Грешки на чиновници спъват София

13004 | 3 юни 2014 | 08:26

Сегашната управа на града трябва да се поучи от световния опит


Столичани успяха да изтърпят градежа на новата естакада при Семинарията.


София хубавее, само черногледците не искат да признаят този процес. Не искат да сравнят предишни кметски действия и да признаят, че отборът Йорданка Фандъкова - арх. Петър Диков вкарва в града ни нова визия, нови удобства, че спасява зелени площи, както и надеждата ни за повече любов към столицата. Да, сегашният кметски екип ме кара да мисля за София като за мой град. Освен всичко друго, спаси градинката до Руската църква, като предостави своите 26 процента от акции в халите на фирмата, собственик на терена. Малък пример. За жалост недоразуменията се промъкват, не доставят ресурс на оптимизма и се набиват в градоустройствената структура. Някои от тях - непоправимо.

Ларгото така и не успява да разкрие прелестта си. Чиновнически замотавания спират финансирането, повече от три лета вместо спектакъл от миналото ларгото представя спектакъл на съвременната управленска немощ. Въпреки мненията на специалистите, въпреки несъмнените дебати за възстановката ларгото (и прилежащите терени) можеше да грейне в центъра на столицата. Скоро няма да видим поне един реализиран проект от конкурса за четирите зони в града ни - архитектурните екипи, които не са наградени от журито (друга тема е за състава и концепциите на това жури), обжалват решенията. Доброто намерение се спъна в собственото си безнадеждие. Ресурсът отиде в почивка.

Отиде си и концепцията за въздуха на столицата. За двайсет години от прехода са унищожени 10 хиляди декара зелени площи - една трета от белите дробове на града. Идеята за т.нар. витошки клин, гласувана от столичното кметство още през 1938 г., се преобърна - вместо витошката свежест да нахлува в града, бетонът нахлува в планината. Едно правителство разреши на братско посолство да присвои повече от 64 декара в Южния парк, а безименни началници разрешиха на експанзивната НИКМИ да строи кооперации в същия парк, както и да срути естествения хълм на бул. „Черни връх“ в името на бетонен кютук.

Незнаен - както винаги - чиновник разреши билдингът на една банка да се извиси до църквата „Св. Неделя“, определен между другото от английски експерти като една от петте най-несъвместими с околното пространство сгради в София. Какво неумение,

каква визуална немощ

трябва да е притежавал този чиновник (състав от чиновници), за да съсипе исторически оформения терен с белия кубизъм на несъмнено бедни на талант и бедни на памет архитекти.

Подобен куб надвисна и над езерото „Ариана“ в Борисовата градина. Предишният кмет беше доволен, че частна фирма спонсорира ремонта. В знак на благодарност даде чиновнически ход за строежа на ресторант, който не само не се вписа в извивките на терена, но навлезе и във водата на метални колони. Някога тук звучаха танга и валсове, на малкия остров още в миналия век са танцували дами с кринолини и господа с виенски бомбета, дори по време на соца оркестърът сипеше нега с „Компарсита“, девойките въздишаха, а старите оплакваха отминалата си младост. Сега трябва да оплакваме онези, които съсипаха „Ариана“. Отнеха му облика, чара, паметта. Позволиха на стария дансинг да се изгради ресторант „Едно време“, кръстоска между село, „Балкантурист“ и неуважение към миналото. Сигурно за да се документира, че всички управленци са от село. Така да се каже, вместо да възстановят „Компарсита“, те възстановиха произхода си.

Борисовата градина (тръгнала от пипиниерата на Фердинанд, изграждана от европейски майстори на парковото изкуство) страда и страда. Чрез мутренски ресурс изгубихме къпалнята - кой знае защо наречена „Мария Луиза“! - ведно с трийсет декара готова зеленина. Чиновнически хватки въведоха в частно владение Летния театър, днес свърталище на клошари, а за две гарсониери на една тарикатка беше предоставен знаковият ресторант „Тенекиите“ до Семинарията. Един предишен главен архитект съсипа „Погребите“, „Софияленд“ стърчи като

неосъществения копнеж на новобогаташа

а разни управници допуснаха несвойствени дейности в свещения за града парк. Автокъщи например.

В нечие съзнание се роди идеята за трамвай от Семинарията до Студентския град, който на гара „Пионер“ да се забие в Борисовата градина и да задръсти с междуосието си бул. „Никола Габровски“. Още на първото обществено обсъждане една експертка обяви, че ще бъдат изсечени само... 81 дървета. Еколозите, каквито и да са, веднага изчислиха - над 420. За да бъдем спокойни, други експерти обявиха, че в частта в градината трасето ще се изгради върху стария тръбопровод. Трамвай над тръбопровод! Това и в Горна Волта не може да стане. Проверих. И в Долна.

На следващите обсъждания специалисти в крайна сметка обясниха беса на идеята за мотриси в Борисовата градина. Били осигурени средства. Проектът - одобрен от Брюксел. Моля експертите от Брюксел да не идват тук, за да дават оценки, а да заживеят, да опознаят историята, приоритетите, любовите на града, да се отпуснат в неговата природа и в неговото минало и ако не е достатъчно късно, да целунат едно момиче някъде към гара „Пионер“. Докато сечта не е почнала!
Жителите на „Дианабад“ и „Изгрев“ наричат проекта „Трамвай безумие“. Както безумие беше идеята за нов национален стадион на... Четвърти километър. При големи събития пространството около зала „Армеец“ се превръща в стълпотворение, тесните подходи „Цариградско шосе“ и „Шипченски проход“ не могат и не могат да поемат трафика, ул. „Асен Йорданов“ се превръща в автоморга и в крайна сметка

стотици паркират върху зелените площи

Въпреки знаците, поставени въпреки логиката. Слава богу, идеята за трамвая, както и за новия национален стадион (Бразилия си го строи на голо поле) май замряха. Но! Но те са влезли в нечие съзнание. Вложен е труд. Ресурс. Пари. Кой ще ни ги върне и кой ще прати авторите на подобни хрумки, вместо да произвеждат проекти, да ходят да произвеждат боза.

Чиновникът така и не решава проблема с тапите. Затваря улици, бие колчета. Два забранителни знака на автогара „Юг“ унищожиха двайсет паркоместа - примерите са безбройни и всекидневни. Новият надлез при Телевизионната кула несъмнено облекчи трафика, софиянци изтърпяха градежа на Семинарията, добре. Но къде ще се забие облекченият поток от „Яворов“ и „Вапцаров“? В бул. „Черни връх“, който и сега е тапа. Чиновникът мисли на части! Той не предвиди какъв хаос ще предизвика молът, именуван със звучното българско име Paradise. И го разреши въпреки и без това задръстените подходи като „Черни връх“ или „Сребърна“. Преименувана между другото в „Хенрик Ибсен“. Сигурно защото мястото така и така е драматично.

Чиновникът не се научи при грандиозни градежи като край Семинарията да употреби световния опит, да бръкне в някой и друг елемент от устройството, наречено компютър. И да извади бърза мрежа за организация на движението. Поне моят лаптоп ми подсказва, че мъката щеше да се разгради, ако временно беше въведена нова схема. Лаптопът ми предлага натискът по „Кирил Видински“ да бъде облекчен, ако временно се обърне „Борова гора“, за да не набива, а да отнема от трафика, ако се беше отворила „Елин Пелин“, ако потокът се отведе по „Христо Смирненски“, както е по „Мосул“, и от площад „Журналист“ се насочи по малките улички към „Лозенец“ или Орлов мост. Вярно, лаптопът ми е последна дума на техниката, изрисува ми още петдесет варианта, в мрежата си чертаехме и с други, обичащи логиката събеседници. За жалост за пореден път се уверихме, че чиновникът продължава да работи на пишеща машина.

Лаптопът ми препоръчва, докато продължават тия стълпотворения, да се подмине законът и временно да се разреши паркирането по тротоарите. Както направиха съветниците от СОС. Гласуваха си решение и за радост на града и на правовото уважение си паркират на тротоара на ул. „Московска“. В същото време служители на инспектората обикалят града и с високо чувство за справедливост съставят актове на паркирали по тротоарите коли. Двайсет лева. Ако не ги платиш в тридневен срок, актът отива в КАТ, където ти осоляват глобата. Впрочем, гледам и в столичния КАТ брошури за спазване на правилата за движение. Време е да пратят някоя и друга бройка в СОС. Децата на София се простиха с мечтата за свой Дисниленд.Ларгото все още не е разкрило античните си забележителности.Исторически оформеният терен около църквата „Св. Петка Самарджийска“ бе нарушен от белия кубизъм на една банка.

 

Любомир Христов, зам. -кмет: 

Въпросът с изсечените дървета е спекулация

Въпросът с изсечените дървета при реализирането на проекта за трамвая до кв. „Дървеница“ се превръща вече в тотална спекулация. Направените многократно експертни оценки показаха, че точно 92 дървета се налага да бъдат премахнати. Половината от тях - за да се запази действащият топлопровод в района, а останалите са изсъхнали и опасни.

Аргументът, че искаме на всяка цена да реализираме този проект само защото е одобрен от експерти от Европейската комисия, изобщо не е водещ за реализирането му. Спомнете си историята на София - в този район десетилетия назад почти винаги е имало трамвай. Това, че евентуално отново ще има такъв, няма да е суперновост, която ще донесе коренни драматични промени в градската среда. Никой не бива да се съмнява и в ефективността му. По новия обезшумен релсов път ще се движат съвременни мотриси с намалени вибрации. Фактът, че в много градове в Западна Европа, в Северна Африка и в Далечния изток дори залагат на развитието на релсовия транспорт, би трябвало да говори много на всички. Това е форма на бъдещето, не можем да разчитаме само на автобуса, който се движи редом с колите в задръстванията в града. Всички тези ползи бяха за нас водещият мотив за реализацията на този проект, а не че е одобрен от Брюксел. Ние само се възползваме от възможността да ползваме тези пари - около 20 млн. лв., за да не се налага да инвестираме наши собствени средства, прясно постъпили от данъците на софиянци. 

 

 


От категорията

The Washington Post: САЩ правят оръжие за Украйна - всъщност правят пари за себе си

Едно от оръжията, който САЩ усъвършенстват с парите за Украйна, е системата "Пейтриът"-Raketen-kompleks--Peytriat--Snimka--BTA_1670745168.jpg

От 68-те милиарда долара военна и свързана с нея помощ, които Конгресът е ...

30 ноем. 2023 | 16:04

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори-1644942600.jpg

Ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да ...

2 дек. 2023 | 22:23

Евроатлантическата преса обърна палачинката преди пълното поражение на НАТО да бъде видяно от всички

Италианският журналист Марко Травальо иронизира пресата в Италия-Italianskiyat-zhurnalist-Marko-Travalyo-ironizira-presata-v-Italiya_1701540249.png

След Нетребко има риск да реабилитират и Достоевски, който май също беше ...

2 дек. 2023 | 20:03

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Най-важното

Според вицепремиера е нещо положително, когато един екип си отправя критики

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен-Mariya-Gabriel-Snimka--MVnR_1701280919.jpg

Ден на отворените врати за студенти се проведе в Министерството на външните ...

2 дек. 2023 | 18:19

Финансовата сметка на държавата отдавна е изпусната с твърде големи социални разходи, твърди бившият финансов министър

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори-1644942600.jpg

Ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да ...

2 дек. 2023 | 22:23

България е критикувана за "отблъскване" на мигранти към Турция

Австрийска медия: България е сляпо петно в ЕС, когато става въпрос за безопасността

Австрийски медии критикуват България за "отблъскване" на мигранти към Турция-Snimka--Anadolskata-agentsiya_1695807487.jpg

На електронния сайт на Австрийското радио и телевизия ОРФ е публикуван обзор ...

2 дек. 2023 | 19:28

Как нашият подуправител може да направи далавера под тези няколко шапки, възмущава се лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!-Boyko-Borisov-pred-mladite--Na-GERB-moga-da-se-karam-samo-az--na-men---nikoy-_1701524380.jpg

Терзиев, Бонев и компания са кметове благодарение на нас. Казвам ...

2 дек. 2023 | 12:33

Време е да си седнем на задниците, да помълчим и да се държим по-конструктивно, казва съпредседателят на ДБ

Христо Иванов: Имаме стратегическо сътрудничество с ГЕРБ, партньорство с ПП, подкрепяме кабинета

Христо Иванов подчерта стратегическото сътрудничество с ГЕРБ-Hristo-Ivanov--Kakva-e-alternativata-na-sglobkata---da-hvarlim-stranata-pak-v-parlamentarna-kriza--_1699271752.jpg

“Демократична България” трябва да дефинира дългосрочните цели на страната от ...

2 дек. 2023 | 12:59

Българският държавният глава направи изказване на Срещата на върха за климата по време на COP 28

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси-Prezidentat-Rumen-Radev--Prehodat-kam-zelena-ikonomika-ne-tryabva-da-vodi-do-kompromisi_1701515550.jpg

Екстремните климатични явления налагат решителни действия, посочи той и ...

2 дек. 2023 | 13:11

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37

Американците са съобщили на Зеленски, че преговорите ще продължат с него или без него

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Рреме е за директно дарителство към можещите, знаещите и правещите

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘ -Kmetovete-na-Burgas-i-Pleven-sa-sred-parvite--darili-po-edna-zaplata-za--Mama-i-Az--_1701509599.jpg

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен ...

2 дек. 2023 | 11:25