Климент Талев, внукът на големия писател:

Димитър Талев мечтаеше за Самуилова България

79733 | 22 февр. 2014 | 08:52

Животът на писателя, роден в Прилеп, е белязан с борбите за Македония. След 9 септември 1944 г. е заклеймен като фашист и великобългарски шовин


 


 
         
   

Климент Талев (1970 г.) е внук на големия български писател Димитър Талев. Учил е богословие, сега се занимава със стопанска дейност. След неотдавнашната кончина на баща му Братислав Талев той е човекът, който се грижи за архива на българския народо­психолог.

Димитър Талев (1898-1966 г.) е автор на тетралогията „Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“. Това е първият и уникален по обхват и дълбочина в българската литература романов епос за подготовката, зенита и епилога на Илинденско-Преображенското въстание.

Животът на писателя, роден в Прилеп, е белязан с борбите за Македония. След 9 септември 1944 г. е заклеймен като фашист и великобългарски шовинист, защото публично се обявява срещу решението на Коминтерна за създаване на македонска нация и език. 

   
         

 

- Г-н Талев, вие не познавате дядо си - Димитър Талев, роден сте след смъртта му, но семейството ви сигурно пази доста спомени за автора на една от най-българските книги - „Железният светилник“?

- Баща ми Братислав Талев винаги е говорел с голямо вълнение за дядо. За съжаление татко почина наскоро и още ми е трудно да се съвзема от болката, която изпитваме аз и семейството ми. Според него дядо е бил доста строг човек, но всичко, което е правил, е било с мисълта за България. Преживял е много тежки моменти в живота си, особено след 9 септември 1944-та - затвор, концлагери, изселване...

- Каква е била причината за такова отношение на властта към него, какви са били прегрешенията му?
- Дядо бил заклеймен като „фашист“ и „великобългарски шовинист“. През 1944-та новият режим променя изцяло политиката на България по македонския въпрос и започва македонизация на Пиринския край. Димитър Талев, който е роден в Прилеп, не приема това. Изключен е от Съюза на писателите и е лишен от право да участва в обществения и литературния живот. Не му дават никаква работа. Но и при тези тежки условия довършва романа „Железният светилник“.

- В какво се изразява „фашистката“ му дейност и тя ли става решаваща при формулирането на обвиненията срещу него и за арестуването му през 1944-та от комунистите?
- Писателят е дълбоко свързан с историята и съдбата на българите в Македония, участвал е в борбите за тяхното освобождаване. Освен това е бил в близки отношения с прочутия Ванче Михайлов. До 9 септември 1944-та Талев написва десетки статии, защитаващи правата на поробените българи в Егейска и Вардарска Македония и няколко сборника с разкази и исторически новели.

- И оттук следва затварянето му в Централния софийски затвор и последвалите други действия на новата власт?
- Тези действия са страшни - след затвора в София (от октомври 1944 до март 1945 г.) последва изпращането му в концлагери - рудниците Бобовдол и Куциян (до февруари 1948 г.), работа в мините, интернирания и изселвания. Точно след 9 септември 1944-та мнозина са намерили смъртта си без присъда. При дядо обаче има нещо, което го спасява от такъв край.

- Какво е то?
- Той е останал жив поради случайност. Арестуван е незабавно, като е натикан в Дирекцията на народната милиция и оттам го завеждат официално в списъка на арестуваните. Ето този факт спасява дядо ми. Главорезът Лев Главинчев (деец на ВМРО, комендант на народната милиция след 9 септември 1944 г., сочен за масов убиец - б. р.) лично е издал заповед за ликвидирането на дядо ми. Но заради това, че е записан затворник, той не може нищо да му направи. За да може да го ликвидира, Главинчев е трябвало да напише, че го взема под свое покровителство.

   
Димитър Талев

 
 
Димитър Талев с майка си    
 
Синът на писателя - Братислав Талев (с бялата брада), последни уточнения преди пускането на първия брой на възстановения в. „Знаме“, орган на Демократическата партия, 1990 г. До него вляво е синът му Климент

- После дядо ви е изпратен в лагер. Какво знаете за това?
- Вече болен, той е пратен в Куциян. Храната - варени кочани зеле без никаква мазнина, го разболява още повече. Дядо се връща оттам толкова слаб и изтормозен, че хората едва го познали. Всъщност баба Ирина го спасява. Тя беше много предана жена и съпруга. Татко е споменавал през годините как баба сварявала захар, след това я карамелизира, а после слага в буркани с етикети от близката аптека. Уж че е лекарство, тя вкарва тези буркани в лагера, за да подсилва по някакъв начин организма му. Баба постоянно е била по затворите, търсейки начини да му изпрати нещо, и татко и брат му практически гладували. Със захар на бучки баба ми Ирина спасява Талев.
По майчина линия тя се казва Измирлиева, т.е. ние сме близки братовчеди с Христо Смирненски. Иначе баба и дядо са се запознали на събиране на ВМРО, тя е от Кукуш.

- Какво знаете за периода, в който Димитър Талев и семейството му са били изселени в Луковит и защо точно там?
- Защото мястото не е много далече от София. Животът там се оказва доста суров, дядо дори се опитва да работи на една кариера край Луковит. Цял ден чука камъни, но вечерта се връща с разранени ръце и се отказва. Това се случва през 1948-а. Баба ми тогава е около 35-годишна и се налага да работи в тъкачница в Луковит. Така препитанието на семейството (с две деца - баща ми Братислав и по-малкия му брат Владимир) пада върху крехките Ӝ плещи. Често работният Ӝ ден е приключвал през нощта.

- Как са посрещнали Талеви в Луковит - съседите, съучениците на баща ви, който тогава е на 14-15 години?
- Това е бил изключително мъчителен период за нашето семейство, който е продължил четири тежки години - от 1948-а
до 1952-ра. Съучениците на баща ми странели от него, никой не искал да бъде видян с някого от Талеви, дори момичетата го избягвали. Но както се казва - всяко зло за добро, това закалило волята му. През 1952 г. един ден пощаджията донася вест - на дядо е позволено да се върне в София. Налага се обаче да си направи самокритика, за да може да работи.

- Може би такава е била цената за връщането му от изселничество?
- Дядо сяда и написва някакво изложение, което е съвместимо с фактите от живота му и неговото писателско и човешко достойнство. Владимир Поптомов (деец на БКП, ВМРО, под­председател на МС - б.а.) го преглежда и му го връща троснато: „Че това самокритика ли е!“ Опитал си късмета и в други редакции. Георги Караславов (главен секретар на Съюза на българските писатели - б.а.) пък избухва в саркастичен смях: „С такава самокритика ли ще мине? Няма го майстора!“

- Всъщност Талев разкайва ли се за „великобългарския си шовинизъм“, осъжда ли миналото си?
- Дядо ми махнал с ръка и рекъл: „Каквото ще да става.“ След време обаче му донесли брой на вестник „Пиринско дело“ и какво да види - под някакво дълго изложение, което никога не бил писал, стояло неговото име. Пълна фалшификация!

- Коя е била личната кауза на Димитър Талев?
- Дядо е пропагандирал и се е борел за обединена България, мечтаел е за границите на Самуилова България. Бил е абсолютно против този измислен македонски език.

- Издавал ли е някакви книги тогава Димитър Талев?
- Не. Той е бил неудобен за властта и не е допускан нищо да издава.

- Как става реабилитацията на дядо ви?
- В моето семейство смятаме, че дядо не е реабилитиран. Народът прави това, а не властта. Иначе в края на 50-те и началото на 60-те години комунистическият режим изведнъж променя вижданията си по македонския въпрос и постепенно застава на патриотични позиции. В резултат на това позволяват на Талев да работи на свободна писателска практика. Така е преодоляно към него и враждебното отношение от страна на властта. Скоро след това Талев започва да получава и награди, като званието „Народен деятел на културата“, става лауреат на Димитровска награда (1959 г.), дори е избран за народен представител (в 31-вото НС през 1966 г.)

- Защо казвате, че народът го реабилитира?
- Баща ми казваше, че народът е спасил Талев. И разправяше как като вървял веднъж по „Граф Игнатиев“, на завоя с „Алабин“ видял събрани много хора. Помислил, че е станало някакво нещастие с трамвай, но като попитал какво става, всички развълнувано отговорили: „Ще говори Димитър Талев.“ Дядо имал среща с читатели в кино „Москва“ (днес е превърнато в базар - б.р.). Ето как не държавата, а хората го реабилитират.

- Въпреки всички неща, които е бил длъжен да изтърпи Талев, някогашната критика твърди, че именно социализмът е направил Талев писател.
- Баща ми много се дразнеше от това твърдение. Акад. Пантелей Зарев е смятал, че едва ли не Талев първо прегърнал идеите на социализма и чак след това достигнал творческите си върхове. Татко неведнъж е повтарял публично, че това не е вярно. А освен това дядо завършва големия си роман „Железният светилник“ в края на август 1946-а. Тогава никой не смее да го отпечата. На ръкописа стои датата 1946 г. Но подлистници от него, които са представлявали повече от една трета от романа, са излизали преди 9 септември 1944 г. във вестник „3ора“. Романите на баща ми не са плод на социалистическия реализъм, а на узрялото творческо можене на писателя.

- Наричат „Железният светилник“ (издаден през 1952 г.) един от малкото български романи, който е от европейска величина. Какво е мнението ви?
- Вярно е, но същевременно смятам, че държавата ни не прави много, за да може това да се разбере, да се усети. Ще ви кажа нещо, което не е много известно, но е доказателство за таланта на Талев. Дядо ми не е бил превеждан на френски, но точно от френски литератор той е бил обсъждан, дори предлаган за лауреат на Нобелова премия.


Димитър Талев, Никола Фурнаджиев, Елин Пелин и Ангел Каралийчев ( от дясно на ляво) през Седмицата на книгата , Добрич, 19 43 г.
Писателят открив а памет ник а на Яворов в   Чирпан, 29 ок томври 1933 г  .

- Сигурен ли сте в това, защото досега се знаеше само за Пенчо Славейков...
- Това е станало след смърт­та му през 1966 г. - неофициално и сред тесен кръг от творци. Властта тогава обаче не е дала никаква гласност на това предложение. За съжаление.

- Много интересна е трилогията на Талев „Усилни години“ (издадена през 1930 г.), тя е преди „Светилника“.
- Да, така е - в нея личи романтизмът на писателя. Казват, че до известна степен тази трилогия е повлияна от Вазов. И друго, писателското майсторство е много по-зряло в по-късните романи, но то идва с възрастта на твореца, а не със социалистическия реализъм.

- От произведенията му в училище се изучава само „Железният светилник“. Вместо цялата тетралогия, в която могат да се видят разгърнати всички образи...
- С татко много сме говорили по тази тема и смятаме, че това се прави целенасочено, може би поради липса на национална самоувереност. Няма причина учениците да не разглеждат и останалите три книги - „Преспанските камбани“ (издаден през 1954 г.), „Илинден“ (издаден през 1953 г.) и „Гласовете ви чувам“ (издаден през 1966 г.). Но, изглежда, хората, от които това зависи, не мислят така.

- Димитър Талев си отива твърде млад...
- Да, коварната болест го покосява само на 68 години, твърде рано за неговия талант и за това, което е можело да даде на читателите си. Преди да си отиде, той бил споделил, че в съзнанието му вече е роден образът на следващия последен роман от поредицата. Смятал е да засегне Балканската война - най-важния момент от съвременната българска история. Може би са му трябвали само шест месеца...

- Имало ли е опити за кражба на ръкописи на Талев?
- Когато живеехме на улица „Паренсов“ - трябва да съм бил 10-11-годишен, забелязахме, че изчезват различни ръкописи и ценни тефтерчета с разговори на дядо, свързани с Македония. Все едно имаше полтъргайсти. Татко веднага се досети, че Държавна сигурност обича да посещава дома ни. Затова реши да се преместим в къщата ни в Бистрица, която дядо бе направил приживе през 1958-1959 г. Надеждата ни бе зад високия зид да имаме по-малко неканени гости. Точно там дядо е написал романите „Самуил“ (издаден през 1958 г.), и „Хилендарският монах“ (издаден през 1962 г.). И така през 1981-ва качихме целия му архив в Бистрица. Впоследствие тя стана наш дом.

- Знаете ли дали някой от писателите е защитил Димитър Талев, когато срещу него властта прилага репресии?
- Никой. Единствените му приятели бяха писателят Емилиян Станев и литературният критик Георги Константинов, бащата на проф. Елка Константинова. Властта се е страхувала от Димитър Талев. Макар че по-късно, в края на 50-те, нещата около него се променят малко.

- Вашият баща Братислав Талев също беше публицист, журналист, един от възстановителите на Демократическата партия (ДП), депутат от ВНС. Защо не продължи?
- Той остана много разочарован. Казваше, че преходът премина в тъпчене на едно място. Имаше надежди, но останахме излъгани.

 
 
Талев със съпругата си Ирина, около 1940 г.
мечтаеше за

- Баща ви обаче подписа конституцията, не пожела да се присъедини към стачката на 39-имата...
- Баща ми остана в НС да под­пише конституцията. Направи го заедно с г-н Стефан Стоянов от ДП. Отначало беше 40-ият човек от 39-имата. Много се ядосваше и смяташе, че ако депутатите от СДС бяха в пленарна зала, а не да обикалят из страната, доста от законите щяха да бъдат по-добри. Баща ми имаше приятели и отляво, и отдясно. Най-близки бяха с проф. Велко Вълканов. Той се разочарова от комунистите, които според него са предали идеалите си, и от сините, които не можаха да защитят тезите си.

- Затова ли се отдръпна от политиката?
- Да, той толкова преживяваше всичко, че като се върна от ВНС, реши да уталожи гнева си, като иззида басейн в двора на къщата ни в Бистрица. Ходехме до реката и вадехме камъни, носеше ги, копаеше... и стана.

- Обмисляте ли да преиздадете книга на дядо ви скоро?
- Водим разговори с Иван Гранитски за издаването на творбата на дядо „На завой“ (в сюжета става дума за социалист, който се разочарова от социализма и си прави ферма - б.р.). Татко искаше да се филмира „Гласовете ви чувам“, защото вярваше, че истинската сила на Талев е в тази му творба.

- Издаван ли е Димитър Талев на македонски?
- Беше издаден „Илинден“, и то без да бъде питан баща ми. Това страшно много го ядосваше. За Талев никога не е имало македонски език и това, което направиха в Скопие, е гавра с паметта на дядо ми. Баща ми беше разочарован и че нашата държава нищо не направи, за да защити българския писател Димитър Талев. А той застана публично и с името си срещу решението на Коминтерна за създаване на македонска нация и език и заради това си носеше кръста. Ето го резултата днес - цялата ни фамилия сме Талеви, а братовчедите ни в Прилеп се наричат Талески. 

(в. Преса, печатно издание, брой 52 (758 от 22 февруари 2014) 


 


Еврохолд

От категорията

И "Бузлуджа" влезе в битката за БСП. Храмът не бива да бъде подпалван отвътре

--_1670329277.jpg

Дори през 1997 година една от най-тежките за левицата на никого и през ум не му ...

24 юли 2024 | 18:14

Л. Кючуков: Казусът „Ненчев” - устройването на една личност е по-важно от политиката на държавата

Любомир Кючуков: Казусът „Ненчев” - устройването на една личност е по-важно от политиката на държават-Lyubomir-Kyuchukov--Balgariya-tryabva-da-e-po-blizo-do--patsifistite--v-Evropa_1665482079.jpg

Самият факт, че България вече две години няма посланик в Киев повдига много ...

24 юли 2024 | 11:39

Любомир Стефанов: Следващото правителство трябва да бъде коалиционно консенсусно

Любомир Стефанов-1637047313.jpg

От шест избирателни цикъла българското общество живее с усещането за някаква ...

24 юли 2024 | 18:52

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов-Isterichnata-kampaniya-sreshtu-Konstitutsionniya-sad-i-provalenata-sadebna-reforma-na-Hristo-Ivanov_1721724406.jpg

В близките дни магистратите трябва да се произнесат по атакуваните ...

23 юли 2024 | 11:21

НАЙ-ВАЖНОТО

Няма опънат чадър от страна на МВР над Ивелин Михайлов, категоричен е министър Калин Стоянов

28 проверки на МВР срещу Ивелин Михайлов за финансови измами, побои и следене

Министър Стоянов: Няма опънат чадър от страна на МВР над Ивелин Михайлов-Ministar-Stoyanov--Nyama-opanat-chadar-ot-strana-na-MVR-nad-Ivelin-Mihaylov_1721825077.png

Има съмнения за схема за пране на пари, при която имотите се закупуват на силно ...

24 юли 2024 | 15:43

Докато не се произнесе съдът, председател на БСП съм аз и аз трябва да подпиша документите за ЦИК, добави тя

Нинова: Няма да отида на Бузлуджа. Не мога да съм до Гуцанов и Зафиров. Искат да ме изключат от БСП

Нинова: Няма да отида на Бузлуджа. Не мога да съм редом до Борислав Гуцанов и Атанас Зафиров-Ninova--Nyama-da-pozvolim-izprashtane-na-voynitsi-v-Ukrayna--Veche-vnesohme-takova-reshenie-v-parlamenta_1717569386.jpg

Сегашното ляво обединение ще доведе до още по-голямо разединение. Наказват ...

24 юли 2024 | 17:38

Ще ви разказвам как са потулени делата на ПП-ДБ, на техния баща Радев, защо нищо не прави прокуратурата

Пеевски: Искам да знам - колко срещи е имал Христо Иванов с шефа на съда и с главния прокурор
(Видео)

Пеевски: Тепърва ще ви разказвам защо са потулени делата на ПП-ДБ и Радев-Delyan-Peevski_1720014052.jpg

По-рано днес Пеевски изпрати до МВР, Прокуратурата и ДАНС доклада за ...

24 юли 2024 | 09:33

Трябва да се смирим. Другите да използват бухалки, ние ще работим за хората, каза Борисов

Борисов: Николай Ненчев е бил 4 години военен министър, кандидатурата му за посланик е добра
(Видео)

Борисов за третия мандат: Станахме като прогноза за времето-Liderat-na-GERB-i-na-PG-na-GERB-SDS-Boyko-Borisov-Snimka--BTA_1721302535.jpg

Винаги съм бил против институциите и съдебната власт да се ползват за арбитър ...

24 юли 2024 | 09:37

Най-бързият механизъм за подкрепа е по програма de minimis

Министър Тахов: Има шанс до петък да подпомогнем земеделците с изгорели ферми

Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов-Ministar-Georgi-Tahov-shte-inspektira-shtetite-ot-pozharite-v-Haskovsko-Snimka--MZH_1721641221.jpg

"От два месеца съм министър и минах през много обстоятелства, които са ...

24 юли 2024 | 20:35

От Киев реагирали остро на кандидатурата му за български посланик

Спрели назначението на одобрения от Радев Петър Танев за посланик в Украйна заради съпруга рускиня

Румен Радев одобрил Петър Танев за посланик в Украйна-Radev-se-yadosa--Nikolay-Nenchev-nyama-kachestva-i-podgotovka-za-poslanik--otkazah-da-go-naznacha-_1721711845.jpg

Очевидно е, че г-н Ненчев има необходимите качества, още повече, че е минал ...

24 юли 2024 | 18:28

Когато БСП е била управляваща, от Бузлуджа са прозвучавали намеренията й в изпълнителната власт

И "Бузлуджа" влезе в битката за БСП. Храмът не бива да бъде подпалван отвътре

--_1670329277.jpg

Дори през 1997 година една от най-тежките за левицата на никого и през ум не му ...

24 юли 2024 | 18:14

Христо Иванов, Атанас Славов, Йонко Грозев, Андрей Янкулов са в яростна атака срещу висшите магистрати

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов-Isterichnata-kampaniya-sreshtu-Konstitutsionniya-sad-i-provalenata-sadebna-reforma-na-Hristo-Ivanov_1721724406.jpg

В близките дни магистратите трябва да се произнесат по атакуваните ...

23 юли 2024 | 11:21

Европейската комисия издава шест препоръки за нашата страна

ЕК отчита промените в Конституцията на България в годишния доклад за върховенството на закона

-Evropeyska-komisiya--EK_1712853186.jpg

Отбелязва се липсата на напредък за постигането на окончателни присъди по дела ...

24 юли 2024 | 12:56