Шефът на пожарната във Варна комисар Тихомир Тотев:

Екипите бяха в Аспарухово преди приливната вълна

10332 | 26 юни 2014 | 07:40

В дерето са изхвърляни много и различни боклуци - автомобилни гуми, строителни отпадъци. Водата е довлякла и клони. Според мен са се образув


 

Тихомир Тотев е роден на 1 септември 1965 г. във Варна. Завършил е Академията на МВР през 1990 г. Започва работа като инспектор в Държавен противопожарен контрол. Бил е началник на звеното за пожарна безопасност на ТЕЦ „Варна“ и на Втора районна служба в града. От 2010 до 2011 г. е временно назначен на длъжността заместник-директор към
ОД­М­ВР-Варна. От 2011 г. е началник на Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ във Варна.

 


Комисар Тотев, след трагедията в кв. Аспарухово се чуха различни версии за това какво доведе до приливната вълна - незаконна сеч, незаконни строежи, задръстване на дерето с боклуци. Според вас какви са причините за бедствието?
- Може би по малко от всичко, което изброихте. Но все пак трябва да премине бедственото положение и в спокойна обстановка специалистите от общината, от областта, от „Геозащита“, може би и от Държавната агенция по горите да обсъдят грешките, допускани през годините.

- Как в дерето се е събрала толкова вода? Какво е преградило пътя й?
- Истина е, че в дерето са изхвърляни много и различни боклуци - автомобилни гуми, строителни отпадъци. Водата е довлякла и клони. Според мен са се образували бентове и малки езерца, преди водата да се отприщи и да влезе там, където са къщите. Това е една от причините, както и огром­ното количество валежи. Но никой не е очаквал такава вълна.

- Знаете ли дерето да е било почиствано? Говори се, че това не е правено от десетина години.
- Видях с очите си колко много бяха боклуците, така че не знам дали 10 или повече години не е било почиствано. Във Варна има още такива дерета, до които живеят граждани. Те сами създават проблеми, изхвърляйки боклуци направо там. Ще трябва да се обследват и тези райони и да се вземат мерки за почистването им и за премахването на незаконните постройки. Това са отводнителни дерета, в които текат повърхностни води, но както видяхме, при един проливен дъжд водата излиза извън бреговете си и нанася големи поражения.

- Можеше ли да се избегне трагедията?
- Личното ми мнение е, че не можеше в тази ситуация. Можеше, ако не беше валяло толкова дъжд и не беше ни връхлетяло така внезапно. Но при така създалата се ситуация нищо не можеше да се направи.

- Чуха се обвинения, че държавата не е реагирала навреме, че не е имало кой да помогне на хората. Така ли беше?
- Категорично не приемам такива обвинения. Пожарната беше първата служба, която бе на мястото на събитията в квартала. За нас тази трагична вечер започна в четвъртък от 18,10 ч., когато с първите дъждовни капки падна мълния и предизвика пожар в стопанска постройка в Аспарухово. Нашите екипи бяха пратени да гасят пожара на ул. „Розова долина“, която е успоредна на ул. „Горна Студена“.

- Искате да кажете, че вашите екипи са били там още преди приливната вълна?
- Точно така, казвам го, защото се наслушах на всякакви мнения. Там изпратих един екип от трима души. След това обстановката постепенно започна да се усложнява, но не извън границите на нормалното.
Започнахме да получаваме съобщения за води в приземните етажи из целия град. Преди да дойде приливната вълна, имахме 16 такива сигнала, от тях 4 бяха за Аспарухово. Нищо не подсказваше, че подобно нещо ще се случи. По времето на приливната вълна в квартала бяха 4 наши екипа, които отводняваха различни адреси. Първият сигнал за жертви беше подаден към мен в 19,35 ч. Съобщиха, че е придошла вода и има най-малко двама загинали. Информираха ме колегите от мястото по радиостанция. В 20,10 ч. се събрахме в оперативния център, запознахме се с обстановката, разбрахме, че щетите са много големи и няма да можем да се справим със собствени сили.
Доклад­вахме за ситуацията в София и на областния управител, който свика щаба за защита при наводнения. Лично аз смятам, че нищо не можеше да се направи, екипите ни бяха на място, нямаше как да знаем, че ще дойде приливна вълна. Колегите си вършеха работата, за щастие самите те не са пострадали. В нощта на бедствието по разпореждане на директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов ни бяха изпратени екипи от Шумен, Русе и Бургас на помощ. Искам да благодаря на колегите за проявената солидарност.

- Вие кога отидохте в Аспарухово?
- Отидох сравнително късно, тъй като бях на заседание на щаба при областния управител. В Аспарухово изпратих трима офицери от нашия оперативен щаб. Колегите бяха в различни точки на квартала, за които имахме информация, че положението е най-тежко - на ул. „Горна Студена“, на ул. „Моряшка“ и в централната част, където е кметството. Получихме данни, че пътят, който води от Варна към Аспарухово, след моста е затрупан от свлечени земни маси, което го прави непроходим. Едното платно бе задръстено от автомобили и това затрудняваше пристигането на допълнителна техника. Единственият възможен достъп до квартала бе през магистралата и обратно по стария път за София. Потвърдиха се дан­ните от нашите екипи, че положението наистина е тежко. Имаше много коли, вдигнати и носени от водата, и паника сред населението.

- Какво направиха първите екипи?
- Първоначално полицейските екипи, които са били на място, и нашите колеги са предупреждавали гражданите да не предприемат рисковани действия. Имало е случаи, в които хората са тръгвали да спасяват колите си, без да се замислят, че вълната ще повлече и тях. След като получих информация от тримата офицери, докладвах на щаба и се взе решение да се търсят тежки машини, за да отворим пътя и да може спасителните екипи да отидат в квартала. С помощта на полицията трябваше да се освободи платното, което беше задръстено от автомобили, за да може мостът да се отпуши за спасителните екипи.

- Какво видяхте, когато отидохте на място?
- Огромна река, която пресичаше основния път на квартала - бул. „Народни будители“, по който се движеха като лодки различни автомобили. Хората се бяха качили на високо и с ужас снимаха с телефони бедствието. Това ми се е запечатало в главата, водата беше около метър. Не можеше да се направи нещо друго, освен да се предупреждават хората да не влизат във вълната по никакъв начин.

- Изпълняваха ли указанията ви?
- Да, изпълняваха ги, но имаше такива, които действаха панически. Чудеха се какво първо да направят - да спасяват себе си или колите си, които са си купили с много лишения. За щастие там, където бяха нашите екипи, не се допуснаха допълнително жертви.

- Имате ли проблеми с техниката? В подобни ситуации винаги има аварирали автомобили.
- Службата ни получи 13 нови автомобила през последните години, но в тази ситуация се наложи да ползваме и от по-старите, които имаме. Естествено, те дадоха дефекти. Същото стана и с някои от мотопомпите, тъй като надминаха нормата на часове, дадена от завода производител. Сега ремонтираме 4 помпи, които да може да се използват, защото прогнозите са, че в следващите дни пак се очакват валежи. Дано да не са в същите количества. В момента възстановяваме техниката. Петима колеги са включени в комисиите на общината за оценка на щетите на сградите. След това ще се преценява на кого каква помощ да се даде. Работим и по отводнявания, но според мен това сега се получава от високите подпочвени води. Най-ниската част на квартала е на около 2 метра над морското равнище. При тези валежи подпочвените води са се вдигнали. Имаме сгради, от които сме изпомпали водата, но пак получаваме сигнали, че са се наводнили. Участваме и в издирването с колегите от полицията на последното дете, което се води безследно изчезнало. 
 

(в. Преса, печатно издание, брой 170(876) от 26 юни 2014) 


 


От категорията

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?-1587151181.jpg

Те нямаше да допуснат моите деца да са по-малко европейци от техните. Те нямаше ...

3 дек. 2022 | 23:12

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност!

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност! -1629291305.jpg

Искам да попитам, двамата полицаи убити от автобус в Бургас – на границата ли ...

3 дек. 2022 | 23:33

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22

Най-важното

За пореден път Лили показа колосалния си дух и неземния талант.

Лили Иванова с невероятен концерт - 13 000 пяха и дишаха заедно с нея в "Арена София"

Лили Иванова с невероятен концерт - 13 000 пяха и дишаха заедно с нея в "Арена София"-Lili-Ivanova-s-neveroyaten-kontsert---13-000-pyaha-i-dishaha-zaedno-s-neya-v--Arena-Sofiya-_1670194789.jpg

Концертът беше на изключително високо професионално ниво. Залата - перфектно ...

5 дек. 2022 | 00:41

Сутринта Борисов даде знак, че няма да се кандидатира за премиер

Десислава Атанасова взима мандата на ГЕРБ като кандидат-премиер

Десислава Атанасова взима мандата на ГЕРБ като кандидат-премиер-Desislava-Atanasova--Borisov-veroyatno-nyama-da-e-nominatsiya-za-premier-_1667148302.png

ази вечер, часове преди този важен политически акт Десислава Атанасова, заедно ...

4 дек. 2022 | 23:33

Първите изтребители F-16 може да са готови през 2024 г., казва военният министър

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29-Dimitar-Stoyanov--Shte-dadem-na-Ukrayna-vaorazhenie--no-ne-raketni-sistemi-S-300-i-MiG-29_1670173411.jpg

Продължава търсенето на втора ръка изтребители на лизинг - изпратени са 4 писма ...

4 дек. 2022 | 18:52

Заложени са 724 млн. евро, посочва вицепремиерът

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване-Atanas-Pekanov--Balgariya-ochakva-2-7-mlrd--lv--do-kraya-na-godinata_1669448416.jpg

Смятам, че щом влезем в еврозоната, ще имаме по-голямо влияние и ще можем да ...

4 дек. 2022 | 20:56

Има вариант да се направи и с първия, и с втория, и с третия мандат, но трябва воля, заяви лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов: ГЕРБ си имаме премиер, по-добър от мен няма! Но да мислим за такъв, който все пак ще мине
(Видео)

Борисов потвърди! Той ще е кандидат- премиерът: По-добър от мен няма!-Borisov-potvardi--Toy-shte-e-kandidat--premierat--Po-dobar-ot-men-nyama-_1670141708.jpg

"Вторият вариант е да предложим вариант за премиер, който все пак да мине ...

4 дек. 2022 | 10:12

Ако получи такива прокуратурата ще предприеме незабавни действия

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро,-Ivan-Geshev--Namirame-v-sredata-na-konstitutsionna-kriza--Prizovavam-za-dialog-_1666182217.jpg

Припомняме, че Нидерландия ще гласува на 8 декември против приемането на ...

4 дек. 2022 | 08:43

Напролет червените линии ще поизбледнеят, смята анализаторът

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

По думите й двамата не са имали напрежение в отношенията преди това

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва-Aktrisata-Diana-Dimitrova-za-prezhivyanoto-nasilie--Litseto-prodalzhava-da-me-zaplashva_1670178038.jpg

Тя обясни, че тази седмица е разбрала кои са истинските й приятели и на кого ...

4 дек. 2022 | 20:11

Срещата ЕС - Западни Балкани нищо няма да реши

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22