Един век от Мача в окопите

19047 | 23 май 2014 | 10:24

През 1914 г. по Коледа футболна среща между Англия и Германия прекъсва военните действия на Западния фронт


Стотици футболисти намират смъртта си по време на Първата световна война.


 


„Играйте във великия мач, включете се във Футболния батальон“, зове пропаганден афиш в Лондон от 1914 г.

   

Първата световна война (1914-1918) е най-кървавата, която историята познава дотогава. Епизоди от този конфликт са сред най-ужасяващите изобщо във военните анали на човечеството. Битката при река Сома през 1916 г. се превръща в откровена, невиждана касапница и се нарежда непосредствено след Сталинград по брой жертви, безпощадност и фанатизъм сред трагедиите на всички времена. Претенциите на големите сили като Англия, Франция, Германия, Италия, Австро-Унгария и Русия за люлки на модерната цивилизация и твърди защитници на хуманизма се изпаряват в тази кървава баня, в която загиват милиони невинни, някои от които при проява на дивашки геноцид. Враждуващите лагери преминават всякакви граници - масова е употребата на отровен газ, каквато две десетилетия по-късно не си позволяват дори считаните за най-мракобесни военачалници в историята - Хитлер и Сталин.

Подобно на Втората световна война, и Първата започва с дълбокото убеждение, че конфликтът ще продължи броени седмици. Почти никой в Европа не вярва, че локалният конфликт между Австро-Унгария и Сърбия може да подпали огро­мен пожар. От една страна, малцина виждат мотиви нестабилната икономически Германия да мобилизира огромен ресурс в полза на южния съсед; от друга изглежда невероятно олюляващата се Руска империя да заложи всичко на карта за защита на една малка, макар и славянска държава. Е, сбъдва се пророчеството на Бисмарк, че „следващата голяма война в Европа ще започне от някоя глупост“. Убийството на наследника на австро-унгарския трон Франц Фердинанд в Сараево отприщва безумния бяг към катастрофата, от чието начало през този август ще отбележим един век.

Коледа в ничията земя

Точно на Коледа, 25 декември 1914 г., британската армия, в която индийските корпуси са пред замръзване, тъй като никой не ги е предупредил, че студът в Европа може да е смъртоносен, са блокирани в ледените полета на Северна Франция. От другата страна германците също отчаяно се опитват да се стоплят. Предишното денонощие е преминало при интензивен артилерийски обстрел, но към 6 сутринта се възцарява дълбока тишина. Малко преди обяд английски войник от траншеите нахлува задъхан в командния щаб. Лицето му е издължено, погледът невярващ. Рапортът му е налудничав: и от двете страни окопите са празни, а британците и германците заедно празнуват Коледа в ничията земя...

На 1 януари 1915 г. в. „Таймс“ публикува разказа на офицер от Кралските военновъздушни сили. Първата крачка направили германците: „Хей, англичаните, защо не излезете навън?“ Някой отсреща се провикнал: „Келнер, ти ли си?“ Разпознали във вражеските линии гласа на немец, който преди това работел в един от лъскавите лондонски хотели „Савой“. Един по един войниците започнали да се показват, захвърляли пушките и си пожелавали „Весела Коледа“, макар да били наясно, че няколко часа по-късно отново ще се опитват взаимно да се убият. Германците скалъпили празнична украса, като осветили окопите си. Скоро зазвънели коледни песни в смесица между английски и немски.

Втрещени от гледката, на офицерите от двата лагера не останал избор, освен да се присъединят към хората си. Поздравили врага, някои си припомнили времената, в които работели рамо до рамо, разменили си подаръци (най-вече цигари, алкохол и храна). Оказало се, че доста от германците владеят сносен английски, така че комуникацията не била проблем. Всички похапнали заедно. Според опи­санието на майор от британските части менюто включвало пудинг, пастет и ром, разреден с гореща вода.Футболният батальон на път към окопите във Фландрия.Част от войниците от 17-и полк от Мидълсекс, останал в историята като Футболния батальон.


Цигари, бренди и... футбол

Друг английски офицер от медицинския корпус разказва в същия брой на „Таймс“, че войниците пеели заедно и германците съвсем не се възпротивили, когато англичаните подели God save the King („Бог да пази краля“), химна на Британската империя. А след песните и бутилките вино един от англичаните изневиделица предложил неочаквана идея: футболен двубой между Англия и Германия съвсем в разгара на военните действия. Победата, както и във войната, отишла при първите - 3:2.

След мача празникът продължил с цигари, бренди, коледни песни и... споразумение никой от двата лагера да не открива огън до полунощ. Всъщност организирането на футболен сблъсък не било странно - фронтът изобилствал с футболисти и от двете страни. Великата игра била толкова естествена необходимост за войниците, колкото питиетата и песните. Първата световна война, която води до гибел на всеки седми от близо 70-те милиона, взели участие в нея, напълва окопите с футболисти.

В Британската армия имало цял батальон с играчи от английското първенство, останал в архивите като Футболния батальон. Официално се водел 17-и полк от Мидълсекс. Генералният секретар на Английската футболна федерация сър Фредерик Уол уведомил клубовете от южната част на Острова, че Генералният щаб е решил да мобилизира за военните действия професионални футболисти. За отрицателно време се отзовали над 100 желаещи, които формирали Футболния батальон.

Един от първите доброволци бил Франклин Бъкли, който малко преди това - през февруари 1914 г., изиграл дебютния си мач за националния тим на Англия при загубата от Северна Ирландия с 0:3. Неговата кариера като треньор по-късно (най-вече в „Улвърхемптън“ и „Лийдс“) бележи цяла епоха в английския клубен футбол. Под знамената се отзовали двама играчи на „Тотнъм“, трима на „Челси“, петима от „Арсенал“, трима от „Куинс Парк Рейнджърс“ и др. В крайна сметка футболният полк се разраснал до 400 професионалисти и аматьори. Каузата им получила подкрепа от всички големи лондонски футболни клубове. Някои обаче действали в прагматичния стил на футболната индустрия от ХХI век. Президентът на „Фулъм“ предложил да помогне на родината с играчи, но в замяна Камарата на общините трябвало да му гарантира парична компенсация в случай на смърт или тежка физическа травма на някой от тях.

Стотици жертви от Футболния батальон

На 14 декември 1914 г. излиза официалното решение на Генералния щаб, с което се свиква мобилизация на общо 1350 войници от футболните клубове, организациите на феновете и близки на играчите. Малко повече от година по-късно Футболният батальон се оказва в челните редици на ужасяващата битка при Сома, в която загиват над милион англичани и германци. Там живота си дава и лейтенант Евелин Линтън, многократен футболен национал на Англия. На 18 септември 1916 г. батальолът е в центъра на тежка газова атака, която води до смъртта на 14 футболисти. Стотици са ранени. Шрапнел уцелва в гърдите вече споменатия Франклин Бъкли, който не успява да се върне на фронта до януари 1917 г. Той завършва войната с чин майор. В мемоарите си пише, че между 500 и 600 от Футболния батальон намират смъртта си на фронта или вследствие от получените рани по време на войната.

Сред жертвите е и играчът на „Тотнъм“ Уолтър Тул, считан за първия чернокож офицер в Британската армия, в която дотогава гледат пренебрежително на войниците от колониите. Той преживява касапницата при Сома, макар че получава тежки рани. Завръща се на фронта, където през март 1918 г. е покосен смъртоносно от германски куршум. Войниците от неговата рота се опитват да приберат тялото му, но не успяват. Тул става част от безбройния футболен отбор, който така и не се завръща от кървавия мач за собствения си живот... 

 

Двубоят вбесява генералите

Новината за импровизираната футболна среща покрай окопите вбесява висшите офицери на воюващите страни. Особено тежко я приемат френските генерали, на които тепърва им предстои да се борят с феномена на миролюбиво настроените войници. Те забраняват всякакъв контакт и опити за сближаване с врага. Въпреки това мачът повлича крак за добилата широка популярност тактика на ненападение. Обикновените войници спират да атакуват с идеята, че противникът също няма да стреля.

„Живей и остави другите живи“ става толкова масово явление, че през 1916 г. френският Генерален щаб прибягва до наказателни разстрели, за да пребори малодушието на фронта. Мачът от 25 декември 1914 г. остава единственият документиран футболен двубой до края на войната. Тази година президентът на УЕФА Мишел Платини ще организира специална церемония, с която да бъде отбелязан вековният юбилей.

Покани за събитието на 17 декември вече получиха държавните лидери на Белгия, Великобритания, Франция, Германия, Ирландия и Италия. „Ще почетем паметта на войниците, които преди един век с една футболна топка демонстрираха човечността си и оставиха послание за поколенията“, каза Платини.

 

 


Намери своята история

От категорията

Илиана Раева: България повече няма да участва на състезания в Баку

Илиана Раева: България повече няма да участва на състезания в Баку-Radev-shte-udostoi-Iliana-Raeva-s-orden--Stara-planina--za-zaslugi-v-oblastta-na-sporta_1698074617.jpg

Българският отбор получи снощи оценка от 35.750 за композицията си с пет ...

20 апр. 2024 | 10:53

Нургюл Салимова се сбогува с мечтата си за световната титла в шахмата

Нургюл Салимова се сбогува с мечтата си за световната титла в шахмата-Nurgyul-Salimova-se-sboguva-s-mechtata-si-za-svetovnata-titla-v-shahmata_1713425406.jpg

20-годишната българска сензация допусна втора поредна и общо четвърта загуба на ...

18 апр. 2024 | 10:29

Везенков: Беше странен сезон с върхове и пропадания

Везенков: Беше странен сезон с върхове и пропадания-Aleksandar-Vezenkov-otnovo-e--Sportist-na-godinata-_1704395016.jpg

Имам 5-6 месеца до следващия сезон и ще ги използвам, за да подобря някои ...

23 апр. 2024 | 15:51

Нургюл Салимова завърши с реми в Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши с реми в Турнира на претендентките-Nurgyul-Salimova-tvori-chudesa--Klasira-se-za-polufinalite-na-Svetovnata-kupa-po-shahmat-za-zheni-v-Baku_1692044232.jpg

20-годишната българка събра 5,5 точки, които и отредиха седмото място в ...

22 апр. 2024 | 09:22

Най-важното

Елена Йончева е достоен представител на гражданската ни квота, каза председателят на ДПС

Делян Пеевски: ДПС няма да работи с ПП-ДБ, ако се докаже връзката им с контрабандата в митниците

Делян Пеевски: Няма да имаме диалог с ППДБ, ако се докаже връзката им с контрабандата в митниците-V-tsyalata-strana-strukturite-na-DPS-izdigat-Delyan-Peevski-za-lider-na-partiyata_1700572670.jpg

Бойко Рашков няма място в политиката. Това, което видяхме, е чудовищно и мисля, ...

24 апр. 2024 | 10:44

Кабинетът “Главчев” ще разчита на подкрепата ни в отбраната и енергетиката

Борисов: Втора сглобка с ПП-ДБ след вота не можа да има

Борисов: Кабинетът “Главчев” ще разчита на подкрепата ни в отбраната и енергетиката-Borisov--Denkov-i-Gabriel-ako-ne-se-razberat--nyama-da-ima-rotatsiya-_1707896269.jpg

Лидерът на ГЕРБ заяви, че твърденията на Денков са несериозни. "Не може да ...

24 апр. 2024 | 09:51

Имената им се споменават от доста свидетели

Прокуратурата: Бойко Рашков и Асен Василев ще бъдат разпитани за аферата в митниците

СГП: Бойко Рашков и Асен Василев ще бъдат разпитани за аферата в митниците-SGP--Boyko-Rashkov-i-Asen-Vasilev-shte-badat-razpitani-za-aferata-v-mitnitsite_1713939913.jpg

Не е имало сделка между бившия вече главен секретар на МВР Живко Коцев и ...

24 апр. 2024 | 09:20

С 9,1% БСП е на пета позиция, ИТН са шести с 4,8%

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%, ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%,  ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%-Trend--GERB-SDS---24-9--PP-DB-se-sriva-do-15-5--DPS---14-4--Vazrazhdane---14-2-_1713941260.jpg

Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение. 11% оценяват положително ...

24 апр. 2024 | 08:29

ДПС ще дадат максимума от себе си и може да избухнат

Първан Симеонов: ПП са големият губещ, може да изпаднат от второто място

Първан Симеонов: ПП са големият губещ, може да изпаднат от второто място-Parvan-Simeonov--Vsyaka-treta-meditsinska-sestra-ot-bolnichnata-pomosht-raboti-na-dve-mesta-Snimka-BTA_1684329632.jpg

Стигнали сме задънена улица, чудим се дали това напрежение, чакане, досада няма ...

24 апр. 2024 | 11:59

Очаква пакетът веднага да бъде изпратен в Белия дом за подпис от президента Джо Байдън

Сенатът одобри законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван

Сенатът одобри законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван-Senatat-odobri-zakonoproektite-v-podkrepa-na-Ukrayna--Izrael-i-Tayvan_1713898404.jpg

Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и ...

23 апр. 2024 | 21:52

Законът за пътищата също е в програмата на народните представители

НС реши: Създава се Съвет за координация на политиките за българите в чужбина
(Видео)

Депутатите обсъждат Закона за българите, живеещи извън България-Predsedatelyat-na-Narodnoto-sabranie-Rosen-Zhelyazkov-nasrochi-izvanredno-zasedanie-na-parlamenta-v-petak_1698317841.jpg

В предложения дневен ред е и второто четене на промените в Закона за експортния ...

24 апр. 2024 | 08:02

Път на Димитрови в министерството е прокарвал член на политическия кабинет на Асен Василев

Доклад: Обявените за контрабандисти баща и син Димитрови са влизали и в МФ за срещи с Асен Василев

Асен Василев-Asen-Vasilev--Dano-ne-ni-servirat-vtora-seriya-ot--darzhavata-falira--i--shte-umrem-ot-stud-_1712731946.png

Това развитие, ако не се окаже, че Димитрови са били консултанти по борба с ...

22 апр. 2024 | 22:33

Гласовият й диапазон напомня на река без брегове, съчетан с изумителна музикална страст

Проф. Любомир Стойков за Лили Иванова: Истинска емблема на България! Безпрецедентен феномен!

Проф. Любомир Стойков за Лили Иванова: Безпрецедентен музикален, културен и естетически феномен-Prof--Lyubimir-Stoykov-za-Lili-Ivanova--Bezpretsedenten-muzikalen--kulturen-i-esteticheski-fenomen_1713856835.jpg

Една от най-големите заслуги на Лили Иванова към България е, че тя – чрез ...

23 апр. 2024 | 21:02