ок, електричество, НЕК

Затегнете коланите, пригответе се за сблъсък

Добавките в цените на тока се завръщат

16669 | 23 юли 2014 | 15:00

Таксата за „балансиране“ е първа стъпка към големия взрив на тарифите за бита


Държавният регулатор призна преди месец, че натрупаният дефицит в НЕК от обществената доставка на електрическа енергия е 1,5 млрд. лв.


След като цяла година токът поевтиняваше по малко, не беше трудно населението да преглътне юлското поскъпване с 1-3% това лято. Но се оказа, че в решението за цените има бомба със закъснител. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е дала право на енергото да вдигне допълнително цените с до 2% за „балансиране“ на потреблението. Така в сметките за ток за този месец ще се появят два нови реда - за балансиране при разпределението и за балансиране при снабдяването. Това е първата стъпка за завръщането на добавките преди големия взрив на цените на тока.

Много хора се дразнеха допреди година от вида на тогавашните сметки за ток. Месечните фактури приличаха на сложна диагноза, написана от съмнителен доктор с мръчкав почерк. Вместо ясна сума – 9 съставни части.

Освен цената за самата енергия по дневната и по нощната тарифа вътре имаше още един куп неща. За достъп и за пренос по мрежата високо напрежение. За достъп и пренос по мрежата ниско напрежение. „С кофи ли го носят тоя ток?!“, възмущаваха се хората. Но плащаха, защото в ХХI век на тъмно не се седи. В Европейския съюз всяко домакинство притежава средно 18 технологични устройства, които са зависими от електрическата енергия. Така че електрозахранването е най-влиятелният естествен монопол в живота ни.

А добавките във фактурите се сипеха като градушка. За зелена енергия от възобновяеми източници. За комбинирано производство, тоест за

 

субсидиране на парното

 

И върхът – за възстановяване на невъзстановяеми разходи. Последната добавка беше толкова неразбираема, че сякаш беше направена специално, за да вбеси и най-безразличните абонати. Обратно на предположенията, в тази нелепо наречена графа не се крият парите, които енергетиката не може да си събере от длъжници. Не. В нея беше субсидията, която държавата принуждаваше потребителите да плащат за по-скъпия ток от двете американски ТЕЦ в комплекса „Марица-изток“.

Миналото лято ДКЕВР угоди на потребителите и добавките изчезнаха от фактурите. Всъщност те не се изпариха, а се скриха. Една част от сумите влязоха в цената на енергията, продавана от НЕК на енергото. Друга се превърна в интегралната добавка „Задължения към обществото“, която се плаща от фирмите на свободния пазар. А трета част наистина изчезна. Беше премахната от цените с върха на химикалките в ДКЕВР и се превърна в дефицит в системата. Сумата е поне 1,5 млрд. лв., обяви преди месец държавният регулатор. Това са липсващи пари за направени разходи. В резултат от дефицита се увеличи вътрешната задлъжнялост в системата. АЕЦ, ТЕЦ, възобновяеми енергийни източници, ЧЕЗ, ЕВН, „Енерго-Про“ - всички чакат държавната НЕК да се разплати с тях. А нейното финансово състояние силно се е влошило през миналата година. Загубата й се е увеличила с 43% - от 99,432 млн. лв. на 142,225 млн. лв. Дълговете й са скочили от 2,201 млрд. лв. на 2,711 млрд. лв.

ДКЕВР при правителството на Пламен Орешарски допусна грешка, която пазарът не прощава. Комисията принуждаваше редица компании да продават на загуба. Да се живее на кредит, е възможно, но това не може да продължава безкрайно. В един момент трябва да започне изплащането на заемите.

Затова сега големият въпрос е с колко ще трябва да поскъпне токът, за да започне оздравяването на системата. Обществото не знае отговора, защото прозрачността при вземането на решения в енергетиката далече не беше пръв приоритет в работата на това правителство. Но все пак някои изявления по въпроса има.Членът на ДКЕВР Еленко Бож-

ков предупреди тази пролет, че ако трябва да се удовлетворят всички заявления на енергийните фирми, цените на електроенергията в бита

 

ще трябва да се вдигнат с 45%

 

Негови колеги неофициално потвърдиха тази сметка, като намекнаха за предстоящ график за плавно повишение на цените. Например с по 3% на всяко тримесечие, като се започне от 1 октомври тази година и се продължи така през следващите 5 години.

Очевидно всички тези сметки са без кръчмаря. Зад тях прозира фактът, че както правителството, така и съставът на ДКЕВР имаха опасно къс хоризонт пред себе си през последната година. Регулаторът, както и ресорното министерство не се чувстваха по никакъв начин задължени да подготвят обществото и пазара за предстоящата от 2015 г. пълна либерализация в търговията с електроенергия у нас. Как би изглеждала тя, е пълна мъгла. Единственото сигурно е, че либерализацията се изисква от Европейския съюз. Тоест няма да ни се размине. По-малко сигурно е, че ДКЕВР ще трябва да се откаже да определя цените, по които производителите на енергия я продават на НЕК за нуждите на населението. Според правилата в ЕС комисията ще може да регулира единствено мрежовите услуги – ще определя цените за достъп и за пренос по електропроводите високо, средно и ниско напрежение. Всичко останало ще се диктува от търсенето и предлагането - от пазара. Сметките вероятно ще станат по-сложни, защото всеки участник по веригата производство-пренос-разпределение на електроенергията ще трябва да присъства със своя дял.

 

Сключените в миналото дългосрочни споразумения

 

за двете американски ТЕЦ и за изкупуването на тока от фотоволтаичните централи на завишени цени вероятно ще се появят отново като отделни редове във фактурите. Добавките ще се завърнат, освен ако снабдителите не пощадят клиентите си с нов дизайн на фактурите: отгоре - ясна сума за плащане, отдолу – разбивка.

Либерализацията на пазара на електроенергия може да предизвика рязко поскъпване за населението и да се превър не в шок за хората. Това предупреждение беше отправено от групата експерти, които подготвиха по поръчка на икономическото министерство „План за действие в енергетиката – 16 мерки до 2016 г.“. За съжаление този документ, както и проектът за нова енергийна стратегия на България до 2030 г. не видяха бял свят.

Всъщност разплитането на доста мръсното кълбо от проблеми в електроенергетиката може да започне с три сравнително прости действия. Първо, да се изчислят нови цени на тока, които да покрият дефицитите в разумен срок. Второ, да се изясни заедно със социалното министерство каква част от българското население ще трябва да получи помощи от държавата, за да понесе поскъпването. Трето, да се осигурят парите за това.

„Затегнете коланите! Пригответе се за сблъсък!“ Това са инструкциите, които капитан Чесли Салънбъргър дава на пътниците на самолета „Еърбъс А320“ преди спасителното му кацане в река Хъдсън край Ню Йорк през януари 2009 г. Като по чудо тогава няма жертви. Капитанът е знаел какво прави и никой не му е попречил да изпълни дълга си. Е, а България сега пак си търси капитан - и за държавата, и за енергетиката.


 


Еврохолд

От категорията

Валерия Велева: Борисов се включи в играта. Правителство ще има!

Валерия Велева-1448546816.jpg

Говореното атни-ГЕРБ не може да бъде поведение и мотив за управление на ...

24 юни 2024 | 10:21

Кеворк Кеворкян: Хигиенисти

Кеворк Кеворкян: Хигиенисти-Kevork-Kevorkyan_1669805378.jpg

Как ви се вижда една клада от театрални билети? Впрочем, как ли би изглеждал ...

22 юни 2024 | 20:51

Видими зависимости! Дори и председателят на ВКС Галина Захарова не може да ги скрие

Председателят на ВКС Галина Захарова-Predsedatelyat-na-VKS-Galina-Zaharova_1719257446.jpg

В разрез с етичните принципи на магистратите, мнозинството от ВСС дискриминира ...

24 юни 2024 | 22:28

Диана Дамянова: Борисов сам поведе делегацията при Радев - това е знаково!

Диана Дамянова-Diana-Damyanova--Ochevidno-otivame-na-izbori_1680873482.jpg

Несбъднатият председател на НС и настоящ генерал на ДСБ е силно заинтересован, ...

24 юни 2024 | 20:09

Най-важното

В рамките на Съвета точката бе подкрепена от още четири държави.

Министър Тахов настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде махнат или увеличен до 560 000 евро

Министър Тахов настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде махнат или увеличен до 560 000 евро-Ministar-Tahov-nastoyava-limitat-po--ukrainskata-pomosht--da-bade-mahnat-ili-uvelichen-do-560-000-evro_1719254201.jpg

Министър Тахов обясни, че заради лимитите от подпомагане са изключени ...

24 юни 2024 | 21:35

Ако не беше Борисов, още щеше да мишкуваш в Министерство на образованието

Делян Добрев остро към Денков: Трябва ти Гинко билоба! Борисов те избра за премиер, не те свали!

-Delyan-Dobrev-ostro-kam-Denkov--Vie-ot-PP-ste-sbirshtina-ot-koruptsioneri-i-dokazani-izmamnitsi-_1717583952.jpg

Първият кабинет франкенщайн между ПП, ДБ, БСП и ИТН падна, защото СЛАВИ ...

24 юни 2024 | 21:06

Изборите са решение, но са лошо решение

Борисов след консултациите: Ще предложим правителство на малцинството. Премиерът ще е от ГЕРБ
(Видео)

Борисов след срещата с Радев-Borisov-sled-sreshtata-s-Radev_1719211838.png

"Най-вероятно аз ще взема папката. Аз ще бъда с кандидат-премиера. Казах ...

24 юни 2024 | 09:49

"Изборите са краен вариант и не се решение", каза Йордан Цонев

Цонев пред Радев: Бъдете медиатор, убедете останалите партии да подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС
(Видео)

ДПС отиде на консултации при президента Румен Радев (На живо)-DPS-otide-na-konsultatsii-pri-prezidenta-Rumen-Radev--Na-zhivo-_1719216221.png

За ДПС, най-важното е да бъде подкрепен мандатът на победителя - ГЕРБ. ...

24 юни 2024 | 10:53

Имаме първи и втори мандат, и трябва да направим всичко възможно те да се реализират

Денков: Нищо не дължим на Борисов, той дължи на българския народ да състави правителство

Денков: ПП-ДБ ще бъдем в опозиция-Denkov--PP-DB-shte-badem-v-opozitsiya_1719234427.png

Ръководството и на трите партии сме напълно единни. Всякакво желание и опити за ...

24 юни 2024 | 16:04

Избирателната система в Гърция дава допълнителен бонус на партията победител

Борисов отново предлага избирателна система по гръцки образец

Борисов и Мицотакис.
Борисов отново заговори за промяна на избирателната система у нас по гръцки образец.-Borisov-i-Mitsotakis-Borisov-otnovo-zagovori-za-promyana-na-izbiratelnata-sistema-u-nas-po-gratski-obrazets-_1719237960.jpg

Изборите през 2009 г. са по смесена система и тогава ГЕРБ получава своеобразно ...

24 юни 2024 | 16:16

Чалгарите върнаха Борисов в играта! Край на хленча пред ПП! Край на несбъдната любов с ДБ!

Валерия Велева: Борисов се включи в играта. Правителство ще има!

Валерия Велева-1448546816.jpg

Говореното атни-ГЕРБ не може да бъде поведение и мотив за управление на ...

24 юни 2024 | 10:21

Това е знак, че владее полжението и има да се случват неща

Диана Дамянова: Борисов сам поведе делегацията при Радев - това е знаково!

Диана Дамянова-Diana-Damyanova--Ochevidno-otivame-na-izbori_1680873482.jpg

Несбъднатият председател на НС и настоящ генерал на ДСБ е силно заинтересован, ...

24 юни 2024 | 20:09

Предпоследният поставя условия и предварително чертае линии как ще се движат мандатите", заяви гневно днес Борисов

ИТН поискали ресурсните министерства и отлагане на еврозоната, за да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС

ИТН поискали ресурсни министерства и отлагане на еврозоната, за да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС -ITN-poiskali-resursni-ministerstva-i-otlagane-na-evrozonata--za-da-podkrepyat-kabinet-na-GERB-SDS-_1719227167.jpg

Раздразнението на Борисов всъщност идва от "алчността" на ИТН, която ...

24 юни 2024 | 13:13