Параскева Джукелова

Параскева Джукелова

По-трудно получавам роли, отколкото награди

19772 | 26 юли 2014 | 13:56

Най-силното ми хоби е актьорството, готова съм да репетирам и да играя заради удоволствието от самата игра


 


Параскева Джукелова е родена в Панагюрище. През 1992 г. завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ, в първия клас на проф. Стефан Данаилов. Играла е на сцените на Сатирата, „Възраждане“ и театър „Българска армия“. Сега е в трупата на Народния театър, където играе в постановките „Пет жени в еднакви рокли“ и „Ричард III“. Прави поредица от силни роли в киното в „Сезонът на канарчетата“ („Златна роза“), „Суламит“, „Изпепеляване“, „Време за жени“, „Джулай“ (награда на киноакадемията 2014). Два пъти е носителка на награда от фестивала „Любовта е лудост“ - за „Изпепеляване“ и „Суламит“, и една награда на Фестивала на киноактьорите в Карлово.

Снимала се е и в няколко чуждестранни кинопродукции, като в „Икона“ партнира на Патрик Суейзи. През 2012 г. се снима в сериала „Къде е Маги“. Била е водеща на телевизионните предавания „Понеделник 8 и 1/2“ и „Неделя Х3“ по БНТ. От дълги години живее с кинорежисьора Виктор Божинов, имат дъщеря Калина на пет години.

 


- Параскева, ти получи наградата на киноакадемията за ролята си във филма „Джулай“. Честито! По-ценна ли е за теб заради това, че е от киногилдията?

- В изкуството наградите винаги са субективни - на един му харесва, на друг не. Но ценното е реакцията на зрителите, които след като гледат филма, споделят какво са изпитали при моето изпълнение. Да, много е ласкателно, че колегите са забелязали моя труд, както и на другите две актриси в „Джулай“ - Касиел Ноа Ашер и Яна Титова, които също бяха номинирани за главна роля тази година.

- На церемонията каза: „Тази награда е и ваша, момичета, аз съм само част от триглавата ламя в „Джулай“.

- Защото в този филм трите сме в някаква симбиоза, една без друга не можем да изградим ролите си, така е по сценарий. В моята роля вложих много желание, любов и искреност. Беше предизвикателство, нещо различно от това, което човек би си представил, че мога да изиграя. Героинята ми е цинична жена, с много разочарования, която почти се е отказала да се бори в живота си - нещо, което на пръв поглед не излъчвам. Всъщност най-голямата ми награда беше, когато режисьорът Кирил Станков ме одобри за този образ. Шегувам се, че по-трудно вземам роли, отколкото награди. Може да звучи високомерно, но след като се снимат толкова малко филми, естествено е да са дефицит хубавите женски роли.

- Заради „Джулай“ ти се прости с разкошните си руси къдрици. Не ти ли беше жал?

- Напротив, аз го поисках. Представях си героинята с тъмна коса, даже прошарена. Видът й трябваше да е по-запуснат. Той говори много за начина на живот на образа.

- От дете наивно съм се чудила как актриси красавици като теб доброволно се подлагат на загрозяване в ролите си.

- Когато работя над роля, суетата я оставям на заден план. Ако една актриса държи на всяка цена да е нещо като фатална жена и секссимвол, трябва да подбира роли, в които ще изглежда красива. Но това не е актьорско предизвикателство. В театъра и в киното ми е по-интересно да направя такава промяна, че да не могат да ме познаят.

- Е, ти си една от красавиците в гилдията...

- Смея да твърдя, че съм фотогенична, а и красотата е относително понятие, има роли, които няма как да получа, защото там трябва дълъг крак, пищен бюст и т.н. Тези роли си вземат манекенките, утешителното е, че малко от тях имат и нужното актьорско присъствие...

- Силни режисьори като Стефан Командарев те ангажират - заснехте филма „Съдилището“, който през есента ще е по екраните.

- Там също играя жена, която няма възможности да посещава фризьорския салон. Трябва да се приближиш максимално до персонажа, създаден от автора. Предизвикателството е не да приближаваш образа до себе си, а да търсиш интересното в непознатото.

 

С Виктор на концерт на „Ю ту“ в Истанбул

 

- Ти си жената до Виктор Божинов, един от най-изявените режисьори на сериали. Снимал е „Стъклен дом“ и „Под прикритие“, а теб те няма там. Защо?

- Във всеки проект има определени роли и се търси определен типаж, има и разни продуцентски влияния и желания. Всичко около един кастинг е сложна система.

- Божинов е любим на много артисти. Ти би ли приела да те режисира?

- Непрекъснато ми казват колеги колко добър режисьор е Виктор. Аз го знам, защото застанах до него още преди той да се беше доказал като режисьор и винаги съм вярвала неговите качества. Естествено че бих работила с удоволствие с него, защото е един от професионално работещите режисьори у нас. Натрупал е много опит и с американци, и с руснаци - две коренно различни школи. Той е маниак на тема кино, иска нещата да се изпипват докрай. Надявам се да има шанса да снима и игрален филм… Не сме решавали да не участвам в негов проект, така се случи. Два пъти имаше възможност, но единия път бях току-що родила и не бях във форма, другия път преценихме, че ролята не е достатъчно интересна за мен.

- Ваканцията още не е започнала за теб, работиш.

- Да, репетираме едно ново представление на Търговищкия театър с работно заглавие „Пеперудите са свободни“. Поканиха ме режисьорът на спектакъла Александър Илинденов и директорът на театъра. На мен ми хареса идеята да се срещна с трима млади интересни актьори в добра камерна пиеса. Играя ролята на майката на сляпо момче - жена, подчинена на правилата и на предразсъдъците, и най-вече майка орлица. Тя претърпява драматичен обрат в отношението към сина си и точно това ме интересува в образа. Опитвам се да играя на ръба на смешното и тъжното, движа се по острието на бръснача – хем да е ярък и почти карикатурен образ, хем да внушава някакви важни сериозни послания.

 

 

С Койна Русева, Ева Тепавичарова, София Бобчева и Симона Халачева в „Пет жени в еднакви рокли“, сцена „Сълза и смях“

 

 

- В Народния те режисира Теди Москов. Какво е усещането?

- В „Ричард III“ играя кралица Елизабет или Темида, дублираме се с Радена Вълканова. Интересно предизвикателство е в рамките на едно представление да играеш две различни роли. С Теди Москов беше много вълнуващо да се работи. Той е уникален режисьор с изключително чувство за хумор, стигащо до сарказъм. Трябва да имаш по-висока обща култура, за да го разбереш, да си чел повечко.

- Какво друго правиш в момента?

- Превеждам пиеси от английски. Намерила съм няколко интересни текста. Българският театър има нужда от текстове, третиращи актуални проблеми като този за класовото неравенство. Днес има страшно търкане между различните слоеве у нас - на по-високо платените, които искат да си изградят собствен оазис където да не се докосват до мизерията, и на другите, които всеки ден се борят за оцеляването си. Една от пиесите се занимава с този проблем, и то много интелигентно, дълбоко, но и с ирония. Друга пиеса пък е много актуална с темата за емиграцията, за това как търсим реализация някъде, където нямаме корени, култура, приятели. Извън родината емигрантите печелят повече, живеят по-уреден и луксозен живот. Но трябва да се примирят с това, че децата им ще говорят чуждия език и ще скъсат връзките си с България. Голяма част от тези хора са разкъсвани между носталгията и упоритостта си да се впишат в на пръв поглед по-благоприятната, но чужда среда. Този текст ми е много близък, защото сестра ми живее в Канада. Сега съм в процес на търсене на режисьор и на театър за тези пиеси.

- Когато превеждаш, разиграваш ли всички роли?

- Пробвам всички реплики на глас, как звучат, изигравам всички роли. Може да се каже, че тези пиеси вече съм ги изиграла във въображението си, и то гледна точка на всички персонажи.

- Най-ярката следа от твоя професор Стефан Данаилов?

- За мен един от най-ценните му съвети и примери е стремежът да се работи в екип – сме много лоялни към колегите си, да си помагаме взаимно, защото театърът е отборно изкуство.

- Все повече се говори за хигиена на актьорската професия.

- Важно е, защото е позанемарена. Много мои колеги, стигнали до някакво ниво в професията, смятат, че няма нужда повече да се борят или да поддържат актьорските инструменти - тялото и гласа. Свикнали сме да мислим, че талантът е достатъчен, а дисциплината също е много важна, както и характерът. В западните държави няма значение, че имаш талант, ако не успяваш да го развиеш и да го наложиш.

- Беше и тв водеща на „Понеделник 8.“ и „Неделя х 3“. Харесва ли ти това амплоа?

- „Неделя х 3“ с Камен Воденичаров беше по-различен опит, защото се излъчваше на живо. Беше страшничко - трябва да си много съобразителен, да импровизираш, не може да разчиташ само на текста от сценаристите. Харесва ми, но не съм „телевизионер“. Воденето на предавания не е проста работа, иска се висока обща култура, бързи рефлекси и много компромиси. Бих опитала отново само ако темите ме интересуват, ако се говори за култура и изкуство. Но в колко телевизии има предавания за култура?! Сещам се само за една!

- Дъщеря ти Калина, зачената инвитро, вече е на 5 – едно изстрадано дете, чакано 10 години. Това направи ли те по-тревожна майка?

- По-тревожна като че ли беше бременността, имаше много страхове дали всичко ще е наред. Като се роди детето, нещата се нормализираха. Не мисля, че съм по-плашлива, не съм такъв характер, че да треперя.

- Какво мечтаеш за нея?

- Мечтая си да живее в подредена държава, която може би няма да е България. Виждам как вървим все повече към забатачване. Имам чувството, че нищо не се помръдва в правилната посока.

- Мислили ли сте с Виктор за емигриране?

- Не, макар че неговата професия може да се практикува навън, той вече е работил в Русия. С актьорството трудно може да пробиеш в страна с различен от твоя език. Но не изключвам възможността Калина да учи и да живее в чужбина. Трябва да й дадем възможност да избере дали да бъде космополит, ако ще и изборът й да е на другия край на планетата.

- Би ли повторила отново това ходене по мъките за второ дете?

- Приемам го като доста голямо предизвикателство. Много е отговорно да имаш дете. Проблемът не е само в това да го родиш, нужно е и да му посветиш много време. Някои майки се вричат изцяло на децата си, което сигурно е изключително полезно и ценно. Но аз не мога да си представя да зарежа изцяло другите си интереси. Опитвам се да балансирам между професията и майчинството. И си признавам, че е трудно.

- Къде се срещнахте с Виктор?

- В кафето на НАТФИЗ. Той беше гледал „Сезонът на канарчетата“ и се възхищаваше на работата ми там. Беше студент по кинорежисура и един негов преподавател ни запозна. Снима ме в дипломната си работа - един късометражен филм, заедно с Малин Кръстев и още двама колеги. Всичко започна като професионална среща, после физическото привличане и многото общи интереси ни сближиха и така вече 20 години...

 

С Асен Блатечки в „Кожа и небе“, Врачанския театър

 

- Панагюрка си. Жените от подбалканските градчета като че ли се отличават от другите?

- Да, в тези градчета - Панагюрище, Копривщица, Сопот, Карлово, Калофер, като че ли по-силно са изразени възрожденските пориви и стремежът да се поддържа българското. Хората от моя край са с един леко по-горд и остър манталитет. Имаме си пример за горда панагюрка българка - Райна Княгиня. Може би малко хора знаят - освен че е ушила знаме и го е развявала, тази жена след това е отгледала петима синове, офицери в българката армия, и е била първата дипломирана акушерка в България. Работила е в най-бедните квартали на София и е умряла в мизерия...

- В патриархално семейство ли си отрасла?

- Да, имаше правила в детството ми, и то не толкова заради традицията, колкото, защото родителите ми са учители и държаха на дисциплината. Като дете не съм била пакостница, напротив, обичах да чета, да уча. Бях пълна отличничка не защото някой ме е карал, а защото така съм искала. Научена съм да уважавам правилата, което понякога е в мой ущърб. Да си отговорен, точен и да уважаваш авторитетите в днешно време, като че ли е повече минус за теб.

- Когато имате два свободни дни с Виктор, къде обичате да ходите?

- На някое от хубавите и толкова популярни български места. Преди обичахме ходим до разни по-трудно достъпни исторически забележителности, които не са в топ дестинациите. Сега гледаме да има и детска площадка, за да има и детето какво да прави. А иначе обичаме да ходим на концерт в някой европейски град. Основно Виктор го организира. Последно бяхме в Букурещ на Питър Гейбриъл. Тези концерти са и урок как трябва да правиш всичко, как да се държиш към талантите си - нещо, което у нас липсва.

- Твоите хобита?

- Имам много различни интереси. Понякога се втурвам в област, която въобще не познавам, само за да видя дали мога да се справя. Миналата година така се бях засилила към мозайката. Бях напълнила къщата в Панагюрище с парчета от керамика и тръгнах да изучавам правенето на различни мозайки. Страшно удовлетворение ми носи да видя нещо, сътворено от собствените ми ръце. Независимо дали е содена питка, ушита от мен пола или крила на фея за Калина. Благодарение на баба ми мога да плета на една и на две куки. Изработвала съм рокли, дизайнерски модели, много красиви и много сложни. Но за всичко това се иска много време. Всъщност най-силното ми хоби е актьорството, готова съм да репетирам и да играя заради удоволствието от самата игра, от превъплъщаването.

 


 


От категорията

Последните месеци от живота на Навални: За какво пише в писмата, които изпраща от затвора?

В затвора критикът на Кремъл изчита 44 книги на английски език, следи кампанията на Тръмп и не губи надежди за Русия-Aleksey-Navalni_1705510616.jpg

Ако им кажат да те нахранят с хайвер утре, те ще те нахранят с хайвер. Ако им ...

20 февр. 2024 | 16:57

Иван Кръстев във "Файненшъл таймс": Сценарият "Западна Германия" ли е бъдещето на Украйна?

Иван Кръстев във "Файненшъл таймс": Сценарият "Западна Германия" ли е бъдещето на Украйна?-1554789422.jpg

Нарастват знаците, че Москва може да започне разговора за „края на войната“ в ...

20 февр. 2024 | 14:55

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?-1448546816.jpg

1500 делегати на форума ще положат "ново начало и нов подход за ...

20 февр. 2024 | 22:06

Кеворкян: Карлсън и нашите храбреци. Смъртта на Навални

Кеворкян: Карлсън и нашите храбреци. Смъртта на Навални-1568320806.jpg

Смъртта на Навални ще изиграе ролята на тромб, който ще „запуши“ сериозните ...

18 февр. 2024 | 09:16

Най-важното

На 6 март ротация няма как да има, ГЕРБ ще са в Букурещ на конгреса на ЕНП, каза лидерът на партиятаj (ВИДЕО)

Борисов с тежка критика: ПП се интересуват само от власт, като преяждащо дебело дете са, тъпчат се

Борисов в Костенец-Borisov-v-Kostenets_1708444600.jpg

"Постъпиха с Навални както с нас. Аресвуха ни мен, Горанов и Севда. ...

20 февр. 2024 | 17:52

При ротацията Денков заема позицията на заместник министър-председател и министър на външните работи (ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Петков предлага на Борисов да подпишат меморандум: Ако не се споразумеем, отиваме на избори 2 в 1

Петков предлага на Борисов да подпишат меморандум-Petkov--Blagodarya-na-otbora--che-byahme-ramo-do-ramo--za-da-se-sluchat-stapkite-v-pravilnata-posoka_1704101017.png

Най-важният е за регулаторите. Имаме много ясно предложение към колегите от ...

20 февр. 2024 | 18:43

След ротацията се виждам като вицепремиер. Оттам нататък - ще видим, посочи той

Денков: Не сме се разбрали още по въпроса кой ще бъде външен министър
(Видео)

Денков: След ротацията се виждам като вицепремиер, оттам нататък - ще видим. Имам доверие на Габриел-Denkov--Sled-rotatsiyata-se-vizhdam-kato-vitsepremier--ottam-natatak---shte-vidim--Imam-doverie-na-Gabriel_1708442031.jpg

Той присъства на церемонията по откриването най-дългия и модерен пътен тунел в ...

20 февр. 2024 | 17:10

Президентът обеща да предостави на изпълнителната власт "максимално добри условия" за ротацията

Радев за сглобката: Хората виждат препирни за постове, но не виждат решаване на проблемите им /ВИДЕО
(Видео)

Президентът обеща да предостави на изпълнителната власт "максимално добри условия" за ротацията-Rumen-Radev-Snimka--BNT_1700151201.jpg

Да сте ме чули аз да говоря за "Трети март"? Задайте въпроси на тези ...

20 февр. 2024 | 13:41

Oт края на 2024 г. се очаква решение и за сухопътния Шенген, което ще доведе до реорганизация на митниците, обясни той

Асен Василев: Обединяването на НАП и Митниците цели ефективно събиране на данъците

Асен Василев: Обединяването на НАП и Митниците цели ефективно събиране на данъците-Asen-Vasilev--Obedinyavaneto-na-NAP-i-Mitnitsite-tseli-efektivno-sabirane-na-danatsite_1708441591.png

Приходната част на бюджета върви изключително добре - към момента сме събрали с ...

20 февр. 2024 | 17:05

Христо Ковачки: България вече има стратегически партньори в процеса на декарбонизация

Христо Ковачки: България вече има стратегически партньори в процеса на декарбонизация-Hristo-Kovachki--Balgariya-veche-ima-strategicheski-partnyori-v-protsesa-na-dekarbonizatsiya_1708435549.jpg

Преобразяването на въглищните централи успоредно с изграждането на нови ...

20 февр. 2024 | 15:25

Българинът бе на почетно място на традиционната вечеря на "Отворено общество"

Политологът Иван Кръстев седна до Фон дер Лайен и сина на Сорос

Политологът Иван Кръстев седна до Фон дер Лайен и сина на Сорос--_1708438830.jpg

Премиерът Николай Денков също беше на Мюнхенската конференция, но не му беше ...

20 февр. 2024 | 16:20

В ДПС знаците са важни, а XI конференция е ключова

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?-1448546816.jpg

1500 делегати на форума ще положат "ново начало и нов подход за ...

20 февр. 2024 | 22:06

Вдовицата на убития руски опозиционер отбелязва, че "Путин е най-богатият човек на света

Христо Грозев се зае да разследва гибелта на Навални

Христо Грозев се зае да разследва гибелта на Навални-Hristo-Grozev-Kadar--YouTube-Radio-Svoboda_1692200092.jpg

"Помня, че в навечерието на неговото завръщане попитах Юлия дали разбира, ...

20 февр. 2024 | 20:33