Йорданка Фандъкова: Аз съм човек на правилата

12369 | 7 юни 2012 | 17:43

Кмета на София за кучетата, земетресението и летните ремонтиГ-жо Фандъкова, как се справяте с непушенето на работното ви място? Пушачите си настройват психиката така, че след всяка по-важна среща или разговор палят цигара, за да отпуснат натрупаното напрежение.
Чувствам се в кондиция, няма нищо фатално. На 1 юни изпуших първата си цигара в 6 часа вечерта, след като вече бях излязла от общината.
Успяхте ли да повторите този подвиг и в следващите дни?
Аз съм човек на правилата. Спазвам забраната и изисквам категорично от всички в кметството да не я нарушават. Пътувала съм в много страни, в които не се пуши на повечето места, и съм се чувствала добре. Както виждате и в момента, не съм много нервна (смее се).
Значи може спокойно да преминем към най-болната и трудна за решаване тема на столицата - уличните кучета. Вярвате ли наистина, че техният брой може видимо да намалее до две години, както прогнозирахте наскоро?
Абсолютно, за мен това е напълно реалистична цел, независимо че в момента са около 9000. Постигането й включва комплекс от мерки, които трябва да осъществяваме паралелно, а не една след друга. Изграждането на приюти от отворен тип в района на Горни Богров ще ни даде възможност да приберем от улицата 2000 кучета. В същото време няма да спрем кастрирането им в рисковите зони - в момента екипите на „Екоравновесие“ ударно обработват уличните и дворните кучета в 12 ромски махали. След това почваме тези по строежите, гаражите и промишлените зони в покрайнините на София. Така ще спрем притока на нови поколения, които те създават без никакви ограничения. Тъй като по-голямата част от уличните кучета са изоставени от стопаните си бивши домашни любимци, рязко ще засилим и контрола върху всички собственици чрез задължителното изискване за поставяне на чип. Той ще ни позволи да стигнем до всеки, който безотговорно изхвърли на улицата животни, и да му наложим солена глоба за това. В приютите вече всички са с чипове и който си позволи след осиновяването им, както често се случваше досега, да ги изостави навън, много бързо ще бъде идентифициран и санкциониран. Необходимо е да се разработи и приеме и национална програма, защото за кучетата няма бариери. В много страни в Европа прилагането на тези мерки е дало много добри резултати. Ще се справим и  ние, ако работим заедно.
Смятате ли, че всички желаят да успеете?
Ето, това е страшното - ако не получим пълната подкрепа на хората и започнат да ни бойкотират.
Кой би искал улиците на София да са опасни?
Най-малкото тези, които в последно време изоставят по 5-6 еднотипни кучета в самия център на града. Ще бъда много благодарна на всеки, който ни сигнализира за такова нарушение или успее да ни изпрати снимка, за да открием и накажем собственика.
Как се справя в тази тежка ситуация общинското предприятие „Екоравновесие“?  Доволна ли сте от работата на поредния му нов директор, или вече му се клати столът?
Никак не му беше лесно на д-р Нейков. Беше само от два дни на поста си, когато се случи инцидентът с проф. Тачков и той попадна в един водовъртеж, в който всеки му  търсеше отговорност, без той сам да може да я носи. Тогава му дадох съвет да дава непрекъснато информация на медиите и гражданите, за да знаят хората какво се случва. Смятам, че се справи. Веднага след това получи задача да направи нова структура на предприятието, която да включва увеличаване броя на ловните екипи и на ветеринарните лекари за сметка на персонала. Тя вече е факт и до няколко дни ще бъде представена за одобрение.
Ще продължи ли „Екоравновесие“ публично да се отчита всеки месец, или това бе едно добро начало за успокояване на духовете?
Задължително ще го прави. Защото много се спекулира напоследък с това колко струвало едно куче на софиянци.
Сметките на общинския съветник Георги Кадиев как се е увеличила няколко пъти издръжката ли визирате?
Не само. Хората ще ни имат доверие само ако знаят всеки лев за какво е бил похарчен. Всяка спринцовка, всеки медикамент и всяко уловено и върнато куче си имат цена и всичко това най-щателно се описва. В момента въвеждаме нов софтуер. Само до няколко дни ще наблюдавам на моя компютър в реално време колко материали са похарчени и колко животни са заловени.
Обявихте кучетата за личен приоритет номер едно. Звучи самоотвержено, но  рискувате много, ако не дай Боже се случи ново нещастие, което е напълно възможно. Някой ще трябва да плати цената след това.
Безспорно си давам сметка за това. По-важното за мен обаче е, че проблемът трябва да бъде решен. Човек реалист съм и мога да нося отговорност. Не мога да гарантирам, че няма да има никога нещастни случаи. Ще бъде нечестно, ако го кажа. Но мога да гарантирам, че имам личен ангажимент и той е да ускорим темповете, с които да изпълним мерките, които заложихме в програмата за овладяване на популацията на бездомните кучета.
След като истерията с кучетата утихна, ни удари земетресение. Какво прави кметството в момента за пострадалите от него?
След повторния оглед на сградите държим под специално внимание 11 училища и 7 детски градини. Днес бях във Владая. Ремонтът на покрива на детската градина е завършил, в момента се прави на вътрешните помещения. Комисиите, които описват щетите, работят усилено. 240 общински сгради вече са с пълни паспорти. Срокът за представяне на досиетата в междуведомствената комисия е три месеца. Без да чакаме финансиране, там, където е аварийно и спешно, отиваме и помагаме. Правим цялостно обследване на пет еднотипни блока в жк „Борово“, един от които пострада сериозно при труса.
Ще заминат ли наистина 50 наши деца от най-пострадалите райони на двуседмична почивка по хърватското крайбрежие, или чакаме свенливо кметът на Загреб да потвърди поканата?
Никога не отказвам помощ. Поканата му беше категорична и ясна. Нашите деца със сигурност ще заминат, от общината ще им осигурим транспорта дотам. В момента правим организацията, искаме да ги подберем максимално справедливо. Основно обаче ще бъдат от Владая и Мърчаево и ще са придружени от преподаватели.
Идва лятото и улиците на София отново ще заприличат на бойно поле.
Мисля, че хората вече приеха, че „разбиваме“ града, за да можем да се справим с трупани десетилетия проблеми. София има около 3500 километра пътна мрежа и по-голямата част от нея не е ремонтирана повече от 20-30 години.
Дори и да са съпричастни, като попаднат в сериозна дупка, шофьорите не пропускат да пратят една благословия към кмета.
Това е нормално. Не се сърдя, защото и аз се ядосвам много, като видя голяма дупка по улица, където се движат много автомобили. Затова и приоритетно кърпим от големите булеварди към по-малките. Искам тази година да влезем по-сериозно във вътрешнокварталните улици и вече го правим. За съжаление напредваме бавно. Не мога да допусна да се пълнят дупки по време на дъждовете.
Блокирането на отделни райони в града също дразни хората.
Това е труден баланс - да изпълняваме големи проекти и в същото време да не блокираме части от столицата. Като планираме ремонтите, заставам пред картата на София и гледам така, че да са през булевард. В момента сме затруднили максимално движението покрай Телевизионната кула, затова и казах, че трябва да изчакаме със следващото кръстовище, което е на Семинарията. Защото, ако затворим и бул. „Симеоновско шосе“, какво правим, при положение че бул. „Черни връх“ също го реконструираме изцяло.
Метрото ли е най-важният проект за вас през тази година?
2012-а определено е годината на метрото. В началото на есента пускаме вторият му лъч, два пъти повече пътници ще се возят във възможно най-екологичния и бърз транспорт. 2012-а обаче е и годината на големите инфраструктурни проекти за столицата. За мен най-важните са тези, при които правим цялостна реконструкция и изграждане на улици и булеварди. Защото там подхождаме комплексно - изграждаме подземна инфраструктура, задължително полагаме асфалт, ремонтираме изцяло тротоарите, поставяме ново осветление и където е възможно, правим и велоалеи. Първите резултати се видяха на бул. „Ломско шосе“. През лятото предстои да приключи ремонтът на бул. „Черни връх“. До една седмица започваме да правим и бул. „Мария Луиза“ с велоалея. Цялостно асфалтиран и с изградена велоалея ще бъде и бул. „Бъкстон“ в участъка от „Тодор Каблешков“ до Околовръстния път.
Шофьорите се притесняват, че ще затваряте „Цариградско шосе“?
Със сигурност ще има ремонти и там, но не през тази година.
За да реализирате успешно всички започнати проекти, ви е необходима сериозна подкрепа от Столичния общински съвет.
Благодарна съм на колегите от ГЕРБ, защото застават зад всички важни за града проекти. Разчитам обаче и на другите политически сили.
Опозицията твърди, че готвените промени в правилника за работа на градския парламент целят да ви осигурят политически чадър?
Нямам нужда от такъв. Достатъчно открит за гражданите човек съм. Няма неудобен за мен въпрос, мисля, че съм го доказала. Просто някои използват питанията към кмета за политически цели и да се покажат пред журналистите и хората. Затова и много често повтарят упорито един и същ въпрос по няколко пъти. Очевидно не целят отговор, а нещо друго.
Имате ли проблеми с настоящия председател Елен Герджиков?
Не, в много добър синхрон сме. Той е изключително оперативен човек. Разбира се, всеки от нас си има своята писта, правомощия и отговорности.
Зад всеки успял мъж стои една жена. А кой стои зад една жена кмет?
Едно много здраво, търпеливо и подкрепящо ме семейство. За мен то е на първо място. Което не значи, че му отделям най-много време, точно обратното.
Имате обаче и тоталната подкрепа на премиера, който категорично подчерта преди време, че вие сте неговият човек в София.
Той ме подкрепя във всичко, аз от своя страна се опитвам да не го ангажирам непрекъснато с проблемите ни.
С години изградихте много сериозен тандем с него. Как го спечелихте - с лоялност и отдаденост в работата ли?
Той гласува доверие на хората, с които работи, и им дава шанс да реализират възможностите и плановете си без непрекъснати наставления и задачи. Просто е човек, който ти дава свобода и огромна отговорност. 


 


От категорията

The Washington Post: САЩ правят оръжие за Украйна - всъщност правят пари за себе си

Едно от оръжията, който САЩ усъвършенстват с парите за Украйна, е системата "Пейтриът"-Raketen-kompleks--Peytriat--Snimka--BTA_1670745168.jpg

От 68-те милиарда долара военна и свързана с нея помощ, които Конгресът е ...

30 ноем. 2023 | 16:04

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори-1644942600.jpg

Ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да ...

2 дек. 2023 | 22:23

Евроатлантическата преса обърна палачинката преди пълното поражение на НАТО да бъде видяно от всички

Италианският журналист Марко Травальо иронизира пресата в Италия-Italianskiyat-zhurnalist-Marko-Travalyo-ironizira-presata-v-Italiya_1701540249.png

След Нетребко има риск да реабилитират и Достоевски, който май също беше ...

2 дек. 2023 | 20:03

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Най-важното

Според вицепремиера е нещо положително, когато един екип си отправя критики

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен-Mariya-Gabriel-Snimka--MVnR_1701280919.jpg

Ден на отворените врати за студенти се проведе в Министерството на външните ...

2 дек. 2023 | 18:19

Финансовата сметка на държавата отдавна е изпусната с твърде големи социални разходи, твърди бившият финансов министър

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори-1644942600.jpg

Ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да ...

2 дек. 2023 | 22:23

България е критикувана за "отблъскване" на мигранти към Турция

Австрийска медия: България е сляпо петно в ЕС, когато става въпрос за безопасността

Австрийски медии критикуват България за "отблъскване" на мигранти към Турция-Snimka--Anadolskata-agentsiya_1695807487.jpg

На електронния сайт на Австрийското радио и телевизия ОРФ е публикуван обзор ...

2 дек. 2023 | 19:28

Как нашият подуправител може да направи далавера под тези няколко шапки, възмущава се лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!-Boyko-Borisov-pred-mladite--Na-GERB-moga-da-se-karam-samo-az--na-men---nikoy-_1701524380.jpg

Терзиев, Бонев и компания са кметове благодарение на нас. Казвам ...

2 дек. 2023 | 12:33

Време е да си седнем на задниците, да помълчим и да се държим по-конструктивно, казва съпредседателят на ДБ

Христо Иванов: Имаме стратегическо сътрудничество с ГЕРБ, партньорство с ПП, подкрепяме кабинета

Христо Иванов подчерта стратегическото сътрудничество с ГЕРБ-Hristo-Ivanov--Kakva-e-alternativata-na-sglobkata---da-hvarlim-stranata-pak-v-parlamentarna-kriza--_1699271752.jpg

“Демократична България” трябва да дефинира дългосрочните цели на страната от ...

2 дек. 2023 | 12:59

Българският държавният глава направи изказване на Срещата на върха за климата по време на COP 28

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси-Prezidentat-Rumen-Radev--Prehodat-kam-zelena-ikonomika-ne-tryabva-da-vodi-do-kompromisi_1701515550.jpg

Екстремните климатични явления налагат решителни действия, посочи той и ...

2 дек. 2023 | 13:11

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37

Американците са съобщили на Зеленски, че преговорите ще продължат с него или без него

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Рреме е за директно дарителство към можещите, знаещите и правещите

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘ -Kmetovete-na-Burgas-i-Pleven-sa-sred-parvite--darili-po-edna-zaplata-za--Mama-i-Az--_1701509599.jpg

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен ...

2 дек. 2023 | 11:25