Полковник Борислав СЕРТОВ:

Няма да ставаме втора ДАНС

11684 | 3 апр. 2014 | 05:18

Интервю на Евгени Генов с директор на служба „Военна полиция“ за новите правомощия и поправките в закона, правомощията и възможностите на


 


 
           
     

Полковник Борислав Сертов е роден на 9 ноември 1966г. в Пловдив. Завършил е Висшето военно училище във Велико Търново и  Военната академия „Г. С. Раковски“. Има магистърска степен по право.

Магистър е и по стратегическа сигурност и контратероризъм в Националния университет по отбрана във Вашингтон.

Служил е в бойните части в Харманли и Чирпан. От 1993 г. е в системата на Военната полиция. Пет години е бил неин заместник-шеф. Оглавява я от 1 октомври 2013 г.

 

   
           

- Г-н полковник, при зверската катастфора на автомагистрала „Тракия“ онзи ден загина подполковник, началник на армейския полигон „Корен“. Има ли яснота как е станало?

- Експерти криминалисти от регионалната ни служба в Пловдив направиха първоначалния оглед, който се водеше от военноокръжната прокуратура там. Трябваше да отидем и ние, защото става дума за произшествие с офицер. Първоначалните данни сочат, че най-вероятната причина е движение с несъобразена с пътните условия скорост. Имало е много гъста мъгла.

- Вярно ли е, че гледката е била ужасяваща?

- Било е наистина като на война. Не искам да навлизам в подробности, защото на читател със слаби нерви може да му прилошее. Доколкото знам, е имало спрял автобус, но е било забранено на пътниците да слизат и гледат, за да не припадне някой. Аз предложих на нашите момчета, които са били на място и са работили по огледа, да минат на беседа с психолог. Но те отказаха. Подобни рискови ситуации за тях са всекидневие.

- Има ли кражби в армията?

- Ако кажа, че няма, едва ли ще ми повярвате. Разбира се, че има. По-оптимистичен е фактът, че няма тежки кражби в особено големи размери. Наскоро от поделение край Пловдив бе откраднато свързочно имущество. Тези дни хванахме трима роми от с. Рупци да крадат скрап от бивш войскови район в Герман. Изнасяха го с чували - близо 200 кг. Обектът се охранява от частна фирма. Те ни сигнализират, ние ги хващаме и ги даваме на Националната полиция, защото са цивилни. Колегите работят, стараят се, но няма спасение. На следващия ден кражбите се подновяват. Там никога не спират. В Герман вече окрадоха всичко. Каквото можаха, го изнесоха. Там просто е напаст.

- А оръжие изчезва ли?

- От няколко години нямахме такъв инцидент с кражба на оръжие, но ето, че се случи. Изчезна пистолет „Зиг-Зауер“ от оръжейната стая на рота „Алфа“ в пловдивската 68-а бригада „Специални сили“. Но го намерихме, беше подхвърлен, защото притиснахме някои хора. Сега търсим извършителите.

- Има ли вакантни места във Военната полиция, ще има ли конкурси за набиране на полицаи?

- Засега не, защото няма вакантни места, тъй като нямаме текучество. Имаме финансови ограничения, които не ни позволяват да си попълним щатовете 100%. Ако назнача нови хора, как ще им плащам? Парите за заплати са за точно определен брой служители.

- Каква е числеността на службата, ако не е тайна? Ще има ли съкращения?

- Сега сме под 1000 души. Преди две години свихме с 15% личния състав. В Министерството на отбраната се извършва преглед на структурите на Въоръжените сили. Ще бъде разгледана и структурата на нашата служба. Не се предвижда тя да претърпи значителна трансформация, променяща числеността й.

- Знам, че си искате двата бронирани джипа „Пустинна котка“, купени с пари от военния бюджет, които бившето ръководство на МО подари на баретите. Причината бе че ексминисткър Цветан Цветанов ги бе харесал. Ще си ги върнете ли скоро?

- Най-вероятно няма да си ги върнем. И не защото някой ги е бил харесал, а защото наистина са необходими на момчетата от СОБТ. Наскоро бях при тях и се убедих, че машините са в добри и сигурни ръце и с тях тренират много здраво. Знаете, че ги използваха в случая с Лясковец. Това са надеждни машини с много висок клас на защита, включително и срещу експлозии от мини.

- Защо е необходимо да се правят поправки в Закона за военната полиция? Те разбуниха обществото, обвиниха ви, че искате извънредни правомощия да подслушвате, да задържате и т.н? Че искате да ставате втора ДАНС и т.н?

- Ами разбуниха го, защото всичко бе неправилно интерпретирано в медиите. Когато прочетох една публикация, ми стана доста неприятно, тъй като не отговаряше на истината. Право да прилагаме СРС, да използваме помощни средства при задържане, да правим полицейска регистрация и т.н. ни е дадено отдавна, но трябва да се четат законите. Ние нищо ново не измисляме, нито променяме. Тези дейности ги извършваме вече няколко години. Например в Закона за специалните разузнавателни средства е посочено кои служби ги използват. Изрично е записано, че и ние имаме това право. Другите дейности, за които ме питате, са посочени в Правилника за прилагане на Закона за военната полиция, приет от Министерския съвет. Така че, пак подчертавам, нищо ново не предлагаме. С написания законопроект не се дават повече правомощия на военната полиция. Просто искаме да съберем всички тези дейности на едно място - в нашия закон. Смятаме, че така е редно, защото става дума за допустими ограничения на права и свободи.

- Извинете, но не разбрах. Военната полиция ще става ли втора ДАНС?

- Това е несериозен въпрос. Искам да поясня, че ние не извършваме подслушване. Когато преценим, че има нужда, нашето искане минава през компетентен съдия. След като получим разрешението, пращаме заявката до Държавна агенция „Технически операции“ към  Министерския съвет, която извършва тази дейност. Пак ще повторя с риск да стана досаден - ние не подслушваме. Нямаме такъв технически капацитет.

- Колко пъти досега сте искали разрешение за използване на СРС?

- През последните три години средно между 10-20 пъти на година.

- Обвиняват ви още, че службата настоява за правомощия като на специализирания отряд за борба с тероризма отряд на МВР - СОБТ?

- Ние имаме специална антитерористична група, казва се „Сектор за издирване и задържане“ (СИЗ). Заедно със СОБТ тя е включена в националния план за противодействие на тероризма като сили за бързо реагиране. В нашия сектор служат офицери и сержанти със специални умения по бойни изкуства. Те са физически много издръжливи и закалени. Освен това са обучени да стрелят перфектно със снайпер, автомат и пистолет. Имат алпийски и водолазни умения. Когато провеждат специална операция, имам право да заповядам тези момчета да носят качулки, за да запазя анонимността им. И за да се избегнат рискове и заплахи към семействата им. Ние не искаме извънредни правомощия за тях. Те просто ще тренират заедно с колегите си от МВР.

- Вярно ли е, че вече няма да охранявате сградата на Министерството на отбраната в центъра на столицата? Така съобщиха някои медии.

-Не е вярно. И по сега действащия закон отговаряме за сигурността на стратегическите обекти на армията. Двете сгради на министерството в София са сред тях. Освен това имаме и искане да охраняваме ВМА и Националния военноисторичеки музей. Не знам как ще решим този въпрос, защото в регионалната служба в София не достигат хора.

- Потвърди ли се сигналът за даване на подкупи при назначаване на войници в батальона в Хасково, който е към бригадата в Стара Загора?

- Той е анонимен и само вашият вестник написа това. Информация за това, което питате, може да дадат само от военноокръжната прокуратура в Пловдив. Аз нямам това право. 

 

(в. Преса, печатно издание, брой 91 (797 от 3 април 2014) 


 


От категорията

Проф. Евгений Дайнов: Метаморфозата на Радев от пеперуда в гъсеница

Проф. Евгений Дайнов: Метаморфозата на Радев от пеперуда в гъсеница-1594996987.jpg

Има-няма две години по-късно, обратната метаморфоза на Радев е завършена. От ...

8 авг. 2022 | 14:03

Културна дискусия

Огнян Минчев: Е, видяхте ли сега къде ви заведе Радев с вдигнатия юмрук?

Огнян Минчев Кадър: БНТ-1648148822.png

Радев обедини неокомунистическата част от политическия спектър с ...

8 авг. 2022 | 14:28

Живко Георгиев: ПП губи близо 40% от електората си. ГЕРБ с по-големи шансове да е първа сила на вота

Живко Георгиев: ПП губи близо 40% от електората си. ГЕРБ с по-големи шансове да е първа сила на вота-1571651614.jpg

На политическия пазар - много партии с празни сергии. Това е кратката ...

8 авг. 2022 | 16:10

Кристиян Шкварек: "Демократичната общност" у нас е лицемерна секта

Кога политическите субекти в страната ще разберат, че "демократичната общност" е лицемерна секта, с която няма как да си взаимодействат, без в един момент да бъдат захапани от нея?-1659961360.jpg

Денят започва с чутовен вой на Евгений Дайнов, според когото Радев е претърпял ...

8 авг. 2022 | 15:20