия Велева: Г-н Президент, нямате право да мълчите за Кирил Петков!-1511461406.jpg

Вие ни казахте, че "ако България има повече министри като Кирил Петков, ...

28 ноем. 2022 | 23:30

Антон Гицов: За ген. Тодор Бояджиев и за геноцида над тракийските българи

Антон Гицов: За ген. Тодор Бояджиев и за геноцида над тракийските българи-1640078063.jpg

Акад. Любомир Милетич е сравнил тези клането с Баташкото клане, но Батак, пише ...

28 ноем. 2022 | 17:05

Най-важното

Ще се задейства ли най-после прокуратурата?

М-во на иновациите: Да, Кирил Петков е ощетил държавата, раздал е хонорари за 1 млн. лева за ББР

М-во на иновациите: Да, Кирил Петков е ощетил държавата, раздал е хонорари за 1 млн. лева за ББР -M-vo-na-inovatsiite--Da--Kiril-Petkov-e-oshtetil-darzhavata--razdal-e-honorari-za-1-mln--leva-za-BBR-_1669662896.jpg

Изнесената публично информация за подготвяната през 2021 г. облигационна емисия ...

28 ноем. 2022 | 21:10

Днес Министерството на здравеопазването е прекратило обществената поръчка

Слави бесен: Заради безотговорните и престъпни действия на ПП няма да имаме медицински хеликоптери!

-1648029330.png

Причината да пропадне обществената поръчка за хеликоптерите е, че ...

28 ноем. 2022 | 20:24

ДАНС започва проверка

Прокуратурата се самосезира по думите на Нинова и Свиленски за манипулиране на машинния вот

--Dnevnikat-e-podpraven--na-nyakoi-mashini-za-glasuvane-ne-e-zaradi-vanshna-namesa_1666882900.jpg

Вашият съпредседател и бивш министър-председател, ето там отпред, дойде и каза: ...

28 ноем. 2022 | 12:08

Има шанс да се води правителство в рамките на първия или втория мандат, заяви Янев

Радев хока партиите: Вместо да търсят диалог, се занимават с ИК! Янев: Въпросът за цените е по-важен
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1669637407.jpg

До момента само разговорите преди същинската процедура по връчване на ...

28 ноем. 2022 | 07:53

Председателят на БСП отправи обръщение и към партийните организации по места: "Приемете другарите ни обратно!"

Нинова кани Първанов, Кадиев, Дончева, Манолова: Върнете се в БСП! Заедно ще търсим обединение
(Видео)

Пресконференция на БСП-Preskonferentsiya-na-BSP_1669631779.jpg

Важно е това обединение около какво ще се случва, какви идеи, каква ...

28 ноем. 2022 | 12:26

Петков започнал да се разпорежда в банката още преди Румен Радев да го направи министър

ГЕРБ извънредно: Кирил Петков с брутални нарушения в ББР, държавата ощетена с най-малко 1 млн.
(Видео)

ГЕРБ извънредно: Кирил Петков с брутални нарушения в ББР, държавата ощетена с най-малко 1 млн.-GERB-izvanredno--Kiril-Petkov-s-brutalni-narusheniya-v-BBR--darzhavata-oshtetena-s-nay-malko-1-mln-_1669650914.jpg

Пред медиите говориха председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и ...

28 ноем. 2022 | 15:33

В България в момента вилнее един политически терминатор, който взривява държавата

Валерия Велева: Г-н Президент, вече нямате право да мълчите! Кажете истината за Кирил Петков!

Валерия Велева: Г-н Президент, нямате право да мълчите за Кирил Петков!-1511461406.jpg

Вие ни казахте, че "ако България има повече министри като Кирил Петков, ...

28 ноем. 2022 | 23:30

Опасността не е отминала. Все по-често ще се сблъскваме с такива вируси, подчерта шефът на ВМА

Ген.Мутафчийски пред УниБИТ: Да се закълнеш в знамето и да служиш на родината, наистина си специален

Ген.Мутафчийски пред УниБИТ: Да се закълнеш в знамето и да служиш на родината, наистина си специален-Gen-Mutafchiyski-pred-UniBIT--Da-se-zakalnesh-v-znameto-i-da-sluzhish-na-rodinata--naistina-si-spetsialen_1669647838.jpg

Това е философия - да предвидиш, да бъдеш с два хода напред. Когато си ...

28 ноем. 2022 | 16:59

Заради управлението на ”Промяната” на хоризонта се задава нова политическа платформа - на олигарсите

Кольо Парамов до Радев: Отървете се от ПП, поставяте себе си и държавата под огромен риск!

Кольо Парамов до Радев: Отървете се от ПП, поставяте себе си и държавата под огромен риск!-1478005363.jpg

И търсете, търсете новия Стефан Стамболов, иначе Вие влизате в историята за ...

28 ноем. 2022 | 14:06