Никола Борисов Вапцаров:

Ванче вярвал, че Хитлер ще ни даде Македония

29762 | 15 февр. 2014 | 09:30

Интервю на Мирела БАЛЕВА с племенника на поета Никола Вапцаров за делото на революционера и познанството му с Ванче Михайлов


 


 
         
   

Никола Борисов Вапцаров е племенник на поета Никола Йонков Вапцаров. Син е на брат му Борис. По професия е архитект. От 1985 до 1991 г. е бил консул на България в Канада. Поддържал е близки контакти с Ванче Михайлов, през 1981 г. провежда осем срещи с него, на които преговаря за пренасянето на архива му в България.

Миналата година издаде книгата „Дело 585/1942 г., или делото Вапцаров“. В над 600 страници са отпечатани факсимилета на оригиналните документи по т.нар. процес срещу Централния комитет на БРП. Те са били засекретени за 67 г., от септември 1944 до 2011 г. - време, през което архивът е бил старателно прочистен. Никола Вапцаров е обвинен в опит за държавен преврат и е разстрелян на 23 юли 1942 г. 

   
         

 

Г-н Вапцаров, вие сте племенник на големия български поет Никола Йонков Вапцаров. През годините това роднинство тежало ли ви е, или напротив, било ви е в помощ?
- Да бъда част от рода Вапцарови не е лека задача, защото още от ученическата скамейка та досега винаги е трябвало да служа за пример, да съм най-добрият, да гледат в мен постоянно, когато вземам някакво решение. Това е голяма отговорност. Иначе авторитетът на чичо ми в никакъв случай не се предава автоматично на членовете на фамилията ни, нямаме право да кажем „чичо Никола е наш, не го закачайте“, защото неговият авторитет е прераснал в авторитет на българския народ.

- Как гледате на опитите през годините стореното от Никола Вапцаров да бъде омаловажавано и неглижирано с определенията, че е терорист, че е комунист? Не ви ли обижда?
- Тази тема е много сложна. Първо, прави се грешка, че не се показва истинският лик на Вапцаров пред народа, досега той постоянно е използван за пропаганда. Вапцаров е поет антифашист, а да си такъв е изключително авторитетно в Европа и по целия свят. Чичо ми не е членувал в комунистическата партия. Има негова декларация, в която той пише, че не е член на компартията, а участва в антифашистка организация. За него обаче най-важното не е дали е член на компартията, а това, че е участвал в антифашистката борба.

 

- Има ли и други любопитни документи?
- Друг интересен документ е едно писмо, подписано лично от Ванче Михайлов, взето при обиска в дома на Вапцаров. Интересното е, че то е изчезнало от самото дело, въпреки че е отбелязано в описа. За писмото потвърди след години и самият Ванче. По думите му в него е пишело Вапцаров да оказва съдействие на хората от организацията. Може би поетът е бил връзка между ВМРО и антифашистката организация.

- Какви тайни разбулва още архивът, който вие събрахте и издадохте миналата година в специална книга с повече от 600 страници?
- Документите показват, че Никола Вапцаров не е предател. Фактически със себе си той спира арестите и не казва нито едно истинско име. Това е т.нар. процес срещу Централния комитет на БРП (к), по който шестимата заедно с Вапцаров са осъдени на смърт от Военнополевия съд по Закона за защита на държавата (другите осъдени са Антон Иванов, Антон Попов, Георги Минчев, Петър Богданов и Атанас Романов - б.а.).
Разбит е и митът за произхода на Вапцаров. Известни са опитите да бъде обявен за македонец. Във всички документи от процеса срещу шестимата, събрани в огромен архив, той собственоръчно пише, че е българин.

- Ясно ли е кой или кои са предателите, виновните за арес­та?
- Главният виновник за ареста на шестимата според мен е секретарят на Българската работническа партия (комунисти) в Бургас, който е бил доносник на полицията, сред документите са запазени донесенията му (името му обаче не е написано, а само длъжността му в партията - б.а.). Той всъщност предава и казанлъшката организация, в която е Георги Минчев, деловодител на ЦК на партията. У Минчев са всички списъци на явки и сътрудници, предадени му от Цола Драгойчева (член на ЦК на БКП, осъдена на смърт след атентата в „Св. Неделя“ през 1925 г. - б.а.) и Никола Павлов (деец на БКП, информатор на полицията) два месеца преди ареста му. Фактически предателството ясно личи от произнесените присъди по делото в контекста на Закона за защита на държавата - единственият начин да ти намалят присъдата или да те помилват е предателството. От останалите по делото документи това е очебийно. Последният пирон в ковчега на Вапцаров забива Павел Шатев (един от солунските атентатори, авантюрист, привърженик на идеята за македонска нация). След ареста му той прави пълни самопризнания и полицията тръгва по дирите на 2,200 млн. лв., които изчезват. Тези пари са част от помощи, пристигнали у нас по план на американския разузнавач Донован. Важно е да се знае, че този план е бил съгласуван с Чърчил и Сталин. Той представлява стратегия за формиране на съпротива на Балканите срещу Германия. За всяка държава са били планувани и изпращани около 50 пратки на месец - пари и оръжие. Под диктовка на полицията Шатев твърди, че парите са от съветската легация. Това е устройвало обвинението, че обвиняемите искат да променят със сила обществено-политическия строй.

 
Йонко Вапцаров (с кариран каскет), Пейо Яворов (в средата) и други македонски комити

- Каква е причината да мислите така?
- Директорът на царската полиция Никола Гешев със сигурност е подозирал кой прибира парите и умело е използвал тази информация в своя полза. Неслучайно той е пазел нелегалната тогава Цола Драгойчева. Тя никъде не се появява, дори косъм не пада от главата й. Абсурдно е да се мисли, че при тази силна агентура полицай като Гешев не е знаел къде се крие тя и какво точно прави. А това се отнася и за други участници в процеса.

- В документите става ли ясно дали Вапцаров е можело да бъде спасен? Легендата, че това е могла да стори поетесата Елисавета Багряна, още се чува.
- Този въпрос го разглеждам по два начина. Първо, фактите сочат, че е имало много поканени свидетели, а те не са се явили, всеки се е замотал и е изчезнал нанякъде. Багряна, която е гостувала често в двореца, заедно с известния художник Константин Щъркелов (той е бил любимец на царица Йоанна и в дома й е имало много негови картини - б.а.) са имали доблестта да отидат, без да симулират например болест. Ако е имала време Багряна, сигурно би могла да помогне на Вапцаров, но процесът се е развил светкавично. Няма защо да я корим нея или пък Щъркелов. Това убеждение го имам и от моите родители. В противен случай те щяха да имат негативно отношение към Багряна. По делото няма запазени въпросите на обвинението и отговорите на свидетелите.

- Яворов и дядо ви Йонко са били големи приятели. Какво знаете за дружбата им?
- Дядо Йонко е спасявал няколко пъти Яворов от гибел, той е бил и първият му приятел, а дружбата им е емблематична. Двамата са извършили много геройства за България. Учудвам се защо потулват факта, че дядо ми прави смъртната маска на Яворов (черна гипсова отливка от лицето му, поетът Вапцаров я слага над леглото си във всяка квартира, в която пребивава - б.а.), която сега се намира в музея на Вапцаров в София. Фамилията ни притежава и писма между двамата.

1961 г. Борис Вапцаров по врем е на посещение в българската диаспора в Молдова
1937-1938 г. Бойка и Никола Вапцарови, Антон Попов и Атанас Романов на разходка из центъра на София 

 

- Какво съдържа тая кореспонденция?
- Много интересно е това, че те обрисуват ситуацията, която е била горе-долу както сегашната. Дядо Йонко пише: „Яворе, каква я мислехме, какво стана.“ Вероятно иска да му каже, че борбата трябва да започне отначало, за да има някакъв ефект. В основата на всичко е македонското движение, борбата на ВМРО с Коминтерна по македонския въпрос.

- Каква е истината около твърдението, че дядо ви Йонко Вапцаров и Пейо Яворов участват в освобождаването на град Кавала от турците през 1912 г.?
- Вярно е, макар този случай да се споменава много рядко. Яворов е бил в четата на дядо ми. По време на Балканската война (1912 г.) тя се бори за освобождението на Пиринска Македония, която още е под турско робство. В този регион е била разположена армията на ген. Стилиян Ковачев (командир на Родопския отряд - б.а.), който по тактически причини спира при Драма и не продължава за Кавала. Тогава четиримата войводи - Йонко Вапцаров, Пейо Яворов, Христо Чернопеев и Михаил Чаков (всички дейци на ВМРО), отиват при ген. Ковачев и му казват: „Ние сме решили да рискуваме, дай ни четири коня и български униформи, тръгваме за Кавала.“ Генералът се опитал да ги разубеди, но те си знаели своето. Войводите бързат и отиват при валията на Кавала, като го призовават да сложи оръжие. Блъфират, че българската армия е заградила Кавала. Ако не го направи, до полунощ ще бъдат бомбардирани. Турците са притеснени и макар австрийският консул да се опитва да ги убеди, че това е блъф, те предават града на „парламентьорите“.

- И как успяват да излъжат турците?
- Яворов отива да преговаря с турската административна власт и заявява, че ако не се предадат, отговорността за пролятата кръв ще е тяхна. Слухът стига до населението, което започва да се бунтува и излиза на улиците, за да посрещне „идващата“ българска войска, и валията взема решение да сдаде властта..

- А откъде идва близостта на фамилията ви с царския дворец?
- По време на Балканската война (1912 г.) Йонко Вапцаров е бил подофицер, доброволец. Легенда разказва, че гръмва граната и затрупва Фердинанд, който изпада в безсъзнание. Дядо ми го изравя, качва го на гърба си и го носи 4 км до първия възможен пункт, където може да му се окаже помощ...

- Наистина звучи като легенда...
- ...Оттам нататък Фердинанд е най-честият гост на нашата фамилия в Банско. Другото, което е важно за фамилията, е, че на Йонко Вапцаров в Банско му е гостувал кайзер Вилхелм Втори. Води го Фердинанд. Но след това, през 1942 г., когато трябва да се спаси от разстрел чичо ми Никола Вапцаров, цар Борис не помага. Той тогава е следвал инструкциите на Германия.
Покрай монархическите особи у нас в Банско идват и Багряна, и Щъркелов, от когото имаме доста картини и рисунки. До септември 1944 г. той е посещаван от известни кръгове поети и писатели покрай дядо ми, а след това заради чичо ми. Наградата за мир, която Вапцаров получава, е подписана от Жолио-Кюри и Пабло Неруда. Това е нещо като Нобелова награда по това време. Високи гости са много космонавти, през 90-те идва и големият германски разузнавач Маркус Волф. Той пожела да остане един месец в Банско, където си писа книгата.

- Излъченият наскоро документален филм на Би Ти Ви „Македония - последният проект на Коминтерна“ в две части разкри и показа доста факти от историята, които старателно са премълчавани. Какво е вашето мнение?
- Приветствам и двата филма и смятам, че трябва да има продължение. Много хора, особено от Канада и САЩ, които са ги гледали, ми се обаждат - от 1985 до 1991 г. аз бях генерален консул на България в Торонто. Тези хора са засегнати - избягали са от България, защото са ги карали да се пишат македонци. И са имали две възможни опции - Канада или „Белене“.

- Имали ли сте интересни задачи?
- Във връзка с 1300-годишнината на България искаха да отида и да се видя с Ванче Михайлов. Не ставаше въпрос за разузнаване, а за преговори във връзка с неговия архив, който е изключително ценен, с много доказателства за българщината в Пиринския район. Точно за това беше битката между нашите, македонците и сърбите. Но да се видя аз с него практически не беше мой избор, а на самия Ванче.

- Как стана възможно това?
- Бяха му представили списък с професори историци, които да отидат да преговарят с него във връзка с архивите му. И тогава Ванче слага черта върху листа с имена и казва: „Не. С мен може да говори само внукът на Йонко Вапцаров.“ Това означаваше много неща за мен. Първо, какъв авторитет е бил дядо ми пред него, въпреки че са имали търкания. А дядо е бил доста чепат. Той дори се бил опънал и на Фердинанд, като му написал телеграма за Първата световна война: „Ако вкараш България във войната, черна котка ще мине между нашите отношения!“

12 юли 1931 г. Дядо Йонко Вапцаров, разузнавачът д-р Майлер и съпругата му (седнали), Ванче Михайлов (правият най-вдясно), сестрата на Йонко - Магдалена, художникът Щъркелов и Байкушев

 

- Кога е първата ви среща с Ванче Михайлов?
- През 1981 г. и имам още осем срещи с него. Те са изключително интересни и продължаваха по седем-осем часа. Той беше 80-годишен, паметта му бе безукорна и живееше в Рим.

- Какво беше отношението на Ванче Михайлов към България, към властта тогава?
- Фактът, че ме прие като представител на България, на народната република, означаваше, че той нямаше лошо отношение към властта. В началото постоянно ми говореше за дядо Йонко, съпругата му баба Елена и какви баници му е правила тя.

 
 
Баща и син, Йонко и Никола Вапцарови, на      морето в края на 20-те години 

- Как изглеждаше той, достолепен ли беше?
- Всички велики диктатори в целия свят са до 153 см максимум. Ванче беше дребничък, но подвижен и с гъвкава мисъл. Много неща помнеше наизуст. Общо взето това, което ни даде като информация, беше интересно за България и за мен.

- След срещите с Ванче Михайлов може ли да кажете той положителна личност ли е за България, или е отрицателна?
- За да ви отговоря, ще ви разкажа какво ми сподели той на една от срещите ни. През 1945 г. му се обажда Гьобелс с молба да вдигне македонските четници и да ударят по поречието на Струма в гръб руските войски. Ванче му отговаря: „Часът е 12 и 5.“ Така че оттук може да съдим, че той се е усетил. Но едно е сигурно - той беше за българщината и мечтаеше за Сан-Стефанска България - имаше голяма нейна карта в къщата си в Рим. Затова във войната той е на страната на Хитлер. Ванче винаги дълбоко е вярвал, че фюрерът ще ни даде Македония.

- Баща ви Борис Вапцаров е бил много тачен в Пиринския край.
- Когато издигат татко за първи секретар на ОК на БКП в Благоевград (1949 г.), Крум Радонов (генерал, партизанин - б.а.), понеже вижда, че всички хора са за него, на конференцията при избирането става и казва: „Нека да каже защо се казва Борис?!“ Действително той е кръстен на царя. Тогава баща ми отговаря с чувство за хумор: „Щял съм категорично да възразя да ме кръстят така, ако съм имал възможност… просто съм бил много малък!“ Той остава десет години първи секретар, а на погребението му имаше народ по целия път от Благоевград до Банско, който никой не го е карал да излиза! Страшно го обичаха хората! 

(в. Преса, печатно издание, брой 45 (751 от 15 февруари 2014) 


 


От категорията

"Фигаро": Украйна е все по-изолирана на фона на Русия

"Фигаро": Украйна е все по-изолирана на фона на Русия--Figaro--Ukrayna-e-vse-po-izolirana-na-fona-na-Rusiya_1702022050.jpg

На този фон блокирането на следващия транш от помощта в Конгреса на САЩ ...

8 дек. 2023 | 09:53

Удобството не e въпрос на привилегия, то е необходимо условие за успеха на съвременното лечение

Удобството не e въпрос на привилегия, то е необходимо условие за успеха на съвременното лечение-Udobstvoto-ne-e-vapros-na-privilegiya--to-e-neobhodimo-uslovie-za-uspeha-na-savremennoto-lechenie_1701946691.jpg

Единственият сериозен напредък в детското здравеопазване през 2023 г. е ...

8 дек. 2023 | 08:01

Гадателката на Берлускони: В САЩ републиканците се връщат на власт, проблеми при ротацията у нас

Не бива да се плашим от роботите. Те няма да вземат работата ни, казва Теодора Стефанова-Ne-biva-da-se-plashim-ot-robotite--Te-nyama-da-vzemat-rabotata-ni--kazva-Teodora-Stefanova_1702050052.jpg

Тя бе категорична, че високосната 2024-та е изключително подходяща за сватби. ...

8 дек. 2023 | 16:48

Иван Френкев: Около КЗП ври и кипи! За една година комисията затъна в скандали

Иван Френкев: Около КЗП ври и кипи! За една година комисията затъна в скандали-Ivan-Frenkev--Prezidentat-Radev-tryabva-da-nosi-otgovornost-za-deystviyata-na-sluzhebnoto-pravitelstvo_1663915451.jpg

Ръководство не работи с министъра на икономиката и не ходи, когато го извикат ...

8 дек. 2023 | 16:38

Най-важното

Благодарен съм за потвърждаване на доставката на БТР-и за Украйна, както и на новия пакет военна помощ

Зеленски благодари лично на Пеевски за военната помощ за Украйна

При посещението си в България по-рано тази година Зеленски лично се срещна с Пеевски-Pri-poseshtenieto-si-v-Balgariya-po-rano-tazi-godina-Zelenski-lichno-se-sreshtna-s-Peevski_1702062219.jpg

Благодаря на политическите лидери Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков. ...

8 дек. 2023 | 20:22

Манол Пейков от ПП - ДБ е по риза и пиян в пленарната зала, възмущават се хората на Костадинов

"Възраждане" и ПП - ДБ стигнаха до бой заради БТР-ите за Украйна

Напрежение между депутати от "Възраждане" и Манол Пейков от ПП - ДБ, според тях той бил пиян-Naprezhenie-mezhdu-deputati-ot--Vazrazhdane--i-Manol-Peykov-ot-PP---DB--spored-tyah-toy-bil-piyan_1702048457.jpg

100-те бронирани машини са ни нужни, твърдят от БСП и "Възраждане", ...

8 дек. 2023 | 17:10

Викове "Оставка!" прекъсваха на няколко пъти изказването на министър Тодор Тагарев

НС реши: Даваме на Киев зенитни комплекси и ракети. Опозицията: Вкарвате ни във война!

Викове "Оставка!" прекъсваха изказването на министър Тодор Тагарев-Vikove--Ostavka--prekasvaha-izkazvaneto-na-ministar-Todor-Tagarev_1702055426.jpg

Проектът беше подкрепен от ГЕРБ-СДС (61 гласа), ПП-ДБ (53), ДПС (33). Против ...

8 дек. 2023 | 19:09

Доверил съм се на Христо Иванов за промените в Конституцията, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов: Забраната за двойнато гражданство за министри трябва да отпадне (ВИДЕО)
(Видео)

Борисов: Трябва да продължим с военната помощ за Украйна-Borisov-pred-Epitsentar-bg--Asen-Vasilev-mi-kaza--che-zdravniyat-ministar-Hinkov-tryabva-da-si-hodi_1701813060.jpg

Промените за Трети март няма да подкрепя, ще има второ четене след седмица, на ...

8 дек. 2023 | 14:25

По думите му тепърва се водят разговори за регулаторите, нямало уточняване на квоти (ВИДЕО)

Пеевски: Не е на ДПС настояването да отпадне забраната за двойно гражданство за министри
(Видео)

Пеевски: До Коледа приключва конституционната процедура-V-tsyalata-strana-strukturite-na-DPS-izdigat-Delyan-Peevski-za-lider-na-partiyata_1700572670.jpg

Обсъжда се кръгът, от който президентът да избира служебен премиер. След като ...

8 дек. 2023 | 14:35

Президентът Радев да представи неговия проект за Конституцията, готови сме да внесем смислените предложения, заяви лидерът на БСП

Нинова за конституционните промени: Фалшив дебат за фейк конституция, вносителите се отказаха от тях
(Видео)

Нинова за конституционните промени: Фалшив дебат за фейк конституция, вносителите се отказаха от тях-Ninova-za-konstitutsionnite-promeni--Falshiv-debat-za-feyk-konstitutsiya--vnositelite-se-otkazaha-ot-tyah_1702040343.jpg

Във вторник ви каня в парламента, където сме поканили автори на сега ...

8 дек. 2023 | 14:58

Стойността на цялостната организация по старт на коледната кампания е 50 000 лв.

След взрив от подигравки! Кметът Терзиев маха златната арка пред храма "Св.Ал.Невски"

След взрив от подигравки! Кметът Терзиев маха златната арка пред храма "Св.Ал.Невски"-Sled-vzriv-ot-podigravki--Kmetat-Terziev-maha-zlatnata-arka-pred-hrama--Sv-Al-Nevski-_1702046373.jpg

Арката е и част от цялостна концепция за обживяване и превръщане на площада ...

8 дек. 2023 | 16:38

София я чакат много тежки дни с тази бездарна, самозабравила се шайка, попаднала в местната власт с лъжи

Карлос Контрера: На "Московска" 33 се настаниха розово-лилави болшевики, крайно неграмотни и нагли

Карлос Контрера: На "Московска" 33 се настаниха Розово-лилави болшевики,  крайно неграмотни и нагли-Karlos-Kontrera--Na--Moskovska--33-se-nastaniha-Rozovo-lilavi-bolsheviki--krayno-negramotni-i-nagli_1702019823.jpg

Политическата криза в Столичен общински съвет и Столична община е факт. Днес ...

8 дек. 2023 | 09:15

Ако стане партия, Народното движение Трети март ще раздели нацията за пореден път

И с новата партия около президента може да стане ала-бала

Таня Джоева: И с новата партия около президента може да стане ала-бала-Iznenadata-Radev---lovki-manevri-mezhdu-impiychmant-i-prezidentska-republika_1678290663.png

На българското общество все повече му омръзва от паянтово партийно ...

8 дек. 2023 | 08:25