НО...

Бойкот

41290 | 24 февр. 2014 | 07:17

Съучастници в омърсяването - от Кеворк КЕВОРКЯН


Февруари 2013 г. Оскърбителните жестове спрямо парламента изглеждат невинни в сравнение със словоблудствата на Привиденията в интернет.Днес в мрежата не съществува нито едно - нито едно! - име, което да не е омърсено до крайна степен. Имаме пред себе си абсолютно доказателство за мръснишката душа на днешната ни политика.

Винаги се опитваме да вкарваме лесните топки.
Интересуваме се, примерно, колко пари са изхарчили партиите за троловете си, които аз предпочитам да наричам Привидения; кой партиен балък се е издънил в това мръснишко начинание и пр. Наскоро Радан Кънев без бой си призна, че хората на Костов похарчили 30 хиляди лева за кампанията на Прошко Прошков за местните избори през 2011 година - нищо пари за Главния Приватизатор на Републиката; също тия дни нещо се чу и за БСП.

Ясно е, че всички харчат пари. Да си харчат, щом са идиоти.
По-важното е, че не се вижда истинският проблем. А той е, че както никога досега политическите играчи поощряват не само крайното омърсяване на езика, но и превръщат публичното общуване в дивашко изстъпление. Това е факт - и нищо не може да го промени.
Винаги е имало нещастници, които са словоблудствали в Мрежата - но само допреди три-четири години те бяха единици. И бяха виждани именно като несретници, чието единствено удоволствие е да изхвърлят комплексите, които ги изтезават в самотата им; някакви ненормалници, които се разтоварват от демоните си коментирайки чужди текстове. Бяха малцина и ни изпълваха не толкова с отвращение, колкото със съжаление. Това бяха Просяците на Мрежата, които жадуваха за миг внимание.

Когато през 2006 година Тошо Тошев ме покани да започна в неговия „Труд“ рубриката си „Приказки за телевизията“, Мрежата бе все още далеч по-чисто място - несравнимо с клоаката, в която се е превърнала днес. Дописките ми постепенно увеличаваха аудиторията си, накрая тя стигна до внушителните над 80 хиляди души на брой, коментарите също не бяха малко - но видимо користните или нечистите между тях бяха нищожно количество; това се отнасяше и до всички останали авторски материали по онова време. Коментаторите от Мрежата все още бяха ценен капитал, те поддържаха разумен и безспорно качествен диалог. Много редки бяха случаите като този на Федър и още един-двама - собствените ни разследвания ни убедиха, че подобни автори използват по десетина псевдонима, с които бълват скверната си продукция. Усилията им не се отразяваха на общия пейзаж, надделяваше смисленият разговор.

След това обаче всичко се срути, приличието отиде по дяволите.
Привиденията ставаха все по-свирепи и по-кръвожадни, и постепенно обезумяваха - и днес са вече едни разкошни ненормалници, за които не съществуват никакви задръжки. Партийните централи организираха това покушение срещу благоприличието.

И днес в Мрежата не съществува нито едно - нито едно! - име, което да не е омърсено до крайна степен. Иска се наистина голямо нравствено пропадане, за да поръчаш и да поддържаш този постоянен геноцид, по-страшен от всичко друго; това клане, което оварвари не само публичните лица, но и самото публично слово - и то завинаги.
Да поддържаш тия варвари - и отгоре на всичко да им плащаш с партийни пари - това означава, че не притежаваш никакви задръжки. Такива са днешните ни партии. В централите им има мръсници, които са по-жалки дори от несретниците, които се препитават с фабрикуването на словесни зловония. А пък направо е нетърпимо, че Привиденията ги хранят със субсидиите, които държавата отпуска на партиите.

Когато Кънев направи признанието си, то съвсем не ме изненада. Още преди години бях забелязал - а и съм го писал - че в Мрежата най-активни са Привиденията на Костов; абсолютно зомбирани, те не бяха в състояние да приемат нито един разумен аргумент срещу Божеството си и го бранеха с всички сили и средства. Останалите централи още не се бяха ориентирали, но днес всички са еднакво активни - и еднакво виновни за позорната продукция в Мрежата.
Коварството и подлостта на централите се изразява и в това, че те изобщо не се стремят да създават и да налагат някакъв приемлив образ на лидерите си; защитата и утвърждаването на идеите им също не е интересно занимание за тях - още от самото начало те не се опит­ваха да правят позитивни кампании. Целта им беше една, такава е и до днес - да обругават политическите си противници, като поощряват Привиденията да брутализират до нетърпимост езика си.

Създават екипи и им плащат, за да ругаят и да мърсят - същите хора, които симулират, че правят сериозна политика, че преследват сериозни цели, че са сериозни строители на съвремието ни. А са си просто жалки сводницикоито издирват нещастници, готови да обругаят дори и собствените си майки.

Ето това е трудната топка, която се правим, че не забелязваме - а и изобщо не искаме да отиграем. Не искаме да приемем, че имаме пред себе си абсолютно доказателство за мръснишката душа на днешната ни политика. А то е толкова видимо, то е пред очите ни.

Какъв човек трябва да си, за да плащаш за подобна мръсотия; и да подбираш хора, които позорят по безподобен начин опонентите ти. Никой вече не си губи времето, за да ни убеждава, че Х е приличен политик - а не само женчо или направо гей, това не е интересно. Интересува ги единствено неговият опонент, който трябва да бъде нарисуван с кафявите им боички като бандит. И всичко това остава завинаги в Мрежата - или поне дотогава, когато създателите й решат да я взривят.

Още отсега е ясно, какво ще бъде менюто на Мрежата за бъдещите поколения един безкраен поток от сквер­нословия за всеки и всичко.
Дори нечия смърт не може да смути Привиденията - дори и тогава те се озъбват срещу покойника. Няма да забравя и реакциите по адрес на един известен политик, когато му се роди дете - мръсотиите, които изсипаха по негов адрес, можеха да си позволят само напълно извратени хора.

Ами сквернословията по адрес на българите и българския народ като цяло? Отначало те бяха много редки - писал съм за един идиот, който ругаеше вулгарно „бълхарите“ и „Бълхария“ - така и не стана ясно какъв е този мръсник, но и никой не го потърси от съответните служби, които иначе са много активни, когато трябва да ровят в нечия чужда електронна поща. Онзи мръсник изчезна - обаче сега такива като него са десетки и се появяват под всякакви публикации, вече без никакъв страх.

От известно време сигурно съм единственият автор, чиито текстове са „заключени“ за коментари (в „Преса“ и „Стандарт“) - и не защото те лично са ме засягали. Моите приятели от „Стандарт“, където пиша от около две години, доста се учудиха на желанието ми, дори и досега под дописките ми стои една многозначителна бележка. Обаче през последните месеци диалогът в електронното издание и на този вестник значително се оварвари и това само допълнително ме убеди в правотата на решението ми.
Необяснима е търпимостта на сериозните издания към словесния боклук, с който ги засипват Привиденията. Една дописка в сайта на „Стандарт“, примерно, се чете средно от 2-3 хиляди души, анализира се от няколко десетки коментатори - а Привиденията са една трета от тях в най-добрия случай. Е, струва ли си заради десетина хрантутници на партийните централи да държиш отворен сайта си? Сериозните хора, все едно, ще търсят продукцията ти - само че те ще стават все по-малко, понеже отвращението им от Привиденията непрекъснато нараства.

Абсолютен идиотизъм е да си въобразява човек, че клоаката под публикациите е някакъв социален отдушник, че тя дава представа за настроенията на публиката и пр. Нищо подобно - това си е просто една клоака, само това. Текстовете от сериозните вестници са от друг цивилизационен порядък - те нямат нищо общо с бръщолевенията на Привиденията, цяла пропаст дели едното от другото. 

Защо тогава търпите Привиденията?
Глупаците от партийните централи, които хрантутят Привиденията, нищо няма да спечелят, това е ясно, тяхната цел е всички да загубят. Обаче сериозните вестници вече са техни съучастници - и един ден те ще бъдат схващани именно като такива. Съучастници в омърсяването.
А пък всички медии са подписали някакви „етични кодекси“ - никога не съм гледал сериозно на подобни книжа, обаче със сигурност в тях не фигурира задължението да се поощрява и отхранва един език, извиращ направо от дъното на септична яма. За каква етика се борят медиите, когато търпят Привиденията, които вече съвсем безцеремонно се разхождат в собствения им двор. Това не е ли минавало през ума на ония, които се кълнат в „етичния кодекс“ като в някаква библия? Стига сме се заплесвали по лесните топки. Време е да се направи играта по-сериозна.
Разкарайте Привиденията от медиите си, изчистете ги - това може да стане не за един ден, както някои чистят България, а за един миг, с едно натискане на подходящия бутон. И чистете системно - за да не си спечелите отвращението на Бъдещето.
Или поне махнете глупавите уточнения, мъдрещи се във всеки сайт, че не се допускат нецензурни, обидни коментари. Сега не само че не ги премахват, а сякаш дори се състезават кой повече псувни ще допусне.
Шампионат по мръсотии това наблюдаваме днес.

И понеже сме упорити „бълхари“, както казваше онзи циганин, и скорошното решение на Европейския съд в Страсбург, с което бе осъден сайт, публикувал обидни коментари - и то няма да ни впечатли. По-вероятно е да си останем колекционери на мръсотии - и верни поданици на тарикатите от партийните централи, а също и на техните Привидения.
Не е добра съдба това. Един Бойкот на Привиденията и партийните сводници може да ни спаси от Позора.
...
Не мога да се сдържа да не кажа няколко думи като послеслов към предишната ми дописка „Хюсеин“. Ако човек е бил в Анадола и не е наясно какво се случи миналата седмица, ще реши, че турците у нас са подложени на някакви изпитания, така излиза от декларацията на ДПС - мазният й език се усуква около „подбудителите“ на някакво етническо напрежение и пр. И нито дума, че главният подбудител е именно техният рогач Хюсеин. Нито дума за него. На тия хора и през ум не им минава, че трябваше да се извинят. Това вече не е моделът на Доган за етническия мир, това е нещо друго. И от него не се носят приятни миризми.

 

(в. Преса, печатно издание, брой 54 (760 от 24 февруари 2014) 


 


От категорията

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски-1585736000.jpg

Проф. Габровски (както и Герджиков, апропо") по нещо приличат на онези ...

8 дек. 2022 | 01:08

Симеон Николов: Ще бъде пагубно, ако София има лоши отношения едновременно и с Русия, и с Турция

Симеон Николов: Ще бъде пагубно, ако София има лоши отношения едновременно и с Русия, и с Турция-1469708841.jpg

Само преодоляване на сателитния синдром би ни извел в орбитата на нормалното ...

7 дек. 2022 | 13:45

Тошо Тошев и "Лъжата": За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев

Тошо Тошев и "Лъжата" : За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев-Tosho-Toshev-i--Lazhata----Za-Parvanov--Yotova--Ovcharov-i-Stanishev_1670505148.jpg

Партията ще отхвърли младия Станишев, както се отхвърля неподходящият за ...

8 дек. 2022 | 15:10

New York Times: Ето как ще започне Третата световна война

Призракът на пълномащабна война държеше суперсилите от Студената война под контрол-Prizrakat-na-palnomashtabna-voyna-darzheshe-supersilite-ot-Studenata-voyna-pod-kontrol_1670503379.jpg

След като Съветският съюз се разпадна и поколенията се смениха, Втората ...

8 дек. 2022 | 14:39

Най-важното

Двамата президенти ще проведат работна среща

Радев отива в Турция по покана на Ердоган

Радев отива в Турция по покана на Ердоган-1521805951.jpg

Сътрудничеството в областите на икономиката, енергетиката, миграцията и ...

8 дек. 2022 | 20:11

Предложението за Хърватия е било одобрено.

Официално! Австрия и Нидерландия оставиха България и Румъния извън Шенген

Снимка: Европейски съвет-Snimka--Evropeyski-savet_1670517723.jpg

Имаме над 100 000 случая на нерегистрирани мигранти, пресекли източната ни ...

8 дек. 2022 | 13:08

Решението за Шенген е политическа присъда за несвършена работа, категорична бе лидерът на БСП

Нинова: Докрай ще се боря срещу джендър-идеологията. От ПЕС искат да прекрачим Конституцията си

Нинова: Решението за Шенген е обидно и унизително, като към държава втора ръка-Ninova--Reshenieto-za-Shengen-e-obidno-i-unizitelno--kato-kam-darzhava-vtora-raka_1670515273.jpg

Не изключвам вероятността с третия мандат да има правителство. Това остава. ...

8 дек. 2022 | 17:49

Въоръжението, което ще изпратим, съответства на "консервативния подход" на министъра

Димитър Стоянов: България ще изпрати някои от най-желаните от Украйна оръжия, но не ситеми за ПВО

Димитър Стоянов: България ще изпрати някои от най-желаните от Украйна оръжия, но не ситеми за ПВО-Dimitar-Stoyanov--Balgariya-shte-izprati-nyakoi-ot-nay-zhelanite-ot-Ukrayna-orazhiya--no-ne-sitemi-za-PVO_1670519192.jpg

В списъка на Киев влизаха артилерийски оръдия и снаряди, системи за ...

8 дек. 2022 | 19:05

Депутатите викат и президента Радев - "началника на назначените"

Парламентарна канонада срещу премиера Донев. Ченчев: Поведението му е безпрецентно нахалство!

Парламентарна канонада срещу премиера Донев. Ченчев: Поведението му е безпрецентно нахалство-Parlamentarna-kanonada-sreshtu-premiera-Donev--Chenchev--Povedenieto-mu-e-bezpretsentno-nahalstvo_1670500778.jpg

"Служебният кабинет надмина Борисов от най-мракобесните му години, никога ...

8 дек. 2022 | 13:59

Сигурен съм, че с такива деца и учители, бъдещето ще е по-добро, заяви главният прокурор в Петрич

Кой въпрос затрудни главния прокурор?
(Видео)

Иван Гешев в Петрич
Сн. ПРБ-Ivan-Geshev-v-Petrich-Sn--PRB_1670511764.jpg

В гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ 12-то класник получи почетен плакет на ...

8 дек. 2022 | 16:59

Българите сме бедни, но сме и ще останем християни. Ще си запазим мама е жена, татко - мъж

Георги Марков: Корнелия, дръж се, християнска България е над всичко!

Георги Марков: Корнелия, дръж се, християнска България е над всичко!-1610910808.jpg

Конституционният съд на България отхвърли Конвенцията като противоречаща на ...

8 дек. 2022 | 10:14

Ако Георги ми зададе простичкият въпрос – защо се буташ, където не е твоето място?…

Тошо Тошев и "Лъжата": За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев

Тошо Тошев и "Лъжата" : За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев-Tosho-Toshev-i--Lazhata----Za-Parvanov--Yotova--Ovcharov-i-Stanishev_1670505148.jpg

Партията ще отхвърли младия Станишев, както се отхвърля неподходящият за ...

8 дек. 2022 | 15:10

Проф. Габровски само да присади мозък на Кирил Петков, ще е венец на неговия престой в политиката.

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски-1585736000.jpg

Проф. Габровски (както и Герджиков, апропо") по нещо приличат на онези ...

8 дек. 2022 | 01:08