Юрий Исаков

Юрий Исаков: Съдействайте ни пред Брюксел за „Южен поток“

12448 | 11 юни 2012 | 17:27

Системите за сигурност на проекта „Белене“ нямат аналог в света.

Автор:


Юрий Исаков е роден на 18 март 1948 г. Възпитаник на  Московския държавен институт за международни отношения. Бил е дипломат в Бирма, Тайланд, Ню Йорк. От август 2008 г. е посланик на Руската федерация в България.


- Ваше превъзходителство, Владимир Путин встъпи в длъжност като президент на Руската федерация. Ще има ли промяна в акцентите на двустранните отношения?
- Не мога да си спомня случай от цялата история на руско-българските отношения, в който те да са претърпели промени поради смяна на висши управници на двете държави. Освен това приемствеността в политиката между Владимир Путин и Дмитрий Медведев е общоизвестен факт. Както знаем, президентът на Русия и премиерът на България са добри познати, взаимно се ценят и намират общ език. Достатъчно е да напомним за честите им и откровени телефонни разговори, които протичат в атмосфера на взаимно разбиране. Уверявам ви, че

България е била и ще си остане привилегирован партньор на Русия

Руският народ, който е свързан с българските братя чрез приемственост и тесни общностни връзки, няма да приеме друга политика по отношение на България.
Убеден съм, че отношенията със страната ви ще се изграждат в посоката на единния външнополитически курс на Руската федерация. Той осигурява националните й интереси върху принципите на прагматизма, откритостта и многоаспектността в условията на формирането на новата полицентрична система на международните отношения.
Мерките, които се планират за реализация на този курс, включват активизиране на общите усилия на държавите за противопоставяне на глобалните  заплахи. А също и конкретните стъпки за развитие на отношенията със съседите ни - държавите от Общността на независимите държави, ЕС, страните от Азиатско-Тихоокеанския регион, САЩ и други. Те бяха заявени от президента на Русия в самия ден на стъпване в длъжност - 7 май т. г.

- Кои са опорните точки на сътрудничеството между Русия и България? Министърът на външните работи Николай Младенов неведнъж е споделял, че те не се изчерпват само с енергетиката...
- Действително имаме немалко опорни точки. Това са търговско-инвестиционните връзки, сътрудничеството в туризма, културата и научната сфера, както и преките връзки между хората. Въпреки сегашните икономически трудности нещата вървят в добра посока. По-конкретно през 2011 г. стокообменът ни се повиши с 23% и достигна 6 млрд. долара. Руският туристически поток в България също е нараснал с 20%. Става въпрос за 445 000 души, като така Русия заема четвърто място по брой на туристи, посетили България.
Обемът на руските инвестиции превишава 1,6 млрд. евро за последните 10 години. Достатъчно е да припомним само за обявената сделка с „Лукойл“, в рамките на която руската компания инвестира 1,5 млрд. долара в Комплекса за преработка на тежки отпадъци на нефтопреработвателния завод „Лукойл Нефтохим Бургас“. Това създаде около 3000 нови работни места. Миналата година Русия влезе в тройката на водещите чуждестранни инвеститори на българския пазар. Уверен съм, че това не е пределът.

- Как Москва се отнася към диверсификацията на енергийните източници в България?
- Всяка държава, в това число и България, има суверенното право да определи енергийната си политика и конкретните си приоритети. В този смисъл Русия не  страда от алергия по отношение на диверсификацията на енергийните ресурси и източниците на доставките в България. Ние също, както България и ЕС като цяло, сме заинтересовани от диверсификацията. Само че не на доставчиците, а на потребителите.
Оттук е и активното развитие на сътрудничеството ни в енергетиката със страните от Азиатско-Тихоокеанския район. По-конкретно руските реактори от поколение „3 плюс“ са високо ценени в Китай. Тянванската АЕЦ е призната за една от най-безопасните в страната. По време на посещението на Владимир Путин в Пекин е приет протокол към междуправителственото споразумение за сътрудничество за изграждането на трети и четвърти блок на Тянванската АЕЦ.
На тази площадка могат да се изградят до осем реактора.

- Как вървят преговорите за уреждане на финансовите разчети след закриването на АЕЦ „Белене“? Ще коментирате ли възможността за изнасяне на готовия реактор от Белене на площадката на действащата АЕЦ „Козлодуй“? Може ли АЕЦ „Белене“ да стане частен проект?
- Специално създадена работна група разглежда въпроса за финансовите разчети след отказа на българското правителство от проекта „Белене“. Рано е обаче да се говори за конкретни резултати от работата й, тъй като тя беше сформирана едва преди два месеца.
Възможният пренос на готовия блок на АЕЦ „Белене“ на площадката на действащата АЕЦ „Козлодуй“ вече се изучава от специалисти от двете страни. От технологична гледна точка проектът „Белене“ се отнася към съвременното поколение „3 плюс“ и е уникален. Активната и особено пасивната му система за сигурност нямат аналог в света и напълно съответстват на високите изисквания за сигурност, станали все по- .......и след „Фукушима“.
Потвърдена е устойчивостта на руските енергоблокове по отношение на всякакви природни и технически аномалии, а също и външни физически въздействия - от терористичен акт до пряко нападение срещу реактора от 450-тонен „Боинг“.
Вярвам, че руските технологии може да се използват и при строителството на други атомни обекти в България. Между другото преди няколко дни в рамките на международния форум „Атомекспо 2012“ главата на „Росатом“ Сергей Кириенко отбеляза, че корпорацията е технически готова да участва в изграждането на новия блок на „Козлодуй“, но не е определила инвестиционните си намерения. Не разполагам с достоверна информация, що се отнася до интереса на някои „частни инвеститори“ за реализацията на проекта АЕЦ „Белене“.

- Кой е най-важният енергиен проект в България от гледна точка на Москва?
- Към днешна дата реализацията на проекта „Южен поток“. Той трябва да укрепи енергийната сигурност в България и Европа като цяло, в това число и за сметка на създаването на новия маршрут на доставките на природен газ.
Вече е подготвено предпроектното проучване и в момента тече работа по оценката на въздействието на „Южен поток“ върху околната сред, както и за подготовката на техническите изисквания за териториалното планиране.
Надяваме се работата да върви в бързи темпове благодарение на това, че „Южен поток“ е

обект от национално значение за България

Има всички основания да разчитаме, че инвестиционното решение за българския участък от „Южен поток“ ще се вземе към 15 ноември 2012 г. Така го виждат и руските, и българските висши ръководители. А самото строителство на газопровода ще започне още в края на тази година.
Бих искал да отбележа, че ние сме заинтеросовани България да окаже по-енергично съдействие пред Еврокомисията „Южен поток“ да получи статут на проект от европейско значение. Уверени сме, че подобен статут ще помогне за оптималната организация на строителството. Това отговаря на интересите на всички участници в проекта, в това число и на България, както и в крайна сметка  за енергийната сигурност на цяла Европа.

- На какво разчита Москва по щекотливата тема за противоракетния щит? Той вече работи, а вие имате нов радар в Сибир...
- Темата за ПРО в Европа действително е злободневна. Разбира се, дадените политически гаранции в Чикаго за ненасочеността на тази система срещу Русия може да се разглеждат като стъпка в правилната посока. Подобни

политически гаранции обаче все още не са достатъчни

за създаването на пълноценна основа за сътрудничество в дадената сфера.
Логиката на руската позиция, която досега за съжаление не чуват или не искат да чуят нашите партньори в НАТО, е пределно ясна. За нас са принципно важни надеждните, опиращи се на ясни военно-технически критерии юридически гаранции за ненасочеността на системата ПРО против руските сили за ядрено възпиране. Гаранциите би трябвало да поставят тази система в пълно съответствие със заявените от алианса цели. А именно да се противодейства на ракетни заплахи, които могат да идват отвъд Европа.
В този смисъл ние сме убедени, че поддържането на стратегическа стабилност в света трябва да се опира на съвместно изработени решения, които да отчитат интересите на всички страни без изключения. Ако вървим по този път, то ни се предоставя уникална възможност да открием принципно нова страница в историята на международните отношения, която да се изпълнява на практика, а не на думи. Така че къде е проблемът? Ние сме готови за продължаване на диалога. Топката е в полето на НАТО.
Показателно е, че все повече западни експерти са на мнение, че американските планове за изграждане на ПРО вече се превръщат във „факти на земята”, а това означава, че и времето за намирането на компромис намалява. И както неведнъж сме предупреждавали честно и открито нашите партньори, в името на собствената си сигурност Русия ще бъде принудена да предприеме ответни, подчертавам, ответни конкретни военно-технически мерки. Такъв пример е абсолютно адекватната и прагматична стъпка, която стана факт, споменатият от вас нов радар тип „Воронеж“ в Сибир. 


От категорията

The Washington Post: САЩ правят оръжие за Украйна - всъщност правят пари за себе си

Едно от оръжията, който САЩ усъвършенстват с парите за Украйна, е системата "Пейтриът"-Raketen-kompleks--Peytriat--Snimka--BTA_1670745168.jpg

От 68-те милиарда долара военна и свързана с нея помощ, които Конгресът е ...

30 ноем. 2023 | 16:04

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори-1644942600.jpg

Ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да ...

2 дек. 2023 | 22:23

Евроатлантическата преса обърна палачинката преди пълното поражение на НАТО да бъде видяно от всички

Италианският журналист Марко Травальо иронизира пресата в Италия-Italianskiyat-zhurnalist-Marko-Travalyo-ironizira-presata-v-Italiya_1701540249.png

След Нетребко има риск да реабилитират и Достоевски, който май също беше ...

2 дек. 2023 | 20:03

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Най-важното

Според вицепремиера е нещо положително, когато един екип си отправя критики

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен-Mariya-Gabriel-Snimka--MVnR_1701280919.jpg

Ден на отворените врати за студенти се проведе в Министерството на външните ...

2 дек. 2023 | 18:19

Финансовата сметка на държавата отдавна е изпусната с твърде големи социални разходи, твърди бившият финансов министър

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори-1644942600.jpg

Ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да ...

2 дек. 2023 | 22:23

България е критикувана за "отблъскване" на мигранти към Турция

Австрийска медия: България е сляпо петно в ЕС, когато става въпрос за безопасността

Австрийски медии критикуват България за "отблъскване" на мигранти към Турция-Snimka--Anadolskata-agentsiya_1695807487.jpg

На електронния сайт на Австрийското радио и телевизия ОРФ е публикуван обзор ...

2 дек. 2023 | 19:28

Как нашият подуправител може да направи далавера под тези няколко шапки, възмущава се лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!-Boyko-Borisov-pred-mladite--Na-GERB-moga-da-se-karam-samo-az--na-men---nikoy-_1701524380.jpg

Терзиев, Бонев и компания са кметове благодарение на нас. Казвам ...

2 дек. 2023 | 12:33

Време е да си седнем на задниците, да помълчим и да се държим по-конструктивно, казва съпредседателят на ДБ

Христо Иванов: Имаме стратегическо сътрудничество с ГЕРБ, партньорство с ПП, подкрепяме кабинета

Христо Иванов подчерта стратегическото сътрудничество с ГЕРБ-Hristo-Ivanov--Kakva-e-alternativata-na-sglobkata---da-hvarlim-stranata-pak-v-parlamentarna-kriza--_1699271752.jpg

“Демократична България” трябва да дефинира дългосрочните цели на страната от ...

2 дек. 2023 | 12:59

Българският държавният глава направи изказване на Срещата на върха за климата по време на COP 28

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси-Prezidentat-Rumen-Radev--Prehodat-kam-zelena-ikonomika-ne-tryabva-da-vodi-do-kompromisi_1701515550.jpg

Екстремните климатични явления налагат решителни действия, посочи той и ...

2 дек. 2023 | 13:11

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37

Американците са съобщили на Зеленски, че преговорите ще продължат с него или без него

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Рреме е за директно дарителство към можещите, знаещите и правещите

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘ -Kmetovete-na-Burgas-i-Pleven-sa-sred-parvite--darili-po-edna-zaplata-za--Mama-i-Az--_1701509599.jpg

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен ...

2 дек. 2023 | 11:25