Възможен обрат

Власт и опозиция да гарантират всички влогове в КТБ

12222 | 16 юли 2014 | 07:53

Борисов се съгласил, след като Орешарски му гарантирал актуализация на бюджета


БНБ може да държи затворени двете банки общо шест месеца.


Обрат настъпи вчера следобед. Властта и опозицията все пак може да си стиснат ръцете и да гарантират изцяло депозитите в Корпоративна търговска банка. Това стана възможно, след като най-върлият противник на тази идея Бойко Борисов склонил да я подкрепи. Цената за неговото одобрение е актуализацията на бюджета. Тя беше гарантирана от премиера Пламен Орешарски. Борисов настояваше и за някои промени в спецзакона за КТБ, предложен от централната банка. Те също са били направени. Вчера в 14 ч. на спешна среща в парламента са се събрали представители на политическите партии, БНБ и финансовият министър Петър Чобанов.

Владислав Горанов от ГЕРБ не отрече пред „Преса“, че е представлявал партията на тайното съвещание. Пред „Преса“ той потвърди, че депутатите на ГЕРБ ще гласуват за предложението на БНБ, когато видят проекта за променените сметки в държавния бюджет. Актуализацията ще бъде внесена от правителството утре.

Според променения вчера законопроект на БНБ суми над 200 000 лева, които не са гарантирани по сегашните правила, ще се изплащат, но не веднага след като банката отвори врати. Възможно е това да стане месец по-късно. От депозантите ще се изискват декларации за произход на парите, както и за платени данъци.

Има и още промени в схемата. Във фонда за гарантиране на влоговете ще се налеят около 1,6 милиарда лева от нова емисия държавен дълг. В него вече има 2,2 милиарда. Цялата тази сума ще стигне за депозитите до 100 000 евро, които и сега законът гарантира. Останалите над тази сума ще се финансират, като от КТБ се прехвърлят здрави активи за 2,2 млрд. лв. към „Креди Агрикол“, която ще бъде одържавена. След това „болната“ банка КТБ ще бъде обявена в несъстоятелност, а останалите активи ще се разпродават от Националната агенция за приходите, а не от синдиците. Поне такъв е сегашният вариант.

Не така изглеждаха нещата в понеделник. Около 18 ч. в понеделник президентът Росен Плевнелиев обяви, че няма консенсус около спецзакона за спасяване на здравата част от КТБ и гарантиране на всички депозити в банката, предложен от БНБ. Така стана ясно, че ще гарантират суми само до 100 000 евро. 

Измамници жилят заради проблемите

Росен Моллов

Възрастна русенка „изгоря“ с 920 лв покрай проблемите на Корпоративна търговска банка, съобщиха от МВР вчера. В събота на домашния телефон на 88-годишната жена позвънил мъжки глас, който се представил за внука й от Испания и обяснил, че имал депозит в Корпоративна търговска банка. Тя вече фалирала, но банкерът му бил познат, заради това ще му изтегли депозита от 14 000 лева и ще й гo предаде, уверил измамникът. Тя от своя страна обаче трябвало да плати 800 лева за услугата, както и 120 лева за служителя на банката, който ще й донесе парите. Така жената „изгоряла“ с 920 лева, които дала на около 40 годишен мъж. 


Банката затворена до 23 септември

Около 12 ч. вчера БНБ излезе с официално съобщение. Корпоративна търговска банка и нейната дъщерна институция „Креди Агрикол“ ще останат под специален надзор за срок от три месеца - до 21 септември. Това означава, че те няма да отворят врати и да изплащат влогове на клиентите си на 21 юли, както първоначално обявиха от БНБ. Допълнително централната банка може да удължи специалния надзор с още три месеца. В официално съобщение на БНБ се казва, че мярката се налага поради липса на съгласие между парламентарните партии за специалния закон за КТБ след консултациите при президента в понеделник. Още по обед обаче БНБ си остави вратичка, че нещата може да се променят: „При продължаване на политическите консултации за търсене на консенсус относно цялостното решаване на казуса КТБ за защита на интересите на депозантите с влогове от над 196 хиляди лева централната банка е готова да предостави своя експертен потенциал.“

Веднага последва и съобщение от кабинета. „Правителството ще продължи да подкрепя усилията на БНБ за намиране на цялостно решение за КТБ“, се казва в официална позиция. „Продължаваме да смятаме, че вариантите, при които жизнената част от КТБ продължава да работи, са за предпочитане пред стандартната схема за затваряне на банката“, се казва в позицията.

Според Министерския съвет опитите за гарантиране на всички депозити в пълен размер по никакъв начин „не оправдават и не прикриват евентуални некоректни длъжници и лица, които са ощетявали банката“. За срока на специалния надзор двете банки ще продължават да се управляват от квесторите, пратени там от БНБ. Без тяхно разрешение не може да се прави нищо, но служителите ще продължават да ходят на работа и изпълняват указанията на командированите там от централната банка. „Креди Агрикол“ е малка банка. Тя има 8 офиса в София, 10 в други градове и 3 бизнес центъра в столицата и Русе. КТБ е с развита клонова мрежа в цялата страна. Съпругата на Иван Костов - Елена, може да получава пенсията си, ако си открие сметка в друга банка.

Иван Костов: 

Аз мога да оправя нещата

„Разбира се, че мога да оправя тази банка, това е вън от всякакво съмнение. Аз съм оправял цялата държава с помощта на екип в много по-тежко и страшно положение.“ Това заяви вчера бившият премиер Иван Костов пред Би Ти Ви. „Има десетки решения - за умните, знаещите и можещите, да не прехвърлят никаква част от тежестите по спасяването на КТБ върху който и да е човек от страната. Тази банка може да бъде спасена от нейните вложители и от кредитираните от нея лица“, убеден е Костов.

„Който иска, ще го направи, който не иска - ще я ликвидира“, заяви той. По думите му за половин година специален надзор въпросът можел да се реши. Според експремиера срещу КТБ се извършва нападение. „Мисля, че крайната цел е пълна дестабилизация на България и предизвикване на банкова криза, и съответно рухване на валутния борд“, смята Костов. По думите му не било изключено външни сили да правят опити за дестабилизация на страната, за да овладеят институциите.

Костов не изключи повторение на събития от недалечното минало. „През 1996 г. започва фалитът на Първа частна банка - 250 000 граждани и 120 000 фирми загубват парите си, около 200 милиона лева. Държавата се опитва да вземе останалите активи на ПЧБ. С дело в съда новопоявила се от нищото фирма, регистрирана в мига, преди да се обяви търгът за Първа частна банка, купува трезора за 14 милиона, при положение че самата банка в това време има 10 милиона наличност. Това означава, че я взема само за 4 милиона и получава възможността да ограби 250 хиляди души и 120 хиляди фирми - това се нарича ограбване и нападение на банка“, заяви той.

Според Костов гуверньорът на БНБ Иван Искров „за два мандата не научи банковите понятия, така че като говори, да го разбират професионалистите“. Той нарече нелепица твърденията за касиерката, изнесла 206 млн. лв. в чували. Според Костов това можел да го каже „само някой, завършил Симеоново или ЮЗУ“. Експремиерът отрече всякакви лични връзки с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев и заяви, че възходът на банката стана по времето на кабинета „Сакскобургготски“, тройната коалиция и при Бойко Борисов. 


Семейството имало сметка в КТБ за около 1 млн. лева

„Пенсията на жена ми е запорирана в КТБ. Но аз не съм вземал никакви кредити от тази банка, нито имам фирми, които да бъдат обслужвани там.“ Това заяви още Иван Костов. По данни на „Капитал“ семейството на Иван Костов имало няколко депозита за общо около 1 млн. лева в КТБ. От тях два влога - на съпругата му Елена и на една от дъщерите му, надхвърляли гарантирания минимум от 100 000 евро.

Според договор, публикуван от агенция ПИК, дъщерята на Костов Мина получила над 270 000 лв. хонорари (30 000 лева месечно) за консултантски услуги от фирма на банкера Цветан Василев. Контрактът бил между фирма „Анторна“ на Мина Костова с „Афлик - България“ ЕАД. 

Европейски одит за управление „Банков надзор“

БНБ е започнала разговори с председателя на Европейския банков орган Андрея Енрия за преглед на качеството, практиките и процедурите на управление „Банков надзор“, съобщиха още от централната банка. Не е ясно обаче кога ще започне одитът на надзорното поделение, което осъществява контрол върху състоянието на банките у нас. „Резултатите ще бъдат публично оповестени“, отбелязват лаконично от централната банка. БНБ вече е в контакт с изпълнителния съвет на Европейската централна банка. Совалките се налагат, след като в понеделник президентът Росен Плевнелиев обяви, че България ще кандидатства за членство в единния надзорен механизъм на Европейския съюз. Експертите на централната банка подготвят предстоящите разговори между държавния глава и президента на ЕЦБ Марио Драги. Членството ни в механизма означава, че ЕЦБ ще може да рефинансира закъсали банки у нас. Според финансови експерти преди членството централната банка на Европейския съюз задължително прави проверка на банковия сектор у нас. 

Да падне тайната за милионерите? Уникален абсурд!

Лилия ХРИСТОВСКА

Идеята на някои политици да се вдигне банковата тайна за едрите вложители в КТБ, за да се знае как са натрупали парите си, е изумителна. Някой сериозно иска да стовари проблема от болната на здравата глава. Цял арсенал от органи и служби се борят срещу мръсните пари, следят за финансови и данъчни далавери. И банковата тайна пада, когато има конкретни доказателства за извършено престъпление.

С лупа да търсите обаче в българското или европейското законодателство, няма да откриете по-забавен аргумент от този, че размерът на влоговете е причина за вдигане на тайната на влоговете! Навремето един шеф на НАП (Красимир Стефанов) облетя богатите квартали в столицата, за да задоволи общественото любопитство за лукса, в който се къпят някои. И Страсбург бе залят от жалби. Подобният групов подход към едрите вложители на банката като индикация за нередности е посегателство върху правото на личен живот. И също трасира пътя към Евросъда. Лошото е, че сетне пак клетите данъкоплатци ще заплатят безумията на политиците си. Актуализацията на бюджета е цената за подкрепата на Бойко Борисов.


Големите вложители може да станат акционери

Правилата как се фалира банка са в специалния Закон за банковата несъстоятелност. След като отнеме лиценза на банката заради неплатежоспособност, БНБ подава искане за откриване на производство по несъстоятелност (или за фалита) в окръжния съд по седалището на банката, основно в Софийския градски съд. Вложителите с по-големи суми от 100 000 евро стават кредитори на трезора за остатъка на влоговете си. БНБ е длъжна само да посочи основанията, на които е приела, че банката е неплатежоспособна, без конкретни доказателства. Това до голяма степен връзва ръцете на съда да провери действителното състояние на трезора. Заради този „автоматизъм“ в закона и практиката през 2005 г. Капиталбанк осъди България в Страсбург. Но правилата си остават същите.

Съдът разглежда искането в 15-дневен срок при закрити врати с участието на прокурор, БНБ, банката, представлявана от квестори, и Фонда за гарантиране на вземанията на вложителите. Акционерите с над 5% от капитала също могат да встъпят като страна. Съдът постановява решение за откриване на процедурата в 7-дневен срок след последното заседание.

От този момент управлението на банката се поема от синдик. Той организира събирането на вземанията на трезора, както и описването, оценката и осребряването на имуществото му чрез публична продан. Ако има купувачи, може да се отиде на продажба на банката чрез пряко договаряне или чрез посредник, но съдът трябва да одобри сделката. Банката в несъстоятелност се продава само на друга банка с лиценз в страната.

След осребряването на имуществото или продажбата се погасяват задълженията към кредиторите, при недостиг на средствата те се разпределят по съразмерност. Производството по несъстоятелност се прекратява с решение на съда. 

(в. Преса, печатно издание, брой 190 (896) от 16 юли 2014)


 


От категорията

50-тият Конгрес. Ще има драма, но БСП ще се обедини около Нинова

Делегатите на 50-я конгрес на БСП веднъж дадоха доверие на Нинова - през януари 2022 г.-Delegatite-na-50-ya-kongres-na-BSP-vednazh-dadoha-doverie-na-Ninova---prez-yanuari-2022-g-_1675862570.jpg

Заседанието на най-висшия ръководен орган на червените ще се следи под лупа и ...

8 февр. 2023 | 17:51

Божинов: Берем плодовете на предателството на национална памет, завършено при „харвардския" кабинет

Войн Божинов: Малката държава Северна Македония се подигра с българското общество-1641470359.jpg

В югозападната ни съседка са напипали великолепно пулса на брюкселската ...

7 февр. 2023 | 11:26

Анализ на БДД: Русия не може да си позволи поражение, Украйна няма да бъде изоставена да капитулира

Анализ на БДД: Русия не може да си позволи поражение, Украйна няма да бъде изоставена да капитулира-Ukrayna--Dosega-ruskata-armiya-e-dala-102-500-zhertvi-vav-voynata-v-Ukrayna_1671962699.jpg

Американският глобалистичен хегемонизъм и руската имперска носталгия си дадоха ...

8 февр. 2023 | 18:05

Кеворк Кеворкян: Особености на българския слугинаж

Кеворк Кеворкян-1461834919.jpg

Радев мълчи красиво – можеше поне да похвали протежето си ПростоКирчо за ...

7 февр. 2023 | 10:55

Най-важното

Ердоган обеща спешно подпомагане в размер на 10 000 турски лири (около 530 долара) за всяко пострадало семейство

Над 15 000 са потвърдените жертви на земетресението в Турция и Сирия

Над 15 000 са потвърдените жертви на земетресението в Турция и Сирия-Snimka--DPS_1675783107.jpg

В раздираната от война Сирия жертвите са 2662.Хиляди хора в Сирия все още са в ...

9 февр. 2023 | 08:18

Няма информация за жената в Антакия, която се издирва

МВнР: Намерено е тялото на издирвания българин в Искендерун

Намерено е тялото на издирваната българка в Антакия-1604296416.jpg

В Турция е потвърдена смъртта на над 12 хиляди души, ранените са над 53 хиляди

9 февр. 2023 | 08:42

Представители на ДПС заминават за Адана, за да направят анализ на нуждите на българската общност там.

Ахмед Ахмедов: Около 20 души от българската изселническата общност в Адана са загинали

Ахмед Ахмедов: Около 20 души от българската изселническата общност в Адана са загинали-1634123432.jpg

В района на Адана живеят около 30 000 български изселници, които са заминали за ...

9 февр. 2023 | 09:35

Икономическото състояние на Съюза и войната в Украйна - във фокуса на форума

Радев заминава за Брюксел за извънредното заседание на Европейския съвет

Радев заминава за Брюксел за извънредното заседание на Европейския съвет-Novogodishno-privetskie-na-prezidenta-Rumen-Radev_1672517737.jpg

Тема на срещата ще е и миграцията и гарантирането на сигурността на външните ...

9 февр. 2023 | 08:14

Украинският президент бе на работна вечеря с френския си колега и германския канцлер

Зеленски поиска от Франция и Германия тежко оръжие и изтребители

Зеленски се срещна с Макрон и Шолц в Париж-Zelenski-se-sreshtna-s-Makron-i-Sholts-v-Parizh_1675924143.jpg

Русия не бива да спечели тази война. Украйна е част от европейското семейство, ...

9 февр. 2023 | 08:26

Няма решение на МС за прекратяване на договора с "Газпром" и за неплащане по новите условия

Борислав Сарафов: "Алтернативните" доставки на газ по времето на Петков са били руски, но по-скъпи

Борислав Сарафов: "Алтернативните" доставки на газ по времето на Петков са били руски, но по-скъпи-Borislav-Sarafov--Polovinata-ot-zadarzhanite-za-detska-pornografiya-sa-semeyni--s-detsa--Snimka-Novini-bg_1668768284.png

Отговорните длъжностни лица са наели британската правна кантора „White & Case“. ...

9 февр. 2023 | 00:20

Уотърс се противопостави на западните доставки на оръжия за Киев

Роджър Уотърс пред ООН: Инвазията на Русия в Украйна е противозаконна, но провокирана

Роджър Уотърс пред ООН: Инвазията на Русия в Украйна е противозаконна, но провокирана-Rodzhar-Uotars-pred-OON--Invaziyata-na-Rusiya-v-Ukrayna-e-protivozakonna--no-provokirana_1675929289.jpg

Заместник-постоянният представител на САЩ при ООН Ричард Милс призна ...

9 февр. 2023 | 09:46

Социалистите съзнават, че партията има нужда от „огън“, но няма да направят промяна на конгреса

50-тият Конгрес. Ще има драма, но БСП ще се обедини около Нинова

Делегатите на 50-я конгрес на БСП веднъж дадоха доверие на Нинова - през януари 2022 г.-Delegatite-na-50-ya-kongres-na-BSP-vednazh-dadoha-doverie-na-Ninova---prez-yanuari-2022-g-_1675862570.jpg

Заседанието на най-висшия ръководен орган на червените ще се следи под лупа и ...

8 февр. 2023 | 17:51

Гражданите каталясаха от избори, дори и гневът не ги мотивира

Политологът Георги Киряков: Президентът създаде кохорта, вече и враговете му станаха приятели

Политологът Георги Киряков: Президентът създаде кохорта, вече и враговете му станаха приятели-1583697474.png

За да има редовно правителство някои червени линии трябва да се изтънят до ...

8 февр. 2023 | 12:20