М. ПОПОВА: Аз – кандидат за главен прокурор? Не е реално очакване

13662 | 8 юни 2012 | 17:14

В интервю пред Лилия Христовска Маргарита Попова говори за закона за гражданската конфискация, ситуацията в съдебната система и за дейнос- Г-жо Попова, парламентът прие почти същия вариант на закон за гражданската конфискация, какъвто вие предложихте миналата година, но тогава бе отхвърлен. Какво си мислите за това?
- Законът е различен, макар най-общо да следва модел на отделяне на наказателното производство от конфискацията като инструмент в ръцете на държавата срещу корупцията и за лишаване на престъпността от икономическата й мощ.

Подобни законодателни мерки, където и да се прилагат, са били полярно дискутирани и нееднозначно приемани. .
- Казахте, че приемането на закона е нещо важно за Брюксел, но не е единственото. Какво още се очаква от България?
- Изработването и приемането на закони е решение, задължение и отговорност на националните власти. В същото време е принос към качеството на европейската демокрация. Добре е реализирането на политики и дейности, двустранно припознати за полезни и необходими за България и Европейския съюз, да бъдат плод и на професионално сътрудничество. Приемането на добър закон е първата стъпка.

Следва създаването на структури с подготвени, мотивирани и некомпрометирани кадри, които да проучат закона и да осигурят добросъвестното му прилагане. За това е нужно време. Оценяват се и резултати.
- Една от критиките към закона е, че комисията, която ще извършва проверки за незаконно имущество, остана без парламентарен  контрол. Според юристи това крие опасности за правата на гражданите. Така ли е?
- Оперативен контрол над комисията е недопустим, защото това ще засегне нейната независимост. Това бе изискване и на Венецианската комисия, с което законодателят трябваше да се съобрази. Правилно е обаче комисията да отчита своята дейност пред парламента, така както е посочено в закона. 
- Преди да влезете в президентството, заявихте, че няма да загърбите съдебната реформа. Европейската комисия настоява за незабавен пряк избор на магистрати за новия ВСС, за което настоява и Съюзът на съдиите. Но това така и не бе предвидено в съдебния закон. Какъв е изходът според вас?
- Европейската комисия действително изразява подкрепа за предложена изборна формула от българската магистратска общност или на част от нея. Изглежда, европейските експерти оценяват прекия избор като възможност за повече демократичност. Личната ми позиция е, че ако общността има ресурс да заяви и отстоява своята идентичност и автономност, може и по сегашните законови механизми, доразвити в правила, да проведе избор, който да й гарантира обществено уважение и доверие.

Ако на делегатските събрания чрез избор се изпращат нежелани хора, колко повече са гаранциите за избор, макар и назован в закона „пряк“. Трябва да се отчита и фактът, че изборът на магистрати не е политически избор, а на експерти.
- Каква оценка да очакваме от Европейската комисия в юлския доклад заради изчезването на т.нар. Братя Галеви след осъждането им?
- С Брюксел формата на диалог е сътрудничество. Когато ние самите казваме, че едно дело е от обществен интерес и затова се наблюдава, европейските ни партньори се съгласяват с това и отвръщат: „Добре, тогава и ние ще го следим.“ Така е и в конкретния случай, за който говорите. Според мен е имало формула да се избегне случилото се. Но съдът е суверен, а той явно е преценил друго.

Едно е сигурно - няма нужда от промяна в закона, за да се отработват подобни случаи. При постановяване на присъдата съдът обсъжда и мярката за неотклонение.

- Пред „Преса“ бившият шеф на затворите Здравко Трайков критикува новия състав на комисията по помилванията, защото в нея за първи път не участват представители на затворническата администрация. А те най-добре познават проблемите на затворниците. Прав ли е?
- В процеса на сформиране на комисията имахме срещи с ръководството на местата за лишаване от свобода. Желанието на комисията от експерти е да работи максимално независимо. Не изключвам възможността на заседания да каним представители на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. Обективността, доверието и сътрудничеството между нас е важно, а не участието или неучастието в комисията.
- Вие поръчахте на проф. Александър Стойнов изработването на проект за нов НК. След публикуването му Министерството на правосъдието обяви, че не е ангажирано с проекта. Трябва ли да има приемственост по такива важни въпроси като наказателната политика на държавата?
- На пръстите на едната ръка се броят специалистите у нас по наказателно право, които могат и желаят да се нагърбят с тежката задача да изработят кодекс. Затова оценката на такъв продукт изисква солиден професионален опит и внимателен политически подход. Огромна благодарност за усилията на проф. Стойнов и на работния екип, който приключи изработването на проекта - една от най-значимите законодателни и политически инициативи в програмата на правителството. Проектът за нов НК е от серията инициативи за реформи в наказателното правосъдие, по която работихме успоредно с промени в НПК, закона за конфискацията, концепцията за детско правосъдие, механизма за жалби срещу забавено правосъдие. Надявам се приемствеността в политиките да се утвърди като правило в 20-годишния демократичен политически живот и начин за отстраняване на дефицити в политическата култура.
- Впечатляващо е, че вие сте първият вицепрезидент, който често ходи на визити в чужбина, реже лентички, участва във великденско надчукване с яйца и други обществени дейности. Това не го пише в конституцията. Какво показвате на хората с тези жестове?
- Конституцията на Република България дава възможност президентската институция да бъде активна във всяка област на обществения и политическия живот. На изборите хората ни дариха с доверие и ние дължим уважение и присъствие сред тях - и за радостите и сполуките, и за неблагополучията.

Президентът изпълнява конституционното си задължение да олицетворява единството на нацията, да сплотява, да обединява около идеи, тези, общи начинания.

Моето задължение е да го подпомагам в дейността му в избраната посока.
- Името ви се спряга за един от бъдещите кандидати за поста главен прокурор. Ще бъдете ли реален претендент за №1 в прокуратурата?
- Към днешна дата това не е реално очакване.


 


От категорията

The Washington Post: САЩ правят оръжие за Украйна - всъщност правят пари за себе си

Едно от оръжията, който САЩ усъвършенстват с парите за Украйна, е системата "Пейтриът"-Raketen-kompleks--Peytriat--Snimka--BTA_1670745168.jpg

От 68-те милиарда долара военна и свързана с нея помощ, които Конгресът е ...

30 ноем. 2023 | 16:04

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори-1644942600.jpg

Ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да ...

2 дек. 2023 | 22:23

Евроатлантическата преса обърна палачинката преди пълното поражение на НАТО да бъде видяно от всички

Италианският журналист Марко Травальо иронизира пресата в Италия-Italianskiyat-zhurnalist-Marko-Travalyo-ironizira-presata-v-Italiya_1701540249.png

След Нетребко има риск да реабилитират и Достоевски, който май също беше ...

2 дек. 2023 | 20:03

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Най-важното

Според вицепремиера е нещо положително, когато един екип си отправя критики

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен-Mariya-Gabriel-Snimka--MVnR_1701280919.jpg

Ден на отворените врати за студенти се проведе в Министерството на външните ...

2 дек. 2023 | 18:19

Финансовата сметка на държавата отдавна е изпусната с твърде големи социални разходи, твърди бившият финансов министър

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори-1644942600.jpg

Ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да ...

2 дек. 2023 | 22:23

България е критикувана за "отблъскване" на мигранти към Турция

Австрийска медия: България е сляпо петно в ЕС, когато става въпрос за безопасността

Австрийски медии критикуват България за "отблъскване" на мигранти към Турция-Snimka--Anadolskata-agentsiya_1695807487.jpg

На електронния сайт на Австрийското радио и телевизия ОРФ е публикуван обзор ...

2 дек. 2023 | 19:28

Как нашият подуправител може да направи далавера под тези няколко шапки, възмущава се лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!-Boyko-Borisov-pred-mladite--Na-GERB-moga-da-se-karam-samo-az--na-men---nikoy-_1701524380.jpg

Терзиев, Бонев и компания са кметове благодарение на нас. Казвам ...

2 дек. 2023 | 12:33

Време е да си седнем на задниците, да помълчим и да се държим по-конструктивно, казва съпредседателят на ДБ

Христо Иванов: Имаме стратегическо сътрудничество с ГЕРБ, партньорство с ПП, подкрепяме кабинета

Христо Иванов подчерта стратегическото сътрудничество с ГЕРБ-Hristo-Ivanov--Kakva-e-alternativata-na-sglobkata---da-hvarlim-stranata-pak-v-parlamentarna-kriza--_1699271752.jpg

“Демократична България” трябва да дефинира дългосрочните цели на страната от ...

2 дек. 2023 | 12:59

Българският държавният глава направи изказване на Срещата на върха за климата по време на COP 28

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси-Prezidentat-Rumen-Radev--Prehodat-kam-zelena-ikonomika-ne-tryabva-da-vodi-do-kompromisi_1701515550.jpg

Екстремните климатични явления налагат решителни действия, посочи той и ...

2 дек. 2023 | 13:11

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37

Американците са съобщили на Зеленски, че преговорите ще продължат с него или без него

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Рреме е за директно дарителство към можещите, знаещите и правещите

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘ -Kmetovete-na-Burgas-i-Pleven-sa-sred-parvite--darili-po-edna-zaplata-za--Mama-i-Az--_1701509599.jpg

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен ...

2 дек. 2023 | 11:25