След Крим идва нова заплаха – Албания

42949 | 19 март 2014 | 08:21

В международните отношения се уважава не само силният, но и достойният. Когато не сме силни, сме длъжни поне да бъдем достойни 
           
     
Доц. д-р Йордан Величков е завършил право, специализирал е дипломация в Москва и Лондон. Бил е на дипломатическа работа в Югославия, САЩ и Канада. Депутат в 40-ото НС.

От 1995 г. е преподавател по международни отношения в ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград и в СУ „Св. Климент Охридски“. Написал е няколко монографии и стотици статии
   
           

Доц. Величков, резултатите от референдума в Крим са ясни. Руският президент Путин вече подписа указ за присъединяването на Република Крим към Руската федерация. Доколко отделна република Крим би могла да реши проблемите между Запада и Русия?

- Сега ще бъде необходимо светът да направи исторически компромис. Крим може да се обособи като независима държава и може би е по-справедливо за всички етноси там. Крим има необходима територия от 27 000 кв. км, има и опита - дълго време е бил автономен. Трудно в днешния период може да променяш граници. Русия е интересен феномен - държавата, която винаги е плашила и в критични моменти винаги е спасявала. Русия е държавата, която спря мюсюлманите, Османската империя. Това стана, след като води с нея 11 войни за 37 години преди един-два века. Русия е и завоевател и не е по-различна от всяка велика сила. 
 
Противопоставянето по повод кризата в Крим поставя въпроси за баланса между санкциите и дипломацията. Не е ли ситуацията там тест за лоялността на съюзниците и няма ли да създаде риск от нови конфликти?

- Международниците много добре знаят какъв е ефектът от налаганите санкции. В продължение на десетилетия в годините на студената война бяхме свидетели на какви ли не санкции и резултатите от тях. Санкциите винаги са с две остриета - този, който ги налага, трябва да бъде готов да понесе последствията от тях, защото те са взаимно свързани.
 
Заради Крим България няма ли да се превърне в дежурния губещ, необходимият компромис какъв е?

- България се намира в изключително деликатна ситуация. Първо, ние сме ангажирани и задължени в ЕС, второ, имаме задължения и към НАТО. Необходима ни е много добре премерена политика, в никакъв случай да не се отива в крайности. Трябва твърдо да устоим и нашите национални интереси. През годините ние понесохме всичко от стратегическите сблъсъци, които станаха и се очертават и днес. Тревожи това, че тук има разнобой, има отново изявяване на идеологически позиции.
 
Вижте какво стана - докато в Брюксел министър Вигенин говори за необходимост от балансирана позиция по проблема, от Лондон президентът Плевнелиев е категоричен в осъждането на референдума.
- Думите на президента са твърде елементарна, повърхностна и прибързана позиция. Резултатите от референдума в Крим показаха мнението на 1,5 милиона граждани, които смятат, че са застрашени от случилото се в Киев, виждайки как бе взета властта там. Референдумът в Крим може да бъде обявяван за невалиден, но той е сигнал. Ще е груба грешка, ако резултатите бъдат елиминирани. Ние не бива да се приъсединяваме към мнозинството, което тласка Европа към едно ново разделение. 
 
От изкуствено създавани образувания и наслагвания на омраза между етническите групи на едно място няма как да не избуят конфликти.

- Това е исторически доказано. Има един случай и той е важен. Проблемът Алжир е най-тежкият, който бе наследен от генерал Де Гол. Алжир е част от Франция и той никога не се е смятал за колония, до 1950 г. е бил неин департамент. Там живееха 700 000 французи и 700 000 напуснаха. Де Гол реши проблема с Алжир по един-единствен демократичен начин - самоопределение. Направено бе допитване и 80% от населението казаха, че искат независим Алжир. 
 
Европейският съюз зависим ли е от Америка? Колко опасна за света е една нова студена война?

- Абсолютно е зависим. Европа е икономически гигант и това е факт. Все още обаче външната Ӝ политика е много безлична, слаба. Но нова студена война от мащаба на тази, която беше до 1989 г., смятам почти за изключена. Защото светът се глобализира и твърде много е взаимно обвързан. Доста са и многостранните икономически, корпоративни и други интереси. Освен това една огромна част от капиталите в Русия са американски. Освен политически, има и други фактори, които решават, като либералният пазар, големите асове и т.н.
 
Има ли такива примери?

- Има един известен пример - случаят от 1979 г., когато един от най-богатите хора Рокфелер каза на тогавашния президент Джими Картър да приеме иранския шах Реза Пахлави в САЩ след иранската криза. След натиск и от страна на Кисинджър той се съгласи, но това доведе до тежката американо-иранска криза със заложници. 
 
Как ще коментирате позициите на Франция, не са ли те изненада?

- Позицията на Франция наистина изненада някои наблюдатели и специалисти. Тя изведнъж взе проамериканска политика, показа сервилничене във Вашингтон. Много рядко това е ставало - от Де Гол насам във френско-американските отношения се случва за първи път. И Германия остана сама, а това е риск. Тя беше много по-внимателна на един етап, може би всички усещаха, че е по-въздържана. Трябва да се има предвид това, че Германия е с изключително предпазлива външна политика. 
 
Германия изглежда доста внимава с Русия.

- Естествено. Това е и завещанието на Бисмарк - никога срещу Русия. Когато отношенията Русия - Германия са нормални и добри, обстановката на европейския континент е стабилна. Това е принципът. Но всеки е в деликатна ситуация. Германия икономически е по-обвързана с Русия, отколкото Англия, Италия пък е доста зависима. Но във всички случаи тук отново продължава доминиращата роля на Съединените щати. 
 
Балканите са буре с барут е казал Иво Андрич. Но има ли проблеми, които могат да се появят впоследствие? Какви последици може да доведе в района ни конфликтът в Украйна? 
 
- Тук претенции никой не може да има. Но за мен има един проблем, който тлее и е необходимо да се мисли - това е албанският етнос. Далеч преди разпадането на Югославия прогнозирах, че Югославия няма бъдеще, а след това и независимостта на Косово. Нямаше начин това да не се случи, защото такива са тенденциите. Почти 100% съм убеден и очаквам силни обединителни процеси в Албания. 
 
Намирате албанския въпрос за бомба със закъснител?
 
- Няма начин да не стане. В Република Македония има два етноса, които не контактуват. Имам много приятели и от едните, и от другите, които казват, че е естествено един ден албанците да се обединят. Не трябва да се игнорира и продължаващият мощен демографски бум там. На 18-20 години албанците се удвояват. Албанският етнос след Втората световна война в Югославия е 450 000, след войната през 90-те, при разпадането, е три милиона. За 50 години! Дълги години там девизът на истинския албанец беше: който няма седем деца, не е албанец. И даже казваха - ние ще завладеем Косово и албанската майка ще победи сръбските щикове. И както видяхме, те победиха.
 
Европа готова ли е за подобно нещо?

- Не е, за съжаление, защото тя не познава в дълбочина нещата. Едно от малките положителни неща, които бяха направени в целия период на демократизация у нас, е, че не допуснахме албанци на българска територия. Това се случи по времето на Иван Костов. В Охрид е имало 40 албански семейства. Сега отидете и вижте колко са. Струга е чисто албанизирана. Това са проблеми, които ще избуят. За съжаление, няма визия в политиците ни. Според мен тук пак ще се намесят сили, които ще бъдат заинтересовани това да се случи.
 
И вие ли казвате, че в България няма политици?

- Не само, че няма, през последното столетие България има най-слабите политици в Европа. Това е факт, който не може да бъде оспорен. Злините, които причиняват българските политици на държавата, са по-големи от вредите, които причиняват всички врагове, взети заедно. Историята го аргументира това. Бих искал да кажа на тези, които се занимават с външна политика, че в международните отношения се уважава не само силният, но и достойният. Когато не сме силни, сме длъжни поне да бъдем дос­тойни. А достойствтото се котира добре на международната сцена. 
 


 


Еврохолд

От категорията

Politico: Споразумението между САЩ и Украйна няма да продължи и десет месеца, ако Тръмп се завърне

Politico: Споразумението между САЩ и Украйна няма да продължи и десет месеца, ако Тръмп се завърне-Politico--Sporazumenieto-mezhdu-SASht-i-Ukrayna-nyama-da-prodalzhi-i-deset-mesetsa--ako-Tramp-se-zavarne_1718358110.jpg

Пактът не задължава Съединените щати да изпратят войски в Украйна и да я ...

14 юни 2024 | 12:38

Христо Панчугов: Ниската избирателна активност постави ДПС в ситуация на незаобиколим фактор

Христо Панчугов: Ниската избирателна активност постави ДПС в ситуация на незаобиколим фактор-1599315950.jpg

Необходимо е да видим кабинет с ясна политическа отговорност. Същевременно ...

13 юни 2024 | 09:09

"Децата чудо" на Путин: елитът на руския шпионаж

"Децата чудо" на Путин: елитът на руския шпионаж-Snimka--kremlin-ru_1717663625.jpg

Те са смятани за елита на руския шпионаж, а Владимир Путин ги нарича "деца ...

14 юни 2024 | 14:09

Ройтерс: Срещата на върха за Украйна привлича световни лидери, но не успя да изолира Русия

Срещата на върха за Украйна привлича световни лидери, но не успя да изолира Русия-Sreshtata-na-varha-za-Ukrayna-privlicha-svetovni-lideri--no-ne-uspya-da-izolira-Rusiya_1718362573.jpg

Срещата се провежда в труден момент за Украйна на бойното поле. Руските войски, ...

14 юни 2024 | 13:50

Най-важното

Западното лицемерие означава, че сме близо до точката, от която няма връщане, заяви президентът във Външното министерство в Москва.

Путин: Спирам войната, ако Украйна се откаже от НАТО и от завзетото от Русия

Путин: Западното лицемерие означава, че сме близо до точката, от която няма връщане-Putin--Zapadnoto-litsemerie-oznachava--che-sme-blizo-do-tochkata--ot-koyato-nyama-vrashtane_1718362123.jpg

Ако Украйна и Западът отхвърлят най-новото ни предложение за мир, ситуацията на ...

14 юни 2024 | 13:47

Войната в Украйна показа, че най-важният фактор е човешкият

Президентът в Стара Загора: Трябва да осигурим военна подготовка за младите

Президентът: Трябва да осигурим военна подготовка за младите-Prezidentat--Tryabva-da-osigurim-voenna-podgotovka-za-mladite_1718358829.png

Съюзниците ни в НАТО вече връщат наборната военна служба и ние трябва да водим ...

14 юни 2024 | 12:53

Съвместната ни работа с новия британски посланик ще продължи да бъде в дух на надеждно партньорство, каза той

Борисов към посланик Диксън: България и Обединеното кралство ще продължат да си сътрудничат

Борисов към посланик Диксън: България и Обединеното кралство ще продължат да си сътрудничат-Borisov-kam-poslanik-Diksan--Balgariya-i-Obedinenoto-kralstvo-shte-prodalzhat-da-si-satrudnichat_1718361959.jpg

Ще продължават да развиват сътрудничеството си в редица ключови области като ...

14 юни 2024 | 13:45

Компанията пусна на пазара руски БЛА с нападателни способности, като оръжейни системи и ракети, в африканска страна

САЩ санкционираха руска оръжейна компания, регистрирана в България

САЩ санкционираха руска оръжейна компания, регистрирана в България-SASht-sanktsioniraha-ruska-orazheyna-kompaniya--registrirana-v-Balgariya_1718351551.jpg

Собственик е австрийският гражданин Ариел Исраилов. Фирмата е регистрирана в ...

14 юни 2024 | 10:51

След като на мнозинството от народа му е все едно, защо тогава да не бъде товарен с всякакви абсурдни данъци?

Костадинов: "Възраждане" ще се противопостави на въведената от КЕВР такса електромер

Костадинов: "Възраждане" ще се противопостави на въведената от КЕВР такса електромер-Kostadinov---Vazrazhdane--shte-se-protivopostavi-na-vavedenata-ot-KEVR-taksa-elektromer_1718354876.jpg

Не бих се учудил следващото да е такса водомер, после такса бизнес (може да ...

14 юни 2024 | 11:47

Това може да доведе гласове, които да стигнат за мнозинство, добави доц. Киселова.

Доц. Наталия Киселова: ПП-ДБ може да се разпадне на три части, Борисов е в много по-изгодна позиция

Доц. Наталия Киселова: ПП-ДБ може да се разпадне на три части -Dots--Nataliya-Kiselova--S-promenite-v-Konstitutsiyata-parlamentat-kontsentrira-mnogo-pravomoshtiya_1704784446.png

ПП-ДБ са подходили доста аматьорски, сметнали са, че „дадената дума всеки път ...

14 юни 2024 | 10:05

ИТН ще участва, ако се намери още една подкрепяща партия, да речем - БСП

Кънчо Стойчев: Борисов никога не би станал премиер с този резултат

Кънчо Стойчев: Не очаквам нови избори, а шарено правителство с ключова роля на ДПС-1627280343.png

Бъдеще за така наричаните промянаджии може да има само след успешна игра в ...

14 юни 2024 | 10:02

За България е важно управлението да има идеологически облик, а то няма от много време

Георги Киряков: Правило е водещата партия да предложи политически кабинет, не експертен

Георги Киряков: Правило е водещата партия да предложи политически кабинет, не експертен-1559660172.png

ПП-ДБ няма легитимност като коалиционен субект заради срива в резултата си, ...

13 юни 2024 | 18:05

От някогашната синя карта на България, дясното е останало в три общини, две от които са Хитрино и Грамада

Валерия Велева: Десницата - изхабена и провалена, по пътя на Костов

Валерия Велева-1638786584.jpg

Този драматичен цикъл на дясното у нас завършва през 2024-а с една брутална ...

13 юни 2024 | 19:42