Благовест Сендов

Академик Благовест СЕНДОВ:

За да водиш хората, трябва да вървиш след тях

12213 | 20 юни 2014 | 09:32

Интервю на Мариела БАЛЕВА за политическите войни, за липсата на доверие и уроците на живота


 

Академик Благовест Сендов е математик, политик и дипломат. Роден е през 1932 г. в Асеновград. Ректор на Софийския университет (1973-1979 г.), председател на БАН от 1988 до 1991 г. През 1990 г. участва като един от тримата независими в работата на Кръглата маса. Председател на 37-ото народно събрание (1995-1997 г.). Депутат от левицата в няколко парламента. Посланик на България в Япония от 2003 до 2009 г.

 

 

Акад. Сендов, голяма бъркотия настана в държавата. Вчера Бойко Борисов скъса споразумението от КСНС и заяви: война и реваншизъм до дупка. Какво става с политиците ни, как тълкувате подобни действия?
- Езикът, който използват политиците, е много деградирал и може би невинаги оценяват смисъла на думите. Освен това - днес те казват едно, утре друго. Да се надяваме, че в скоро време Борисов ще каже: не ме разбрахте както трябва. Но опитът ми е показал, че някога хората казват силни, дори лоши думи с цел да спасят някого.

- Какво имате предвид?
- Като войник някога трябваше да служа три години, а успях да изляза след два месеца от казармата. Разбрах, че фелдшерът кара задочно гимназия, подготвих го да си вземе изпита по математика и се правех, че съм болен от туберкулоза. След като той си взе изпита с отличен, му казах, че не съм забравил математиката и искам да следвам - трябва да направим така, че да изляза оттук. Той веднага стана и ми викна: „Марш навън, дезертьор, да не съм те видял повече“, и ме изхвърли.

- Какво си помислихте за този човек?
- Помислих си, че е абсолютен гад. Обаче след една седмица той ме извика и каза: „Ще те водя с групата за преглед, подготви се.“ Като отидохме, той рече на полковника: това е момчето, за което ви казах. Рентгенологът ме въртя насам, натам, а аз бях научил наизуст всичко за туберкулозата. Като се върнах, заместник-командирът ме извика и каза: „Благовест, не се притеснявай, ще трябва да се върнеш на село, да укрепнеш, догодина пак ще дойдеш при нас.“
Потърсих фелдшера, за да му се извиня, но не го намерих. И досега не съм го видял. Ами, ако този човек ми беше казал „добре, ще направим нещо“, аз можех да споделя с някого и двамата отивахме на кино. Затова не съдете човека по една дума, защото не знаете какво има предвид.

- Защо политиците в България водят непрекъснато войни помежду си от 25 години?
- Защото такива политици избираме. Те трябва да водят войни помежду си, но не в ущърб на България, а за доброто Ӝ. Това обаче не става, защото много от тях гледат как да се предложат на някого в чужбина да служат на него, за да му помагат тук да побеждава. Малцина мислят за България. От омразата, която е наслоена между политиците и в обществото ни, печелят чужди страни. Затова си играят с нас.

- Защо у нас има негативно отношение към богатите, дори и десните ги обявяват за мафиоти?
- Това е въпрос на статистика - кои са сега богатите? Баща ми преди 9 септември 1944 г. беше богат човек, сравнително млад, но на голяма почит, възрастни хора му викаха „бай Христо“. А сега богатите пращат децата си в чужбина да учат, затварят се в охранявани райони, не допускат никого до себе си, пътуват с невероятни коли... Не си спомням като деца на богат човек преди 9 септември да сме били глезени. Работехме наравно с другите.

- Не е ли утопия това, че у нас политиката може да бъде прозрачна?
- Къде е прозрачна политиката? Никъде! Няма нужда да си поставяме непостижими цели. Това са измислици. Въпросът е политиката да бъде в полза на държавата, не може държавата да няма секрети. При нас има объркване - заместват целите със средствата. Политиците у нас са с много близък хоризонт. За да може да се оправи един тежко болен, той трябва да се оперира, иначе ще стане по-зле. Всяка реформа иска много пари и в началото тя е болезнена. И затова те обявяват средствата като цели. Ето един пример - цел ли е електронното правителство? Не е, то е средство. Целта на правителството е да бъде добро и да служи на хората, а те да са доволни от него.

- Сега много се говори за задължителното гласуване - трябва ли да бъде въведено?
- Задължителното гласуване изисква да се наказват хората по някакъв начин. Може да се дават по 10 лева на всеки, като отиде да гласува, независимо за кого. Нали след това партията ще получи за неговия глас повече. Всяка година тя ще вземе по 11-12 лева на глас. И това не бива да се приема за купуване. Плащат му, че се е разходил да гласува.

- Има ли нацията ни здрав интелектуален център, има ли авторитети, които да се уважават помежду си независимо от политическите пристрастия?
- Обикновено се слушат хората на изкуството, творците, писатели, поети, мъдреците на държавата. Една държава не може без мъдреци. Но те не се виждат, не са отпред. Мъдрец е казал, че за да водиш хората, трябва да вървиш след тях. Това са най-добрите водачи. Следващите са тези, които се виждат, и хората ги величаят. Трети са тези, които започват да командват.

- Казват, че интелигенцията често се присламчва към силните на деня, може би затова хората не вярват на никого?
- Не е вярно, че всички се присламчват. Качественият интелигент не се присламчва. Навремето, когато Суворов е отишъл на един прием при Екатерина Велика, застанал на другия край на залата и тя казала: „Идете и кажете на Суворов да дойде тук в центъра, при мене.“ Отговорът на големия военачалник бил: „Центърът е там, където е Суворов.“

- Напоследък често се чува призивът „трябва ни ново възраждане“. Преди и след Освобождението българският елит е бил много отговорен спрямо нацията. Как обаче днес да стане това, като този елит е обхванат от ненавист?
- Разрушителна е силата на т.нар. глобализация и на интернационализма преди. Любовта към Отечеството, колкото и изтъркано да звучи, е важна. Както Кенеди навремето е казвал: „Не питайте какво Америка е дала на вас, а какво вие ще дадете на нея.“ Водовъртежът на прехода погълна много неща, но ще се оправим. Всички апокалиптични предсказания, че България ще изчезне, насаждат негативизъм. Необходимо е разумно правителство, което да погледне възпитанието на децата, не само образованието. Аристотел е казал: обучението има горчиви корени, но сладки плодове. Много горчилки трябват, за да се възпита едно дете. Напоследък си правя експеримент. Пътувам с трамваи, а те са претъпкани. Винаги виждам седнали момченца и до тях възрастни жени стоят прави.

- И какво правите в такъв момент?
- Потупвам малкия по рамото, смигвам му съучастнически и му посочвам старата жена. Обикновено скача. Като слиза, го поздравявам. Така изпитвам удоволствие. Защо хората не възпитават по-малките, защо само ги ругаят, а не ги награждават, когато са направили нещо хубаво? Защо сега няма скаути или както им казвахме преди - тимуровски команди... За мен е престъпление, че възпитанието на децата е бизнес. Това е много по-порочно от публичните домове.

- Защо у нас липсва доверие, не е ли то онова, което движи живота напред? Тезата „всички са маскари“ не ни ли убива?
- В Библията, когато Христос говори на своите ученици - а той ги нарича „солта на човечеството“, казва: ако солта обезсолее, няма с какво да се посоли. Ето, у нас обезсоля солта.
Доверието между хората се загубва с времето. Помня отпреди, че баща ми не подписваше договори със своите контрагенти, а си стискаха ръката и договорът бе готов. Тук подписват и след това късат. Така е в целия свят, доверието се формализира с нещо подписано. Преди хората са спазвали честната дума. Затова са били уважавани - каквото кажат, го изпълняват. Но днес има деградация на цялото общество.

- В България има много политици, но малко държавници - защо? Много ли е трудно човек да се изгради като такъв?
- Държавникът не се ражда, а се изгражда. Трябва да се отрака, да мине през различни изпитания. При нас обаче има друга грешка - няма уважение към бившите управници. Може да са правили грешки, но те все пак са имали едно наум и са искали да направят нещо добро. Когато си на върха, искаш да те запомнят с добро. Не всички са узурпатори. Защо у нас няма форум, където да се срещат бившите? Срещат ли се някъде сега да си говорят бившите министър-председатели и президенти? Ние нямаме чувство за традиция, за уважение на хората, които са били някъде.

- Италия, Испания, Германия са държави, които са ни показвали как се правят коалиции през годините назад. Защо ние да не можем, какво ни пречи?
- Коалиции в Германия се правят, но там едва ли Америка им се бърка в работата. А при нас се бъркат всички. Позволяваме го, защото сме слаби. Какво правим - отиваме да изложим и да наклепаме своя противник политически в Европа, в Америка, в Русия. И затова нищо не става.

- Експерти и анализатори намекват за коалиция ГЕРБ - БСП. Но това изглежда невъзможно да се случи, ако лидерите се казват Борисов и Станишев. Те дори не си го и помислят да стане...
- Това е така, защото партии­те въобще не говорят. Говорят ръководителите. Ако партиите са достатъчно зрели, ще направят така, че да накарат ръководителите да погледнат по друг начин. А ако те си и отидат, нещата да тръгнат.

- С оглед на големия житейски опит, който имате, може ли да кажете накъде отива България?
- Аз не мога да кажа накъде отива светът, а България е част от света. Следователно отговорът на въпроса ви е частен случай. В света се натрупаха вече много сили, които не е възможно да се уравновесяват. Защо стана всичко в Украйна, ясно ли ви е?

- Заради интереси.
- И какъв е смисълът? Чета, че в Англия и Китай са сключили споразумение да не използват долара. А помните ли, че Саддам Хюсеин каза същото и му отрязаха главата? Какво ще стане сега с тези две момчета - с Англия и с Китай? Те казаха същото като Саддам. Само че има едни равни и други по-равни.

- Оптимист ли сте, или сте песимист за бъдещето на света?
- Ако искаме да живеем, трябва да сме оптимисти. Навремето големият физик и философ Азаря Поликаров каза на акад. Ангел Балевски за новите демократи: „Бачо Ангеле, тия ще вземат да ни отрежат главите.“ И бай Ангел му отговори: „Ачо, ако е за наше добро, защо не.“ 
 

(в. Преса, печатно издание, брой 164(870) от 20 юни 2014)


 


От категорията

Една година на лъжи по темата

Сиймор ХЪРШ: Кой, как и защо взриви тръбопровода "Северен поток"

Сиймор ХЪРШ: Кой, как и защо взриви тръбопровода "Северен поток"-Siymor-HARSh--Koy--kak-i-zashto-vzrivi-traboprovoda--Severen-potok-_1695768942.jpg

Важно е да се разбере, че никакъв руски газ не течеше към Германия през ...

27 септ. 2023 | 01:53

Първан Симеонов: Нека чуем как говори Хекимян, може да има талант за политик, да не го отписваме

Първан Симеонов-Parvan-Simeonov--Vsyaka-treta-meditsinska-sestra-ot-bolnichnata-pomosht-raboti-na-dve-mesta-Snimka-BTA_1684329632.jpg

Борисов не е имал много варианти за кандидат. Той опитва да омекоти потенциална ...

26 септ. 2023 | 10:42

Валерия Велева: А защо Пеевски?

Валерия Велева-1638786584.jpg

Изведнъж всички видяха качествата му на парламентьор, на парламентарист, на ...

28 септ. 2023 | 08:13

В листите - без Дани Каназирева, но с бивши лица от НДСВ или техни наследници

Впечатляващата блондинка Дани Каназирева и нейните хора ще липсват в пловдивската политика-Dani-Kanazireva--Nikoga-ne-sam-krila--che-za-men-nay-vazhen-e-Plovdiv--Ostavam-v-grada-si-i-shte-rabotya-za-mestnite-izbori_1661349279.jpg

Сред кандидатите за общинари не липсват и бивши министри - Атанас Атанасов ...

28 септ. 2023 | 08:07

Най-важното

Икономическата комисия реши вчера дерогацията да отпадне от 1 октомври догодина

Депутатите решават дали да отложат с 1 година прекратяването на дерогацията на "Лукойл"

Депутатите решават дали да отложат с 1 година прекратяването на дерогацията на "Лукойл"-Parlamentat-prie-na-vtoro-chetene-promeni-v-Zakona-za-dostap-do-obshtestvena-informatsiya-Snimka-BTA_1694788750.jpg

Министър Богдан Богданов предупреди за скок на горивата и за дефицит, ако без ...

28 септ. 2023 | 08:04

За нас е извършено престъпление с нотариалния акт за руската църква, категоричен е той

Пеевски: Няма опасност за националната сигурност след решението за допълнителна помощ за Украйна
(Видео)

Делян Пеевски Снимка: ДПС-Delyan-Peevski-Snimka--DPS_1695833786.jpg

Това са повредени комплекси, които не са нужни на България. Създават една ...

27 септ. 2023 | 19:55

Той призна, че последната техника, влязла в Сухопътните войски, е на 30 години

Ген.-майор Деян Дешков: От въоръжението на Сухопътните войски нищо не е предоставяно на Украйна

Ген.-майор Деян Дешков Кадър: БНТ-Gen-mayor-Deyan-Deshkov-Kadar--BNT_1695835481.jpg

Закупуването на бойни машини "Страйкър" за момента е в ...

27 септ. 2023 | 20:24

Проектът бе внесен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

Депутатите решиха с таен вот: Пращаме ракети за C-300 и патрони на Украйна

Депутатите дадоха зелена светлина за изпращане на зенитни ракети и патрони на Украйна-S-90-glasa-i-bez-debati-promenite-v-Zakona-za-sadebnata-vlast-minaha-na-parvo-chetene-Snimka-BTA_1695044227.jpg

"Всичко е прието и е приключена темата. БСП напуснаха, ...

27 септ. 2023 | 14:38

Русия призовава София да преразгледа решението си

Москва: България ще наруши международното право, ако даде ракети за ЗРК С-300 на Киев

Зенитно-ракетни комплекси С-300-V-spisaka-na-Zelenski-veroyatno-sa-raketnite-kompleksi-S-300--kakto-i-kompleksat-S-200_1688754464.jpg

Това ще доведе до ескалация на конфликта и невинни човешки жертви, ...

27 септ. 2023 | 14:34

Темата за националния празник ще остане, но няма да бъде решена в Конституцията, каза Денков

Премиерът: Русия е последната, която би могла да говори за спазване на международните договори
(Видео)

Денков: Русия е последната, която би могла да говори за спазване на международните договори-Snimka--Pravitelstvena-informatsionna-sluzhba_1695724287.jpg

Тези ракети или части от тях, ако бъдат използвани в Украйна, ще бъдат за ...

27 септ. 2023 | 19:11

ГЕРБ с призив да се удължи живота на въглищните централи: Чака ни енергиен погром!

Добрев: 1 млрд. 760 млн. евро са дадени на мними фирми, спонсори на ПП. Това е международен скандал!

ГЕРБ с извънреден брифинг
-GERB-s-izvanreden-brifing-_1695825840.jpg

Жечо Станков допълни, че над 49 000 души разчитат на този сектор и също призова ...

27 септ. 2023 | 17:32

Промените в Конституцията няма да касаят националния празник, както поискаха от ПП

Борисов удържа на думата си: ГЕРБ няма да подкрепи промяната на националния празник

Борисов: ГЕРБ няма да подкрепи промяната на националния празник. Няма да го има в Конституцията-Borisov--Shte-igraem-s-nash-kmet-v-Sofiya--no-sam-gotov-na-razgovori-za-dyasnotsentristki-blok_1689165499.jpg

И не затова, че не сме за 24 май, а не трябва да се бият празниците в България, ...

27 септ. 2023 | 09:30

Да пускаш доноси в НАП срещу конкурентите си е рекет и не подобряване на условията за бизнес, категоричен е той

Хекимян: Идеята да се плаща на всеки, разкрил укрит данък, е доносничество! Това ли е "промяната"?

Хекимян: Идеята да се плаща 10% на всеки, разкрил укрит данък, е доносничество! Това ли е "промяната"-Hekimyan--Ideyata-da-se-plashta-10--na-vseki--razkril-ukrit-danak--e-donosnichestvo--Tova-li-e--promyanata-_1695820756.jpg

Кандидатът за кмет от ГЕРБ/СДС разговаря с бизнеса. Пое ангажимент да облекчи ...

27 септ. 2023 | 16:09