Дали наистина сме европейци

10971 | 10 март 2014 | 06:53

Как с боядисването на паметници София ще кандидатства за столица на културата


Паметникът на Съветската армия в София


Боядисването на паметници е, меко казано, голяма простотия и проява на ниска култура. По-рафинирани изрази не мога да употребя, а и нямам желание да търся. Бедата е, че свикнахме с подобни безобразия, щом Паметникът на Съветската армия в центъра на столицата през ден осъмва оплескан с боя. Униженията не подминават и Братската могила в Борисовата градина. Тези действия ни отдалечават от европейските традиции на уважение към миналото и зачитане знаците на историята. Независимо какви са и от кого са. Такива прояви у нас, граничещи с вандализъм, будят и съмнението дали ние, българите, сме истински европейци - по дух, манталитет и възпитание. Честно трябва да се запитаме дали сме такива, щом посегнахме и на скулптурната композиция на известния творец проф. Любомир Далчев. Има ли значение, че тя е пред входа на „Позитано“ 20. Далчев е автор и на паметник във Филаделфия, САЩ, но там никой не го е обругал.

В центъра на Париж има ул. „Сталинград“, каквато няма в днешна Москва. И която във Франция не са помислили да преименуват. Надявам се, никой не си въобразява, че руснаците със сила са заставили парижкото кметство да именува улицата точно така. В Берлин не се подиграват с величествения монумент на руския войник в Трептов парк. И не поставят въпроса за премахването му - въпреки горчилката от поражението у германците през Втората световна война. Така стоят нещата и с Паметника на Съветската армия във Виена, точно зад двореца Белведере. Семейната гробница на фашиста Бенито Мусолини, когото партизаните първо разстреляха, а след това обесиха публично надолу с главата, е в изрядно състояние. Италианските търговци не се срамуват да въртят всяка година бизнес с календарчета, картички, ключодържатели и всевъзможни сувенири с неговия лик.

Може да се дадат още примери как в европейските столици не отричат паметниците на миналото. Дори напротив - полагат грижи за опазването на веществените символи на историята.

А дали в София е така? Питам с болка, защото тя е кандидат за европейска столица на културата. Това е моят роден град и не ми е все едно каква ще е номинацията му. Затова ме учудва бездействието на Столичната община пред случващото се. Независимо какъв е статутът на съответния паметник, тя има отношение към неговото опазване. От тази гледна точка позицията на безразличие след поредния вандалски акт не е уместна. Аргументите, че това е работа на държавата и опазването на паметниците е грижа е най-вече на МВР, не вършат работа. Като едно време ли да сложим до всеки монумент полицай? Време е столичните общинари да погледнат сериозно на този проблем. В края на тази година трябва да се реши дали ще удостоят София за европейска столица на културата. Да не се изненадаме, ако ни полеят със студен душ. 
 

   Паметникът на Съветската армия във Виена
   Паметникът на Съветската армия в Берлин

 

(в. Преса, печатно издание, брой 67 (773 от 10 март 2014) 


 


От категорията

Кой ще направи компромис след 2 октомври? И защо?

-1593267964.jpg

Служебното правителство може да повлияе върху развитието на политическата криза ...

13 авг. 2022 | 08:35

Слави Василев: ГЕРБ ще са първа политическа сила, коалиция ПП и ДБ ще претърпи поражение

Слави Василев: ГЕРБ ще са първа политическа сила, коалиция ПП и ДБ ще претърпи поражение-1645167651.png

Подозирам, че дълбокото желание на българското общество е да види разумни, ...

12 авг. 2022 | 13:50

Петър Волгин: В България имаме не гражданско, а грантово общество

Петър Волгин: В България имаме не гражданско, а грантово общество-1629635411.jpg

Раздаващите пари организации искат да получат нещо срещу средствата, които са ...

13 авг. 2022 | 13:42

Кеворк Кеворкян: Партия на идиотите - време е

Кеворк Кеворкян: Партия на идиотите - време е -1462343945.jpg

„Газпром“ не е проблем, проблем са мекеретата – фиктивни „русофоби“. Тяхната ...

13 авг. 2022 | 10:54