Пеньо Пенев

Полковникът от запаса Пеньо Пенев, разменен за 9 шпиони:

В Турция ме мъчиха, но не мразя никого

17080 | 13 апр. 2014 | 09:08

Сега бих отишъл на екскурзия в тази страна

Пеньо  Пенев-penev4.jpgВоенното разузнаване има и свои структури в бойните части-1421147557.jpgШефът на Военното разузнаване полковник от резерва Веселин Иванов посети дома на Пеньо Пенев и съпругата му Елена, за да го поздрави с 50-годишнината от пускането му от турския затвор. Снимка - Антон Станков-1421147331.jpg8 април 1964 г. - турски граничен полицай води полковник Пеньо Пенев към неутралната зона на ГКПП Капъкуле, за да бъде разменен срещу 9 техни шпиони-1421147320.jpgПолковникът от запаса Пеньо Пенев-1421147309.jpg

Арестуваха ме на 29 юни 1955 г. По това време бях вицеконсул в Истанбул. С офицера от Военното разузнаване, който също работеше в консулството и бе отговорник в това направление, тръгнахме на среща с наш агент турчин. Толкова години минаха оттогава, но доколкото помня, агентурният му псевдоним беше Таш. Аз го бях вербувал още като войник у нас. Срещата ни бе в едно заливче на Босфора, наричаше се Златният рог. Много живописно място, избрах го нарочно, за да сме незабелижими в тълпата. Между другото турското контраразуз­наване бе доста озверяло, защото успяхме с нашите техници да разкрием монтирани

 

подслушвателни устройства

 

в моята квартира и в консулството. Те бяха много ядосани, защото не можеха да ни подслушват. Та аз имах съмнение, че нашият агент е разкрит и не исках да ходя на срещата (след време разбират, че той е предал полковник Пенев - б.а.). Но от центъра в София наредиха да отида. Отдалече видях Таш, но забелязах, че около него има много цивилни полицаи. Подминах аген­та, не се срещнах с него. Но вече бе късно. У мен бе ключът от морзова радиостанция, която бе в агента. Усетих се и моментално го хвърлих в Босфора. Секунди след това ме заобиколиха двама цивилни полицаи. След тях дойдоха още трима. Веднага се насъбраха много зяпачи. Турците са много любипитен народ, обичат да гледат сеир. Полицаите ме натикаха в една кола и ме заведоха в участъка. Офицерът, който ме подсигуряваше се изгуби. А можеше, докато се разправяме, да повика такси и да се измъкнем. Бях спокоен, защото у мен нямаше никакво веществено доказателство. Нали го бях изхвърлил и нямаше в какво да ме уличат. Освен това имах дипломатически имунитет като вицеконсул. Мислех си, че ще ме обявят за „персона нон грата“ и с това ще се приключи.

 

Така съм предполагал, но реалността се оказа друга. За турците всичко това нямаше никакво значение. В полицията ме биха жестоко със сопи, най-вече по петите. Биеха ме по метода „фалака“. Това е брутална техника. Връзват ти двата крака с конопено въже за един прът. Тялото се прикрепва с ремъци за земята. Ръцете ти ги разпъват като на кръст. Краката с пръта се повдигат и започват удари по ходилата. Боли зверски. Искаха да кажа с кого съм имал среща и за какво. Нищо не изкопчиха от мен и това ги

 

вбесяваше още повече.

 

Никой не знаеше къде съм. Чак на 20-ия ден се обадиха в консулството да кажат за мен, а на 30-ия ден разрешиха свиждане. След това започна съдебен процес, който продължи пет години. Впрочем той бе разделен на няколко. Съди ме военен съд.

 

На първия процес

 

ми дадоха 24 години затвор плюс още осем на по-лек режим. Обвиненията бяха в шпионаж и в действия, застрашаващи националната сигурност на Турция. На втория процес ми дадоха 15 години и още три години при по-лек режим. Третата, окончателната присъда бе 12 години строг тъмничен затвор и две години на по-свободен режим.

 

През това време съпругата ми Елена Пенева е искала да я приеме министър-председателят Вълко Червенков. Идеята й била той да се ангажира с моето освобождаване. Но Червенков отказал среща, като заявил в разговор на високо партийно равнище: „Искате да провалите нашата външна политика на Балканите. Не можем заради бълхата

 

да изгорим юргана

 

Случая ще го решим по дипломатически път.“ След като моята съпруга не е успяла да отиде при Вълко Червенков, това е направил генералният ни консул в Истанбул Янко Христов. Тогава е станало дума, че е дошъл моментът да се действа за залавянето на турски шпиони у нас, срещу които да бъда разменен.

 

Общо девет години изкарах в турски затвори. Местеха ме от едно място на друго. Излежавах присъдата си в седем затвора, като най-тежък бе този в Нефшехир. Той бе в бивша каменна гръцка църква, превърната в зандан. През цялото време ме инквизираха и мъчеха. Гавреха се с мен (тук полковник Пенев се разплаква). Но обичта ми към семейството и моята прекрасна България ме крепяха духом. Никога не паднах на колене и никого не съм издал. Между другото, докато лежах, от посолството почти не идваха на свиждане. Посланикът нито веднъж не благоволи да дойде да ме види, като се оправдаваше, че е постоянно зает.

 

И ето че дойде денят 8 април 1964 г., в който бях разменен за девет турски шпиони, заловени и осъдени у нас. Не съм в течение на подробностите как се е стигнало до това. Знам само, че е било осъществено чрез външното министерство, като усилено по моя случай е работило и Военното разузнаване. Един от деветимата бе Осман Калъч, който бил разкрит, че работил за турската национална разузнавателна служба (МИТ). Той бе посрещнат като национален герой в Турция. После бе назначен на висок пост в техния Министерски съвет. Изпратиха го и на дипломатическа работа в Югославия. Бе и съветник на трима турски президенти по въпросите за България.

 

Самата размяна стана на неутрална територия на граничния пункт Капъкуле. Забави се обаче с близо два часа - вместо в 14 се извърши в 16 ч. Съпругата ми ме чакаше с голямата дъщеря на наша територия. Аз се изненадах, не знаех, че ще дойдат. Представителите на нашите власти пуснаха първо нея да дойде до мен, за да потвърди, че съм аз, защото турците можеха да предадат на България друг човек. Тя се приближи. Само ме погледна и се върна на българска територия да каже, че съм аз. Иначе самото оформяне на документите стана на турска територия. Нашите представители пуснаха деветимата турски шпиони, а мен още ме държаха.

 

От другата страна на бариерата

 

българите се развикаха: „Пуснахме вашите хора, защо държите още нашия човек Георги Чолаков (това е агентурното му име и като такъв е бил вицеконсул - б.а.).“ Докато чаках в джипа, до последно турците ме увещаваха да се откажа и да остана да работя за тях. Обещаваха ми високи постове, добра държавна служба. Казваха ми: „В България живеете лошо. Остани тук, чака те охолство.“ Аз се обърнах към старшията на конвоя, който ме охраняваше, и му отговорих: „Нека дойдат двама души от твоите в България да видят как ние живеем. Обещавам, че нищо лошо няма да им се случи.“

 

Най-после ми свалиха белезниците и аз тръгнах към неутралната зона. Там очи в очи се спогледахме с Калъч, който бе с жена си. Тя промълви: „Трябваше отдавна да стане това“, а аз я репликирах: „Това никога не биваше да се случва.“ Ръкувах се с всеки от деветимата, за които бях разменен. Приближавах се към българската бариера, а жена ми започна да вика на нашите граничари: „Момчета, вдигайте по-бързо!“ Толкова много се бе наплашила милата! А родните граничари я успокоиха: „Няма страшно, той вече си е у дома.“ И щом прекрачих бариерата, нашите войници ме вдигнаха във въздуха на ръце. Подхвърляха ме, а аз плачех.

 

Най-сетне си бях у дома. Момчетата дори бяха организирали предварително скромно тържество в моя чест да се почерпим. Та аз влязох в турския затвор капитан от Военното разузнаване, а излязох като полковник. През това време, докато съм бил затворен, у дома са ме повишавали в чин. Искам накрая да кажа, че въпреки всичко преживяно от мен не храня злоба и омраза към турския народ. Такива бяха годините тогава и политиката, която се водеше. Дори съм си мислел, че все някога трябва да отида на екскурзия в Турция.


Още по темата

Той е една от малкото останали живи легенди на Военното ни разузнаване. Животът му е подвиг, достоен за филмова екранизация. Тази седмица се навършиха 50 години от щастливия финал на неговата невероятна драма, която е оставила отпечатък върху психиката му сега. В скромното си жилище на столичния бул. „Александър Стамболийски“ той се съгласи да говори пред репортер на „Преса“ за случилото се. За него сегашният шеф на Военното разузнаване о.р. полковник Веселин Иванов каза:

„Неговият житейски път е показателен за професионализма на тези, които са служили и служат при нас. Щом турското разузнаване тогава го е оценило, че струва колкото техни девет агенти, коментарът е излишен. Младите ни офицери сега изучават опита му в нашата школа.“

Полковникът от запаса Пеньо Пенев е роден на 30 януари 1926 г. в с. Дългач, Търговищко. След гимназия завършва Военното училище в София, специалност „Танкови войски“. Има и второ висше образование „Ориенталистика“ с профил турски език. През 1951 г. постъпва във Военното разузнаване, а през 1953 г. е изпратен под прикритие като вицеконсул в резидентурата на Военното ни разузнаване в Истанбул. Там е арестуван, съден и после разменен със заловени у нас девет турски шпиони.

През 1987 г. се пенсионира от армията.