Жан-мари льо пен

Марин льо Пен

Мадам Гняв

13108 | 19 май 2014 | 10:58

Марин оглавява антиевропейски блок в Брюксел


 

„Шок“. С такова заглавие излиза през 1984 г. в. „Либерасион“, когато на евровота откровено расисткият Национален фронт разбива двуполюсния политически модел на Франция и печели близо 11% от гласовете. В следващите 30 години националистите докарват до паника леви и десни на равни интервали от време. Без съмнение новото сътресение ще е на изборите на 25 май. Французите са бесни заради опозорената в икономически неволи национална гордост и ще стоварят върху традиционните партии целия си гняв. Европа ще трябва да се изправи в упор срещу неговото русо лице. Марин льо Пен.

 

„Как да реформираме Европейския съюз? Като му помогнем да експлодира“, казва Марин льо Пен, чиято партия се е устремила решително към победа в изборите идната неделя. Според социологическите проучвания Националният фронт (НФ) печели 24% от гласовете срещу 22% за традиционната дясна партия Съюз за национално движение и 17% за социалистите на президента Франсоа Оланд. Самоуверена, стилна и решителна, лидерката на тъмносините не си поплюва в заканите: референдум за излизане на Париж от ЕС, разтрогване на Шенгенското споразумение, връщане към франка.

 


Марин льо Пен и Геерт Вилдерс готвят саботаж на ЕС отвътре.


Марин оглавява антиевропейски блок в Брюксел

Националният фронт на Франция е гръбнакът на формацията „Европейски съюз на свободата“ - коалиция от шест евроскептични партии, които по всяка вероятност ще имат достатъчно подкрепа, за да създадат своя парламентарна група в следващия Европарламент.

Десния съюз Марин основава преди пет месеца с Геерт Вилдерс, шеф на холандската антиевропейска партия, която също се е устремила към победа на изборите. В сдружението участват още австрийската Партия на свободата, белгийският Флаамс беланг, италианската Северна лига, словашката Национална партия и шведските демократи.

Според социолозите формацията ще има най-малко 40 евродепутати, което ще й донесе субсидия от 2,5 млн. евро. Извън нея заради лична неприязън с Марин остава британецът Найджъл Фа­радж със своята ЮКИП. 

 

В саботажа отвътре срещу „гробокопачите от Брюксел“ Льо Пен успя да привлече още най-малко шест крайнодесни партии в Европа. С тях тя има шанс да сформира третата по големина парламентарна група в Европарламента (виж карето вдясно). Очертаващият се триумф на НФ до голяма степен се дължи на традицията хората да се чувстват свободни да пуснат протестна бюлетина на не така решителния европейски вот. Това обаче не е всичко.

Семейно ксенофобско предприятие

Откакто наследява баща си Жан-Мари начело на партията през 2011 г., 45-годишната Марин се хвърля с всички сили да отърве фронта от имиджа му на семейно ксенофобско предприятие. Във френския национален отбор по футбол има твърде много черни, газовите камери в Аушвиц са просто детайл от историята, а масовата имиграция към Франция е еврейски заговор срещу величието й - тези разбирания на Льо Пен старши днес са табу за членовете на движението. Откритите прояви на расизъм и антисемитизъм остават в миналото, фанатичната и ултраконсервативна реторика е забравена. Езикът се полира, в партията влиза армада от образовани хора. Процесът на „де-демонизация“, както медиите го кръщават, цели да се разшири базата от възможни гласоподаватели и да превърне НФ в партия, за която един средностатистически недоволен европеец може да пусне бюлетина без угризения.

Марин отказва етикета „крайнодесни“ и дори заплашва да съди всеки, закичил го на партията й. „Подобно определение незаслужено ни маргинализира. Една партия не може да е крайна и да има такава масова подкрепа“, отсича тя.

Крайнодясно
или крайноляво

И наистина, в борбата за протестния вот партията на Льо Пен отправя послания, характерни далеч не само за ултрадесния политически сектор. „Отдясно сме взели идеята за нацията, която трябва да бъде защитавана чрез битка с неконтролируемата имиграция и ярост­ната война с престъпността. Френското гражданство трябва да е или наследствено, или по заслуги“, категорична е Льо Пен.

Освен имигрантите от колониите и Източна Европа жертва на острия й език са мюсюлманите. Тя доказва, че е истинска дъщеря на баща си, когато през 2013 г. сравнява ислямските молитви по френските улици с „нацистка окупация“.

Наред с всичко това обаче Льо Пен става изразител на откровено крайнолеви идеи, зад част от които традиционните партии трудно биха имали смелост да застанат: озаптяване на свободните пазари чрез мита, санкциониран от Париж протекционизъм и активна държавна намеса в икономиката, незабавен край на политиката на икономии, намаляване на данъците. Льо Пен яростно критикува глобализма и неолиберализма.

„Баща ми прекара целия си живот в борба срещу крайния комунизъм. Аз няма да се уморя да се боря срещу крайния либерализъм“, казва тя.

Презряна от елита, обичана от народа

Всички тези крайни послания превръщат Льо Пен в аутсайдер сред политическата класа. Упоритото разграничение на традиционните партии от нея тя използва особено умело: лидерката се представя като презрян от надменните самозабравили се френски елити политик, който се чувства у дома си само сред народа. Под умелото й ръководство НФ става новата партия на малкия човек, на работническата класа. През 2013 г. Льо Пен поема на „Обиколка из забравена Франция“, за да се срещне с хората от провинциални градчета, ударени най-силно от кризата. „Тя сподели мъката им и не изпусна да подчертае, че за разлика от нея далечните Париж и Брюксел не се вълнуват от обикновените хора и с готовност жертват интересите им под диктата на корпорациите“, написа в репортаж тогава „Льо Монд“. Обиколката дава своите резултати, след като през март НФ регистрира най-доброто в историята си представяне на традиционно слабите за него местни избори - 5% подкрепа и кметове в 11 средноголеми града.

За Льо Пен гласуват членовете на някогашната Комунистическа партия, хора, изпълнени с носталгия по ерата „Дьо Гол“, ултранационалисти още от войната срещу Алжир. Всички те харесват посланията в защита на традиционния за Франция етатизъм. „И десни, и леви успяха да доведат до банкрут една от най-могъщите страни в света. Как стана така, че загубихме своята идентичност, гласа си по света? Безработните са милиони. Това е заслуга на двете партии, които са колонизирали властта през последните десетилетия. Но ние ще издигнем нов елит на хора от народа. На костюмарите в Париж няма да им харесва. Ще се питат кои са тези работници, домакини, студенти?“, казва Льо Пен.
А гневните французи й вярват все повече. 

 


Марин льо Пен и Геерт Вилдерс готвят саботаж на ЕС отвътре. 


Баща й е идеолог на евроскептичния популизъм

Бащата на Марин - Жан-Мари, си спечелва прозвището Дявола на републиката, тъй като е един от първите политици в Европа, създали успешна партия на базата на евроскептицизъм и национализъм. Той участва пет пъти в изборите за президент, а цяла Франция е принудена да скандира „Никога повече“, когато през 2002 г. стига до балотаж срещу Жак Ширак вместо кандидата на левите Лионел Жоспен.

Марин е най-малката от трите му дъщери - тя се ражда през 1968 г. в парижкото предградие Ньой. Двамата развиват особено близки отношения, след като майката Пиерет бяга в САЩ с биографа на Жан-Мари. По това време Марин е на 16 г. Последвалият скандален развод е любима тема на френските медии.

Тийнейджърката вижда майка си на страниците на сп. „Плейбой“ облечена само с престилка и държаща парцал - фотосесията е отмъщение за думите на Жан-Мари, че бив­шата му жена трябва да „чисти къщи вместо да иска издръжка от него“.

Марин преживява и още една травма в детството си - когато е на 8 г., в дома им избуха бомба, а семейството оцелява по чудо.

Въпреки трудното детство бъдещата лидерка на НФ завършва право с отличие и между 1992 и 1998 г. е действащ адвокат. Парадоксално, като обществен защитник тя неколкократно представлява в съда нелегални имигранти - факт, който противниците й в партията използват по-късно.

Марин е част от политиката от малка, неотлъчно придружава баща си по демонстрации, а когато се включва в първата си кампания, е едва на 13 г. След 1998 г. тя оглавява правния отдел на НФ, за да стане евродепутат през 2004 г. - каквато остава и до днес.

„Политиката е животът ми. През всичките тези години аз винаги съм чувствала предубедеността на хората - който е Льо Пен, е извратен расист. Това несправедливо отношение ме направи по-силна и ме мотивира да продължа“, споделя Марин.

Самата тя е самотна майка на три деца с два развода зад гърба си. Французойката яростно крие подробности за личния си живот. 

 

 


Еврохолд

От категорията

Георги Марков: Урсула няма да стане шеф на ЕК

Георги Марков-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Моравецки и Орбан се срещнаха с победителя в Словения Янез Янша, който ще влезе ...

18 юни 2024 | 10:01

В момента всичко зависи от ИТН

Проф. Димитър Вацов: ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство

Проф. Димитър Вацов: ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство-Prof--Dimitar-Vatsov--GERB-i-DPS-sa-v-mengeme--koeto-gi-zadalzhava-da-napravyat-pravitelstvo_1718716295.jpg

Те имат най-висока електорална легитимност, защото имат най-висок процент от ...

18 юни 2024 | 16:10

The American Conservative: НАТО трябва да сключи ядрена сделка с Русия

-Putin-gotvi-eskalatsiya-na-voennite-deystviya-v-Ukrayna_1711729244.jpg

Тактическите ядрени оръжия на Русия предоставят на политическото й ръководство ...

18 юни 2024 | 19:01

Путин създава ново поколение олигарси, свръхбогати бизнес елити получават политическа власт

Путин създава ново поколение олигарси, старите минават на заден план-Putin-sazdava-novo-pokolenie-oligarsi--starite-minavat-na-zaden-plan_1718717368.jpg

Независимо от вида си, олигарсите помогнаха на Путин да остане на власт чрез ...

18 юни 2024 | 16:32

Най-важното

Пътят на Рюте към поста бе проправен от Унгария, която обяви, че няма нищо против той да застане начело на алианса

Очаквано! Марк Рюте ще е новият шеф на НАТО

Очаквано! Марк Рюте ще е новият шеф на НАТО-Premierat-na-Niderlandiya-pravi-mnogo-malko--za-da-ubedi-niderlandskiya-parlament-ili-da-poeme-otgovornost-i-da-zayavi--che-v-interes-na-Evropa-shte-se-saglasi-v-Saveta-Rumaniya-i-Balgariya-da-se-prisaedinyat-kam-Shengen-_1666298011.jpg

Това дава възможност на НАТО да демонстрира солидарност с Украйна на срещата на ...

18 юни 2024 | 20:57

Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно, посочи лидерът на ГЕРБ

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за шеф на парламента,от това зависи дали ще преговаряме за кабинет
(Видео)

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за председател на парламента-Borisov--Shte-predlozhim-Raya-Nazaryan-za-predsedatel-na-parlamenta_1718720553.png

Ако искат да го направим това, ритуално всички - считайки, че отивайки на седми ...

18 юни 2024 | 16:55

Рая Назарян е родена на 16 септември 1985 г. в град Варна

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.-Koya-e-Raya-Nazyaryan---badeshtiyat-predsedatel-na-50-oto-Narodno-sabranie-_1718722810.png

Част от преговорния екип на партията по несъстоялата се ротация с „Продължаваме ...

18 юни 2024 | 17:59

Твърдо оставаме опозиция, обяви съпредседателят на ПП-ДБ

Кирил Петков: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на Народното събрание

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1718726944.jpg

На въпрос за коментара на избрания за евродепутат Радан Кънев, че коалицията ...

18 юни 2024 | 19:08

По думите му от БСП няма да подкрепят никоя кандидатура на ГЕРБ.

Атанас Зафиров, БСП: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на НС

Атанас Зафиров, БСП: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на НС-Zafirov--Ninova-vze-stranni-resheniya-v-poslednite-dni--edno-ot-tyah-e-vklyuchvaneto-na-Kaloyan-Metodiev_1718465236.jpg

На заседанието ръководството на БСП е решило Борислав Гуцанов да бъде ...

18 юни 2024 | 19:56

Решението на изключването на Калоян Методиев от групата обаче не е минало гладко

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим депутат

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим независим-Kaloyan-Metodiev--Edinstvenoto-vazmozhno-pravitelstvo-e-nadpartiyno--s-konkreten-srok-i-prioriteti_1716649664.png

Изпълнихме решенията на Националния съвет за невключването на Калоян Методиев в ...

18 юни 2024 | 20:38

На този етап не сме получили никакви категорични отговори за парламентарна подкрепа

Сачева: ГЕРБ-СДС искат да направят правителство, но подкрепа не е дадена на 100% от ДПС и ИТН
(Видео)

Изявление на ГЕРБ-СДС след разговорите с ИТН в търсене на подкрепа за нов кабинет -Izyavlenie-na-GERB-SDS-sled-razgovorite-s-ITN-v-tarsene-na-podkrepa-za-nov-kabinet-_1718709874.jpg

Все още няма новина, че ГЕРБ, ДПС и ИТН ще правят правителство заедно. ...

18 юни 2024 | 14:21

Най-важното е, че днес най-шумните хора в Кремъл говорят за оръжие, а не за пари

Путин създава ново поколение олигарси, свръхбогати бизнес елити получават политическа власт

Путин създава ново поколение олигарси, старите минават на заден план-Putin-sazdava-novo-pokolenie-oligarsi--starite-minavat-na-zaden-plan_1718717368.jpg

Независимо от вида си, олигарсите помогнаха на Путин да остане на власт чрез ...

18 юни 2024 | 16:32

Определението е окончателно

ПП „Величие“ оспори изборните резултати. ВАС : Жалбата е недопустима, остава без последствия

ПП „Величие“ оспори изборните резултати. ВАС : Жалбата е недопустима, остава без последствия-PP--Velichie--ospori-izbornite-rezultati--VAS---Zhalbata-e-nedopustima--ostava-bez-posledstviya_1718729461.jpg

Разглеждането на жалбата по реда на чл. 58, ал. 1 от ИК от ВАС, е недопустимо, ...

18 юни 2024 | 19:50