Генерал-лейтенант Атанас САМАНДОВ:

Изтеглянето от Афганистан ще ни струва 3,8 млн. лв.

11454 | 26 март 2014 | 05:14

Интервю на Евгени ГЕНОВ за това какви проблеми може да възникнат при реформата на войскатаКога започваме да се изтегляме от Афганистан, г-н генерал?
- В Съвместното командване на силите (СКС) направихме разчетите за изтеглянето, което започва още през май. Първоначално ще изтеглим шест тежки бронирани машини от Кабул, а след това още толкова и от Кандахар. До края на юни трябва да приключим с тежката техника. Освен това досега у дома сме върнали много имущества. Подарихме доста и на афганистанската армия. Дарихме например сграда контейнерен тип, в която могат да се настанят 110 души. Дадохме и няколко транспортни автомобила ЗИЛ. Всички дарения, които направихме, са с решения на правителството.

С какво ще докараме бронираните машини до България?
- С американски военнотранспортни самолети С-17 от Многонационалната ескадрила, базирана в база „Папа“, Унгария. България, пропорционално на участието си в нея, има право да ползва определени часове (които са заплатени от нас - б.а.). Те няма да ни стигнат и американците ще ни подпомогнат с техни полети. Вече направихме искане до американското командване и през юли, когато ще е последната ротация, заедно с хората ще приберем още имущества.

Тогава ли ще изпратим последната рота за Афганистан?
- Засега да - през юли заминава и се връща през декември.

Защо казвате „засега“?
- По план, съгласуван със съюзниците от НАТО, мисията ни приключва в края на годината. След това се трансформира в мисия за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан. Според решението на Министерския съвет контингентът ни ще бъде с численост до 110 души, които ще тренират офицерите от афганистанската армия на ниво щаб на корпус и нагоре, както и ще участват в охраната на базата си за разполагане. Такива са и намеренията на пакта - от началото на следващата година сигурността на страната да се прехвърли изцяло в ръцете на местните въоръжени сили. Неизвестността обаче произтича от обстоятелството, че предстоят президентски избори, в които кандидатите са 11. Не се знае кой ще ги спечели и какви управленски намерения ще декларира. В този смисъл планът ни може да претърпи промяна. В момента военното ни присъствие в Афганистан е 421 души.

Колко пари ще ни струва изтеглянето?
- 3,8 млн. лв. Този разход ще бъде покрит от бюджета ни за мисиите, който тази година е 39 млн. лв.

В армията тази година най-много съкращения ще има във формированията на ваше подчинение?
- Чакат ни сериозни съкращения. Но те са в изпълнение на Плана за развитие на въоръжените сили до края на 2014 г., приет от миналото правителство и гласуван от депутатите в предишния парламент. Това трябва да се знае. СКС беше създадено през юли 2011 г. Тогава след структурни реформи във войската бяха закрити две командвания - Съвместното оперативно командване и Щабът за осигуряване и поддръжка. Те имаха обща численост 330 души. Обединиха се в СКС, което пое техните функции, но с два пъти по-малко личен състав - 150 души. А задачите останаха същите. Сега ние планираме и провеждаме операциите у нас и зад граница, осигуряваме логистиката на цялата армия.

Чул съм, че седите на най-отговорния и горещ генералски стол. В смисъл, че под него е заложено огромно буре с барут - това са всички складове с боеприпаси в цялата страна, за които отговаряте? Може ли да успокоите хората, че няма да се случи инцидент като в Челопечене или край Петолъчката?
- Въпросът е много сериозен. Едно от основните ни формирования е бригада „Логистика“, която съхранява, обслужва, поддържа и доставя на войските материални средства и боеприпаси. Тя държи всички складове, които са в над 26 района на страната. Най-голяма е отговорността там, където се пазят боеприпаси, горива, химически вещества, оръжия и бойна техника. През последните години станаха доста тежки инциденти, дори и с човешки жертви, в Севлиево, Петолъчката, Русе, в оръжейните ни заводи и т.н. Правим всичко възможно да нулираме напълно възможността и при нас да се случат такива инциденти. Но хората ни работят на предела на силите.

Защо?
- Защото тази година трябва да бъдат съкратени 794 души, военни и цивилни, работещи в складовете. А след освобождаването на някои райони догодина ще бъдат съкратени още 171 служители. Предстоят съкращения и в центъра за осигуряване - 74 души, в батальона за осигуряване - 200 души. Така общо над 1000 военни и цивилни ще бъдат уволнени от СКС. А проблемът със складовете е следният - боеприпасите трябва да се обслужват и да се проверяват редовно за годност и изправност. Това е непосилен труд на висококвалифицирани специалисти, защото снарядите се разглобяват, преглеждат се и наново се сглобяват. Не може да хванеш случаен работник да го прави. Тези хора са тесни специалисти, обучавани са с години да правят това. И сега трябва да си отидат. А кой ще върши тяхната работа? Освобождаването им е опасно за сигурността на базите, а оттам и на държавата.

Съкращенията до какво ще доведат?
- Няма да има кой да върши тези дейности. А това нарушава условията за безопасност в складовите бази. Отговорността и напрежението са невероятни. Ще дам пример със склад с хиляди тонове боеприпаси. Няма да кажа точно къде се намира. Ето я графиката, която сме направили на база изчисления какво ще се случи, ако експлодира. В зависимост от количеството взривно вещество ще има три зони на поражение. В първата всичко ще бъде сринато – няма значение дали постройките са масивни или не. Във втората, която е по-широка, ще бъдат изпочупени стъклата на сградите и колите. В третата се очаква в редки случаи да има разрушаване на остъкляването. Отговорността е много голяма, а не достигат кадри. Това демотивира служителите. С малко хора трудно се постига 100% изпълнение на изискванията за безопасност. Всичко това крие рискове от инциденти, много по-големи от този в Челопечене. Там сценарият на събитията преди взривовете на складовете беше същият и трагичният резултат не закъсня. Затова командирите от бригада „Логистика“ не искат да служат и напускат.

Колко командири са напуснали?
- В края на миналата година - 15. Освен това и петима офицери от щаба напуснаха. Тръгнаха си, защото не искат да служат при тези условия. Нямат хора и не могат да си изпълняват задълженията. Ако стане нещо, командирът носи цялата отговорност и отива на съд. Те предварително знаеха графика на съкращенията и си написаха рапортите. Разбирам ги, за себе си са прави. На никого не му се работи при такъв стрес. Утре ако се случи нещо, ще лежи в затвора. А по-големият извод е, че когато се изграждат въоръжените сили или се правят структурни реформи, не бива всичко да се свежда само до липсата на пари. Финансовите съображения не бива да са водещи. Трябва да се познават много добре функциите и задачите на военните формирования, иначе ще имаме сили само на хартия, без способности.

Министърът запознат ли е със ситуацията?
- Пак ще подчертая, че това е план, наследен от предишния кабинет, и министър Найденов е запознат със ситуацията. Ние му докладвахме всичко. Той прояви пълно разбиране и разпореди комисия да преразгледа фактическото състояние на бригадата и да направи предложения за промяна.

Колко са излишните боеприпаси в момента, които трябва да се унищожат?
- В момента са около 30 000 тона. Във военния бюджет няма пари за тяхната утилизация. Разчитаме САЩ да ни дадат 2 млн. долара. Такива са поне уверенията.

Фирмите започнаха ли да си изтеглят частните боеприпаси, които се пазят в армейските складове? Имаше проблем, че не са плащали наем. Беше им определен график, като срокът да си изнесат снарядите е краят на т.г.? В противен случай ще има санкции?
- Става дума за 9000 т. частни снаряди, купени от армията. Собственост са на девет фирми. Те нямат възможност да им намерят място за съхранение и затова ги държат при нас. Рисковано е да ги струпат в някой бивш двор на ТКЗС например. Кой ще се грижи за тях? Това е опасно въобще за националната сигурност на държавата. А нямат и пазар къде да ги пласират. Купени са преди години, тогава геополитическата ситуация е била една, сега е друга - това е причината. Не е плащан наем по стари договори отпреди 6-7 години и с днешна дата няма начин как да ги задължим да платят. По сключените нови договори обаче вече се плащат 3% наем върху стойността на количеството боерипаси, което не е изнесено от склада. След 4 март, когато стартира графикът, само две от деветте фирми започнаха да си изнасят боеприпасите.

 

(в. Преса, печатно издание, брой 83 (788 от 26 март 2014) 


 


От категорията

Проф. Евгений Дайнов: Метаморфозата на Радев от пеперуда в гъсеница

Проф. Евгений Дайнов: Метаморфозата на Радев от пеперуда в гъсеница-1594996987.jpg

Има-няма две години по-късно, обратната метаморфоза на Радев е завършена. От ...

8 авг. 2022 | 14:03

Културна дискусия

Огнян Минчев: Е, видяхте ли сега къде ви заведе Радев с вдигнатия юмрук?

Огнян Минчев Кадър: БНТ-1648148822.png

Радев обедини неокомунистическата част от политическия спектър с ...

8 авг. 2022 | 14:28

Живко Георгиев: ПП губи близо 40% от електората си. ГЕРБ с по-големи шансове да е първа сила на вота

Живко Георгиев: ПП губи близо 40% от електората си. ГЕРБ с по-големи шансове да е първа сила на вота-1571651614.jpg

На политическия пазар - много партии с празни сергии. Това е кратката ...

8 авг. 2022 | 16:10

Кристиян Шкварек: "Демократичната общност" у нас е лицемерна секта

Кога политическите субекти в страната ще разберат, че "демократичната общност" е лицемерна секта, с която няма как да си взаимодействат, без в един момент да бъдат захапани от нея?-1659961360.jpg

Денят започва с чутовен вой на Евгений Дайнов, според когото Радев е претърпял ...

8 авг. 2022 | 15:20