Ангел Антонов

Генерали на килограм

22416 | 12 юни 2014 | 11:17

МВР няма право на военни звания


 


Последното назначение на Ангел Антонов (на снимката горе) за шеф на НСО мина без главоболия за властта и президента. Медиите пошумяха малко, повдигнаха въпроса, че удостояването му с генералско звание е незаконно, и всичко утихна. А казусът е сериозен. У нас генералските звания започнаха да ги раздават на килограм. Да си спомним как Петя Първанова оглави МВР в служебния кабинет и президентът набързо я титулува като генерал. Стигна се дотам, че всеки от улицата може да сложи сърмени пагони на раменете си.

Ясно е, че на Антонов му дадоха за нищо звание генерал-лейтенант от резерва, за да има основание Росен Плевнелиев да го назначи за шеф на НСО. А той въобще няма право на генералска униформа, след като идва от цивилна структура, каквато е МВР. Законът за резерва е категоричен, че само униформените от въоръжените сили, след като се уволнят, запазват званията си. А във въоръжените сили не влизат нито МВР, нито НСО, нито ДАНС или НРС. Така че, който иска да има звание в резерва, трябва да кандидатства по регистър за вакантни длъжности. Да се яви на конкурс и медицински преглед. Да го одобри комисия и да сключи договор с МО за служба в платения резерв за 5 години. Като званието важи само за срока на договора.

Засега са обявени 1199 свободни длъжности и най-високата е за майор. Не ми е известно г-н Антонов да е преминал през тази дълга процедура. А и изведнъж да се окичи с генерал-лейтенантско звание е, меко казано, неудобно. Във войската има само двама генерали с такъв ранг, които командват хиляди войници, танкове, самолети и ракети. А какво командва шефът на НСО - знаем.

Нямам нищо против конкретната личност. Просто защитавам принципи и закони, които трябва да се спазват. А те бяха нарушени, когато ГЕРБ дойде на власт. Обществена тайна е, че още като главен секретар Бойко Борисов недолюбваше военните. (Да не припомняме капризите му, свързани с неговото генералско звание, за което заслуга имаше и Ахмед Доган - б.а.) Ненапразно, когато стана премиер, армията бе буквално смачкана. През 2012 г. неговият кабинет прие постановление за привеждане в съответствие на категориите на служителите от МВР и ДАНС от резерва със званията на военнослужещите. Това отключи хаоса. Според документа главният секретар на МВР, като се пенсионира, става четиризвезден генерал. Какъвто е военен №1 в държавата - началникът на отбраната. Той е единствен и никой друг няма право на генералски пагони с 4 звезди. Такова чудо го няма никъде. Лейтенант от армията, за да стигне до генералски лампази, служи поне 20 години. През това време командва взвод, рота, батальон, бригада...

Знаят ли управниците ни, че великият военачалник Владимир Вазов, който превзема Люлебургаз през балканските войни, не получава генералско звание. Удостоен е чак след една от славните му победи при Дойранското езеро през Първата световна война. А вижте МВР по празниците. Полицейските началници дефилират по жълтите павета, накичени със сърмени пагони, звезди и лампази, сякаш са победили в Сталинградската битка.

 

(в. Преса, печатно издание, брой 156(862) от 12 юни 2014)


 


От категорията

Проф. Евгений Дайнов: Метаморфозата на Радев от пеперуда в гъсеница

Проф. Евгений Дайнов: Метаморфозата на Радев от пеперуда в гъсеница-1594996987.jpg

Има-няма две години по-късно, обратната метаморфоза на Радев е завършена. От ...

8 авг. 2022 | 14:03

Културна дискусия

Огнян Минчев: Е, видяхте ли сега къде ви заведе Радев с вдигнатия юмрук?

Огнян Минчев Кадър: БНТ-1648148822.png

Радев обедини неокомунистическата част от политическия спектър с ...

8 авг. 2022 | 14:28

Живко Георгиев: ПП губи близо 40% от електората си. ГЕРБ с по-големи шансове да е първа сила на вота

Живко Георгиев: ПП губи близо 40% от електората си. ГЕРБ с по-големи шансове да е първа сила на вота-1571651614.jpg

На политическия пазар - много партии с празни сергии. Това е кратката ...

8 авг. 2022 | 16:10

Кристиян Шкварек: "Демократичната общност" у нас е лицемерна секта

Кога политическите субекти в страната ще разберат, че "демократичната общност" е лицемерна секта, с която няма как да си взаимодействат, без в един момент да бъдат захапани от нея?-1659961360.jpg

Денят започва с чутовен вой на Евгений Дайнов, според когото Радев е претърпял ...

8 авг. 2022 | 15:20