Социалният коз на ГЕРБ влезе в предизборната игра

15643 | 4 окт. 2012 | 12:00

Социалната щедрост на ГЕРБ е нож с две остриета„Властта е като цигулка - взема се с лявата ръка и се свири с дясната.“ Този афоризъм, роден в Латинска Америка и приписван на диктатора Хуан Перон, съвсем не е чужд на съвременните български политици. Отдавна у нас обичат да казват, че преди избори се правят щедри социални обещания, които впоследствие биват забравени във вихъра на мандата. После е ясно - хората се разочароват и постепенно идва време за друг кандидат на славата, също зареден с батарея от свежи и най-често претоплени оферти към избирателя. Управляващите са в по-деликатно положение. Ако искат да повторят мандата, обещания не са достатъчни. Хората питат: добре, щом сте на власт, защо не ги правите нещата, вместо да ги отнасяте напред в бъдещето. И управляващите се стремят нещо да направят.

Предизборният период е благодатно време. Това са месеци или дори година, в които най-популярен термин става „развързването на кесията“. Различните социални и професионални групи, недоволни от случвалото се досега с тях, знаят, че имат най-голям шанс именно в този момент да спечелят благоразположението на институциите и да завоюват за себе си максимума, който тези институции могат да предложат. Още от времето на Иван Костов знаем, че

избори не се печелят с „календар на успехите“

Трябва да създадеш и атмосфера на плавно и уверено движение към следващ мандат, нещо, което нито той, нито неговите наследници не успяха да постигнат, но което ГЕРБ и Бойко Борисов също опитват. А в българската (и не само българската) технология на политиката е прието, че преди избори се дава. Затова са изборите. Населението дори трябва да започне да съжалява, че не се случват по-често, за да закърпи по-сносно положението си.

Но кой какво обещава и какво дава? В края на своя мандат НДСВ и Симеон Сакскобургготски бяха относително скромни. Говореха за нови детски надбавки, предвиждаха финансови стимули за всеки безработен, който сам си намери работа, както и за онези от тях, които сами започнат бизнес. Финансовият министър неясно обсъждаше варианта за намаляване на ставките по ДДС. Беше време на „малките демонстрационни проекти“, влезли в масовото съзнание под названието „царски чешмички“. 4 години по-късно БСП и Сергей Станишев не се уморяваха да залагат на добрите социални резултати от управлението на тройната коалиция. Беше повторено - и сега се повтаря, - че пенсиите са скочили двойно за толкова кратък период. На хоризонта се задаваше и ново тяхно увеличение. Замислено да настъпи веднага след изборите, то трябваше да обоснове стабилния социален ангажимент на левицата, която в коалиционния кабинет освен премиер имаше и социален министър, и да направи заявката за следващ мандат. Както е известно, нещата се развиха по друг начин. ГЕРБ спечелиха изборите и постигнаха отраз две на пръв поглед несъвместими неща. Първото: да убедят хората, че предишните са им оставили опоскан бюджет, без кризисни буфери, в който всеки ръст на пенсиите е чист социалистически популизъм. И второто:

Бойко лично ви вдигна пенсиите

Предизборната социална игра се отложи за следващото раздаване на картите. И се превърна в по-голям залог от по-рано. Защото и при Костов, и при Сакскобургготски, и при Станишев за мнозина съществуваше убеждението за движение нагоре, не с великански крачки, но все пак с някаква малка, колеблива стъпка. Докато Борисов управлява в условия на криза, на стагнация, на намалели доходи и поскъпнал живот. Обедняването дойде. Състоянието на здравната система буди не просто тревоги, а в някои случаи и отчаяние. Цените на лекарствата за пенсионери обикновено са такива, че титлата „социална държава“, която конституцията е прикачила към Република България, звучи несериозно. Фискалната дисциплина, в която всеки ден се кълне министър Симеон Дянков и на която пали свещи и кади тамян, изцяло избута на заден план социалната политика. Съветът за тристранно сътрудничество, отначало привличан в дискусиите по антикризисни мерки и облекчения за най-уязвими групи, отдавна вече не е сред честите събеседници на правителството. Социалният министър Тотю Младенов понякога се опитваше да напомни за задачите на своето министерство, но гласът му оставаше просто глас в Дянковата пустиня. Дребният и средният бизнес затъваха във все по-неблагоприятна пазарна конюнктура и неразплатени от държавата задължения. Опозицията редовно вещаеше „Бойкови зими“ - каквито обаче не се случваха. Българските граждани всъщност не очакваха от кабинета на ГЕРБ точно социални придобивки, а възмездие за несправедливостите на прехода и едно по-честно управление. Първо зрелищата заместиха хляба.

Продукцията на „МВР пикчърс“

събра пред екраните изключително голям брой доволни зрители. След нея се заредиха магистралите, извисени с медийния размах на Борисов до статут на национална кауза.

И ето че на 15 август от Варна като сигнална ракета прозвучаха думите на премиера: „Идвам, виждам и давам още пари“. Сякаш палачинката се обърна. Мнозинството обяви за свой приоритет в новата парламентарна сесия политиката по доходите. Заговори се за увеличение на пенсии, и то така, че да компенсира инфлацията. Вече е обявено такова от 1 април, а имаме всички основания да смятаме, че с наближаването на самите избори ще последва (обещание за) поне още едно. Покрай всичките сложни разчети и прехвърляния на едни пера в други не стана ясно дали реално се вдигат заплатите на администрация, лекари и военни, но по всичко личи, че някакво повишение все пак ще има. От ГЕРБ все по-интензивно заповтаряха, че бъдещият им втори мандат ще бъде посветен именно на социално съживяване. Борисов настоя, че „Северът ще настигне Юга“. Вътрешният министър Цветанов спечели палмата на първенството с твърдението си, че след изборната победа ни чакат „чудеса“.

Тенденцията е видима. С каквито и мотиви хората да са избрали едно мнозинство, преди избори растат едни и същи очаквания - че това мнозинство ще направи нещо в социалната сфера. Краят на Борисовия мандат не прави изключение от общото правило. Летвата на ненадейно избликналата социална щедрост е вдигната и тепърва ще се вдига по-високо. От една страна, това поставя в трудно положение опозицията, която три години и половина напълно основателно критикуваше антисоциалната, монополно ориентирана политика на ГЕРБ. Като се започне с БСП и се свърши с Костов, опозиционните формации поначало или постепенно представяха политическата алтернатива на ГЕРБ преди всичко като социална алтернатива. Но при доказаното майсторство на управляващите да произвеждат с много шум и блясък

сюжети за обществено ползване

опозиционните несъгласия рискуват изведнъж да се окажат в сянка. Борисов е известен с умението си да казва „хоп“, преди да е скочил. Когато заяви: „Аз вече вдигнах доходите и скоро ще ги вдигна още“, върви се обяснявай с изчисления и проценти.

Като всяко нещо обаче предизборното оживление в социалната сфера е нож с две остриета. Нека не забравяме, че това е сферата, където ГЕРБ все още се чувстват най-неудобно и най-несигурни, като в чужда градина. Досега общественото мнение като че ли не свързваше резултатите от управлението със своя джоб и своя хладилник. Но активизацията на социалния фронт изправя ГЕРБ пред опасността точно това да се случи. И не би било невъзможно точно този сюжет да бъде взет на въоръжение от опозицията в следващите месеци, за да се превърне в централен за предизборната борба. Скептичността на избирателя по такива въпроси е всеизвестна. Той се е парил достатъчно пъти, за да страда от детски илюзии. Знае, че в последните 15 години всеки новоиздигнат цигулар свири все с дясната ръка и това е доста по-сериозен проблем на българския политически живот, отколкото разбираемата и позната и в Западна Европа склонност предизборно да обещаваш дори неизпълнимото. Моделът, по който се прави държавен бюджет от Костов насам, рестрикциите, превърнали се в институции и правила, икономическите обвързаности - всичко води неизменно в една посока. И цялата интрига е дали на хората с малки доходи ще бъде давана някаква компенсация, или почти никаква. Да го кажем още веднъж - социалните обещания и дори частичното им изпълняване са добре дошли. Въпросът е кога социалната политика ще бъде добре дошла като държавен приоритет.


 


Еврохолд

От категорията

Валерия Велева: Борисов се включи в играта. Правителство ще има!

Валерия Велева-1448546816.jpg

Говореното атни-ГЕРБ не може да бъде поведение и мотив за управление на ...

24 юни 2024 | 10:21

Кеворк Кеворкян: Хигиенисти

Кеворк Кеворкян: Хигиенисти-Kevork-Kevorkyan_1669805378.jpg

Как ви се вижда една клада от театрални билети? Впрочем, как ли би изглеждал ...

22 юни 2024 | 20:51

Видими зависимости! Дори и председателят на ВКС Галина Захарова не може да ги скрие

Председателят на ВКС Галина Захарова-Predsedatelyat-na-VKS-Galina-Zaharova_1719257446.jpg

В разрез с етичните принципи на магистратите, мнозинството от ВСС дискриминира ...

24 юни 2024 | 22:28

Диана Дамянова: Борисов сам поведе делегацията при Радев - това е знаково!

Диана Дамянова-Diana-Damyanova--Ochevidno-otivame-na-izbori_1680873482.jpg

Несбъднатият председател на НС и настоящ генерал на ДСБ е силно заинтересован, ...

24 юни 2024 | 20:09

Най-важното

В рамките на Съвета точката бе подкрепена от още четири държави.

Министър Тахов настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде махнат или увеличен до 560 000 евро

Министър Тахов настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде махнат или увеличен до 560 000 евро-Ministar-Tahov-nastoyava-limitat-po--ukrainskata-pomosht--da-bade-mahnat-ili-uvelichen-do-560-000-evro_1719254201.jpg

Министър Тахов обясни, че заради лимитите от подпомагане са изключени ...

24 юни 2024 | 21:35

Ако не беше Борисов, още щеше да мишкуваш в Министерство на образованието

Делян Добрев остро към Денков: Трябва ти Гинко билоба! Борисов те избра за премиер, не те свали!

-Delyan-Dobrev-ostro-kam-Denkov--Vie-ot-PP-ste-sbirshtina-ot-koruptsioneri-i-dokazani-izmamnitsi-_1717583952.jpg

Първият кабинет франкенщайн между ПП, ДБ, БСП и ИТН падна, защото СЛАВИ ...

24 юни 2024 | 21:06

Изборите са решение, но са лошо решение

Борисов след консултациите: Ще предложим правителство на малцинството. Премиерът ще е от ГЕРБ
(Видео)

Борисов след срещата с Радев-Borisov-sled-sreshtata-s-Radev_1719211838.png

"Най-вероятно аз ще взема папката. Аз ще бъда с кандидат-премиера. Казах ...

24 юни 2024 | 09:49

"Изборите са краен вариант и не се решение", каза Йордан Цонев

Цонев пред Радев: Бъдете медиатор, убедете останалите партии да подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС
(Видео)

ДПС отиде на консултации при президента Румен Радев (На живо)-DPS-otide-na-konsultatsii-pri-prezidenta-Rumen-Radev--Na-zhivo-_1719216221.png

За ДПС, най-важното е да бъде подкрепен мандатът на победителя - ГЕРБ. ...

24 юни 2024 | 10:53

Имаме първи и втори мандат, и трябва да направим всичко възможно те да се реализират

Денков: Нищо не дължим на Борисов, той дължи на българския народ да състави правителство

Денков: ПП-ДБ ще бъдем в опозиция-Denkov--PP-DB-shte-badem-v-opozitsiya_1719234427.png

Ръководството и на трите партии сме напълно единни. Всякакво желание и опити за ...

24 юни 2024 | 16:04

Избирателната система в Гърция дава допълнителен бонус на партията победител

Борисов отново предлага избирателна система по гръцки образец

Борисов и Мицотакис.
Борисов отново заговори за промяна на избирателната система у нас по гръцки образец.-Borisov-i-Mitsotakis-Borisov-otnovo-zagovori-za-promyana-na-izbiratelnata-sistema-u-nas-po-gratski-obrazets-_1719237960.jpg

Изборите през 2009 г. са по смесена система и тогава ГЕРБ получава своеобразно ...

24 юни 2024 | 16:16

Чалгарите върнаха Борисов в играта! Край на хленча пред ПП! Край на несбъдната любов с ДБ!

Валерия Велева: Борисов се включи в играта. Правителство ще има!

Валерия Велева-1448546816.jpg

Говореното атни-ГЕРБ не може да бъде поведение и мотив за управление на ...

24 юни 2024 | 10:21

Това е знак, че владее полжението и има да се случват неща

Диана Дамянова: Борисов сам поведе делегацията при Радев - това е знаково!

Диана Дамянова-Diana-Damyanova--Ochevidno-otivame-na-izbori_1680873482.jpg

Несбъднатият председател на НС и настоящ генерал на ДСБ е силно заинтересован, ...

24 юни 2024 | 20:09

Предпоследният поставя условия и предварително чертае линии как ще се движат мандатите", заяви гневно днес Борисов

ИТН поискали ресурсните министерства и отлагане на еврозоната, за да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС

ИТН поискали ресурсни министерства и отлагане на еврозоната, за да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС -ITN-poiskali-resursni-ministerstva-i-otlagane-na-evrozonata--za-da-podkrepyat-kabinet-na-GERB-SDS-_1719227167.jpg

Раздразнението на Борисов всъщност идва от "алчността" на ИТН, която ...

24 юни 2024 | 13:13