Кога лъжат политиците

13671 | 4 юни 2014 | 11:37

Знае ли бившият премиер как се купуват изтребители"Най много се лъже по време на война, след лов и преди избори“, е изрекъл преди два века великият Бисмарк. У нас политиците обаче лъжат перманентно - и преди, и след. Но да не ги обиждаме и да се изразим евфемистично - говорят неистини. Тези дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в следизборно опиянение от победата обяви, че правителството на Орешарски се кани да тегли заем от 1,4 млрд. лв., от които 700 млн. лв. да даде за нови изтребители. Не знам дали сегашният кабинет има намерение да се обвърже с нов кредит. Но твърдението на Борисов за милионите за бойни самолети са просто измислица, за да клъвнат наивници. Затова да обясним: новите изтребители, при условие че ги купим, ще ги изплащаме близо 15 г. от военния бюджет. Никой няма да иска парите кеш. Схемата е следната. Ако кабинетът и парламентът още тази година решат да дадат зелена светлина на проекта, ще стартира конкурс, който ще приключи догодина. Щом сключим договор, първите машини ще пристигнат в края на 2016 г., тъй като никой не държи на склад нови самолети. Всяка компания ги произвежда само след парафиран контракт. Чак тогава ще започнем да погасяваме първите вноски. 

Но това е малкият фалш в изказването на Борисов. Защото ако той бе още на власт, със сигурност щеше да купи нови самолети. Тоест да направи това, в което сега обвинява Орешарски. Защото авиацията ни е много зле и ако не стартира проектът, скоро родните ВВС ще паднат на колене. И ще се наложи други да охраняват небето ни. Това е истината, която се премълчава.

Въобще бившият премиер често се изказва неподготвен за войската. Когато взе властта, преди да замине на първо официално посещение при Никола Саркози, заяви, че Станишев му е завещал борч от 2 млрд. лв. за 4 нови корвети от Франция. Което не беше вярно. На миналото международно оръжейно изложение „Хемус“ в Пловдив преди две години свика журналистите и се похвали, че е договорил с Ирак да купи от „Терем“ 500 броя модернизирани МТЛБ (верижни бойни машини - б.а.) за 150 млн. лв. Което се оказа поредният балон. Защото в цялата ни армия и в завода няма толкова бройки. А в Ирак дори не знаеха, че ще купуват от нас бойни машини. През зимата на 2012 г., по време на трагедията в наводненото с. Бисер, гневен, премиерът Борисов обяви, че новите хеликоптери „Кугар“ стават само за летен туризъм, защото не могат да летят през зимата (навярно затова неговият кабинет ги ползваше като въздушни таксита и за предизборна пропаганда, както установи парламентарната комисия, разследваща полетите на бившата власт - б.а.). Тогава дори военният министър Аню Ангелов го опроверга, че кугърите летят и при минус 30 градуса. 

У нас лъжите и шегичките се превърнаха във форма на общуване, без която политиката сякаш е скучно занимание. Но не е здравословно да са на гърба на армията. Дори е рисковано.


 


От категорията

Кой ще направи компромис след 2 октомври? И защо?

-1593267964.jpg

Служебното правителство може да повлияе върху развитието на политическата криза ...

13 авг. 2022 | 08:35

Слави Василев: ГЕРБ ще са първа политическа сила, коалиция ПП и ДБ ще претърпи поражение

Слави Василев: ГЕРБ ще са първа политическа сила, коалиция ПП и ДБ ще претърпи поражение-1645167651.png

Подозирам, че дълбокото желание на българското общество е да види разумни, ...

12 авг. 2022 | 13:50

Петър Волгин: В България имаме не гражданско, а грантово общество

Петър Волгин: В България имаме не гражданско, а грантово общество-1629635411.jpg

Раздаващите пари организации искат да получат нещо срещу средствата, които са ...

13 авг. 2022 | 13:42

Кеворк Кеворкян: Партия на идиотите - време е

Кеворк Кеворкян: Партия на идиотите - време е -1462343945.jpg

„Газпром“ не е проблем, проблем са мекеретата – фиктивни „русофоби“. Тяхната ...

13 авг. 2022 | 10:54