Великите любови на ХХ век

Иванка отказа на Гьобелс, стана „Лили Марлен“

66752 | 14 юли 2014 | 13:48

Българката Ива Ваня е звезда на немското кино, омъжва се за композитора на известната песен

-iva vanq`.jpgНай-известната снимка на Гьобелс, жена му Магда и шестте им невръстни деца, с които се самоубиват в края на войната. Към снимката е добавен Харалд Квант, син на Магда от първия брак, който оцелява.-1422632749.jpgНорберт Шулце-1422632740.jpgРомантичната песен „Лили Марлен“ става войнишка през 1941 г.-1422632730.jpg

Животът може да се живее леко и на сцената, и на село - стига до теб да е мъжът, който те обича. Това казва българката Иванка Янакиева, записана в историята на немското кино като актрисата, танцьорка и певица Ива Ваня. Красавицата го знае най-добре, защото се омъжва за сина на един от най-богатите хора в Германия, едва не става херцогиня, но голямата й любов е създателят на песента „Лили Марлен“ - Норберт Шулце. Заради него тя отблъсква домогванията на Гьобелс, което е крайно нездравословно по времето на хитлеризма. Но коя е жената, на която е посветена една от най-популярните песни в Германия през 30-те години на ХХ век „Цял Берлин ми се покланя, аз съм българката Ива Ваня“?

 

Ива Ваня е единствената нашенка, оставила забележима следа в европейското нямо кино. Животът й е изпълнен с премеждия и приключения, любовни страсти и драматични обрати, дарове и удари от съдбата.

 

Иванка е родена през 1905 г. под опашката на коня. Буквално. Болките на майка й започват на пътя София-Карнобат и бебето изплаква на прашното шосе до коня с каруцата. Баща й е толкова потресен, че съпругата му не го е дарила със син, че не й говори две седмици. За да преглътне някак позора, той дълго време облича дъщеря си като момче, стриже я нула номер и се обръща към нея с „Ваньо“. Бащата карал Ваня да стои с тежки речници под мишница за хубава стойка. По-късно аристократичната осанка й осигурява роли в киното. Нароченото за син момиче е на седлото още от бебе. Ива Ваня печели всички състезания по езда в Германия и участва в олимпийските игри през 1936 г.

 

Строгият й татко е върл противник на „разврата, наречен кино“, но екранният вирус е заразил безвъзвратно дъщеря му. Голямата й мечта е да участва във филми. По онова време за Мека на европейското кино се смята Берлин, където студията УФА бълва стотици ленти, заснети от най-прочутите режисьори. Единствен съюзник и поддръжник на Ваня е майка й, която успява да спести 100 долара. Една сутрин прилежната дъщеря изпраща баща си на работа, след което грабва куфара и хваща влака за Берлин. Иванка Янакиева е на 17 г., не знае нито една дума немски, но е абсолютно убедена, че когато я видят, режисьорите ще ахнат и ще се редят на опашка да я снимат. В главата й се върти като мантра на успеха „Искам - значи ще стане. Искам - значи ще постигна всичко. Искам - ще стана киноактриса, искам - ще остана в Берлин. Което искам - ще стане!“

 

Екзотичната й красота наистина е забелязана, но очевидно не попада на правилните режисьори, защото

 

всички предложения към нея са неприлични

 

Строгото възпитание не й позволява да приеме нито едно от тях. Амбициозната Ваня започва да работи какво ли не, за да си плаща курсовете по танци и уроците по немски. В „Романското кафене“, в което мие чинии, вижда за пръв път Бертолт Брехт, Макс Райнхард, Андре Жид, Владимир Набоков. Вродената грация й помага на дансинга, но немският все още й куца, когато събира кураж за среща с директора на „Гондел“, един от големите театри в „Берлин“ - Паул Лени. Младежкото й очарование е толкова завладяващо, че той само се усмихва на безумната фраза „Моля, мен помогнете някой филм“, която успява да скалъпи. Лени й дава адресите на няколко известни режисьори в комплект с визитката си вместо препоръка.

 

Бъдещата звезда цели месеци тропа по вратите на студиата, подава „вълшебната“ картичка и постепенно усъвършенства ненодялания си немски „Аз актриса, аз добра. Моля роля да дадете!“.

 

Известният режисьор Робърт Вине, първомайстор на германския експресионизъм, решава, че свежият й типаж е подходящ за ролята на наивна 16-годишна девойка във филма му „Имах един приятел“. Той излиза на екран през 1924 г., а неин партньор е Карл де Фогт, суперзвезда по онова време. Присъствието й на екрана е като фойерверк. Българката тутакси променя труднопроизносимото Иванка Янакиева на Ива Ваня и не след дълго вече я определят като „Новата Дива на немското кино“. Красавицата влиза от филм във филм и от бедна емигрантка се превръща в тачена актриса.

 

Аристократи, бизнесмени, актьори, режисьори, продуценти я преследват, за да поставят света в краката й. Ива отклонява поканите с аргумента, че се е посветила на кариерата си, но един ден след поредната филмова премиера в гримьорната й с букет нахлува арийската версия на Аполон - висок, красив, рус и синеок, студент по право. Ваня се влюбва от пръв поглед и изобщо не изпитва нужда да погледне втори път. Георг, както е името на възлюбения й, за нея е готов на всичко. Романтичният германец я кани на кафе със специална покана, написана на кирилица. Цяла година Ива Ваня не подозира, че нейният любим русокоско е богаташки син. Той й предлага брак, но в картинката се вклинява баща му - един от най-големите германски индустриалци - магнатът д-р Щилке, който е уредил за сина си женитба с аристократка, за да подсили богатството с благородническа титла.

 

Младите влюбени нехаят. Георг нарича Ива Сладоледената фея и я носи на ръце. Решават да се венчаят тайно в Лондон. Двамата действително сключват брак, но не знаят, че в Англия са неотлъчно следени от шпиони на индустриалеца. По негова заповед те анулират документите за женитба и когато се завръщат в Германия, младоженците се оказват закононарушители. По онова време съжителството без брак е забранено. Полицията ги разделя насила. След дълга съпротива Георг избира парите и честта на фамилията пред актрисата и зарязва Ваня обляна в сълзи. Друга версия обаче твърди, че актрисата хваща красавеца в изневяра. Въпреки това те остават приятели. Дори по-късно си общуват семейно, когато Ваня се омъжва. Георг е предпочитаният й партньор за бридж.

 

Ива среща Фридрих, кронпринц на Хайлигедам, внук на Великия херцог на Мекленбург-Шверин. Фриц е лудо влюбен, представя българката във висшето общество. Бурният им роман обаче трае само 20 дни. Ива се увлича по окултното. Тя е опитен нумеролог, гледа и на карти. Един ден на шега решава да врачува на Фриц и е ужасена - вижда загадъчна и насилствена смърт. Няколко дни по-късно Фридрих е намерен удавен недалеч от семейния замък. Ваня решава, че е прокълната, че Бог нарочно й отказва любов. И се опитва да удави мъката в работа.

Германия е залята от пощенски картички с нейния образ. Усмивката на Ваня е нарицателно, прическите й се копират от младите момичета. Българката става и „Мис Берлин“ през 1930 г. Тогава „Берлинер цайтунг“ пише: „Най-красивата столичанка е българката Ива Ваня. Тя

 

печели луксозен „Мерцедес Бенц“ кабриолет

 

Ива остава вярна на марката през целия си живот. В младостта си минавала бавно, за да предизвиква възхищението на почитателите си, а на 85 шпори колата с бясна скорост. По същото време еротичната дързост е мярка за новаторство в изкуството. Ваня смело се съблича пред обектива. На някоя от актовите снимки я сравняват с Венера Милоска. Актрисата не престава да снима с най-големите звезди в предвоенна Германия. Много от тях са евреи или чужденци. Късметлиите са принудени да напуснат страната, останалите отиват в концентрационни лагери. Гьобелс е голям почитател на българката, вестниците са пълни със снимки как й целува ръка. Лично нацисткият идеолог й предлага голямата чест да смени гражданството си с немско. Ваня му казва в очите: „Никога не съм се срамувала, че съм българка. Точно обратното - навсякъде го афиширам. Няма да се откажа от националността си!“

 

Навлизането на говорящото кино не само не спира кариерата на Ива, ами й дава възможност да покаже, че е овладяла до съвършенство немския език и че има богато нюансиран, мощен и добре школуван глас. Някои от филмите, в които участва, са показвани и в България - „Дворцов концерт“, „Той ли беше на третия етаж“, „Отпуска срещу честна дума“. В тях не само играе, но и пее. С еднаква лекота изпълнява оперни арии и модни шлагери. За нея създават песни най-известните композитори в Германия. Така съдбата среща Ива Ваня с голямата й любов - Норберт Шулце. Той е един от най-прочутите автори на филмова музика, но шумно влетява в студиото, когато Ива записва плоча, и проваля работата й. Младият мъж е с къси кожени панталонки и вбесената актриса иронично го пита „Ти какво бе, да не си някой клоун от цирка?!"

 

Шулце е като поразен от гръм. Изобщо не чува какво му говори, гледа само Ваня. Тя е на 34, а той на 29, женен с четири деца. Норберт подава молба за развод и започва упорито да преследва българката. Следва я навсякъде, седи на съседната маса в ресторанта и отчаяно я наблюдава, по цели нощи виси под прозорците й, заплашва, че ще се самоубие... Докато един ден тя не го кани да се качи в жилището й. Не след дълго се женят. Раждат им се двама синове, които наследяват талантите на родителите си - единият става филмов режисьор, а другият - композитор. С идването на децата Ива Ваня доброволно се отказва от киното. Норберт

 

Шулце остава в историята като композитора на „Лили Марлен“, а Ива Ваня като първата изпяла я на немски и на български. Макар да се води създател на най-популярната армейска песен, Норберт не е любимец на министъра на фашистката пропаганда Гьобелс.

 

Нацистът от години въздиша по Ива Ваня и въпреки че често я кани с жена си Магда на приеми, не крие домогванията си. Българката обаче никога не му е давала повод за нещо повече от добро отношение. Затова, когато в края на войната Норберт е поканен за справка в Гестапо, на Ваня й е ясно какво може да означава. Тя тръгва заедно със съпруга си с идеята или да умилостиви Гьобелс, или да умрат заедно. Но ангелът бди над тях. Започва бомбардировка над Берлин. В суматохата семейството взема синовете си и се скрива във ферма край река Одер. Там българката отглежда 80 кокошки и 20 патици, с които изхранва семейството си.

 

Покрай „Лили Марлен“ Норберт Шулце е набеден за хитлеристки композитор. Успява да се спаси благодарение на съпругата си. Тя го измъква от окупационната зона със смелост, любов и саможертва. С руснаците говори на руски, с американците и англичаните - на английски. Невероятният й чар покорява озверелите от битките войници. Ива Ваня продава бижутата си, за да помогне на свои роднини, приятели и съседи да не умрат от глад. Убедена, че ако се върне в родината си или остане в Германия, ще бъде убита, актрисата емигрира със семейството си в Бразилия, където сестра й Цветана е примабалерина. По-късно се връщат в Германия. Последния си филм Ива снима през 1954 г., но след това открива новото си поприще - написва либретото за известния мюзикъл „Бай, бай, кепхен!“. Ваня става сценаристка на сериали, наситени с много страст, интриги, любов, дори убийства.

 

До последния си дъх достолепната дама готви български гозби. Понякога дори звъни в посолството за консултация, ако не е сигурна в рецептата. Съпругът й разказва, че покрай нея много техни немски приятели започнали да готвят пълнени чушки, таратор, козунак… Ива Ваня издъхва през 1991 г. в Берлин. Норберт я последва 9 г. по-късно. 

 

 

Таланти

 

1.Село Джинчовци, откъдето тръгва родът на Иванка Янакиева, е досами прекроената от Ньойския договор граница. Някога в него е имало над 300 жители. Двама от братовчедите - Преслав и Найчо Петрови, изиграват стотици роли в българския театър и кино. Сестра й Цветана пък е примабалерина в Бразилия.

 

2. Ива Ваня играе с успех и в театъра в пиеси на Ибсен.

 

3. Актрисата е не само безстрашна ездачка. Тя е многократен шампион на Германия по конен спорт, а с жребеца си Исперхан участва и в олимпийските игри през 1936 година. В средата на тридесетте години Ива Ваня трупа победи и в новия спорт моторейсинг - комбинация от конен спорт и мотокрос. Печели турнири по спортен бридж. 


Еврохолд

От категорията

Проф.д-р Маргарита Пешева: „Ергенът”- модерната телевизионна приказка с измислени герои

Проф.д-р Маргарита Пешева-Prof--Margarita-Pesheva_1694183533.jpg

В новия сезон, телевизионният образ на Ергена сценарно е по-добре развит и ...

16 апр. 2024 | 15:13

О'Брайън в София: Да знаете, че бъдещето е на ценностите, за които Украйна се бори!

О'Брайън в София: Да знаете, че бъдещето е на ценностите, за които Украйна се бори!-O-39-Brayan-v-Sofiya--Da-znaete--che-badeshteto-e-na-tsennostite--za-koito-Ukrayna-se-bori-_1713267530.jpg

В същото време Украйна ще развие възможностите си да напада Русия в дълбочина. ...

16 апр. 2024 | 14:36

"Ню Йорк таймс": Украйна може да загуби войната

-MAAE--Opasno-blizo-sme-do-yadrena-katastrofa-v-Ukrayna_1713247894.jpg

Украйна е изправена пред три критични предизвикателства. Те са: недостиг на ...

16 апр. 2024 | 20:28

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18

Най-важното

Лицата, подадени на шефката на митниците от баща и син Димитрови, са били поставяни на съответните позиции

Шефът на ДАНС : Живко Коцев е следен половин година, Банкова е в ОПГ за пране на пари
(Видео)

Депутатите изслушват председателя на ДАНС и финансовия министър заради скандала в Митниците НА ЖИВО-Deputatite-izslushvat-predsedatelya-na-DANS-i-finansoviya-ministar-zaradi-skandala-v-Mitnitsite-NA-ZhIVO_1713271566.jpg

Бойко Рашков представил в МВР контрабандистът Стефан Димитров "като ...

16 апр. 2024 | 15:44

Днес в мотивите за исканата оставка на Кирил Вътев е записано "несправяне със служебните задължения"

Служебният кабинет като минно поле! Георги Тахов сменя Кирил Вътев като земеделски министър

На мяското на Кирил Вътев служебният премиер предлага да бъде назначен Георги Таков.-Na-myaskoto-na-Kiril-Vatev-sluzhebniyat-premier-predlaga-da-bade-naznachen-Georgi-Takov-_1713273295.jpg

Служебният кабинет на Димитър Главче е като минно поле - един след друг гърмят ...

16 апр. 2024 | 16:00

Според нея честното отношение е да излезе министър-председателят и да отговори на всички въпроси

Йотова: Димитър Главчев дължи отговори! Министър Стефан Димитров е отличен дипломат
(Видео)

Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!-Yotova-v-Plovdiv--Neobhodima-e-obshta--razumna-zemedelska-politika--taka-che-da-mislim-i-za-badeshteto-Snimka-BTA_1708426417.jpg

Ако, действително, се окаже, че това е кабинет - неслужебен, т.е. не независим, ...

16 апр. 2024 | 14:31

Направихте Конституцията мръсна дрипа и я съсипахте, ПП-ДБ влязохте в сглобката, за да ви дадат нещо от каналите

Гешев пред комисията "Нотариуса": Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу

Гешев пред комисията за Нотариуса: Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу-Geshev-pred-komisiyata-za-Notariusa--Izpolzvaha-vi-kato-poleznite-idioti--Uchastvam-v-predizborno-shou_1713270771.jpg

Будна кома и насипно състояние остави управлението на Бойко Рашков ...

16 апр. 2024 | 15:24

Стефан Димитров първоначално отказал среща с О Брайън, приел го след натиск

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2014 година

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2011-Daniel-Mitov-shte-smeni-kato-vanshen-ministar-Stefan-Dimitrov--chiyto-brat-uvolni-prez-2011_1713249607.jpg

Георги Димитров бе разкрит като сътрудник на комунистическата Държавна ...

16 апр. 2024 | 09:30

Вижте кои са кандидатите на "Възраждане" за изборите за европарламент

Костадин Костадинов: Властта е в ръцете на българския народ, само от нас зависи да спасим България

Снимки: "Възраждане"-Snimki---Vazrazhdane-_1713282767.jpg

Лидерът на "Възраждане" подчерта, че от години се води чужда политика ...

16 апр. 2024 | 18:52

Журналистът обяви причине да приеме номинацията на "Възраждане"

Волгин: Ще се боря политически срещу ужасяващата цензура, кенсъл културата и русофобската истерия

Петър Волгин-Petar-Volgin_1673088689.jpg

Невъзможно е да си свободен в България, ако държавата ни е безгласен изпълнител ...

16 апр. 2024 | 20:40

Остава открит въпросът за причините за исканата оставка, изтъква Димитър Стоянов

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

Според него причината за предложението за смяна на външния министър се крие ...

16 апр. 2024 | 12:15

Предстоят важни решения в ЕС, трябва да се върви към интеграция на отбраната и на сигурността

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18