След Крим идва нова заплаха – Албания

33608 | 19 март 2014 | 08:21

В международните отношения се уважава не само силният, но и достойният. Когато не сме силни, сме длъжни поне да бъдем достойни 
           
     
Доц. д-р Йордан Величков е завършил право, специализирал е дипломация в Москва и Лондон. Бил е на дипломатическа работа в Югославия, САЩ и Канада. Депутат в 40-ото НС.

От 1995 г. е преподавател по международни отношения в ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград и в СУ „Св. Климент Охридски“. Написал е няколко монографии и стотици статии
   
           

Доц. Величков, резултатите от референдума в Крим са ясни. Руският президент Путин вече подписа указ за присъединяването на Република Крим към Руската федерация. Доколко отделна република Крим би могла да реши проблемите между Запада и Русия?

- Сега ще бъде необходимо светът да направи исторически компромис. Крим може да се обособи като независима държава и може би е по-справедливо за всички етноси там. Крим има необходима територия от 27 000 кв. км, има и опита - дълго време е бил автономен. Трудно в днешния период може да променяш граници. Русия е интересен феномен - държавата, която винаги е плашила и в критични моменти винаги е спасявала. Русия е държавата, която спря мюсюлманите, Османската империя. Това стана, след като води с нея 11 войни за 37 години преди един-два века. Русия е и завоевател и не е по-различна от всяка велика сила. 
 
Противопоставянето по повод кризата в Крим поставя въпроси за баланса между санкциите и дипломацията. Не е ли ситуацията там тест за лоялността на съюзниците и няма ли да създаде риск от нови конфликти?

- Международниците много добре знаят какъв е ефектът от налаганите санкции. В продължение на десетилетия в годините на студената война бяхме свидетели на какви ли не санкции и резултатите от тях. Санкциите винаги са с две остриета - този, който ги налага, трябва да бъде готов да понесе последствията от тях, защото те са взаимно свързани.
 
Заради Крим България няма ли да се превърне в дежурния губещ, необходимият компромис какъв е?

- България се намира в изключително деликатна ситуация. Първо, ние сме ангажирани и задължени в ЕС, второ, имаме задължения и към НАТО. Необходима ни е много добре премерена политика, в никакъв случай да не се отива в крайности. Трябва твърдо да устоим и нашите национални интереси. През годините ние понесохме всичко от стратегическите сблъсъци, които станаха и се очертават и днес. Тревожи това, че тук има разнобой, има отново изявяване на идеологически позиции.
 
Вижте какво стана - докато в Брюксел министър Вигенин говори за необходимост от балансирана позиция по проблема, от Лондон президентът Плевнелиев е категоричен в осъждането на референдума.
- Думите на президента са твърде елементарна, повърхностна и прибързана позиция. Резултатите от референдума в Крим показаха мнението на 1,5 милиона граждани, които смятат, че са застрашени от случилото се в Киев, виждайки как бе взета властта там. Референдумът в Крим може да бъде обявяван за невалиден, но той е сигнал. Ще е груба грешка, ако резултатите бъдат елиминирани. Ние не бива да се приъсединяваме към мнозинството, което тласка Европа към едно ново разделение. 
 
От изкуствено създавани образувания и наслагвания на омраза между етническите групи на едно място няма как да не избуят конфликти.

- Това е исторически доказано. Има един случай и той е важен. Проблемът Алжир е най-тежкият, който бе наследен от генерал Де Гол. Алжир е част от Франция и той никога не се е смятал за колония, до 1950 г. е бил неин департамент. Там живееха 700 000 французи и 700 000 напуснаха. Де Гол реши проблема с Алжир по един-единствен демократичен начин - самоопределение. Направено бе допитване и 80% от населението казаха, че искат независим Алжир. 
 
Европейският съюз зависим ли е от Америка? Колко опасна за света е една нова студена война?

- Абсолютно е зависим. Европа е икономически гигант и това е факт. Все още обаче външната Ӝ политика е много безлична, слаба. Но нова студена война от мащаба на тази, която беше до 1989 г., смятам почти за изключена. Защото светът се глобализира и твърде много е взаимно обвързан. Доста са и многостранните икономически, корпоративни и други интереси. Освен това една огромна част от капиталите в Русия са американски. Освен политически, има и други фактори, които решават, като либералният пазар, големите асове и т.н.
 
Има ли такива примери?

- Има един известен пример - случаят от 1979 г., когато един от най-богатите хора Рокфелер каза на тогавашния президент Джими Картър да приеме иранския шах Реза Пахлави в САЩ след иранската криза. След натиск и от страна на Кисинджър той се съгласи, но това доведе до тежката американо-иранска криза със заложници. 
 
Как ще коментирате позициите на Франция, не са ли те изненада?

- Позицията на Франция наистина изненада някои наблюдатели и специалисти. Тя изведнъж взе проамериканска политика, показа сервилничене във Вашингтон. Много рядко това е ставало - от Де Гол насам във френско-американските отношения се случва за първи път. И Германия остана сама, а това е риск. Тя беше много по-внимателна на един етап, може би всички усещаха, че е по-въздържана. Трябва да се има предвид това, че Германия е с изключително предпазлива външна политика. 
 
Германия изглежда доста внимава с Русия.

- Естествено. Това е и завещанието на Бисмарк - никога срещу Русия. Когато отношенията Русия - Германия са нормални и добри, обстановката на европейския континент е стабилна. Това е принципът. Но всеки е в деликатна ситуация. Германия икономически е по-обвързана с Русия, отколкото Англия, Италия пък е доста зависима. Но във всички случаи тук отново продължава доминиращата роля на Съединените щати. 
 
Балканите са буре с барут е казал Иво Андрич. Но има ли проблеми, които могат да се появят впоследствие? Какви последици може да доведе в района ни конфликтът в Украйна? 
 
- Тук претенции никой не може да има. Но за мен има един проблем, който тлее и е необходимо да се мисли - това е албанският етнос. Далеч преди разпадането на Югославия прогнозирах, че Югославия няма бъдеще, а след това и независимостта на Косово. Нямаше начин това да не се случи, защото такива са тенденциите. Почти 100% съм убеден и очаквам силни обединителни процеси в Албания. 
 
Намирате албанския въпрос за бомба със закъснител?
 
- Няма начин да не стане. В Република Македония има два етноса, които не контактуват. Имам много приятели и от едните, и от другите, които казват, че е естествено един ден албанците да се обединят. Не трябва да се игнорира и продължаващият мощен демографски бум там. На 18-20 години албанците се удвояват. Албанският етнос след Втората световна война в Югославия е 450 000, след войната през 90-те, при разпадането, е три милиона. За 50 години! Дълги години там девизът на истинския албанец беше: който няма седем деца, не е албанец. И даже казваха - ние ще завладеем Косово и албанската майка ще победи сръбските щикове. И както видяхме, те победиха.
 
Европа готова ли е за подобно нещо?

- Не е, за съжаление, защото тя не познава в дълбочина нещата. Едно от малките положителни неща, които бяха направени в целия период на демократизация у нас, е, че не допуснахме албанци на българска територия. Това се случи по времето на Иван Костов. В Охрид е имало 40 албански семейства. Сега отидете и вижте колко са. Струга е чисто албанизирана. Това са проблеми, които ще избуят. За съжаление, няма визия в политиците ни. Според мен тук пак ще се намесят сили, които ще бъдат заинтересовани това да се случи.
 
И вие ли казвате, че в България няма политици?

- Не само, че няма, през последното столетие България има най-слабите политици в Европа. Това е факт, който не може да бъде оспорен. Злините, които причиняват българските политици на държавата, са по-големи от вредите, които причиняват всички врагове, взети заедно. Историята го аргументира това. Бих искал да кажа на тези, които се занимават с външна политика, че в международните отношения се уважава не само силният, но и достойният. Когато не сме силни, сме длъжни поне да бъдем дос­тойни. А достойствтото се котира добре на международната сцена. 
 


 


От категорията

Анализът на ИСА: България в сглобка без позитивен сценарий, процесите се развиват в негативна посока

Анализът на ИСА за ноември 2023: България в сглобка без позитивен сценарий-Analizat-na-ISA-za-noemvri-2023--Balgariya-v-sglobka-bez-pozitiven-stsenariy_1701538987.jpg

Предсрочни парламентарни избори са нежелани и крайно рискови както за партиите, ...

3 дек. 2023 | 19:44

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан-Euractiv--Radev-stoi-zad-natsionalisticheskiya-zavoy-na-balgarskata-levitsa--ES-da-se-gotvi-za-nov-Orban_1701586573.jpg

Партията на европейските социалисти (ПЕС) е готова да предприеме необходимите ...

3 дек. 2023 | 08:54

The Washington Post: САЩ правят оръжие за Украйна - всъщност правят пари за себе си

Едно от оръжията, който САЩ усъвършенстват с парите за Украйна, е системата "Пейтриът"-Raketen-kompleks--Peytriat--Snimka--BTA_1670745168.jpg

От 68-те милиарда долара военна и свързана с нея помощ, които Конгресът е ...

30 ноем. 2023 | 16:04

Димитър Ганев: ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС се опитват вътрешно да се надцакват

Димитър Ганев: ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС се опитват вътрешно да се надцакват-Dimitar-Ganev--GERB--PP-DB-i-DPS-se-opitvat-vatreshno-da-se-nadtsakvat_1701606969.jpg

Не смятам, че това мнозинство е заплашено от нови избори, дори и след ...

3 дек. 2023 | 14:34

Най-важното

Според министър-председателя Николай Денков това действие на граничните власти не нарушава правата на гражданите

Връчват актове и фишове на шофьори и на граничните пунктове

Връчват актове и фишове на шофьори и на граничните пунктове-Vrachvat-aktove-i-fishove-na-shofyori-i-na-granichnite-punktove_1701668591.jpg

МВР вече изпраща и съобщения на нарушителите за фишове и актове по електронната ...

4 дек. 2023 | 07:41

Няма изискване да се плащат глоби на границата, каза премиерът

Акад. Денков: В кабинета работим много добре, министрите са мотивирани и всеки си върши работата

Акад. Денков: В кабинета работим много добре, министрите са мотивирани и всеки си върши работата
Снимка БТА-Akad--Denkov--V-kabineta-rabotim-mnogo-dobre--ministrite-sa-motivirani-i-vseki-si-varshi-rabotata-Snimka-BTA_1701625359.jpg

Според него най-важните задачи в парламента сега са изборът на състав на ...

3 дек. 2023 | 19:41

Вия продължавате да ме ръчкате са се бием с ПП-ДБ, каза той

Борисов ядосано към младежи ГЕРБ: Не съм дошъл да ми задавате въпроси. Сглобката е паянтова,но я има

Борисов ядосано към младежи ГЕРБ: Не съм дошъл да ми задавате въпроси-Borisov-yadosano-kam-mladezhi-GERB--Ne-sam-doshal-da-mi-zadavate-vaprosi_1701608846.jpg

Той се обърна с въпрос към залата какво точно искат. „Ние трябва да се разберем ...

3 дек. 2023 | 15:06

Подуправителят на БНБ съветва да се внимава с взимането на кредити

Петър Чобанов, БНБ: Призоваваме за по-малко заеми, има риск да не може да ги обслужваме

Петър Чобанов: Всяко следващо увеличение на заемите, създава риска да не може да ги обслужваме-Petar-Chobanov--Vsyako-sledvashto-uvelichenie-na-zaemite--sazdava-riska-da-ne-mozhe-da-gi-obsluzhvame_1701621919.jpg

В момента, в който вземат решение, че България ще влезе в еврозоната, 30 дни ...

3 дек. 2023 | 18:43

Ние сме написали икономическа обосновка, че сме против да бъде продадена земя

Министър Кирил Вътев: Продажба на земя от Държавния поземлен фонд няма да има

Министър Кирил Вътев: Продажба на земя от Държавния поземлен фонд няма да има-Ministar-Kiril-Vatev--Prodazhba-na-zemya-ot-Darzhavniya-pozemlen-fond-nyama-da-ima_1701596740.jpg

"Най-важното нещо, което трябва да се случи в българското земеделие, е ...

3 дек. 2023 | 11:44

НАП ще провери цялата финансова дейност на Българския футболен съюз

Спецов: “Лукойл" и Васил Божков са чисти пред НАП

Спецов: “Лукойл" и Васил Божков са чисти пред НАП-1641298335.png

Страхотна новина е, че има българи с легални доходи, с които да си позволят ...

3 дек. 2023 | 15:22

Местните избори показаха, че няма партия в подем, а системните са в криза

Анализът на ИСА: България в сглобка без позитивен сценарий, процесите се развиват в негативна посока

Анализът на ИСА за ноември 2023: България в сглобка без позитивен сценарий-Analizat-na-ISA-za-noemvri-2023--Balgariya-v-sglobka-bez-pozitiven-stsenariy_1701538987.jpg

Предсрочни парламентарни избори са нежелани и крайно рискови както за партиите, ...

3 дек. 2023 | 19:44

Радев ще участва в политическия живот след края на президентския си мандат

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан-Euractiv--Radev-stoi-zad-natsionalisticheskiya-zavoy-na-balgarskata-levitsa--ES-da-se-gotvi-za-nov-Orban_1701586573.jpg

Партията на европейските социалисти (ПЕС) е готова да предприеме необходимите ...

3 дек. 2023 | 08:54

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37