Вечният град на Балканите

13299 | 4 апр. 2014 | 06:10

135 години от обявяването на София за столица на България


 


На 4 януари 1878 г. София осъмва свободна. Близо 12 000 души се стичат по улиците на града, за да празнуват придобитата с цената на толкова много жертви свобода. По това време оживено започва да се обсъжда въпросът кой български град да бъде провъзгласен за столица на независимата българска държава.

           
     
Столичани дължат признателност
на Ото фон Бисмарк
 

Смайваща историко-географска новина за София дължим на изследванията на акад. Константин Косев, който неотдавна представи книгата си „България и княз Бисмарк“. На енергичната намеса на Железния канцлер дължим това, че районът на София днес се намира в България.

Колеги на акад. Косев с въодушевление подеха откритието му. „Имаме една идея в академията - каза за „Преса“ историкът акад. Георги Марков - да се наименува една улица в София на германския държавник Ото фон Бисмарк, защото благодарение на него Софийският санджак е включен в Княжество България. Той вади една геологическа карта и свързва билото на Стара планина с минералния състав на Ихтиманските възвишения.

Това е нещо много любопитно. Бисмарк има и реч, в която одобрява Санстефанска България. Всъщност голямото заблуждение е, че Санстефанска България е разпокъсана в Берлин. А тя е разпокъсана в Лондон.“ерситета е причина ВКП да приключи въпроса. 

   
           

Защо пък София?

Първи, който най-авторитетно и аргументирано лансира идеята София да бъде столица, е прочутият историк, учен и общественик проф. Марин Дринов. В първите месеци след Освобождението той пише на чешкия историк и български политик Константин Иречек: „Наша София полека-лека се украшава и готви да стане столица.“ Иречек незабавно му отговаря: „Столица не може да бъде друга освен Средец, в средата на българската земя. Нали това е ваша стара идея.“

С идеята на Марин Дринов са съгласни и повечето от видните по това време български общественици. София има и конкуренти - основните са старопрестолният Велико Търново, Пловдив - като най-големия български град по това време, и крайдунавският Русе. Привържениците им изтъкват като аргументи против кандидатурата на София икономическия и градоустройствен упадък на града по време на Освобождението и изостаналостта на неговите жители.

„Най-силният конкурент на София - Велико Търново, е загубил битката основно по геополитически съображения - намира се в средата на българското землище. Освен това тогавашни политици мъдро са преценили, че новата столица ще се разрасне много бързо, а за тази цел София е много по-подходяща, защото се намира на равно място и е по-удобна за застрояване“, твърди историкът д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на Столична община.

Идеята на Марин Дринов се налага и защото той е съветник на княз Дондуков, който оглавява временното руско управление на освободената държава. Князът премества своята резиденция от Пловдив в София, с което до голяма степен предопределя и избора на бъдещата столица. В едно от писмата си до руския граф Милютин князът изтъква сратегическите предимства на София като столичен град: удобство на съобщителните линии и възлово положение при изграждането на бъдеща железопътна линия. Учредителното Народно събрание, което заседава във Велико Търново, провъзгласява в началото на април София за столица на новоосвободената българска държава.

По онова време градът не е никак голям

- около 12 000 души половината от които християни. Тогавашна София представлява една живописна ориенталска гледка - без градско планиране и без нищо особено като представителни сгради с изключение на конака. Храмовете „Света София“ и „Свети Георги“ по онова време са били с функции на джамии.

Избирането на София за столица слага началото на големите промени за града. В София започват да се преселват родове на видни българи от цяла България. Властта става особен притегателен център за просветените българи. Въпреки това преселение началото е трудно -  не достигат хора с подходящо образование. В първите кабинети има доста чужденци. Министерствата тогава не са били големи. Хората, които се занимават с администрация, са едва неколкостотин души, без да се броят армията и полицията. Първият Министерски съвет се събира на заседания в резиденцията на княз Дондуков, която се намира в бившите сараи на бея на София - на пресечката на улиците „Гурко“ и „Дякон Игнатий“. По-късно резиденцията е преустроена в сградата, където е старата община на София, която впоследствие става библиотека, а сега е хотел „София“. „Самите министри извън заседанията работели по домовете си, а секретарки им били собствените им съпруги“, разказа д-р Тодор Чобанов.

Една от първите големи обществени сгради, които са построени по онова време, е офицерският клуб на ул. „Московска“, известен днес като Къщата с часовника. Тогава започват да се строят и сградите на някои посолства и много фабрики. Една от първите била бирената, която била построена на мястото на сградата на Централната минерална баня на пл. „Бански“. По това време е построена и сградата на тогавашната държавна печатница, която днес е Музей за чуждестранно изкуство, т.нар. Български Лувър. В чест на пристигането в София на княз Батенберг е преустроен и старият конак - днешното крило на двореца откъм партийния дом. За да има къде да се разхождат и забавляват софиянци, градските управници започват строежа и на Княжевската градина. Любимото място за срещи на столичани си остава районът на двореца и улицата, която води от него към „Цариградско шосе“ - днешната „Цар Освободител“. В началото на ХХ в. започва и изграждането на модерната улична мрежа. Прословутото жълто паве е поръчано чрез обществена поръчка, която се печели от фабрика „Изида“. Градът започва да придобива облика, който днес се свързва с историческия му център.

 

 

 

 

 

 

           
   
 
Носи името на Спасителя
 
 
Елинка Бояджиева,
историк

 

 


Просветени българи от епохата на Възраждането - Неофит Бозвели, Иван Богоров, Васил Априлов, Константин Фотинов, Йоаким Груев и др., в своите съчинения подчертават изключителното значение на София в българската история. Раковски без колебание я нарича „сърцето на България“.

Като селище на Европейския континент София е от най-старите, по-стара от Древния Рим и от Антична Атина. София е на 8000 години и вече навлезе в деветото си хилядолетие. И нито сантиметър не се е поместила. Тя е на това място около топлия минерален извор, в подножието на красивата Витоша планина, в близост до голямата река Искър, в равното Софийско поле. Едно изключително благоприятно географско, стратегическо и историческо положение, като център на българския етнос. Особено голяма роля в създаването, основаването и появата на селището има топлият минерален извор. И точно тук, където днес са каптажите на минералната баня, може да се говори за наченки на първите коренни жители на древния град. Забележителното за това пра-прастаро селище е, че то не се появява с определена епоха и със залеза й не изчезва като Вавилон в Сирия и други подобни градове. Нищо подобно не се случва. София много често е изпадала в положение на падение, на погроми много бързо се е въздигала. С пълно основание може да носи титлата  „Вечният град на Балканите“.

София е градът с няколко имена. Първото е Сердика, по името на племето серди, които са го основали. Другото е Триадица. То се среща по време на византийското владичество - ХI и ХII век. Средец е най-разпространеното и добива популярност, защото така са го наричали и прабългарите. А София става по-късно - по името на църквата „Света София“.

През 1386 г. цар Иван Шишман дарява с грамота Драгалевския манастир. В нея той за първи път нарича града София и става първият й кръстник. Забележителното е, че църквата „Света София“ не носи името на светицата София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов. Светата Софйя (от гръцката дума мъдрост) премъдрост Божия - това е Богoчовек, Бог-слово на земята. Нашият град единствен в целия християнски свят носи името на Спасителя, на Исус Христос. Това е Светата премъдрост Божия. 

     
         

 

(в. Преса, печатно издание, брой 92 (798 от 4 април 2014) 


 


Еврохолд

От категорията

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%, ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%,  ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%-Trend--GERB-SDS---24-9--PP-DB-se-sriva-do-15-5--DPS---14-4--Vazrazhdane---14-2-_1713941260.jpg

Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение. 11% оценяват положително ...

24 апр. 2024 | 08:29

Софрите на министър Бойко Рашков и селфита с контрабандисти - пробита държава!

Стефан Димитров, на когото е наложена най-тежката мярка за неотклонение, си прави селфи на трапеза с бившия МВР-министър Бойко Рашков и с неговия приятел Тенчо Тенев, доскоро съветник в МС на Николай Денков
-Stefan-Dimitrov--na-kogoto-e-nalozhena-nay-tezhkata-myarka-za-neotklonenie--si-pravi-selfi-na-trapeza-s-bivshiya-MVR-ministar-Boyko-Rashkov-i-s-negoviya-priyatel-Tencho-Tenev--doskoro-savetnik-v-MS-na-Nikolay-Denkov-_1713787032.png

От селфито се разбира, че Стефан Димитров би трябвало да е доста близък с ...

22 апр. 2024 | 14:48

Огнян Минчев: Когато си на политическото поле, би трябвало да си плащаш за експертиза

Огнян Минчев: Когато си на политическото поле, би трябвало да си плащаш за експертиза-1506762417.jpg

Говорим за тази неприемлива ситуация, социологическите сондажи са ...

24 апр. 2024 | 12:23

Първан Симеонов: ПП са големият губещ, може да изпаднат от второто място

Първан Симеонов: ПП са големият губещ, може да изпаднат от второто място-Parvan-Simeonov--Vsyaka-treta-meditsinska-sestra-ot-bolnichnata-pomosht-raboti-na-dve-mesta-Snimka-BTA_1684329632.jpg

Стигнали сме задънена улица, чудим се дали това напрежение, чакане, досада няма ...

24 апр. 2024 | 11:59

Най-важното

Елена Йончева е достоен представител на гражданската ни квота, каза председателят на ДПС

Делян Пеевски: ДПС няма да работи с ПП-ДБ, ако се докаже връзката им с контрабандата в митниците

Делян Пеевски: Няма да имаме диалог с ППДБ, ако се докаже връзката им с контрабандата в митниците-V-tsyalata-strana-strukturite-na-DPS-izdigat-Delyan-Peevski-za-lider-na-partiyata_1700572670.jpg

Бойко Рашков няма място в политиката. Това, което видяхме, е чудовищно и мисля, ...

24 апр. 2024 | 10:44

Кабинетът “Главчев” ще разчита на подкрепата ни в отбраната и енергетиката

Борисов: Втора сглобка с ПП-ДБ след вота не можа да има

Борисов: Кабинетът “Главчев” ще разчита на подкрепата ни в отбраната и енергетиката-Borisov--Denkov-i-Gabriel-ako-ne-se-razberat--nyama-da-ima-rotatsiya-_1707896269.jpg

Лидерът на ГЕРБ заяви, че твърденията на Денков са несериозни. "Не може да ...

24 апр. 2024 | 09:51

Имената им се споменават от доста свидетели

Прокуратурата: Бойко Рашков и Асен Василев ще бъдат разпитани за аферата в митниците

СГП: Бойко Рашков и Асен Василев ще бъдат разпитани за аферата в митниците-SGP--Boyko-Rashkov-i-Asen-Vasilev-shte-badat-razpitani-za-aferata-v-mitnitsite_1713939913.jpg

Не е имало сделка между бившия вече главен секретар на МВР Живко Коцев и ...

24 апр. 2024 | 09:20

С 9,1% БСП е на пета позиция, ИТН са шести с 4,8%

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%, ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%,  ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%-Trend--GERB-SDS---24-9--PP-DB-se-sriva-do-15-5--DPS---14-4--Vazrazhdane---14-2-_1713941260.jpg

Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение. 11% оценяват положително ...

24 апр. 2024 | 08:29

ДПС ще дадат максимума от себе си и може да избухнат

Първан Симеонов: ПП са големият губещ, може да изпаднат от второто място

Първан Симеонов: ПП са големият губещ, може да изпаднат от второто място-Parvan-Simeonov--Vsyaka-treta-meditsinska-sestra-ot-bolnichnata-pomosht-raboti-na-dve-mesta-Snimka-BTA_1684329632.jpg

Стигнали сме задънена улица, чудим се дали това напрежение, чакане, досада няма ...

24 апр. 2024 | 11:59

Очаква пакетът веднага да бъде изпратен в Белия дом за подпис от президента Джо Байдън

Сенатът одобри законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван

Сенатът одобри законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван-Senatat-odobri-zakonoproektite-v-podkrepa-na-Ukrayna--Izrael-i-Tayvan_1713898404.jpg

Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и ...

23 апр. 2024 | 21:52

Законът за пътищата също е в програмата на народните представители

НС реши: Създава се Съвет за координация на политиките за българите в чужбина
(Видео)

Депутатите обсъждат Закона за българите, живеещи извън България-Predsedatelyat-na-Narodnoto-sabranie-Rosen-Zhelyazkov-nasrochi-izvanredno-zasedanie-na-parlamenta-v-petak_1698317841.jpg

В предложения дневен ред е и второто четене на промените в Закона за експортния ...

24 апр. 2024 | 08:02

Път на Димитрови в министерството е прокарвал член на политическия кабинет на Асен Василев

Доклад: Обявените за контрабандисти баща и син Димитрови са влизали и в МФ за срещи с Асен Василев

Асен Василев-Asen-Vasilev--Dano-ne-ni-servirat-vtora-seriya-ot--darzhavata-falira--i--shte-umrem-ot-stud-_1712731946.png

Това развитие, ако не се окаже, че Димитрови са били консултанти по борба с ...

22 апр. 2024 | 22:33

Гласовият й диапазон напомня на река без брегове, съчетан с изумителна музикална страст

Проф. Любомир Стойков за Лили Иванова: Истинска емблема на България! Безпрецедентен феномен!

Проф. Любомир Стойков за Лили Иванова: Безпрецедентен музикален, културен и естетически феномен-Prof--Lyubimir-Stoykov-za-Lili-Ivanova--Bezpretsedenten-muzikalen--kulturen-i-esteticheski-fenomen_1713856835.jpg

Една от най-големите заслуги на Лили Иванова към България е, че тя – чрез ...

23 апр. 2024 | 21:02