ОПИТ ЗА ДИАГНОЗА

12839 | 3 май 2012 | 17:01

Под външния гланц на монумента от Кеворк КЕВОРКЯН

НА ЖИВО
28 ноем. 2014 | 18:47


asfagaga


24 ноем. 2014 | 23:02


Разпределението на вложителите към обслужващите банки е според последната цифра на ЕГН — за физическите лица, и последната цифра на ЕИК или БУЛСТАТ — за юридическите лица. Това е направено с цел да се постигне равномерно разпределение на вложителите според клоновата мрежа на обслужващите банки и да се осигури спокоен и гладък процес на изплащане.


Косьо Вълков, програмният шеф на радио ДАРИК ме вкара в една авантюра. Обади се преди няколко дни: радиото имало празник, обикновено в такива случаи канели  министри и разни други началници за водещи, та решили да опитат и с мен.
„Като какъв?” - попитах, понеже нямам нищо общо нито с едните, нито с другите.
Косьо взе да обяснява нещо, но му казах - и аз не знам защо - че ще дойда, ако осигурят Бойко. И забравих за поканата.
Обаче два часа по-късно Вълков рече, че Бойко приел поканата им. Опитах се да обърна работата на шега, че не съм разбрал точно и пр., обаче никой вече не ме слушаше.
Бре, ами сега!
После си казах, че може пък тази среща да е и полезна. Опитвам се от известно време да си обясня продължаващата доминация, и то очевидна, на Бойко на политическия ни пазар. Имам някои предположения - и сега получих възможност да ги проверя.
Той е безспорният - и особено телевизионен - водещ №1. Отначало беше много любезен със съсловието, сетне обаче постепенно стана авторитарен, такъв е и сега, и вече никой не може да му излезе на глава. Отива в което иска студио и на бърза ръка обсебва разговора. Прави собствено шоу, което мести от медия в медия, превърнал се е в нещо като

пътуващия медиен Голиат
Говоренето му е безпрецедентно за нашите условия, където добре сресаното нищодрънкане на лидерите се преплита с невнятното мучене на политическото простолюдие. Лъчо - когото наричам „личния балама на Бойко”, е един от добрите примери за второто. Но той поне е забавен - за разлика от персони като Кунева, от бъбрежа на която не можеш да изстискаш нито една оригинална фраза. Тя дори си позволяваше в продължение на две години да повтаря като папагал едни и същи баналности.
Очевидно е, че на този фон безцеремонното говорене на Бойко му носи забележителен успех. Опонентите му нямат полезен ход срещу него. Понякога сякаш екипът на Джей Лено в движение му измисля репликите, а дори и жестовете. Помните, социалистите му спретнаха един хепънинг в парламента, понеже не идвал на заседанията му. И един ден се явиха там с портретите на Бойко. Позор за големия отсъстващ! - така бяха замислили акцията си. След минутка обаче той влетя и започна да им дава автографи върху собствените си снимки. Има и други подобни изпълнения, не едно или две.
Те вероятно му създават немалко напрежение. В студиото на ДАРИК ми се видя доста остарял - репортерките, които пърхат из Министерския съвет, едва ли забелязват това, понеже всеки ден се облизват край него.
По някое време му съобщих - като един коректен рефер - че в нашия разговор той ми води с 12 на 2 точки, най-малкото. Трябваше да положа доста усилия, за да вклинявам по някой и друг въпрос, а в определени интервали

човек и карфица не би могъл да вкара
в говоренето му.
Това е един много добър похват, дори се учудих на ловкостта му - да говори делнични неща, обаче да го прави с толкова отчетлива обсебеност, срещу която няма какво да противопоставиш. А не иде да си излезеш от студиото. На някоя по-чувствителна водеща дори направо може да й спре сърцето от напрежение.
Привидно е много словоохотлив, но в същото време виртуозно прескача важни нюанси - прави го интуитивно, това е някакъв природен дар, не знам откъде си го доставят политици като него. Привидно безразборно говорене, понякога рязко и дори агресивно, но зад него се крие отличен контрол над онова, което представлява някаква дори минимална заплаха за него.
Кунева, за която стана дума, винаги говори майчински за народа - но така, сякаш все още не го е отбила от едната си гърда, а може би той смуче едновременно и от двете й.
Бойко обаче спокойно нарече един тираджия „дебил” - онзи го гледал и мълчал, а иначе бил причинил трикилометрова опашка зад себе си, понеже не можел да се движи заради негодните си гуми. Но никой няма да линчува Бойко заради тази му грубост - напротив, ще му се радват, включително и немалка част от останалите дебили. Обаче усетих, че вече държи сметка за всяка дреболия: хората от онази опашка можели да сметнат, че кортежът му я е причинил, и пр. И нещо толкова незначително го притеснява.
Обсебеността му е естествена - за мен това е вън от съмнение. Това не е някаква роля. Той не е като ония второстепенни политически актьори, които, докато си раздират ризата уж заради Отечеството, ти намигат с едното око. Някои от тях дотолкова са се обиграли, че

с едното око ронят сълзи, а с другото те опипват
Тия дни в един чудесен том, побрал разговори с великия аржентинец Хорхе Луис Борхес, се натъкнах на следната мисъл: „Историците са толкова прозорливи за миналото и толкова слепи за настоящето.” Тя спокойно може да се отнесе и към политиците. Споменавам я, защото е свързана със следващата ми констатация.
Веднъж бях написал, че политическата класа ще бере големи ядове с Бойко.
Потвърждавам го и сега. Той се вижда непрекъснато в настоящето, но то за него има съвсем ясни очертания. А отгоре на всичко и изобщо не е лимитирано във времето. Наблюдавах го, докато говорехме за това - и не видях никаква сянка на съмнение върху лицето му. Тъкмо по тази причина той изобщо не калкулира Плевнелиев като някаква заплаха за себе си. Този негов избор е спорен, понеже става въпрос за прехвърляне на собствен авторитет върху някой друг. Обясненията му в събота колко прозорлив и забавен бил Плевнелиев, докато се возели из страната, бяха фриволно подхвърлени - мисля, че и Бойко не го криеше. Добре, че все пак не са спали заедно на някой паркинг. Това проклето спане - най-важният детайл от несръчната митология на новия президент.
Казвал съм за други политици, че те упорито се спасяват от бъдещето си. Мисля, че тази фраза е достатъчно ясна сама по себе си. Но парадоксът при Бойко е, че той изобщо не показва признаци да мисли за нещо друго, освен за настоящето.
Вече избягва да говори за Живков - питах го дали той му е давал някакви съвети за медиите, обаче Бойко отказа да отговори на този въпрос. Но пък видимо още малко се е доближил до образа на покойния диктатор - не толкова чисто физически, колкото като

излъчване на власт, която се усеща от него
Иначе всеки ден отива да рита с неговите си „тигри” от Бистрица - и това му е напълно достатъчно. А Живков се моташе по ловните полета с някои от най-умните ни и прозорливи интелектуалци, което не му помогна кой знае колко.
Бойко ще си остане единак - прозорливият наблюдател ще схване това, колкото и да говори друго. Който при това няма никакви задръжки -  Живков, например, щеше да свика цял пленум на Централния комитет на комунистическата партия, за да нарече някого „дебил”. Правил го е, макар и да не е използвал точно тази дума, но имаше подръка доста по-сурови.
Фиксациите на Бойко му вършат засега добра работа. Упорито продължава да говори за ордена на Марин и публиката вече забрави репликата му за пържолите на клетия Гаро - която и без друго беше извадена от контекста. Дори започвам да си мисля, че публиката сама си налага забрава по отношение на всичко, което го уязвява.
Наблюдавах го много внимателно, докато му задавах един важен въпрос: дали приема като осъдителна репликата си, че у нас „изключително малко са неоцапаните хора”.
Но той изобщо не се притесни, самообладанието му вече е добре възпитано. Дори не трепна. Вярвам абсолютно в публичното опознаване на един човек, например в някакво студио - това е опознаване от съвсем друг, по-висш тип, стига, разбира се, да не си сляп и нечувствителен.
В случая исках да разбера - и то пред публиката - показва ли Бойко вече някакви дефицити на самочувствие. Могат ли у него да се забележат ония процеси, които се развиват под външния гланц на монумента. Не мога да успокоя опонентите му - не забелязах нищо подобно.
Пространните му разкази за свършеното от него самия, които могат да уморят дори и най-настъпателния му събеседник, извикаха в съзнанието ми образа на

един занаятчия, който се радва на продукта
който е създал. Този образ иска да наложи Бойко.
Забелязах обаче и едно-две неща, които подсказват за наченките на известна колебливост. Той продължава упорито да защитава своите хора - например Младенов. Това е странно, след като в същото време в разговора пак се потвърди убеждението ми - изразявал съм го и по-рано, че Бойко дори и тенис на двойки играе сам. Затова вероятно въпросната защита е леко насилена.
Много любопитен би бил отговорът на един въпрос, който не успях да му задам - каква е разликата между Станишев и Младенов. Аз не я виждам. Бащата Станишев бе секретар на ЦК на комунистическата партия. Бащата на Младенов пък е бил чекист 100 карата - по-предан на ДС от 100 митрополити.
Разбира се, Бойко не пожела да се сети за нито една впечатляваща външнополитическа акция, а дори и за една реплика на Младенов. Макар че само ден преди това се наложи отново да защити шефа на разузнаването генерал Кирчо Киров, когото Младенов може би иска да натири чак в Сибир. Такива ветропоказатели като Младенов - каквото и да кажем за Станишев, той поне е по-въздържан в това отношение - ако ги оставят, биха лустрирали целия български народ. Може би заради това Бойко не му отдели внимание - и това също е проява на ловкост.
Писах още в средата на 2007 година, че Бойко вече подготвя своята „царска” 2001 година. И тя се случи две години по-късно. Но без самият той да има обяснение на какво се дължи успехът му - също както впрочем и царят не беше наясно с това.
И сега, повече от четири години по-късно, Бойко все още няма това обяснение. Или го пази единствено за себе си. Във всеки случай, когато го попитах „Как те изтърваха?”, отговорът му го отведе в съвсем друга посока. Реши, че става дума за Държавна сигурност.
Ако не даде някой ден по-ясен отговор на този въпрос, ще излезе, че ние всички обитаваме в някаква мистерия - в която обикновените хора, включително и „дебилите”, се справят доста по-добре, когато правят своя избор.
Изобщо не се добрах и до обяснението му защо така лесно, без нито един изстрел, покори повечето медии. Това е факт за него и той не иска да се занимава с него. Чувства се техният повелител, и толкова. И както винаги се оплаква от тях - макар че става въпрос за дребни заяждания от тяхна страна, нищо повече.
Навремето Лили Попова, обсебена от своето слънце Костов, пропусна да покаже цяло слънчево затъмнение. Днес болшинството от медиите, които искрено са обсебени от новото си слънце Бойко, едва ли се питат, какво могат да пропуснат те на свой ред. За самия Бойко този въпрос изобщо не съществува.
Пък някакво репортерче написало, че в началото на авантюрата в ДАРИК съм се ужасил, понеже Бойко закъснявал. Преживял съм безподобни неща в занаята си, тъй че не бих се впечатлил от ничие закъснение. Друго ме интересуваше - но то в никаква степен не ме ужаси.asfagaga

От категорията

Германски медии: Репутацията на Радев спадна от 51% на едва 36%, бавно разширява властта си

Германски медии: Репутацията на Радев спадна от 51% на едва 36%, бавно разширява властта си-Germanski-medii--Reputatsiyata-na-Radev-spadna-ot-51--na-edva-36--bavno-razshiryava-vlastta-si_1674804379.jpg

Политическата блокада, в която България живее вече две години, води до ...

27 ян. 2023 | 09:24

Георги Йорданов за проф. Александър Чирков: Той е маестро на сърдечната хирургия!

Георги Йорданов за проф. Александър Чирков: Той е маестро на сърдечната хирургия!-Georgi-Yordanov-za-prof--Aleksandar-Chirkov--Toy-e-maestro-na-sardechnata-hirurgiya-_1674658201.jpg

Той не само е отличен лекар лечител, учен и педагог. Майстор в професията, той ...

27 ян. 2023 | 00:01

Кирил Петков пред "Гласът на Америка": НАТО купуваше оръжието ни и го даваше безплатно на Украйна
(Видео)

Кирил Петков пред "Гласът на Америка": НАТО купуваше оръжието ни и го даваше безплатно на Украйна-Kiril-Petkov-nyama-da-uvazhi-liderskata-sreshta--iskal-da-si-govori-nasame-s-Ninova--ili-troyka-s-DB_1674133267.jpg

От украинското посолство в София заявиха, че са получавали искания за оръжия и ...

27 ян. 2023 | 18:57

Европейски нюзрум: Създава се Европейски съюз за танковете „Леопард“

Първите германски бойни танкове „Леопард 2“ могат да бъдат в Украйна след около три месеца-Germanski-tank--Leopard-2--Snimka--Uikimediya_1674646248.jpg

Германия, САЩ и други съюзници искат да подкрепят Украйна във войната срещу ...

27 ян. 2023 | 17:58

Най-важното

Парламентът трудно ще навакса за три дни пропилените три месеца, дано не са маскарадни игри, каза той

Радев за побоя над Пендиков: Властите в Скопие ясно да заявят, че това е престъпление от омраза

Ако имам намерения за промяна на формата на държавно управление - ще го заявя сам, посочи президентът Радев-Ako-imam-namereniya-za-promyana-na-formata-na-darzhavno-upravlenie---shte-go-zayavya-sam--posochi-prezidentat-Radev_1674833881.jpg

Случаят е израз на десетилетна политика, на насаждане на омраза към българите и ...

27 ян. 2023 | 17:37

Благодарение на БСП учебниците до 12-ти клас стават безплатни, подчертава лидерът на партията

Нинова: С безплатните учебници до 12 клас реално подкрепихме децата и семействата

Нинова: Днес БСП направихме още една крачка за реална социална подкрепа на децата и семействата-Ninova--Dnes-BSP-napravihme-oshte-edna-krachka-za-realna-sotsialna-podkrepa-na-detsata-i-semeystvata_1674822190.jpg

300 000 деца ще получат тази социална придобивка. Семействата им ще спестят по ...

27 ян. 2023 | 14:21

Не може каузата да бъде да се смени Нинова и да дойде Х или У, подчертава бившият президент на ПЕС

Станишев: Ключовият фактор за правителство след изборите е ГЕРБ - връщат доверие и влияние
(Видео)

ПП пропиляха доверието, което имаха, подчерта бившият президент на ПЕС-PP-propilyaha-doverieto--koeto-imaha--podcherta-bivshiyat-prezident-na-PES_1674822386.jpg

"ПП пропиляха доверието, което имаха. Предлаганите референдуми са ...

27 ян. 2023 | 11:29

В момента цената на газа за януари е 179 лв. за мегаватчас, очаква се да стане 129-130 лева

КЕВР: Газът ще е с 30% по-евтин през февруари, няма да се променя цената на парното

КЕВР: Газът ще е с 30% по-евтин през февруари, няма да се променя цената на парното-KEVR--Gazat-shte-e-s-30--po-evtin-prez-fevruari--nyama-da-se-promenya-tsenata-na-parnoto_1674813420.jpg

"Булгаргаз" внесе заявление за цена февруари още на 11 януари. Тогава ...

27 ян. 2023 | 11:55

Не би трябвало да имаме опасения за нови бедствени събития, допълни Гечев

Явор Гечев: Няма практика да се чистят наноси в речните корита в гората

Явор Гечев: Няма практика да се чистят наноси в речните корита в гората-Yavor-Gechev--Nyama-praktika-da-se-chistyat-nanosi-v-rechnite-korita-v-gorata_1674837107.jpg

Според Гечев евентуално може да се направят бетонови стъпала по горните течения ...

27 ян. 2023 | 18:30

Единни сме в нашата съпротива срещу разширяването на Шенген в момента, е заявил Карл Нехамер

Още по-твърда позиция! Австрия и Нидерландия обединяват усилия срещу приемането на България в Шенген

Единни сме в нашата съпротива срещу разширяването на Шенген в момента,  заявха Рюте и Нехамер-Edinni-sme-v-nashata-saprotiva-sreshtu-razshiryavaneto-na-Shengen-v-momenta--zayavha-Ryute-i-Nehamer_1674832727.jpg

Нидерландия и Австрия се готвят да поискат заедно решения в борбата срещу ...

27 ян. 2023 | 17:17

В Скопие може би не си дават сметка за сериозността на ситуацията, коментира Николай Милков

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев-V-RSM-organizirat-blokadi-na-patishtata-za-Skopie--za-da-sprat-balgarite-za-chestvaniyata-na-Gotse-Delchev_1674838096.jpg

Службите на двете страни ще имат работна среща. Ако български евродепутати и ...

27 ян. 2023 | 18:38

Българският премиер призова да бъдат прекратени говорът и престъпленията от омраза в РСМ

Гълъб Донев към Ковачевски: Честванията на Гоце Делчев трябва да са безпроблемни!

Гълъб Донев разговаря с Димитър Ковачевски за честването на Гоце Делчев Снимка: БТА, архив-Galab-Donev-za-makedonskiya-klub--Shte-sledim-za-antizakonni-idei--Kovachevski--Tryabva-sblizhavane-Snimka-BTA_1667048555.jpg

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и председателят на ДАНС Пламен ...

27 ян. 2023 | 14:59

Украинското разузнаване обаче твърди, че Москва планира да създаде 2-милионна армия

Bloomberg: Путин е наредил нова офанзива в Украйна през февруари-март

Bloomberg: Путин е наредил нова офанзива в Украйна през февруари-март-Bloomberg--Putin-e-naredil-nova-ofanziva-v-Ukrayna-prez-fevruari-mart_1674829530.jpg

Настъплението на руските войски трябва да започне, преди Киев да получи модерни ...

27 ян. 2023 | 16:23