ПОЗНАНИЕ ЗА ХРАСТАЛАКА

14913 | 3 май 2012 | 17:08

Харизма под наем от Кеворк КЕВОРКЯН


Ние винаги отминаваме с лекота плашещата анонимност на временните ни първенци. Със същата лекота ги приемат и медиите. Тяхното поведение е обяснимо - по-голямата част от медийните посредници също още са във фазата на анонимността, някои и там ще си останат завинаги независимо от това, колко са агресивни.
Всеки от нас е тръгнал от някъде, по-точно казано - от нищото, ако можем да наречем така океана на майчината утроба - най-голямото водно огледало на света. Това се повтаря всеки път с всеки. Важното е обаче кого си срещнал в началото на пътя си, с какви хора си общувал, какъв отпечатък са оставили те върху теб. Нашето поколение имаше късмета да общува със знаменити личности, Курвата Преход още не ги беше изтребила. Сегашните поколения сякаш идват от някакво царство на безплътните сенки.

Животът ги дърпа и раздира

като шипков храст - и какво ще видят тогава те в първенците ни?
Вече никой не знае какво всъщност представляват те - а и никой не иска да знае, понеже политическото текучество е страхотно. Какво е миналото им, кои са учителите им в политиката - ако ги попиташ за това, те ще те погледнат, сякаш си някакъв безумец. Или ще посочат някоя своя прогимназиална даскалица, вече порядъчно сенилна, която обезателно ще каже, че още тогава провиждала в иначе стандартния бройлер блестящ политик.
Миналото на тия хора все остава забулено в някаква мъглявина. Те сякаш се раждат истински тъкмо в мига, когато на някого му се прииска да ги изтегли от храсталака направо на авансцената. И те цъфват там - без дори да изпитват неудобство, че са напълно голи. Като изключим ръката на Бойко, която ги държи за врата.
Дотук всъщност ви казвам, че трябва да познаваме хора като Ковачева, новия правосъден министър,  преди да им се доверим, ако изобщо времето им стигне, за да получат този малък бонус.
Нищо сериозно не знаем за нея освен някаква лигава чиновническа препоръка от Брюксел (ако има такава). Това е абсурдно.

Лъчо, личният балама на Бойко, не е проблем

да пребивава в масовката на ГЕРБ - но напълно анонимен правосъден министър? Това е немислимо. Един хигиенен минимум при кадруването е нужен все пак, по дяволите.
Бойко продължава да разхвърля от своя личен капитал. Но това не може да продължава безкрайно и той няма как да компенсира до края на света волностите или неукостта на баламите край себе си.
Никой не се сети да го попита - или не се осмели да го попита - как е стигнал до кандидатурата на Ковачева за министър на правосъдието. Дотам сме я докарали. Изключително важни постове се раздават и получават без никакви обяснения или разисквания, а при това Бойко твърди, че е готов на подобни разговори.
Как все пак един човек, който до вчера е бил донор на информация за България - нищо повече, изведнъж става министър на правосъдието.
Навремето Бойко така влетя в Министерския съвет, прегърнал професорката от бензиностанцията - гушнал я беше и това се оказа напълно достатъчно. Но за няколко месеца.
Бойко не е вчерашен, и той, предполагам - като мен и като вас – знае, кои са големите лекарски имена в България. Аз съм имал късмета да съм приятел с повечето от тях и специално изборът на професор Борисова за министър на здравеопазването беше една подигравка с тях и тяхната памет.
Тогава, а и с някои други назначения Бойко всъщност провери дали може безпрепятствено да дава под наем някаква част от своята харизма. А тя все още изглежда безкрайна - сякаш всяка заран я зарежда на някаква специална станция и тази станция все още има един-единствен клиент, други не допускат там, тя пази запасите си само за него.
А и беше затворена, с редки изключения,  през последните 20 години. Нито едно от най-популярните имена на прехода нямаше особено излъчване -  бяха свити хора, имаше и формени селяндури, срещаха се и мъгляви адвокати, бъбриви и въпреки това невнятни. Някои от тях пишеха хомосексуална лирика, на други им посвещаваха гей сонети – например покойният Радко Радков, който беше необикновено явление, посвети сонети на Соколов и на Лучников. А Лучников беше и министър на правосъдието. После адвокатът Татарчев стана главен прокурор - беше интересен човек, но все пак само един постен адвокат, нищо повече, наказателно право не беше практикувал никога. Ако имаше начин, Фил Кенеди щеше да направи цял кабинет от адвокати и тогава държавата направо щеше да се самоизнасили. Той самият беше треторазряден адвокат. Петър Стоянов пък беше бракоразводен посредник, може би е бил най-великият на планетата, и неосъществен бард от фестивала „Ален мак”. На този фон не беше чудно, че един скромен математик и икономист като Костов ги изхвърли всичките.
Споменавам тези хора, за да си припомним тягостната картина на българското Случване – което не се състоя и не се състоя. Очевидно Бойко не е първият  фокусник, който се опитва от нищо да прави нещо. Той обаче поне не се колебае да разкарва неудачниците, на които се е натъкнал в храсталака.

Разкарващият премиер, ехе!

Обаче проблемът с храсталака си остава.
И все пак кой му е препоръчал Ковачева?
„От Брюксел много я харесват“ - каза Бойко. Но не стана ясно кой точно главанак от Брюксел има предвид.
Няма да забравя - и още го пазя в архива си - ломотенето на една тамошна зелка чиновник, която по безпрецедентен начин уж даваше преди време съвети на главния прокурор Борис Велчев. Нека си говорят, никой не им обръща внимание, обаче понякога това дърдорене минава всякаква мярка за глупост. Ние се дразним, че тези чиновници гледат на България като на преоценена стока - но проблемът не е в тяхната надменност, а в тяхната глупост и най-вече в абсолютното им бездушие. Това са хора чиновници, които никога в нищо не са вниквали истински. И затова и подбират особи като Кунева - пак някакви бездушни кукли, които са готови на всичко.
Всъщност Бойко и в това отношение все още има някаква малко предимство, понеже е единственият, който от време на време им се озъбва. Но не е достатъчно само той да изглежда леко непокорен. Ами свръхпокорната му рая - представяте ли си, тя какви бели може да направи. Това е въпросът.
Но Ковачева! Какво точно е правила в „Прозрачност без граници“?
Веднага след 10 ноември, когато наивниците и баламите се опитваха да придвижват напред промяната, хитреците си направиха всевъзможни организации и с лепило „Капчица“ се залепиха за вимето на различни чуждестранни фондации. И започна голямото цицане,

съпроводено с още по-голямо лъготене

Та и досега.
Кажете ми един-единствен аргумент тъкмо на изданието, доскоро собственост на големия приватизационен цицльо Прокопиев, американска фондация да налее повече от 3 милиона лева! За какво всъщност е тази щедрост?
Навремето могъщата кампания срещу правосъдната ни система тръгна и от изданията на подобни типове - това е факт. Дали причината за злъчните им атаки не се крие в страниците на прокурорските преписки за „Дамяница“ или „Каолин“? Ако не е така, защо не ги отпечатат, по дяволите, тъкмо и американските дарители ще видят с какви бели ангели си имат работа. Никога няма да го направят.
Тези кръгове са свръхопасни, там има бъбриви и кривогледи типове, които продават лъжи и преувеличения за страната ни, тъй както един безсъвестен кинкалерист продава боклуците си. Те са добре с всяка власт, защото и всяка власт малодушно се плаши от тяхната роля - вместо веднъж завинаги да запечата продажните им уста.
Но Ковачева? Трябва да стане ясно с какви точно истини тя е заслужила доверието на Брюксел - не е изключено това да са светли истини и за правосъдната ни система.
Ами сега - сега какви ще ги дъвче, когато е поставена начело на същата система? Или изведнъж „прозрачността“ ще излезе в отпуск за следващата година и нещо и от Брюксел ще гледат към правосъдието ни

през едно запотено стъкло

Вече станахме свидетели на едно озадачаващо решение на Ковачева: назначи за свой заместник бургаски съдия с незначителен опит, при това с диплом от нелицензиран университет. Нейната избраничка наскоро загуби дело в Страсбург - и то срещу български журналисти. Осъжда ги тук, а пък в Страсбург осъждат България, тоест въпросната съдийка и нейната присъда. И сега сме изправени пред истински български абсурд: правозащитничката Ковачева толерира човек, който е осъден за нарушаване на човешки права! А отгоре на всичко високомерно твърди, че „истината е малко по-различна“. Разбира се, че истината никога не е монолитна като парче гранит, както учеха комунистите, но не е лошо все пак да научим как общуват с нея първенците ни, поне в този конкретен случай.
Покрай Бойко вече има прекалено много хора, които са готови да станат дори президенти на Космоса и каквото друго се сетите - всеки е готов за всичко, още на другата заран, след като зареди на някаква бензиностанция. Това е изгодно за Бойко, но само в краткосрочна перспектива. Той самият в личен план има афинитет към хората със значима биография, бил съм свидетел на това, но не е известно защо се шегува по този начин, когато реди министерския си пасианс. И всъщност как си представя Мадам Неизвестна да седи начело на масата, където заседава Висшият съдебен съвет, за мен това е не само тягостно, то е трагично. Велчев, Груев, Гатев и останалите, чийто общ стаж е над 400 години - срещу едно момиче, за което обаче прозрачността без граници не е валидна, нищо не прозираме в нея, и как ще ръководи тя тия заседания, как Бойко ще й налее кураж. Подобни неща ми изглеждат направо бутафорни, биха могли да виреят в

Съдебната палата, ако тя беше направена от картон…

Има една история, за която не знам защо се сещам сега. Веднага след 9 септември 1944 г., от пропуска на радиото се обадили на директора Орлин Василев и му съобщили, че при него настоява да влезе някакъв отечественофронтовски офицер на кон. Василев отговорил: „Пуснете коня, но онзи не ме интересува!“
И пак за тайнствената препоръка на Брюксел - докога тези разговори ще бъдат някаква специална мрачна тайна за българското общество? Бъбрят си нещо с някакви чиновници там, ония се хилят - шушу-мушу, а нашите гледат възторжено. Но всичко това е част от българската политическа история, това не са будоарни приказки. Срамота е да ги научаваме години по-късно от „Уикилйкс“, примерно, където първенците ни не изглеждат никак приветно, дори са представени като шутове, оценките за тях са крайно високомерни - сякаш господари коментират прислугата си, с едва скривано презрение. Почти за нито един от нашите „първенци“ не излезе нещо позитивно, всички са тарикати, хитреци или подлеци, балканска сган, с която до вчера са се целували, а в късни доби, завъртели главите с вино от откраднатата изба в Дамяница, пишат злъчните си грами срещу тях.
Между другото много интересно ще бъде да прочетем докладите на „Прозрачност без граници“ по времето, когато Бойко беше главен секретар на МВР - за него това ще бъде губене на време, той си е широко скроен, но за любопитното простолюдие те ще бъдат много интересни.
А иначе в най-скоро време Бойко трябва да намери и хора, които да не се съгласяват за всичко с него, това му е жизнено необходимо. Поне един такъв, изглежда, все още е останал край него - и това е Дянков. На негово място аз бих предпочел не министърът на земеделието, примерно, да ми казва колко съм велик, а тъкмо министърът на финансите да ми се съпротивява.
Накрая да ви обнадеждя с един вълнуващ момент в отношенията между Бойко и Ковачева. Когато излезе последният доклад за корупцията в Европейския съюз, който ни отпрати на дъното, Ковачева даде едно извънредно сладко обяснение на сърдития Бойко: подобни класации се базирали на изключително достоверни методики - питали хората какво мислят, а пък те си казвали какво чувстват. Ехей!
А като се поокопити, добави, че всъщност данните от това проучване били обработвани 3-4 години, тъй че изводите изобщо не се отнасяли за управлението на ГЕРБ. Стъклото вече се запоти.


От категорията

Германски медии: Репутацията на Радев спадна от 51% на едва 36%, бавно разширява властта си

Германски медии: Репутацията на Радев спадна от 51% на едва 36%, бавно разширява властта си-Germanski-medii--Reputatsiyata-na-Radev-spadna-ot-51--na-edva-36--bavno-razshiryava-vlastta-si_1674804379.jpg

Политическата блокада, в която България живее вече две години, води до ...

27 ян. 2023 | 09:24

Георги Йорданов за проф. Александър Чирков: Той е маестро на сърдечната хирургия!

Георги Йорданов за проф. Александър Чирков: Той е маестро на сърдечната хирургия!-Georgi-Yordanov-za-prof--Aleksandar-Chirkov--Toy-e-maestro-na-sardechnata-hirurgiya-_1674658201.jpg

Той не само е отличен лекар лечител, учен и педагог. Майстор в професията, той ...

27 ян. 2023 | 00:01

Кирил Петков пред "Гласът на Америка": НАТО купуваше оръжието ни и го даваше безплатно на Украйна
(Видео)

Кирил Петков пред "Гласът на Америка": НАТО купуваше оръжието ни и го даваше безплатно на Украйна-Kiril-Petkov-nyama-da-uvazhi-liderskata-sreshta--iskal-da-si-govori-nasame-s-Ninova--ili-troyka-s-DB_1674133267.jpg

От украинското посолство в София заявиха, че са получавали искания за оръжия и ...

27 ян. 2023 | 18:57

Европейски нюзрум: Създава се Европейски съюз за танковете „Леопард“

Първите германски бойни танкове „Леопард 2“ могат да бъдат в Украйна след около три месеца-Germanski-tank--Leopard-2--Snimka--Uikimediya_1674646248.jpg

Германия, САЩ и други съюзници искат да подкрепят Украйна във войната срещу ...

27 ян. 2023 | 17:58

Най-важното

Парламентът трудно ще навакса за три дни пропилените три месеца, дано не са маскарадни игри, каза той

Радев за побоя над Пендиков: Властите в Скопие ясно да заявят, че това е престъпление от омраза

Ако имам намерения за промяна на формата на държавно управление - ще го заявя сам, посочи президентът Радев-Ako-imam-namereniya-za-promyana-na-formata-na-darzhavno-upravlenie---shte-go-zayavya-sam--posochi-prezidentat-Radev_1674833881.jpg

Случаят е израз на десетилетна политика, на насаждане на омраза към българите и ...

27 ян. 2023 | 17:37

Благодарение на БСП учебниците до 12-ти клас стават безплатни, подчертава лидерът на партията

Нинова: С безплатните учебници до 12 клас реално подкрепихме децата и семействата

Нинова: Днес БСП направихме още една крачка за реална социална подкрепа на децата и семействата-Ninova--Dnes-BSP-napravihme-oshte-edna-krachka-za-realna-sotsialna-podkrepa-na-detsata-i-semeystvata_1674822190.jpg

300 000 деца ще получат тази социална придобивка. Семействата им ще спестят по ...

27 ян. 2023 | 14:21

Не може каузата да бъде да се смени Нинова и да дойде Х или У, подчертава бившият президент на ПЕС

Станишев: Ключовият фактор за правителство след изборите е ГЕРБ - връщат доверие и влияние
(Видео)

ПП пропиляха доверието, което имаха, подчерта бившият президент на ПЕС-PP-propilyaha-doverieto--koeto-imaha--podcherta-bivshiyat-prezident-na-PES_1674822386.jpg

"ПП пропиляха доверието, което имаха. Предлаганите референдуми са ...

27 ян. 2023 | 11:29

В момента цената на газа за януари е 179 лв. за мегаватчас, очаква се да стане 129-130 лева

КЕВР: Газът ще е с 30% по-евтин през февруари, няма да се променя цената на парното

КЕВР: Газът ще е с 30% по-евтин през февруари, няма да се променя цената на парното-KEVR--Gazat-shte-e-s-30--po-evtin-prez-fevruari--nyama-da-se-promenya-tsenata-na-parnoto_1674813420.jpg

"Булгаргаз" внесе заявление за цена февруари още на 11 януари. Тогава ...

27 ян. 2023 | 11:55

Не би трябвало да имаме опасения за нови бедствени събития, допълни Гечев

Явор Гечев: Няма практика да се чистят наноси в речните корита в гората

Явор Гечев: Няма практика да се чистят наноси в речните корита в гората-Yavor-Gechev--Nyama-praktika-da-se-chistyat-nanosi-v-rechnite-korita-v-gorata_1674837107.jpg

Според Гечев евентуално може да се направят бетонови стъпала по горните течения ...

27 ян. 2023 | 18:30

Единни сме в нашата съпротива срещу разширяването на Шенген в момента, е заявил Карл Нехамер

Още по-твърда позиция! Австрия и Нидерландия обединяват усилия срещу приемането на България в Шенген

Единни сме в нашата съпротива срещу разширяването на Шенген в момента,  заявха Рюте и Нехамер-Edinni-sme-v-nashata-saprotiva-sreshtu-razshiryavaneto-na-Shengen-v-momenta--zayavha-Ryute-i-Nehamer_1674832727.jpg

Нидерландия и Австрия се готвят да поискат заедно решения в борбата срещу ...

27 ян. 2023 | 17:17

В Скопие може би не си дават сметка за сериозността на ситуацията, коментира Николай Милков

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев-V-RSM-organizirat-blokadi-na-patishtata-za-Skopie--za-da-sprat-balgarite-za-chestvaniyata-na-Gotse-Delchev_1674838096.jpg

Службите на двете страни ще имат работна среща. Ако български евродепутати и ...

27 ян. 2023 | 18:38

Българският премиер призова да бъдат прекратени говорът и престъпленията от омраза в РСМ

Гълъб Донев към Ковачевски: Честванията на Гоце Делчев трябва да са безпроблемни!

Гълъб Донев разговаря с Димитър Ковачевски за честването на Гоце Делчев Снимка: БТА, архив-Galab-Donev-za-makedonskiya-klub--Shte-sledim-za-antizakonni-idei--Kovachevski--Tryabva-sblizhavane-Snimka-BTA_1667048555.jpg

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и председателят на ДАНС Пламен ...

27 ян. 2023 | 14:59

Украинското разузнаване обаче твърди, че Москва планира да създаде 2-милионна армия

Bloomberg: Путин е наредил нова офанзива в Украйна през февруари-март

Bloomberg: Путин е наредил нова офанзива в Украйна през февруари-март-Bloomberg--Putin-e-naredil-nova-ofanziva-v-Ukrayna-prez-fevruari-mart_1674829530.jpg

Настъплението на руските войски трябва да започне, преди Киев да получи модерни ...

27 ян. 2023 | 16:23