Главният архитект на София Петър ДИКОВ:

Чалга по „Витошка“ няма да има

13131 | 2 май 2014 | 10:30

Интервю на Пламена КРЪСТЕВА с Петър Диков за големите проекти и превръщането на столицата в уреден град


 

Петър Диков е роден на 19 септември 1953 г. През 1978 г. завършва архитектура в Университета за архитектура, строителство и геодезия. До 2006 г. е изпълнителен директор на Националния център по териториално развитие. Вече осем години е главен архитект на София. Той е ръководител на десетки проекти за хотелски, бизнес и жилищни сгради, както и на разработки в областта на градоустройството. 

 

- Г-н Диков, вече цял месец идеята да се проведе през лятото арт фестивал на най-скъпия и най-красив столичен булевард „Витоша“ буни духовете в общинския съвет. Според ГЕРБ във всички големи градове в Европа се провеждат такива културни мероприятия. На БСП пък й замириса на скара от включените в програмата кулинарни шоута. Като главен архитект на града ще позволите ли един от знаковите му булеварди да се превърне в кебапчийница?

- Градското пространство трябва и да възпитава, а не само да предлага това, което основно се търси. Никога няма да допуснем „Витошка“ да се чалгизира, дори и да има хора, на които да им харесва мирисът на кюфтета и кебапчета по нея. Това категорично няма как да стане. Имам една молба към читателите на „Преса“ - върнете се година и половина назад и си спомнете какъв беше булевард „Витошка“ тогава. Ако пък завъртите лентата 5 години назад, картинката става още по-драматична. „Витошка“ се водеше за най-хубавия булевард, а в действителност беше една улица, по която хората нямаха никакъв интерес да ходят. Още малко ако преместим стрелката назад, ще стигнем до 2006 г., когато общинският съвет по предложение на тогавашния кмет Борисов реши да спре автомобилното движение по булеварда. Спомнете си само бунтовете на търговците, които си искаха колите, и воплите да се остави трамваят. Сега всичко е много различно. След ремонта „Витошка“ представлява уникален интерес за хората. Там сега е една непрекъсната манифестация.

Чрез проекта „Арт Витошка“ искаме да дадем на това огромно множество от хора един по-добър и по-пряк достъп до културните събития. Това ще е полезно и за града, и за софиянци, и за хората на изкуството. Признавам, че имаше известни недостатъци в програмата, която Съюзът на артистите ни даде. Това обръщане - доста сериозно, към спонсори не беше добре. И ние го отчетохме като грешка.

Сега организацията на фестивала ще се преработи така, че да се изчисти от този смущаващ комерсиален привкус. Културата има своето място на „Витошка“ и ние ще й помогнем тя да го заеме достойно, а не опошлено.

- Изявите на уличните артисти обаче не трябва да стават за сметка на живеещите по булеварда, които напоследък са доста притеснени.

- Срещах се с тях. Те не се притесняват толкова от проекта „Арт Витошка“, колкото от шума на заведенията по булеварда. Абсурд е те да работят по цяла нощ. Дори да няма музика, клиентите говорят на висок глас. Те не се съобразяват с това, че на метри над тях хората искат в 10,30 ч. да им е тихо, за да си легнат и да спят спокойно, а през пролетта и лятото да си отворят и прозорците. Затова подготвихме заповед, която регламентира в бъдеще работата на заведенията така, че да осигурим мечтаното спокойствие на тези, които живеят там.

- Каква ще е съдбата на станалия прословут - преди още да е завършен докрай - фонтан на „Витоша“? В анкетата на общината за бъдещата му визия неочаквано като фаворит пред проектите на студентите от НХА излезе опцията да бъде премахнат.

- Не съм особено изненадан. През последната година активно се прокарваше идеята, че той е някакъв страшен проблем. Нека да говорим спокойно и да не правим от мухата слон. София има изключително големи задачи за решаване и като град, и като транспорт, и като среда. Проблемът с фонтана изобщо не е номер едно. Ако хората обаче много настояват да го махнем, ще трябва да се вслушаме в техния глас.

- Дали този глас - около 2500 души до този момент, може да се смята за достатъчно представителен?

- Когато направихме анкетата за паметника пред НДК, повечето хора в нея поискаха да го махнем. Тогава ми се казваше: „Не може една интернет анкета да се смята за представителна.“ Сега същите тези хора ми представят допитването за фонтана като много представително. Е, стига вече с този двоен аршин. Моята позиция за паметника „1300 години България“ е известна и се радвам, че общинският съвет взе решение за провеждането на конкурс за бъдещето му. Не съм далеч от идеята да направим конкурс и за фонтана. Ако се предложат идеи, които са по-качествени и по-добри, винаги съм склонен да ги обсъдим с гражданите. Така ще вземем накрая най-доброто решение за това, което ще краси и ще въздейства на живота по „Витошка“ .

- Приключи ли вече конкурсът за скулптурната композиция на Алеко Константинов и Георги Калоянчев в образа на героя му Бай Ганьо, които ще бъдат изложени на бул. „Витоша“ до НДК?

- Вече изтече срокът за предаване на проекти и очаквам след празниците да ги гледаме. До дни ще обявим и конкурса за паметника пред НДК.

- Допитването показа, че повечето хора искат да го няма, но пък съюзите на художниците и на архитектите яростно го бранят. Допускате ли, че журито може да застане срещу професионалните гилдии и да класира на първо място проект, чиято идея е паметникът да бъде премахнат?

- Настоявах за този конкурс, за да може хората да видят различните идеи на картинка. Защото не всеки има пространствено мислене. Надявам се, че когато авторите представят визуално идеите си, хората много по-лесно ще се ориентират какво всъщност искат. Ние, българите, сме много склонни да кажем, че не искаме нещо. Добре, ще го махнем, но какво ще го замести? Конкурсът трябва да даде ясен отговор на този въпрос. Ако се остави пък - как би могло да се аранжира така, че да бъде част от едно модерно пространство. Същото смятам и за паметника на Съветската армия. Там сме на финала за изготвяне на документацията за конкурса, но ще го обявим след изборите, за да не се политизира допълнително въпросът.

- Какво се случва с най-знаковото пространство в София - площад „Света Неделя“? Заявихте преди година амбицията си да го направите площад от световна величина.

- За „Света Неделя“ трябва да се бърза бавно. Това място е сакрално и уникално както отгоре, така и с това, което очакваме да открием отдолу. В момента подготвяме екип от специалисти, в който ще се включат и археолози от БАН. Те ще имат задачата да проучат всички данни, които имаме до момента, за това какво се крие под площада.

В началото на следващата година ще започнем археологически проучвания. Това обаче не означава автоматично, че ще затворим „Света Неделя“, като разкопаем целия площад и спрем движението. Археолозите имат идея първо да се направят специални прорези, през които техниката ще покаже в кои точно части на площада ще се правят конкретните локални проучвания. Очакванията са, че отдолу има няколко големи обществени сгради, от които някога се е управлявала антична Сердика. Това са прословутият преториум, дворецът на император Константин и форумът. След като разкрием археологията, проектите, които бяха отличени в конкурса за новата визия на площада, ще бъдат доработени. По идеята на най-добрия от тях ще създадем новата въздействаща визия на площада.

- Ще успеете ли да запазите паветата на един друг уникален площад - около Руски паметник? Сдружението „Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт“ започна петиция за спасяването им.

- Не виждам какво общо има това сдружение с проекта за реконструкция на площада, който самият аз все още не съм видял. По принцип съм привърженик на традиционната настилка за София. За съжаление нямаме вече майстори, които да се справят успешно с реденето на такива големи павирани настилки. Надявам се обаче, че ще намерим решение, което да е добро за всички.

- Ще го бъде ли трамвая до „Дървеница“, чието трасе ще минава през Борисовата градина?

- Не съм човекът, който може да каже, защото моята задача е само да приключа процедурата по подробния устройствен план. Интересно - много хора са ми споделяли, че искат този трамвай, но не го заявяват открито. Може би заради агресията на отделни групи хора. Продължавам да смятам, че проблем с Борисовата градина няма - нито по отношение на изсичането на дървета, нито на средата. В цял свят вече се правят и зелени трамваи - т.е. такива, които минават по тревна площ. Убеден привърженик съм на идеята, че трафикът в големия град може да се реши главно на основата на развитие на релсовия градски транспорт - метрото и трамвая, а не на автомобилните трасета.

- Имахте предложение до общинския съвет за реализирането на няколко атрактивни проекта по линия на публично-частното партньорство, но си оттеглихте доклада.

- Проектите за аквапарк край Чепинци, ледена пързалка в „Младост“, писта за бързо каране край София и ново голф игрище ще бъдат внесени в общинския съвет отново. Ще направя всичко възможно да се реализират, защото това ще е добре за града.

- Какво става с плановете за строителството на общински спортен комплекс в Зона Б5?

- Тези дни подписах строителните разрешителни за него и за парк „Възраждане“. Сега предстои Столичният общински съвет да даде съгласие за сключване на договор за финансиране по програмата „Джесика“ и да се обявят търговете за изпълнители. Ако реализацията на тези два обекта започне през есента, следващата пролет софиянци за първи път от 35 години ще се разхождат сред алеите на чисто нов парк и ще спортуват актовно по игрищата на модерен комплекс. 


 


Еврохолд

От категорията

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%, ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%,  ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%-Trend--GERB-SDS---24-9--PP-DB-se-sriva-do-15-5--DPS---14-4--Vazrazhdane---14-2-_1713941260.jpg

Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение. 11% оценяват положително ...

24 апр. 2024 | 08:29

Софрите на министър Бойко Рашков и селфита с контрабандисти - пробита държава!

Стефан Димитров, на когото е наложена най-тежката мярка за неотклонение, си прави селфи на трапеза с бившия МВР-министър Бойко Рашков и с неговия приятел Тенчо Тенев, доскоро съветник в МС на Николай Денков
-Stefan-Dimitrov--na-kogoto-e-nalozhena-nay-tezhkata-myarka-za-neotklonenie--si-pravi-selfi-na-trapeza-s-bivshiya-MVR-ministar-Boyko-Rashkov-i-s-negoviya-priyatel-Tencho-Tenev--doskoro-savetnik-v-MS-na-Nikolay-Denkov-_1713787032.png

От селфито се разбира, че Стефан Димитров би трябвало да е доста близък с ...

22 апр. 2024 | 14:48

Огнян Минчев: Когато си на политическото поле, би трябвало да си плащаш за експертиза

Огнян Минчев: Когато си на политическото поле, би трябвало да си плащаш за експертиза-1506762417.jpg

Говорим за тази неприемлива ситуация, социологическите сондажи са ...

24 апр. 2024 | 12:23

Първан Симеонов: ПП са големият губещ, може да изпаднат от второто място

Първан Симеонов: ПП са големият губещ, може да изпаднат от второто място-Parvan-Simeonov--Vsyaka-treta-meditsinska-sestra-ot-bolnichnata-pomosht-raboti-na-dve-mesta-Snimka-BTA_1684329632.jpg

Стигнали сме задънена улица, чудим се дали това напрежение, чакане, досада няма ...

24 апр. 2024 | 11:59

Най-важното

Елена Йончева е достоен представител на гражданската ни квота, каза председателят на ДПС

Делян Пеевски: ДПС няма да работи с ПП-ДБ, ако се докаже връзката им с контрабандата в митниците

Делян Пеевски: Няма да имаме диалог с ППДБ, ако се докаже връзката им с контрабандата в митниците-V-tsyalata-strana-strukturite-na-DPS-izdigat-Delyan-Peevski-za-lider-na-partiyata_1700572670.jpg

Бойко Рашков няма място в политиката. Това, което видяхме, е чудовищно и мисля, ...

24 апр. 2024 | 10:44

Кабинетът “Главчев” ще разчита на подкрепата ни в отбраната и енергетиката

Борисов: Втора сглобка с ПП-ДБ след вота не можа да има

Борисов: Кабинетът “Главчев” ще разчита на подкрепата ни в отбраната и енергетиката-Borisov--Denkov-i-Gabriel-ako-ne-se-razberat--nyama-da-ima-rotatsiya-_1707896269.jpg

Лидерът на ГЕРБ заяви, че твърденията на Денков са несериозни. "Не може да ...

24 апр. 2024 | 09:51

Имената им се споменават от доста свидетели

Прокуратурата: Бойко Рашков и Асен Василев ще бъдат разпитани за аферата в митниците

СГП: Бойко Рашков и Асен Василев ще бъдат разпитани за аферата в митниците-SGP--Boyko-Rashkov-i-Asen-Vasilev-shte-badat-razpitani-za-aferata-v-mitnitsite_1713939913.jpg

Не е имало сделка между бившия вече главен секретар на МВР Живко Коцев и ...

24 апр. 2024 | 09:20

С 9,1% БСП е на пета позиция, ИТН са шести с 4,8%

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%, ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%,  ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%-Trend--GERB-SDS---24-9--PP-DB-se-sriva-do-15-5--DPS---14-4--Vazrazhdane---14-2-_1713941260.jpg

Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение. 11% оценяват положително ...

24 апр. 2024 | 08:29

ДПС ще дадат максимума от себе си и може да избухнат

Първан Симеонов: ПП са големият губещ, може да изпаднат от второто място

Първан Симеонов: ПП са големият губещ, може да изпаднат от второто място-Parvan-Simeonov--Vsyaka-treta-meditsinska-sestra-ot-bolnichnata-pomosht-raboti-na-dve-mesta-Snimka-BTA_1684329632.jpg

Стигнали сме задънена улица, чудим се дали това напрежение, чакане, досада няма ...

24 апр. 2024 | 11:59

Очаква пакетът веднага да бъде изпратен в Белия дом за подпис от президента Джо Байдън

Сенатът одобри законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван

Сенатът одобри законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван-Senatat-odobri-zakonoproektite-v-podkrepa-na-Ukrayna--Izrael-i-Tayvan_1713898404.jpg

Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и ...

23 апр. 2024 | 21:52

Законът за пътищата също е в програмата на народните представители

НС реши: Създава се Съвет за координация на политиките за българите в чужбина
(Видео)

Депутатите обсъждат Закона за българите, живеещи извън България-Predsedatelyat-na-Narodnoto-sabranie-Rosen-Zhelyazkov-nasrochi-izvanredno-zasedanie-na-parlamenta-v-petak_1698317841.jpg

В предложения дневен ред е и второто четене на промените в Закона за експортния ...

24 апр. 2024 | 08:02

Път на Димитрови в министерството е прокарвал член на политическия кабинет на Асен Василев

Доклад: Обявените за контрабандисти баща и син Димитрови са влизали и в МФ за срещи с Асен Василев

Асен Василев-Asen-Vasilev--Dano-ne-ni-servirat-vtora-seriya-ot--darzhavata-falira--i--shte-umrem-ot-stud-_1712731946.png

Това развитие, ако не се окаже, че Димитрови са били консултанти по борба с ...

22 апр. 2024 | 22:33

Гласовият й диапазон напомня на река без брегове, съчетан с изумителна музикална страст

Проф. Любомир Стойков за Лили Иванова: Истинска емблема на България! Безпрецедентен феномен!

Проф. Любомир Стойков за Лили Иванова: Безпрецедентен музикален, културен и естетически феномен-Prof--Lyubimir-Stoykov-za-Lili-Ivanova--Bezpretsedenten-muzikalen--kulturen-i-esteticheski-fenomen_1713856835.jpg

Една от най-големите заслуги на Лили Иванова към България е, че тя – чрез ...

23 апр. 2024 | 21:02