Внезапна смърт от сърце покосява и спортисти тест

16454 | 20 март 2014 | 19:29

Група невидими клетки дирижира мотора на живота


       


Доц. Иво Петров е национален консултант по инвазивна кардио­логия и началник на Клиниката по инвазивна кардиология и ангиология в столичната болница „Сити клиник“.

Специализирал е в Германия и в Аржентина. Председател е на Дружеството на кардиолозите в България и на Българското дружество по ендоваскуларна терапия.

Член е на Европейското кардиологично дружество, на Американския колеж по кардиология.

Членува още в Испанската асоциация по кардиология, в Латиноамериканската асоциация на интервенционалните кардиолози, в Българското дружество на ангиолозите и съдовите хирурзи.

 

 

Навярно знаете, че сърцето си има собствено електрическо захранване и дори извадено от тялото, продължава известно време да тупти. А електрическият заряд на този мотор на живота се подава от една невидима с просто око група електрически клетки, разположена в горната част на дясното предсърдие, която се нарича синусов възел. Фактически той е естественият стимулатор, диригентът на нормалния сърдечен ритъм. Подаването на импулсите от други зони винаги е патология. Когато източниците им са в предсърдията, резултатът е предсърдно мъждене, което всъщност е най-разпространената аритмия. Тя подлежи на лечение и контрол.

Но когато тези източници са в камерите, говорим за камерно мъждене и камерна тахикардия, които са потенциално фатални, обяснява известният кардиолог доц. Иво Петров. Ролята на основна помпа се изпълнява от лявата камера и ако тя наместо да прави нормалните 60-100 удара в минута, започне да се съкращава с честота примерно над 280, сърцето няма време да се изпълва с достатъчно кръв, която да изтласква. При това положение сърдечният дебит пада толкова много, че адекватното кръвоснабдяване на жизненоважните органи е невъзможно и настъпва несъвместимо с живота състояние.

Появата на камерно мъждене обичайно е съпроводена с моментална загуба на съзнание. Ако не се окаже спешна медицинска помощ, е много вероятно сърцето да спре и да настъпи внезапна смърт. Този фатален изход, уви, нерядко засяга млади хора, дори деца, а и спортисти, включително по време на състезания. Съвсем невинаги обаче е свързан с емоционално или физическо напрежение.

Автоматични дефибрилатори спасяват стотици хора

От такава ситуация човек - независимо дали седи и се храни, или ходи по улицата, или чака на аерогарата - може да бъде изведен и буквално спасен с дефибрилация. А тя се осъществява с апарат, предизвикващ електрически разряд, чрез който се прекратява връхлетялата сърцето електрическа буря и то се вкарва в нормален ритъм. Това е т.нар. автоматичен дефибрилатор. Повече от година българските лекари настояват държавата да закупи такива апарати и след консултация с дружеството на кардиолозите да ги постави на подходящите места, на които озовали се в безпомощно състояние хора ще могат да бъдат спасявани от неспециалисти, напомня доц. Иво Петров. Става дума за автогари, метростанции, стадиони и ред други обекти с голяма посещаемост.
Американската, европейската, японската, корейската практика показват, че за използване на тези дефибрилатори могат да бъдат обучени широки кръгове от населението - пожарникари, полицаи, военни, медицински сестри. В случай на застрашен от внезапна сърдечна смърт човек поради ритъмно нарушение апаратът се поставя върху гърдите на пациента, при което той автоматично сам прави ЕКГ и сам преценява кога и с каква сила да подаде разряда. Ако машинката не отчете наличие на ритъмен проблем, няма да започне да действа, т.е. тя няма как да навреди.

Профилактиката е необходима за рисковите професии

Невинаги е възможно да се установи какво провокира този вид тревожни състояния. Най-често това е генетично обусловено предразположение, при което електрическата и проводната система на сърцето е склонна към високочестотни ритъмни потенциално фатални нарушения. В европейските страни, Япония, Щатите периодично се прави обследване на рискови контингенти. В него са включени генетични изследвания, ядрено-магнитен резонанс, ЕКГ, ехокардиография - все методи, с които и ние разполагаме. Сред наблюдаваните групи от една страна са обхванати семействата, в които по права линия има починали от внезапна сърдечна смърт, а от друга страна - упражняващите рискови професии. Под това се разбират онези, при които в риск би бил не само животът на носителя на проблема, но и животът на други хора. Става дума за летци, ръководители движение, оператори в ядрени централи. Следят се и спортистите - върховите спортни постижения и стремежът към тях могат да изиграят ролята на спусък за отключване на фатално ритъмно дерайлиране, тъй като, предизвиквайки високо ускорение на пулса, поставят изключително високи изисквания към сърцето.
При установяване на конкретен проблем са възможни различни профилактични мерки. Примерно ако се открие локализирано в един сегмент на сърцето огнище, пораждащо ритъмна патология, то може да се отстрани с модерния метод катетърна радиофренквентна аблация. В други случаи може да е показано имплантирането на електронен апарат за регулиране на сърдечния ритъм: т.нар. автоматичен кардиовертер-дефибрилатор изпълнява ролята на голям пейсмейкър, който при настъпването на ритъмно нарушение го прекратява, подавайки нужния електрически разряд.

Инфарктът невинаги е фатален 

Най-честата внезапна смърт от сърце се предизвиква от острия инфаркт на миокарда, който е една от причините за възникване на тежък ритъмен проблем. Пострадалата от него зона - като вик за помощ с цел да не прекрати работата си, провокира изключително висока електрическа активност. Резултатът, уви, е камерно мъждене. Инфарктът и мозъчният инсулт са сред най-големите убийци на човека. Двете заболявания са много сходни и имат една и съща причина - прекъсване на кръвоснабдяването от важна артерия. И в двата случая трябва максимално бързо действие за възстановяване на проходимостта. Инфарктът е загиване на клетки на сърдечната тъкан, причинено от секналия приток на кръв, която е основният носител на кислород и други хранителни вещества. Ако пострадалият участък възлиза на повече от 40% от обема на лявата камера, най-често изходът е фатален: сърцето се оказва в невъзможност да изпълнява предназначението си с останалия капацитет.

Поради отпадането на голяма част от помпената функция буквално за минути човек изпада в незабавен кардиогенен шок. Неефикасното съкращаване на сърцето предизвиква рязък спад на артериалното налягане, застой в белия дроб, белодробен оток и това е състояние, несъвместимо с живота.

Помощта е ефикасна най-много до 6-ия час

  Шанс пациентът да бъде спасен има и той не трябва да се подценява, подчертава доц. Иво Петров. Ако се реагира бързо, като в рамките на първите 10 минути се направи електрическа дефибрилация, външен сърдечен масаж и обдишване, пациентът може да бъде изведен от това състояние. Следващата стъпка е той незабавно да бъде транспортиран до инвазивна лаборатория с необходимите материали и консумативи за възстановяване проходимостта на артерията. Прилага се най-модерната методика, чрез която се нормализира работата на тази част от миокарда, която все още не е загинала. Интервенцията е най-ефикасна до 90-ата минута, но от нея има огромна полза и до 6-ия час от инцидента.

Благодарение на разгърнатата у нас програма на Европейското дружество по кардиология Stent for Life (Стентирай за живот) в 90% от случаите се имплантира стент, който предпазва артерията от последващо запушване. Като активен участник в проекта България е поела ангажимента всяка инвазивна лаборатория на територията й да приема и лекува пациенти с миокарден инфаркт по възможно най-високите стандарти, казва доц. Иво Петров и признава, че все още има резерви относно ранното разпознаване на диагнозата и транспортирането на болните.

Той напомня най-характерните симптоми, които налагат бърза реакция: тежка, притискаща гръдна болка, при която човек има усещането като че ли някой му е стъпил на гърдите; изпотяване; безпокойство; чувство на задух. Изтръпването на лявата ръка е един от възможните признаци, но не е задължителен.

 
         
     

Грейпфрутът понякога е вреден

Известно е, че сочният и вкусен грейпфрут има множество лечебни свойства: укрепва имунната защита, предпазва от развитието на ракови, сърдечносъдови заболявания, от остеопороза. Изследвания на водещи световни фармацевти обаче доказват, че той излага на сериозни рискове здравето, когато в организма се комбинира с ред медикаменти, твърди френският вестник „Фигаро“, като се позовава на канадски източници.

Обяснението е, че смесването на плода с определени лекарства води до блокиране на чернодробен ензим, който прави възможно тяхното разграждане. Така те попадат в свръхдоза в кръвоносната система. „Да вземеш таблетка със сок от грейпфрут може да се окаже равностойно на 20 таблетки, изпити с чаша вода. При това положение лекарствата стават токсични“, заявява канадският изследовател Дейвид Бейли. Според него рискът продължава да съществува независимо от часовата разлика на приема на плода и на лекарството в рамките на денонощието.      

Неприятното взаимодействие засега е установено за медикаменти против рак, за понижаване на холестерола и кръвното налягане, за уринарния тракт. Ето защо специалистите съветват, когато приемаме лекарства, да се консултираме с личния лекар и да четем внимателно листовките за пациента. 
   
         
   

Лечението с тестостерон е опасно

Американската агенция за храните и лекарствата FDA публикува нови данни за страничните ефекти на препаратите, съдържащи тестостерон. Главният извод е, че те повишават вероятността от сърдечно-съдови заболявания. Различни форми на лекарствата, предназначени за мъже, страдащи от недостиг на хормона, преди време бяха одобрени от агенцията, но сега специалистите препоръчват на лекарите да оценяват и рисковете, когато ги предписват.

Проучванията все още продължават, но направените досега изследвания сочат, че терапията с тестостерон на мъже около 60-годишна възраст повишава с 30% риска от инсулт и инфаркт. А при господата с вече налична сърдечно-съдова патология опасността нараства 2-3 пъти.

   
         

 

 


От категорията

Шпигел: "Меркел и бутафорията от България". Икономист: "Отиващият си Борисов е подложен на атаки"

„Шпигел“ замеси Меркел и Борисов в схема с доставка на некачествени маски от България-1620994446.jpg

"Не е известно дали сделката е политически фарс или афера", но е ...

14 май 2021 | 15:10

Росен Йорданов: Радев си назначи началник-щаб в лицето на служебния министър-председател

-1613124507.jpg

Идеята за „изчегъртване и отхвърляне“ е силно неевропейска.Но истинската цел на ...

14 май 2021 | 08:08

Алена за датата на изборите и политическата криза: Хаос и омраза, идват избори след избори

-1614243040.png

Борисов след 10 януари 2021 г. успя да пропилее реалния си астрологичен шанс да ...

14 май 2021 | 17:18

ARD (Германия): След изтеглянето си от Афганистан, САЩ ще бъдат заместени от Русия

Талибаните засилиха настъплението си срещу правителствените войски-1593451572.jpg

Москва разглежда Афганистан като сфера на своите широки интереси. Както и в ...

14 май 2021 | 17:01