Армия и ангария

10502 | 18 март 2014 | 07:34

Няма логика пехотата да си плаща, че върши външна услугаТези дни правителственият инспекторат провери как армията изгражда кльона по турската граница между елховските села Лесово и Крайново, който трябва да спира бежанците. Комисията откри слабости и набързо даде три препоръки. Една от тях е разходите за армейския труд войската да си ги плати от джоба, защото това била една от причините проектът да се оскъпи до 9,4 млн. лв. А парите не са хич малко. Става дума за 1,6 млн. лв. Това са средства за храна, командировъчни, нощувки, горива, консумативи, амортизация на техниката и т.н. Тъй като изводите в доклада са на орган, пряко подчинен на Министерския съвет, военният министър Ангел Найденов ще трябва „да козирува“ и да ги изпълни. Колкото и да не му е приятно.
 
В момента инспекторатът на МО пък проверява оградата. Ясно е, че ако има виновни, Найденов ще ги накаже. Той сам публично декларира това. Но няма никаква логика военните да си плащат, че извършват външна услуга. Това е просто абсурд. Такова животно в правния мир няма. Щом работиш - на теб трябва да ти плащат. Във въпросните 1,6 млн. лв. дори не е начислена стойността на труда на войниците, а само най-необходимото. Според скромните ми познания по история ангарията като форма на безвъзмездна феодална трудова повинност е съществувала и в нашите земи по време на  Османската империя, но е премахната през 1856 г.
 
Нека направим едно сравнение. Гърция също построи телена ограда на границата си с Турция. Тя струва колкото нашата - около 5 млн. евро. Но е дълга 11 км, а българската - 30 км. Освен това там е изградена на равна местност. Докато нашата е в силно пресечена, където и високопроходима техника минава трудно. А започне ли да вали - само човешки крак може да стъпи там. Така стоят нещата. Според външни експерти, ако МВР възложи на гражданска фирма да строи кльона, тя ще иска за извършеното двойно повече - близо 3,5 млн. лв.  Те смятат още, че едва ли някой ще може да наеме работници да се трудят в такива тежки условия. В крайна сметка какво излиза? Че българинът обича всичко да му е без пари, не само любовта.
 
Проблемът обаче има и друга - съвсем сериозна, страна. Тъй като Сухопътните войски строят съоръжението, ще говорим само за тях. В момента пехотата има нужда от няколко хиляди тона нови боеприпаси, които струват милиони. Те Ӝ трябват, за да тренира и да се готви за война. Нямам предвид сегашната криза в Украйна, а говоря по принцип. Защото основното предназначение на всяка армия е да воюва, а не да строи.  Бюджетът на войските обаче е оскъден и дори пари за патрони трудно се намират. Но сега ще накарат пехотата да си плати, защото работи на ползу роду. Този кабинет обвини предишния, и то правилно, че е източвал военния бюджет чрез незаконните полети на бившата власт с армейските вертолети и самолети. Сега е на път да се случи същото, но вече законно.
 
Та въпросът ми е: Има ли разлика?
 
(в. Преса, печатно издание, брой 75 (781 от 18 март 2014) 

 


От категорията

Проф. Евгений Дайнов: Метаморфозата на Радев от пеперуда в гъсеница

Проф. Евгений Дайнов: Метаморфозата на Радев от пеперуда в гъсеница-1594996987.jpg

Има-няма две години по-късно, обратната метаморфоза на Радев е завършена. От ...

8 авг. 2022 | 14:03

Културна дискусия

Огнян Минчев: Е, видяхте ли сега къде ви заведе Радев с вдигнатия юмрук?

Огнян Минчев Кадър: БНТ-1648148822.png

Радев обедини неокомунистическата част от политическия спектър с ...

8 авг. 2022 | 14:28

Живко Георгиев: ПП губи близо 40% от електората си. ГЕРБ с по-големи шансове да е първа сила на вота

Живко Георгиев: ПП губи близо 40% от електората си. ГЕРБ с по-големи шансове да е първа сила на вота-1571651614.jpg

На политическия пазар - много партии с празни сергии. Това е кратката ...

8 авг. 2022 | 16:10

Кристиян Шкварек: "Демократичната общност" у нас е лицемерна секта

Кога политическите субекти в страната ще разберат, че "демократичната общност" е лицемерна секта, с която няма как да си взаимодействат, без в един момент да бъдат захапани от нея?-1659961360.jpg

Денят започва с чутовен вой на Евгений Дайнов, според когото Радев е претърпял ...

8 авг. 2022 | 15:20