Време е да се влюбим в София

9039 | 11 март 2014 | 07:49

Вярвам, че ще привлечем майстори на градската среда, каквито Европа има, те - прегърнали най-съвременните технологии - превръщат общуването


Реконструкцията на бул. „Витоша“ не я предвиди като успокоена градска сцена за четене, китарни звуци, леки концерти, артистични прояви на професионалисти и самодейци от уличен тип. „Витоша“ няма дух

София хубавее. Само хейтърите, анонимните черногледци или падналите от Марс не виждат по-красивите решения, Ларгото, метрото, бившата алея за сгледа между Университета и Орлов мост, спасената градинка до Руската църква, естакадите и т.н. Проведеният конкурс за четирите централни градски площи несъмнено даде добри идеи, обсъждането в Съюза на архитектите роди предложения, както и яростни отрицания, което не може да изненада гилдията. Е, следват обжалвания в съда. Законът укрепва завистта на победените.

Как ще се развият проектите, кога и как финансово ще се обезпечат, е божа работа и по-точно - работа на главния архитект Петър Диков. По предварителни обяви до две години поне една част от победителите ще видят идеите си реализирани (с несъмнените корекции, разбира се). Софиянци чакат бъдещето, както и средства от Брюксел. Вече като кажем Брюксел, чуваме Бог.

Чуваме и разумни нагласи в СОС. Ще гласува новия облик на центъра, както парламентът гласува мъката на тутунджиите - по съвест, не по партийна инструкция. Подобен конкурс, развил иновативното мислене на водещи архитектурни бюра, не е провеждан през последния четвърт век. Следователно: има воля, има ресурс. Стартът е даден, да му мислят Петър Диков и Бог.

Докато дойде време за работните проекти, ще се наложи да поканим европейски експерти не само за да се подмажем на благодетелите, а защото нито един от четирите проекта с първи награди няма награда за дух. Защото големият град освен всичко друго, има душа, има памет, има исторически означения, които не видяхме вплетени в чертежите. Естествено, няма да поканим големите светила. Няма да дадат идеи нито Заха Хадид, която смая Лондон с водния дворец във форма на капка, или Тойо Ито, който изработи стадион бижу, произвеждащ от слънцето и ток.

Ще бъде полезно да поканим друг тип експерти - съживители на градска среда, майстори по вграждането на миналото в настоящето, включването на модерните технологии и националните традиции в град, експерти по удобството и уюта на поселищата от бъдещ тип. Засега нямаме специалисти вдъхновители, организатори, акушери на артистични столични пространства.

Опитът „Пиротска“ да се превърне в характерна градска улица с мирис на минало не успя. По-късната идея „Шишман“ да привлече арт фенове с изложби, малки бутикови прояви, тротоарни пърформънси не се получи. Реконструкцията на бул. „Витоша“ не я предвиди като успокоена градска сцена за четене, китарни звуци, леки концерти, артистични прояви на професионалисти и самодейци от уличен тип.

„Витоша“ няма дух както няма малко трамвайче. Проектантите махнаха поръждясалата линия и изпуснаха шанса да се кефим на все още запазените ретро машини в депото на градския транспорт. Малкото трамвайче с ръчния звънец, кондукторът с клещите за билети и ватманът, който, щом спре на „Света Неделя“, си взема ръчката и отива в задната кабина, за да подкара атракцията в обратна посока. Няма нужда от колело за обръщане.

Това люлеещо се старо чудо можеше да бъде кафене, сладкарница с боза и курабийките на баба. Можеше да бъде подвижна книжарница, пътуващ театър или пътуващ оркестър за танга и носталгия. Докато имаше все още релси, тъкмо в едно малко трамвайче се състоя премиерата на романа „Чест“ на Елиф Шафак. Отлична идея, незабравима хрумка. На стотина метра то грациозно спираше, звънчето пропяваше, за да се предупредят зяпачите, авторката слизаше, раздаваше автографи.

Обвеяното със спомени трамвайче тръгваше с усмивка. Усмивката се разля по булеварда. Кой ли не се спря да гледа и да се кефи. Възрастните имаха много подходящо средство, за да разказват история на хлапаците, а столичани - да си разказват младостта. Като прибавим и две дами с кринолини, капели и бели чадърчета - спектакълът стана. Булевардът замириса на виенски валсове.

За други вкусове „Витоша“ можеше да предлага други изпълнения, друга стилистика, по-млади формати например и т.н. Но как да предоставя сцената си, когато тя не е видяна предварително, пространството не е осмислено като пърформънс, като ателие на духа и паметта едновременно. Работят проектантски каузи без постановка за оживяване на терена

Специфичният център „Гринуич“, истински дворец на книгата с премиери, четения, куклен театър и артистичен уют не успява да надмогне бутиците, витрините на обувките, модните тоалети и най-вече сутиените, защото, както е известно, сутиените винаги крият нещо. Крият предварителния духовен недоимък, който не позволи „Витоша“ да се влее в градското лоно като спектакъл на радостта.

Вярно, имотите са частни, законът държи върховенството на собствеността и всеки има право да отдава магазина си за каквото прецени. Това е правото на демокрацията. Но проектантите, като не провидяха големия шанс, не предложиха версии за повече живот.

Беше възможно със съответните убеждения, поощрения и други правни методики да се вербуват поне някои собственици вместо сутиени да предлагат изживявания (макар че вероятно чиновниците са мислели, че всеки сутиен е изживяване). Дворецът на книгата „Гринуич“ (на ъгъла със „Солунска“) за малко да спусне завеси поради високия наем, повишен с 214 процента от собствениците. Вярно, законът не може да помогне. Но може градът.

Какъв град оформят четирите проекта? Какъв дух са заложили в новите централни пространства? Как приютяват великолепните наследства сътворени миналия век от най-авторитетните европейски архитекти? Документацията мълчи. Обсъждането в Съюза на архитектите се съсредоточи в други посоки - надълго се дискутираха бетонни форми, транспортни улеснения-затруднения, проблеми с фасадния облик и др. Но никой, никой не въведе четирите проекта в душата на града. Не чухме как - когато се приложат, - те ще заработят като живот.

Анонимността в мрежите издава пристрастия, прикрива отговорност и безотговорност. Ругатните не вършат работа. Предварително знам имената на архитекти, които страдат от непоносимост към която и да е чужда идея. Има и неколцина болни от мегалоцефалия - болест, при която от цялата театрална зала ръкопляска единствено авторът на пиесата. Затова вярвам, че ще привлечем майстори на градската среда, каквито Европа има, те - прегърнали най-съвременните технологии - предварително се опитват да планират социалния конструкт, превръщат общуването в по-важен аргумент от подземния подход, съзират уюта и знаят как да го създадат. Съзнават, че все по-самозатвореният човек на бъдещето ще бъде толкова скучен, колкото е скучен градът.

Пространството е философия на взаимния компромис, обществена психотерапия - повече импулс в общуването може да осигури онова архитектурно творение, което лекува неизбежната самота на мегаполисите. Вижте слушалките на ушичките на младите в метрото - ние тренираме затварянето в собствения си кафез. Влюбваме се в операционни системи. Дано да се влюбим и в града. 

(в. Преса, печатно издание, брой 68 (774 от 11 март 2014) 


 


От категорията

The Washington Post: САЩ правят оръжие за Украйна - всъщност правят пари за себе си

Едно от оръжията, който САЩ усъвършенстват с парите за Украйна, е системата "Пейтриът"-Raketen-kompleks--Peytriat--Snimka--BTA_1670745168.jpg

От 68-те милиарда долара военна и свързана с нея помощ, които Конгресът е ...

30 ноем. 2023 | 16:04

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори-1644942600.jpg

Ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да ...

2 дек. 2023 | 22:23

Евроатлантическата преса обърна палачинката преди пълното поражение на НАТО да бъде видяно от всички

Италианският журналист Марко Травальо иронизира пресата в Италия-Italianskiyat-zhurnalist-Marko-Travalyo-ironizira-presata-v-Italiya_1701540249.png

След Нетребко има риск да реабилитират и Достоевски, който май също беше ...

2 дек. 2023 | 20:03

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Най-важното

Според вицепремиера е нещо положително, когато един екип си отправя критики

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен-Mariya-Gabriel-Snimka--MVnR_1701280919.jpg

Ден на отворените врати за студенти се проведе в Министерството на външните ...

2 дек. 2023 | 18:19

Финансовата сметка на държавата отдавна е изпусната с твърде големи социални разходи, твърди бившият финансов министър

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори-1644942600.jpg

Ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да ...

2 дек. 2023 | 22:23

България е критикувана за "отблъскване" на мигранти към Турция

Австрийска медия: България е сляпо петно в ЕС, когато става въпрос за безопасността

Австрийски медии критикуват България за "отблъскване" на мигранти към Турция-Snimka--Anadolskata-agentsiya_1695807487.jpg

На електронния сайт на Австрийското радио и телевизия ОРФ е публикуван обзор ...

2 дек. 2023 | 19:28

Как нашият подуправител може да направи далавера под тези няколко шапки, възмущава се лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!-Boyko-Borisov-pred-mladite--Na-GERB-moga-da-se-karam-samo-az--na-men---nikoy-_1701524380.jpg

Терзиев, Бонев и компания са кметове благодарение на нас. Казвам ...

2 дек. 2023 | 12:33

Време е да си седнем на задниците, да помълчим и да се държим по-конструктивно, казва съпредседателят на ДБ

Христо Иванов: Имаме стратегическо сътрудничество с ГЕРБ, партньорство с ПП, подкрепяме кабинета

Христо Иванов подчерта стратегическото сътрудничество с ГЕРБ-Hristo-Ivanov--Kakva-e-alternativata-na-sglobkata---da-hvarlim-stranata-pak-v-parlamentarna-kriza--_1699271752.jpg

“Демократична България” трябва да дефинира дългосрочните цели на страната от ...

2 дек. 2023 | 12:59

Българският държавният глава направи изказване на Срещата на върха за климата по време на COP 28

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси-Prezidentat-Rumen-Radev--Prehodat-kam-zelena-ikonomika-ne-tryabva-da-vodi-do-kompromisi_1701515550.jpg

Екстремните климатични явления налагат решителни действия, посочи той и ...

2 дек. 2023 | 13:11

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37

Американците са съобщили на Зеленски, че преговорите ще продължат с него или без него

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Рреме е за директно дарителство към можещите, знаещите и правещите

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘ -Kmetovete-na-Burgas-i-Pleven-sa-sred-parvite--darili-po-edna-zaplata-za--Mama-i-Az--_1701509599.jpg

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен ...

2 дек. 2023 | 11:25