Койна Русева:

Бях диво дете, сега съм дива жена

34500 | 5 юли 2014 | 10:12

На снимката- червения килим в Кан с тв и радиоводещия Михаил Дюзев, сн. Васил Николов


 
   

Койна Русева е родена в Стара Загора в рода на изявени артисти, писатели, музиканти и творчески натури. През 1993 г. завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на проф. Крикор Азарян и Тодор Колев.

За 20 сезона е направила десетки запомнящи се роли на сцените на Младежкия театър, “София”, Народния, “Сълза и смях” и Театър 199. От седем сезона е в трупата на Младежкия театър, където в момента играе в “Летище” , “Страхотни момчета”, “Фрида”, “Нордост”, “Любов и пари”, “Часът на вълците”, “Някои го предпочитат…”.

Във филмографията й са записани 17 заглавия на филми и сериали, като най-запомнящата й се роля напоследък е на Емилия в лентата LOVE.NET. На тв екрана стана известна с ролите си в сериалите “Морска сол” (Соня), “Под прикритие” (Бояна Василева, адвокат на Джаро), “Дървото на живота” (Бела).
 

Омъжена е, има три деца: Калина (17), Константин (15) и Калоян (10).

   
 

 


Снимка - Васил Николов


 

-Койна, намираме ви в Младежкия театър, на масичката в гримьорната ви лежи папката с новата пиеса, въодушевена сте. Разкажете за новото си предизвикателство.

–Репетираме пиеса, чиято премиера ще е през септември - “Кривите огледала” на Дейвид Линдзи Ъбър, американски автор, изключително “вкусен”, много свеж и интересен. Режисьор е Ивайло Христов, което прави работата още по-интересна. Самата пиеса е шантава, а Ивайло Христов е неординерен режисьор. Всички знаем колко прекрасен актьор е и понякога се захласваме да го гледаме как ни показва, уникален е. Днес съм пробвала част от костюма и съм още по-въодушевена. В тази постановка ще претърпя сериозна физическа трансформация и ми е интересно. Работила съм и други неща с видоизменяне, но в тази роля ще бъда най-променена физически.

-Приключвате натоварен сезон, със 7 постановки в Младежкия, и участие на други сцени…

-Да, играя на сцената “Сълза и смях” във “Вик за любов” с Асен Блатечки и под неговата режисура, а също и в “Пет жени в еднакви рокли” на Народния театър.

-С Блатечки от години сте познати като успешен актьорски тандем на сцената и на екрана. Какво е да ви режисира?

-Забавно е. Той режисира на ход, както аз му казвам – докато тече действието на сцената, казва нещо и без да спираме, продължаваме. По време на самата сцена променя нещо и веднага се реагира. Изглежда като вид дресура и е забавно. В първата ни постановка с Блатечки ми беше малко странно, но после свикнах да реагирам по-бързо от обикновено.

-Отстрани, без да ви познава човек, двамата с Блатечки си приличате - като характер, излъчване.

-Двамата сме мъжкото и женското на едно и също съществуване. Мъжкият и женският вариант на един начин на мислене и отношение към работата, на поглед към живота… Да, наистина много си приличаме, много сме близко като усещане за нещата.

-Бяхте специален гост на фестивала в Кан. С какви чувства се върнахте, предвид голямата разлика в мащабите?

-Тази разлика е ясна и аз не страдам от нея. Поканата в Кан беше от бранда Chivas Regal, които са основни спонсори на фестивала в Кан. Те са издигнали на качествено ново и различно ниво спонсорството и въобще подкрепата на дадено културно събитие. Свикнали сме да мислим, че да подкрепяш културно събитие означава просто да дадеш някакви пари. А там канят актьори от различни държави, обгрижват ги жестоко, вниманието е огромно към всички.

В Кан бяхме шест човека. Дадоха ни възможност да се почувстваме като истински звезди. Два дни, пълни само и единствено с прекрасни емоции. Грижеха се за нас, все едно сме най-скъпите гости на света. Имахме честта да бъдем и на световната премиера на прекрасен филм - Foxcatcher (“Ловец на лисици”), чийто режисьор Бенет Милър после взе “Златна палма”. Жалко, че филмът не взе, защото заслужаваше. В него има страхотни актьорски присъствия - Стив Карел, Майк Ръфало и Чанинг Тейтъм. Това за мен беше събитие, чувствах се прекрасно!

-Минахте и по прословутия червен килим като звезда. Наистина ли там всичко е режисирано?

-Да, там има жестоки правила: тръгваш от точка А, вървиш до точка Б, спираш, 5 секунди те снимат, обръщаш се, вървиш до точка С, пак спираш, обръщаш се, отново те снимат, след което продължаваш по стълбите нагоре. Тези правила в началото ми се сториха смешни, но това е част от една много добра организация.

-Вие бяхте на премиерата на спектакъла на хореографа на “Арабеск” Мила Искренова “Траектории на желанието”, по повод на който тя сподели, че никога не се е срамувала да каже на западните си колеги колко й е бюджетът, тъй като те оценяват съвсем други неща. Каза, че те се възхищават как с такива малки бюджети у нас се творят чудеса. След Кан споделяте ли същото?

-Абсолютно съм съгласна с Мила. Аз отидох в Кан с моята биография. Имам страшно много театрални роли. Снимала съм се и в няколко филма, които не са на нивото на тези в Кан, разбира се. Но аз имам творческо самочувствие. Аз нямам никакъв проблем със самочувствието си да отида и да бъда гост там. Нямам никакъв проблем да кажа и за какви пари тук правим изкуство. Да, бюджетите са много различни. Но какво, да се откажа? Не, не желая да се отказвам! Или какво, да отида да правя изкуство някъде другаде?… Всеки си тежи на мястото.

 

Снимка - Даниел Ахчиев

 

-Вие сте една от най-изявените ни театрални актриси. Как се усещате – повече драматична, повече комедийна или не правите разделение?

-Тези разделения ги правех, като бях млада актриса, току-що завършила НАТФИЗ. Мислех си, че се чувствам по-силна в по-драматичните образи. В процеса на работа при всяка следваща роля започнах да усещам глад и за друг вид роли. В момента хвърлям еднакво желание, любов и страст и в едните, и в другите роли.

-На щат сте в Младежкия театър, това означава ли, че трябва да приемете всяка роля, която ви предлагат?

-Когато човек е на щат, трябва да се съобразява с програмата и разпределенията. Но винаги има някакви изключения, така че можеш, ако нещо ти е крайно неинтересно, да се откажеш. Специално в Младежкия театър това досега не ми се е случвало. Интересни са ми всички пиеси, роли и режисьори, с които работя тук. Но ми се е случвало да отказвам роли в други театри. Все пак в Младежкия съм на щат от седем сезона, а творческата ми биография е от 20 сезона.

-Как се отнасяте към клишета от типа на “българската Марлене Дитрих”?

-Подминавам ги с усмивка.

-Как гледате на участието си в сериали? Някои казват, че това не е чак толкова високо кино изкуство.

-Не, напротив, за мен това е поредната работа пред камера, ако имаш късмета с добър текст, ако зад сериала стои добър сценарен екип, и ако имаш щастието да се срещнеш с добри колеги и режисьор. На мен ми се случи. Срещата ми с Виктор Божинов в сериала “Под прикритие” е събитийна в моя живот като усещане, като разбиране. Когато се снима сериал, времето е малко, трябва да се бърза. И впрягаш целия си опит, цялото си можене, не само за да заснемеш адекватно сцената, а да бъдеш верен на персонажа си, при това на скорост. Затова е много важно и бързо да се разбираш с режисьора. С Виктор Божинов беше така. Ако в живота има любов от пръв поглед между двама души, в работата има разбиране от пръв поглед.

-Липсва ли ви киното?

-Не, защото точно в този момент не мога да си вдигна главата от работа. Много репетирам, много играя на сцена, пътувам из страната с постановки. Нищо не ми липсва, всичко ми е наред. В нашите среди има един израз “Днес има, утре няма”. Понякога си претоварен от работа, друг път имаш дълъг период, през който само играеш представления. Моите в момента, слава Богу, са ми достатъчно много. Задава се и нов проект. У нас актьорите, които работят повече, са ангажирани и в театъра, и в телевизията, и в киното.

-Озвучавате и анимации, харесва ли ви това?

-Да, в “Ледена епоха” озвучих един женски мамут, вдигнах си рейтинга пред децата с този филм.

-А липсва ли ви този специфичен начин на работа в киното – пътуване, снимки на различни терени?

-Защо да ми липсва, аз продължавам да пътувам, само че с театрални представления.

-Вие сте и една от “Мацките на Коко”, както наричат актрисите от изключителния клас на Крикор Азарян и Тодор Колев. Какво ви дадоха те?

-Всичко. Всичко от А до Я на нашата професия, при това – в уникален тандем! Те бяха като наши водители в прохождането ни в професията. Внимателно, умно ни водеха. Научиха ни да ценим и уважаваме театъра като такъв. Да уважаваме всичко, което се крие зад думата “театър”, като се започне от сценичните работници и се стигне до актьорите. Цялата машина. Имахме късмет да сме с тях, но мисля, че и те имаха късмет с нас, защото бяхме наистина събитиен клас. Всички днес са имена и всички до един работят в професията.

-И друг етикет се употребява за вас - “Койна е мъжко момиче”.

-Ако някой си мисли, че толкова добре ме познава и може да ми сложи етикет “мъжко момиче”… Голата истина е, че слагат етикети тези, които просто имат някаква идея за Койна, а не познават същността на Койна. За мен тези етикети са някаква смешка.

 

С Михаил Билалов на премиерата на сериала “Под прикритие” 3

 

-Кой познава Койна всъщност?

-В работата - никой. А в личния живот ме познава този, който аз съм решила да ме познава. Този, пред който аз съм решила да се разкрия.

-Такава ли дива и своенравна бяхте като дете?

-Въобще не смятам, че съм своенравна. Да, бях диво дете, сега съм дива жена. Дива – във всичките аспекти и нюанси на тази дума. Не бях момиченце с руса косичка и сини очички тип принцеса. Бях дивачка.

-Наследница сте на хубав старозагорски род от изявени артисти, писатели, музиканти.

-Да, симпатичен ми е родът. Аз съм смесица от здрав селски корен и градска интелигенция. Аз съм някакъв микс между тези две неща.

-Децата ви тръгнаха по вашия път.

-Силно казано.

-Калина и Константин се снимат във филми, участват в постановки…

-Да, снимат се от време на време, синът ми има и театрални постановки.

-Те сами ли решиха да участват, защото са израсли в театъра?

-Стремила съм се моите деца да не израстват в театъра. Държала съм ги настрани от работата ми. Не съм успявала на сто процента, разбира се, но най-често е висял по репетиции малкият ми син Калоян. Големите Калина и Константин не толкова много. Още е рано да се каже дали ще тръгнат по моя път. Просто са участвали в няколко проекта, където е имало нужда от деца. Обаждали са ми се колеги, пробвали са ги, аз съм видяла, че стават и съм ги подкрепяла в това, което правят.

-Най-голямата ви дъщеря Калина е вече на 17, не е ли решила вече?

-Те на 17 най-вече не знаят какво искат.

-Не се сещам за друга актриса с три деца…

-И няма такава сред българските актриси. Единствената съм. Аз съм майка-героиня (Иронизира, смее се).

 

В постановката “Фрида” на Младежкия театър Койна е любовницата на Фрида

 

-Как един толкова креативен човек на изкуството би могъл да организира живота си така, че да бъде пълноценен и вглъбен на сцената, и в същото време добър родител?

-Казвала съм го и друг път - с желание и с тичане. Не съм сама, помага и съпругът ми. Имаме и прекрасната Елза, без която сме заникъде. Имаме също и SOS баба, майка ми, която се включва в най-критични ситуации. Само едно обаждане – и тя вече е на линия. Без тези трима души не знам как бих се справила. Между нас има добра организация. И желание, разбира се. Ако искаш само да си гледаш децата и да си стоиш вкъщи, прави го. Ако искаш да работиш и да си качествен в работата, с три деца е невъзможно без помощ от други хора. За мен животът е микс от тези неща, аз така го разбирам и така го живея.

-Какво обичате да правите, когато останете насаме със себе си?

-Най-различни неща, но те са интимни и нямам намерение да ги споделям с другите. Хоби… Какво хоби?! Не, не се занимавам с глупости. Нямам време за нищо такова.

-Мечтаете ли все още?

-Да, много обичам да си мечтая, преди да заспя. Нали няма да ме питате за какво? (Смее се) Това си е моя работа.


 


От категорията

Проф. Иво Христов: България ще изпълни служебната роля да бъде обслужваща територия в една война

Проф. Иво Христов: България ще изпълни служебната роля да бъде обслужваща територия в една война-Prof--Ivo-Hristov-Snimka--BNR_1664881790.jpg

"Радев им пречи. Ако президент беше Плевнелиев, нещата щяха да бъдат ...

27 май 2023 | 13:45

Калина Андролова: Държавни предателства и кабинет на абсурда

Калина Андролова: Държавни предателства и кабинет на абсурда-Kalina-Androlova--Upotreba-na-infantilizma_1670680646.jpg

"Войната в Украйна превръща България в необходима брънка, която трябва да ...

27 май 2023 | 14:14

Кристиян Шкварек: Като ревностен НАТО-вец питам, разбира се, да си знам кой ме координира

Кристиян Шкварек: Като ревностен НАТО-вец питам, разбира се, да си знам кой ме координира-1658174152.jpg

Кога са питали българското посолство какви шефове да си назначават, примерно, в ...

27 май 2023 | 18:31

Прокуратурата прекрати наказателното производство за #чекмеджегейт срещу Борисов: Няма престъпление

Прокуратурата тихомълком прекрати наказателното производство за #чекмеджегейт срещу Бойко Борисов-Prokuraturata-tihomalkom-prekrati-nakazatelnoto-proizvodstvo-za--chekmedzhegeyt-sreshtu-Boyko-Borisov_1685181098.png

Борислав Сарафов лично е надзиравал светкавичното “изпиране” на експремиера от ...

27 май 2023 | 12:51

Най-важното

Според него ключът към решаване на парламентарната криза се държи от Христо Иванов

Делян Добрев: Или дясно правителство на ГЕРБ, ДПС, ДБ и ИТН, или нови избори

Делян Добрев: Или дясно правителство на ГЕРБ, ДПС, ДБ и ИТН, или нови избори-Delyan-Dobrev--Sram-me-e-ot-vas-Kiril-i-Asen--Vsichki-tryabva-da-ni-e-sram-_1674042094.jpg

Ако въпреки всичко, все пак се сформира някакъв Франкенщайн с участието на Асен ...

28 май 2023 | 11:04

Преговорите не са само замразени, а са върнати в началната им точка, поясни той

Иван Костов: Стана невъзможно да се избере правителството, което беше почти сглобено

Иван Костов: Стана невъзможно да се избере правителството, което беше почти сглобено-Ivan-Kostov--Stana-nevazmozhno-da-se-izbere-pravitelstvoto--koeto-beshe-pochti-sglobeno_1685260080.jpg

Когато Радев си назначи шефове на службите, те вече нямат връзка с ...

28 май 2023 | 10:47

Да чухте реплика за инфлацията, овладяването на цените, бюджета и горивата, запита той

Тошко Йорданов: Василев и Петков са болни на тема власт. Не сме чули толкова брутален запис на ГЕРБ
(Видео)

Тошко Йорданов: Василев и Петков са болни на тема власт. Не сме чули толкова брутален запис на ГЕРБ-Toshko-Yordanov--Vasilev-i-Petkov-sa-bolni-na-tema-vlast--Ne-sme-chuli-tolkova-brutalen-zapis-na-GERB_1685259491.png

Решението е да има експертен кабинет, подкрепен от повечето партии в ...

28 май 2023 | 10:35

Според него ПП/ДБ няма да преживеят скандала със записите, тъй като не са предложили нито една адекватна политика

Андрей Райчев: ПП/ДБ няма да могат да преживеят скандала със записа, да се мисли за третия мандат!

Андрей Райчев: Борисов вече само очаква хода на ПП/ДБ-Andrey-Raychev--Intuitsiyata-mi-govori--che-GERB-shte-spechelyat-izborite_1676548648.jpg

Спасително за ПП/ДБ е да минат на вариант експертно правителство, но не се знае ...

28 май 2023 | 10:18

Това изказване е диагноза. Това е ултра-нео-болшевизъм, пише Михаил Иванова

Асен Василев в записа: Министрите да се подпишат с кръв, че ще изритат хората на ГЕРБ и Радев

Още от записа на ПП, Василев: Министрите да се подпишат с кръв, че ще изритат хората на ГЕРБ и Радев-1638724369.png

Законно, незаконно, трябва да изгонят всички директори на Дирекции и шефове на ...

28 май 2023 | 08:11

Аз обяснявам, че това е добре за държавата, да приемем бюджет

Борисов за ПП: Мислели са да безчинстват навсякъде! Хора ме питат защо унижавам партията си

Борисов за ПП: Мислели са да безчинстват навсякъде! Хора ме питат защо унижавам партията си-Borisov-za-PP--Misleli-sa-da-bezchinstvat-navsyakade--Hora-me-pitat-zashto-unizhavam-partiyata-si_1685250170.jpg

Въпросът е в начина, по който мислят, че се управлява държавата. Ние за две ...

28 май 2023 | 08:00

Почетният председател на ДПС опроверга слуховете, че Карадайъ ще бъде сменен

В специално послание Доган категорично защити лидерството на Карадайъ

В специално послание Доган категорично защити лидерството на Карадайъ-V-spetsialno-poslanie-Dogan-kategorichno-zashtiti-liderstvoto-na-Karadaya_1685251930.jpg

Искам ясно да заявя: Всяко посегателство срещу председателя на ДПС е ...

28 май 2023 | 08:29

Той определи изтеклия запис като "циничен разговор по различни варианти за злоупотреба с власт"

Даниел Митов след замразяването на преговорите с ПП-ДБ: Няма друго решение, ще има последствия

Даниел Митов след замразяването на преговорите с ПП-ДБ: Няма друго решение в случая-Daniel-Mitov-sled-zamrazyavaneto-na-pregovorite-s-PP-DB--Nyama-drugo-reshenie-v-sluchaya_1685255799.jpg

28 май 2023 | 09:35

Някой се опитва да вземе държавата на концесия, заяви служебният премиер

Гълъб Донев: Ще внесем предложения за удължаване на Бюджет 2022. Пенсиите за юни са гарантирани

Гълъб Донев: Някой се опитва да вземе държавата на концесия-Galab-Donev--Nyakoy-se-opitva-da-vzeme-darzhavata-na-kontsesiya_1685255948.jpg

Не мога да давам съвет на президента, но според мен, когато той връчва мандата, ...

28 май 2023 | 09:38