Петко и Екатерина Каравелови с двете си дъщери Виола и Лора в софийския си дом

Великите любови на ХХ век

Петко Каравелов цял месец чака първата си брачна нощ

54543 | 17 март 2014 | 08:02

Екатерина Каравелова харесвала политическия плам на мъжа си, но смятала половия акт за отвратително насилие

Петко и Екатерина Каравелови с двете си дъщери Виола и Лора в софийския си дом-1422634814.jpgПетко Каравелов (1843-1903)-1422634882.jpgЕкатерина Каравелова (1860-1947)-1422634849.jpgЕкатерина и Петко Каравелови малко след сватбата си, 1880 г.-3-17-2014 10-04-22.jpg

Българският политик Петко Каравелов и съпругата му Екатерина се венчават на 13 януари 1880 г. в черквата „Света Троица“. Кумът - известният русенски търговец Иван Стоянов, пристига от Букурещ с разкошен букет от дъхави бели рози - невиждано събитие в Русчук!

 

Щастливият младоженец обаче си налага едномесечно въздържание, защото, когато се появява по бельо в спалнята, невестата гледа ужасено и се усукала като пашкул със завивката до ушите. Стъписан от реакциятай, Петко само я целунал и се оттеглил на дивана. Екатерина цял месец отказвала да легне с мъжа си в едно легло, защото не подозирала, че в семейното съжителство има нещо повече от целувки и милувки. Разликата между двамата била 17 години и се наложило по-улегналият Каравелов да образова уж учената си съпруга. Десетилетия по-късно в мемоарите си една от най-интелигентните първи дами на България изповядва: „За мен актът бе не наслада, а отвратително насилие... И така бе до раждането на първото ни дете Рада - 18 октомври 1880 г. в София.“

 

Екатерина и Петко Каравелови се запознават в Русия, когато тя е на 11 години, а той мустакат студент. Малката Катя става хранениче в дворянското семейство Лермонтови с чист късмет. Тя е родена на 21 октомври 1860 г. в Русе, в семейството на кожухаря Велико Пенев. Бащай умира млад и майкай Стоянка изхранва четирите си деца с пране по чуждите къщи. Благотворителното дружество „Добродетел“ в Русчук всяка Коледа раздавало на бедните ученички по лакът и половина басма да си ушият рокли за лятото. Екатерина обаче не получила, понеже леляй Киряки Николаки Минкова била заможна. Нейният син Тодор Минков бил основател на Южнославянския пансион в Николаев. Сестрата на бащай била интелигентна и оправна жена. Минкова е и първата българка, изобразена заедно със сина си на най-старата и единствена открита досега дагеротипна снимка у нас, направена към 1842-1843 г. във Виена.

 

Вбесена от несправедливото отношение към племенницатай, „лелица Киряки“ грабва деветгодишната Екатерина и я отвежда в Русия. Тодор Минков настанява момиченцето в богатия московски дом на запасния генерал Всеволод Лермонтов. Там се отнасят към сирачето от България като към свое дете. Малката придобива аристократични обноски, научава руски, немски и френски, посещава престижно училище. В дома на Лермонтови Катя е обградена с обич и грижи, а Петко Каравелов е частен учител на дъщерята на техни приятели. Сърдечните дворяни канят кльощавия студент „на дача“, за да го поохранят. Малката Катя никак не харесва чорлавия бъбрив младеж. Намира го за отегчителен с неговите хапливи шегички на неин гръб. Той непрекъснато дразни девойчето, че е забравило майчиния си език и така е свикнало с охолството, че едва ли ще напусне богаташката къща, за да мизерува като учителка в бедна България. Катя често напускала разплакана стаята.


Двамата се виждат отново три години по-късно на любителско театрално представление. Каравелов е поразен и смутен. 14-годишната Екатерина за първи път е с дълга рокля, а красотата й е разцъфтяла. Петко се смущава, започва да заеква, Бъдещият министър-председател обаче бързо се окопитва. Успява да измести съседа й в ложата и до края на представлението не спира да й шепне в ухото. Катя е вбесена - шушненето му отклонява вниманиетой от сложния сюжет на Шекспировата пиеса. След още три години бъдещата първа дама завършва с пълно отличие гимназия и през август 1878 г. се връща в родния си град Русе, надъхана с патриотични идеи.

 

Привлекателната 17-годишна девойка е ужасена от смазващата мизерия и дървениците в бащиния й дом.

 

Притеснява я повече атмосферата в семейството

 

Майка й се е превърнала в свадлива, изхабена от слугуване жена, на която са лепнали прякора Стоянка Чавговата. Тя непрекъснато враждува със сина си, „търтей с необуздан характер, който лесно се опива и все гледа да задигне нещо от оскъдните семейни пари“.

 

Екатерина наистина е забравила родния си език - тя мисли на руски и говори на „българо-русейски“. Все пак успява да почисти едно ъгълче в къщата, да създаде относителен уют и да започне да учителства. На един бал в „Ислях-хане“ танцува с княз Батенберг, който я кани да стане учителка в София, но тя отказва, а после горчиво съжалява. Макар и да има репутацията на европейско пристанище, нравите в Русчук са повече от еснафски. Екатерина се запознава с Никола Стойчев - председател на Русенския губернски съд, който преди това е бил учител в Малта. След построяването на Хиршовата железница става помощник-началник на гара Русе и инспектор на релсовия път. Понеже Стойчев е английски чиновник, си позволява иронично отношение към турските управници и българските им протежета. Русенци смятат за върха на разврата, че двамата с младата даскалица яздят с часове извън града. Започват да наричат Екатерина Амазонката, а Тодор Хаджистанчев я анатемосва със злъчни антрефилета във вестник „Славянин“, като я обвинява, че „набелена и начервена внася разврат и съблазън сред гражданството“.

В тази „враждебна среда“ за младата дама е изненада неочакваното писмо от Петко Каравелов. С ходатайството на отявления поддръжник на българската освободителна кауза Иван Сергеевич Аксаков той е назначен за вицегубернатор на Видин и я кани да преподава в тамошната гимназия.

 

Екатерина го помни от Москва като недоучил студент, немарлив към облеклото, безцеремонен и любител на картите, затова изобщо не му отговаря. Той не се отказва, пристига лично в Русе и без предупреждение започва да думка по портатай. „Бързай, че един черкезин иде и на руски за тебе пита!“, крещи уплашена сестрай Сия. По същото време в Русе е братът на Петко - Любен Каравелов, но отношенията им са повече от хладни и новоизпеченият вицегубернатор не може да използва ходатайството му, за да стигне до Екатерина. След няколко дни, през които се отбива в дома на учителката няколко пъти, преди да тръгне обратно за Видин, Петко Каравеловй предлага да му стане жена. Тя го отрязва „Не искам да се женя! Ще уча за лекарка в Петербург.“ И смята въпроса за приключен.

 

Спомените на Екатерина от онзи епизод не са особено ласкателни за Петко. Държанието му потвърждава нейното впечатление от срещите им в Москва. Той е безцеремонен и нетактичен, а като ухажор страда от пълна липса на добри обноски. Каравелов се изсипва у тях без предупреждение в обедните часове, когато Катя и майкай се готвят да ходят на гости. Той свойски се разполага на масата, изсърбва шумно поднесеното му кафе, отказва сладкото и се отдава на пространни приказки. Двете жени притеснено го уведомяват, че трябва да излизат, и той нахално казва: „О, тогава ще дойда на вечеря.“ Непохватният ерген често се самопоканва в дома на „момата“. Понякога се отбива по два пъти на ден в разрез с всички правила за приличие от онова време. Екатерина пести всеки грош от учителската си заплата, обсебена от мисълта да продължи образованието си в Русия и да стане лекарка. Тя непрекъснато е във връзка със семейство Лермонтови, проучва възможността да получи стипендия и изобщо не мисли за брак.

 

На 21 януари 1879 г. умира Любен Каравелов. Дори на смъртния си одър той отказва да се прости с брат си. Когато го питат иска ли да му телеграфират, той маха с ръка и промълвява: „Не искам да го видя!“. Обаче Петко, който вече активно се занимава с политика, смята, че ще му е „стратегически полезно“ да го видят на погребението на брат му и пристига в Русчук. От гробището отива право при възлюбената си Екатерина - пак дай иска ръката. Тя е изумена. Не разбира как може „човек да мисли за любов и да говори за нея в деня, когато е заровил брат си“. И отново отказва.

 

Но в Русе й става все по-трудно. Следването се отдалечава - няма необходимите навършени години, за да учи в университет. А според тогавашните нрави си е мома за женене.
 

Пред прагай се редят сватовници

 

Най-забавенй се видял един конен стражар. Харесал си я, понеже яздела като амазонка и се държала като царкиня. През август 1879 г. Каравелов е в Русе за предизборната си кампания. Месец по-късно е вече депутат в Първото обикновено народно събрание. Денем той уговаря избирателите да гласуват за него, а вечер на чаша чай кандърдисва Катя да му стане жена. Тя отново не се съгласява. Екатерина вече горко съжалява, че е отказала предложението на Батенберг да стане учителка в София.

 

По едно време се престрашава да пише на Петко Каравелов с молба „дали няма някоя ваканция в Софийската гимназия“. Но не получава отговор. Той лично пристига в Русе и успява да я склони да му стане „жена, другарка“. Екатерина го предупреждава, че нито глади, нито готви, нито може „свястно да закърпи“, а отгоре на всичко е и „келеме“ (опърничава). Петко не се трогва от факта ,че бъдещата му съпруга е „белучка“ (изнежена). „Тия ръце не са за черна работа!“, отсича бъдещият министър-председател. Годежът е на 4 октомври 1879 г. „И не зная сама как на 4 октомврий аз бях вече официална годеница на Каравелов, избран за русенски депутат… - ще сподели след години Екатерина. - Макар да не исках да се омъжвам. Тогава сърцето ми още спеше.“

 

И май е права. У Каравелов я привлича неговата пламенна обвързаност с политическите идеи за една развита и свободна България - „инстинктивно аз чувствах, че той иска и се бори за общо добро. Аз си давах дума да му помагам от все сърце“, пише Каравелова. Младата годеница не тръпне за бъдещата си сватба. Тя не си ушива булчинска рокля, напълно равнодушна е към приготовленията на трапезата, ритуалите и списъка с гостите. До последно преди венчавката проверява тетрадки в училище. А на другия ден след сватбата пак е в класната стая.

 

Нетрадиционното държание на младоженката възпламенява русенските клюкари да предъвкват убеждението, че младоженците отдавна са „изпили благата ракия“. Екатерина просто не се вълнува от физическото общуване в брака. Дори най-беглите милувки я смущават и тя извръща притеснено глава.

 

Съдбата на Екатерина Каравелова е като антична трагедия

 

Рада, първото й дете, умира съвсем малка. Дъщеритей Лора и Виола са с крехка психика и болезнена чувствителност в любовта. Тя надживява и двете. Семейство Каравелови ще мине през бури и изпитания. Екатерина е дясна ръка и неизменен секретар на Петко, който става четири пъти министър-председател на България. Тя владее писмено и говоримо руски, френски, немски и английски език, води кореспонденцията му - особено чуждестранната, дава последна редакция на всичко, което мъжътй премиерй диктува.

 

Той на няколко пъти изпада и в тежка немилост. Политическите му противници го пребиват в затвора Черната джамия (днешната черква „Свети Седмочисленици”, зад която е гробът на Каравелови). Започналият в хлад и скърцания брак прераства в другарство и любов. Петко ще я нарича „девочка моя“ до края на живота си. А тя, останала вдовица на 43 г., макар и изключително привлекателна жена, ще отхвърля с възмущение домогванията на ухажорите.

 

След смъртта на Петко Каравелов (24 януари 1903) Народното събрание гласува народна пенсия за семейството му. Лошото материално положение на „пословичния безсребърник“ не е тайна за никого. Според финансиста Атанас Буров Петко Каравелов е единственият български политик, който не е откраднал нито стотинка.
Коравата и горда Екатерина 25 години остава в епицентъра на политическия живот. Дъщеритей дори я укоряват, че ги е пренебрегвала заради обществената си дейност. Останала без средства за препитание, тя разпродава покъщнината си, за да им даде солидно образование. Автор е на безброй политически фейлетони, литературна критика и преводи. През Балканската война в продължение на 13 месеца Екатерина Каравелова работи в най-голямата софийска болница към Военното училище - доброволно и безвъзмездно. След първата национална катастрофа (1914 г.) заминава за Русия, където използва личните си връзки, за да помогне за възстановяването на добрите отношения между двете страни. „Обичам русите, готова съм всичко да направя за тях, но не желая нито за миг да забравя, че съм българка, у дома си, където не обичам никой да тарашува и се разпорежда…“, признава патриотката.

 

В края на живота си Каравелова е самотна и полусляпа. Тя се придвижва из София, придържайки се до стените, по обичайния си маршрут. Умира на 1 април 1947 г. Погребана е до мъжа й. 

 

(в. Преса, печатно издание, брой 74 (780от 17 март 2014)  


Еврохолд

От категорията

Георги Марков: Комунизмът се завърна, освен в Брюксел, и в Ню Йорк

Георги Марков: Комунизмът се завърна, освен в Брюксел, и в Ню Йорк-1614159340.jpg

"Срамувам се, че съм белгиец" - Това са думи на Александър де Кро - ...

17 апр. 2024 | 10:48

"Политико": Шамар за Шолц в Пекин и "четири принципа" за разрешаване на конфликта в Украйна

Си Дзинпин и Олаф Шолц в Пекин-Si-Dzinpin-i-Olaf-Sholts-v-Pekin_1713341116.jpg

Китайският лидер каза на Шолц, който е в Китай на четиридневно посещение, че ...

17 апр. 2024 | 11:04

"Ню Йорк таймс" забрани "геноцид, етническо прочистване и окупирана територия" в материалите за Газа

"Ню Йорк таймс" забрани "геноцид, етническо прочистване и окупирана територия" в материалите за Газа--Nyu-York-tayms--zabrani--genotsid--etnichesko-prochistvane-i-okupirana-teritoriya--v-materialite-za-Gaza_1713342303.jpg

За сметка на това се препоръчва да се използват „тероризъм“ и „терорист“ при ...

17 апр. 2024 | 11:24

"Ню Йорк таймс": Украйна може да загуби войната

-MAAE--Opasno-blizo-sme-do-yadrena-katastrofa-v-Ukrayna_1713247894.jpg

Украйна е изправена пред три критични предизвикателства. Те са: недостиг на ...

16 апр. 2024 | 20:28

Най-важното

Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от ПП-ДБ, без въздържали се

Парламентът освободи управителя на НЗОК Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на НЗОК Станимир Михайлов-Stanimir-Mihaylov-e-podlozhen-na-krastosan-razpit-za-imotni-sdelki-i-prane-na-pari_1690579762.jpg

Точката беше включена за разглеждане по предложение на председателя на ...

17 апр. 2024 | 12:10

Щом е решил така Главчев, Даниел Митов трябва да бъде външен министър, обяви председателят на ДПС.

Пеевски: България не може да стои без външен министър. Президентът веднага трябва да подпише указа

-Peevski--Tsyalata-otgovornost-za-tova--koeto-se-sluchva-v-mitnitsite--e-na-Asen-Vasilev_1712218317.jpg

"Никога не съм казвал, че подкрепям земеделския министър. Никога не съм ...

17 апр. 2024 | 09:35

От първия ден не съм съгласен не само с външния министър, а и с много други назначения, посочи той

Борисов: Чиста случайност е искането за смяна на външния министър след моето изказване

Борисов: Чиста случайност е смяната на външния министър след моето изказване--_1712240194.jpg

Нека колегите Кирил Петков, Христо Иванов и Делян Пеевски да не се отмятат от ...

17 апр. 2024 | 09:28

Подлагаме абсолютно на съмнение честността на изборите, заяви лидерът на БСП

Нинова: С „Възраждане“ внасяме вот на недоверие срещу служебния кабинет, ако Радев не смени Главчев

Подлагаме абсолютно на съмнение честността на изборите, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова
Снимка БТА--_1713345151.jpg

"Служебният кабинет на Главчев е фалшиво служебен. Получихме ...

17 апр. 2024 | 11:13

В сряда в Брюксел Главчев ще присъства на прием при крал Филип I

Премиерът Димитър Главчев ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет

Премиерът Димитър Главчев ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет-Premierat-Dimitar-Glavchev-naznachi-trima-zamestnik-ministri---v-MVR-i-Ministerstvoto-na-pravosadieto_1712904306.jpg

Държавните и правителствените ръководители ще обсъдят новия пакт за ...

17 апр. 2024 | 08:16

Според прокуратурата той доброволно е поискал да бъде защитен свидетел

Живко Коцев се явява на разпит по разследването за контрабанда в Агенция „Митници“

Живко Коцев се явява на разпит по разследването за контрабанда в Агенция „Митници“-Glavniyat-sekretar-na-MVR-Zhivko-Kotsev-napuska-posta-si-po-svoe-zhelanie_1712211527.jpg

Задържани са бившият директор на митниците Петя Банкова и соченият за ...

17 апр. 2024 | 08:54

Депутатите ще обсъдят доклад за състоянието на въоръжените сили

Народното събрание изслушва служебните министри Людмила Петкова и Виолета Коритарова (НА ЖИВО)
(Видео)

Народното събрание ще изслуша служебните министри Людмила Петкова и Виолета Коритарова-Deputatite-othvarliha-vetoto-na-prezidenta-za-BTR-ite-Snimka-BTA_1702048400.jpg

В дневния ред е и второто четене на законопроект за изменение на Закона за ...

17 апр. 2024 | 08:08

Направихте Конституцията мръсна дрипа и я съсипахте, ПП-ДБ влязохте в сглобката, за да ви дадат нещо от каналите

Гешев пред комисията "Нотариуса": Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу

Гешев пред комисията за Нотариуса: Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу-Geshev-pred-komisiyata-za-Notariusa--Izpolzvaha-vi-kato-poleznite-idioti--Uchastvam-v-predizborno-shou_1713270771.jpg

Будна кома и насипно състояние остави управлението на Бойко Рашков ...

16 апр. 2024 | 15:24

Предстоят важни решения в ЕС, трябва да се върви към интеграция на отбраната и на сигурността

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18