Параскева Джукелова

Параскева Джукелова

По-трудно получавам роли, отколкото награди

14591 | 26 юли 2014 | 13:56

Най-силното ми хоби е актьорството, готова съм да репетирам и да играя заради удоволствието от самата игра


 


Параскева Джукелова е родена в Панагюрище. През 1992 г. завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ, в първия клас на проф. Стефан Данаилов. Играла е на сцените на Сатирата, „Възраждане“ и театър „Българска армия“. Сега е в трупата на Народния театър, където играе в постановките „Пет жени в еднакви рокли“ и „Ричард III“. Прави поредица от силни роли в киното в „Сезонът на канарчетата“ („Златна роза“), „Суламит“, „Изпепеляване“, „Време за жени“, „Джулай“ (награда на киноакадемията 2014). Два пъти е носителка на награда от фестивала „Любовта е лудост“ - за „Изпепеляване“ и „Суламит“, и една награда на Фестивала на киноактьорите в Карлово.

Снимала се е и в няколко чуждестранни кинопродукции, като в „Икона“ партнира на Патрик Суейзи. През 2012 г. се снима в сериала „Къде е Маги“. Била е водеща на телевизионните предавания „Понеделник 8 и 1/2“ и „Неделя Х3“ по БНТ. От дълги години живее с кинорежисьора Виктор Божинов, имат дъщеря Калина на пет години.

 


- Параскева, ти получи наградата на киноакадемията за ролята си във филма „Джулай“. Честито! По-ценна ли е за теб заради това, че е от киногилдията?

- В изкуството наградите винаги са субективни - на един му харесва, на друг не. Но ценното е реакцията на зрителите, които след като гледат филма, споделят какво са изпитали при моето изпълнение. Да, много е ласкателно, че колегите са забелязали моя труд, както и на другите две актриси в „Джулай“ - Касиел Ноа Ашер и Яна Титова, които също бяха номинирани за главна роля тази година.

- На церемонията каза: „Тази награда е и ваша, момичета, аз съм само част от триглавата ламя в „Джулай“.

- Защото в този филм трите сме в някаква симбиоза, една без друга не можем да изградим ролите си, така е по сценарий. В моята роля вложих много желание, любов и искреност. Беше предизвикателство, нещо различно от това, което човек би си представил, че мога да изиграя. Героинята ми е цинична жена, с много разочарования, която почти се е отказала да се бори в живота си - нещо, което на пръв поглед не излъчвам. Всъщност най-голямата ми награда беше, когато режисьорът Кирил Станков ме одобри за този образ. Шегувам се, че по-трудно вземам роли, отколкото награди. Може да звучи високомерно, но след като се снимат толкова малко филми, естествено е да са дефицит хубавите женски роли.

- Заради „Джулай“ ти се прости с разкошните си руси къдрици. Не ти ли беше жал?

- Напротив, аз го поисках. Представях си героинята с тъмна коса, даже прошарена. Видът й трябваше да е по-запуснат. Той говори много за начина на живот на образа.

- От дете наивно съм се чудила как актриси красавици като теб доброволно се подлагат на загрозяване в ролите си.

- Когато работя над роля, суетата я оставям на заден план. Ако една актриса държи на всяка цена да е нещо като фатална жена и секссимвол, трябва да подбира роли, в които ще изглежда красива. Но това не е актьорско предизвикателство. В театъра и в киното ми е по-интересно да направя такава промяна, че да не могат да ме познаят.

- Е, ти си една от красавиците в гилдията...

- Смея да твърдя, че съм фотогенична, а и красотата е относително понятие, има роли, които няма как да получа, защото там трябва дълъг крак, пищен бюст и т.н. Тези роли си вземат манекенките, утешителното е, че малко от тях имат и нужното актьорско присъствие...

- Силни режисьори като Стефан Командарев те ангажират - заснехте филма „Съдилището“, който през есента ще е по екраните.

- Там също играя жена, която няма възможности да посещава фризьорския салон. Трябва да се приближиш максимално до персонажа, създаден от автора. Предизвикателството е не да приближаваш образа до себе си, а да търсиш интересното в непознатото.

 

С Виктор на концерт на „Ю ту“ в Истанбул

 

- Ти си жената до Виктор Божинов, един от най-изявените режисьори на сериали. Снимал е „Стъклен дом“ и „Под прикритие“, а теб те няма там. Защо?

- Във всеки проект има определени роли и се търси определен типаж, има и разни продуцентски влияния и желания. Всичко около един кастинг е сложна система.

- Божинов е любим на много артисти. Ти би ли приела да те режисира?

- Непрекъснато ми казват колеги колко добър режисьор е Виктор. Аз го знам, защото застанах до него още преди той да се беше доказал като режисьор и винаги съм вярвала неговите качества. Естествено че бих работила с удоволствие с него, защото е един от професионално работещите режисьори у нас. Натрупал е много опит и с американци, и с руснаци - две коренно различни школи. Той е маниак на тема кино, иска нещата да се изпипват докрай. Надявам се да има шанса да снима и игрален филм… Не сме решавали да не участвам в негов проект, така се случи. Два пъти имаше възможност, но единия път бях току-що родила и не бях във форма, другия път преценихме, че ролята не е достатъчно интересна за мен.

- Ваканцията още не е започнала за теб, работиш.

- Да, репетираме едно ново представление на Търговищкия театър с работно заглавие „Пеперудите са свободни“. Поканиха ме режисьорът на спектакъла Александър Илинденов и директорът на театъра. На мен ми хареса идеята да се срещна с трима млади интересни актьори в добра камерна пиеса. Играя ролята на майката на сляпо момче - жена, подчинена на правилата и на предразсъдъците, и най-вече майка орлица. Тя претърпява драматичен обрат в отношението към сина си и точно това ме интересува в образа. Опитвам се да играя на ръба на смешното и тъжното, движа се по острието на бръснача – хем да е ярък и почти карикатурен образ, хем да внушава някакви важни сериозни послания.

 

 

С Койна Русева, Ева Тепавичарова, София Бобчева и Симона Халачева в „Пет жени в еднакви рокли“, сцена „Сълза и смях“

 

 

- В Народния те режисира Теди Москов. Какво е усещането?

- В „Ричард III“ играя кралица Елизабет или Темида, дублираме се с Радена Вълканова. Интересно предизвикателство е в рамките на едно представление да играеш две различни роли. С Теди Москов беше много вълнуващо да се работи. Той е уникален режисьор с изключително чувство за хумор, стигащо до сарказъм. Трябва да имаш по-висока обща култура, за да го разбереш, да си чел повечко.

- Какво друго правиш в момента?

- Превеждам пиеси от английски. Намерила съм няколко интересни текста. Българският театър има нужда от текстове, третиращи актуални проблеми като този за класовото неравенство. Днес има страшно търкане между различните слоеве у нас - на по-високо платените, които искат да си изградят собствен оазис където да не се докосват до мизерията, и на другите, които всеки ден се борят за оцеляването си. Една от пиесите се занимава с този проблем, и то много интелигентно, дълбоко, но и с ирония. Друга пиеса пък е много актуална с темата за емиграцията, за това как търсим реализация някъде, където нямаме корени, култура, приятели. Извън родината емигрантите печелят повече, живеят по-уреден и луксозен живот. Но трябва да се примирят с това, че децата им ще говорят чуждия език и ще скъсат връзките си с България. Голяма част от тези хора са разкъсвани между носталгията и упоритостта си да се впишат в на пръв поглед по-благоприятната, но чужда среда. Този текст ми е много близък, защото сестра ми живее в Канада. Сега съм в процес на търсене на режисьор и на театър за тези пиеси.

- Когато превеждаш, разиграваш ли всички роли?

- Пробвам всички реплики на глас, как звучат, изигравам всички роли. Може да се каже, че тези пиеси вече съм ги изиграла във въображението си, и то гледна точка на всички персонажи.

- Най-ярката следа от твоя професор Стефан Данаилов?

- За мен един от най-ценните му съвети и примери е стремежът да се работи в екип – сме много лоялни към колегите си, да си помагаме взаимно, защото театърът е отборно изкуство.

- Все повече се говори за хигиена на актьорската професия.

- Важно е, защото е позанемарена. Много мои колеги, стигнали до някакво ниво в професията, смятат, че няма нужда повече да се борят или да поддържат актьорските инструменти - тялото и гласа. Свикнали сме да мислим, че талантът е достатъчен, а дисциплината също е много важна, както и характерът. В западните държави няма значение, че имаш талант, ако не успяваш да го развиеш и да го наложиш.

- Беше и тв водеща на „Понеделник 8.“ и „Неделя х 3“. Харесва ли ти това амплоа?

- „Неделя х 3“ с Камен Воденичаров беше по-различен опит, защото се излъчваше на живо. Беше страшничко - трябва да си много съобразителен, да импровизираш, не може да разчиташ само на текста от сценаристите. Харесва ми, но не съм „телевизионер“. Воденето на предавания не е проста работа, иска се висока обща култура, бързи рефлекси и много компромиси. Бих опитала отново само ако темите ме интересуват, ако се говори за култура и изкуство. Но в колко телевизии има предавания за култура?! Сещам се само за една!

- Дъщеря ти Калина, зачената инвитро, вече е на 5 – едно изстрадано дете, чакано 10 години. Това направи ли те по-тревожна майка?

- По-тревожна като че ли беше бременността, имаше много страхове дали всичко ще е наред. Като се роди детето, нещата се нормализираха. Не мисля, че съм по-плашлива, не съм такъв характер, че да треперя.

- Какво мечтаеш за нея?

- Мечтая си да живее в подредена държава, която може би няма да е България. Виждам как вървим все повече към забатачване. Имам чувството, че нищо не се помръдва в правилната посока.

- Мислили ли сте с Виктор за емигриране?

- Не, макар че неговата професия може да се практикува навън, той вече е работил в Русия. С актьорството трудно може да пробиеш в страна с различен от твоя език. Но не изключвам възможността Калина да учи и да живее в чужбина. Трябва да й дадем възможност да избере дали да бъде космополит, ако ще и изборът й да е на другия край на планетата.

- Би ли повторила отново това ходене по мъките за второ дете?

- Приемам го като доста голямо предизвикателство. Много е отговорно да имаш дете. Проблемът не е само в това да го родиш, нужно е и да му посветиш много време. Някои майки се вричат изцяло на децата си, което сигурно е изключително полезно и ценно. Но аз не мога да си представя да зарежа изцяло другите си интереси. Опитвам се да балансирам между професията и майчинството. И си признавам, че е трудно.

- Къде се срещнахте с Виктор?

- В кафето на НАТФИЗ. Той беше гледал „Сезонът на канарчетата“ и се възхищаваше на работата ми там. Беше студент по кинорежисура и един негов преподавател ни запозна. Снима ме в дипломната си работа - един късометражен филм, заедно с Малин Кръстев и още двама колеги. Всичко започна като професионална среща, после физическото привличане и многото общи интереси ни сближиха и така вече 20 години...

 

С Асен Блатечки в „Кожа и небе“, Врачанския театър

 

- Панагюрка си. Жените от подбалканските градчета като че ли се отличават от другите?

- Да, в тези градчета - Панагюрище, Копривщица, Сопот, Карлово, Калофер, като че ли по-силно са изразени възрожденските пориви и стремежът да се поддържа българското. Хората от моя край са с един леко по-горд и остър манталитет. Имаме си пример за горда панагюрка българка - Райна Княгиня. Може би малко хора знаят - освен че е ушила знаме и го е развявала, тази жена след това е отгледала петима синове, офицери в българката армия, и е била първата дипломирана акушерка в България. Работила е в най-бедните квартали на София и е умряла в мизерия...

- В патриархално семейство ли си отрасла?

- Да, имаше правила в детството ми, и то не толкова заради традицията, колкото, защото родителите ми са учители и държаха на дисциплината. Като дете не съм била пакостница, напротив, обичах да чета, да уча. Бях пълна отличничка не защото някой ме е карал, а защото така съм искала. Научена съм да уважавам правилата, което понякога е в мой ущърб. Да си отговорен, точен и да уважаваш авторитетите в днешно време, като че ли е повече минус за теб.

- Когато имате два свободни дни с Виктор, къде обичате да ходите?

- На някое от хубавите и толкова популярни български места. Преди обичахме ходим до разни по-трудно достъпни исторически забележителности, които не са в топ дестинациите. Сега гледаме да има и детска площадка, за да има и детето какво да прави. А иначе обичаме да ходим на концерт в някой европейски град. Основно Виктор го организира. Последно бяхме в Букурещ на Питър Гейбриъл. Тези концерти са и урок как трябва да правиш всичко, как да се държиш към талантите си - нещо, което у нас липсва.

- Твоите хобита?

- Имам много различни интереси. Понякога се втурвам в област, която въобще не познавам, само за да видя дали мога да се справя. Миналата година така се бях засилила към мозайката. Бях напълнила къщата в Панагюрище с парчета от керамика и тръгнах да изучавам правенето на различни мозайки. Страшно удовлетворение ми носи да видя нещо, сътворено от собствените ми ръце. Независимо дали е содена питка, ушита от мен пола или крила на фея за Калина. Благодарение на баба ми мога да плета на една и на две куки. Изработвала съм рокли, дизайнерски модели, много красиви и много сложни. Но за всичко това се иска много време. Всъщност най-силното ми хоби е актьорството, готова съм да репетирам и да играя заради удоволствието от самата игра, от превъплъщаването.

 


 


От категорията

Ето проектът на ДПС за промени в Конституцията: Главният прокурор да има само методическа функция

Проектът на ДПС за промени в Конституцията: Орязване на правомощията на главния прокурор-Proektat-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--Oryazvane-na-pravomoshtiyata-na-glavniya-prokuror_1686135030.jpg

Характерно за промените е, че те не налагат свикване на Велико народно ...

7 юни 2023 | 13:49

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение-1568320806.jpg

Изтърбушена държава, абсолютно – това никак не е преувеличено. Но никой от ...

6 юни 2023 | 10:37

Георги Проданов: Добра новина е, че правителството е лишено от комфорт

Георги Проданов: Добра новина е, че правителството е лишено от комфорт-1655707664.png

По вътрешнополитическите задачи на кабинета "Денков" има консенсус, ...

7 юни 2023 | 18:00

Руско издание: За кого е изгодно разрушаването на ВЕЦ Каховка?

Всички населени места под ВЕЦ Каховка са застрашени от наводняване.
Снимка Аварийните служби на Херсонска област-Vsichki-naseleni-mesta-pod-VETs-Kahovka-sa-zastrasheni-ot-navodnyavane-Snimka-Avariynite-sluzhbi-na-Hersonska-oblast_1686149796.jpg

Максималното покачване на нивото на водата – до 12 метра – ще настъпи, ако ...

7 юни 2023 | 17:54

Най-важното

Виновните за този безобразен акт трябва да понесат отговорност, подчерта президентът

Радев осъди нападението срещу язовир Нова Каховка

Радев осъди нападението срещу язовир Нова Каховка-Prezidentat-Rumen-Radev-uchastva-v-osmiya-Delfiyski-ikonomicheski-forum-v-Gartsiya_1682656503.jpg

В Туитър държавният глава написа, че атаката застрашава множество цивилни, ...

8 юни 2023 | 09:30

Реформата ще бъде направена от този парламент, с участието на ДПС и на Пеевски, подчерта Цонев

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!-Tsonev-kam-Hristo-Ivanov--Peevski-razraboti-proekta-za-promeni-v-Konstitutsiyata--nyama-da-go-otteglim-_1686209101.jpg

В кулоарите на парламента Пеевски повтори думите на Цонев: "Наше право е ...

8 юни 2023 | 10:20

И той го знае много добре”, каза още Пеевски

Пеевски към Христо Иванов: Най-малко той може да бъде морален съдник на когото и да било!

Пеевски към Христо Иванов: Най-малко той може да бъде морален съдник на когото и да било!-Peevski--Ako-polititsite-mislyat-za-balgarite---shte-ima-NS--ako-mislyat-za-drugo---nyama-da-ima-kabinet_1666161160.png

Наше право е да решаваме кой ще бъде част от конституционната комисия и ако ...

8 юни 2023 | 10:25

Министърът на правосъдието председатества ВСС

Атанас Славов: Ще предложа да заседаваме и утре за отстраняването на Иван Гешев

Атанас Славов: Ще предложа да заседаваме и утре за отстраняването на Иван Гешев-1650446021.png

Протестиращи в защита на главния прокурор посрещаха кадровиците на съдебната ...

8 юни 2023 | 09:33

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор-Kostadin-Kostadinov-za-izyavlenieto-na-Kovachevski--Podobni-izkazvaniya-sa-otkrovena-provokatsiya--Snimka-BTA_1684408151.jpg

Като си помисля у нас какви хора стават министри на правосъдието, би било ...

8 юни 2023 | 09:49

Става въпрос за преводи от испански, които са дадени на парламента

Иван Гешев внесе в парламента последните материали по делото „Барселонагейт“

Иван Гешев внесе в парламента последните материали по делото „Барселонагейт“-Vaprosi-ot-glavniya-prokuror-Ivan-Geshev--postaveni-po-vreme-na-preskonferentsiya-vav-vrazka-s-razsledvane-na-prestapna-grupa-za-danachni-prestapleniya-i-prane-na-pari_1679053221.png

Главният прокурор поиска имунитета на Бойко Борисов на 2 юни

8 юни 2023 | 09:02

На министър Тодор Тагарев ще му трябва широко мислене, посочи експертът от Софийския форум за сигурност

Йордан Божилов: Системите ни на въоръжение са несъвместими с тези на нашите съюзници

Йордан Божилов: Системите ни на въоръжение са несъвместими с тези на нашите съюзници-1645872575.png

Голямо предизвикателство пред новия министър на отбраната и екипа му ще бъде ...

8 юни 2023 | 08:46

В програмата са и поправки в Закона за чужденците и Търговския закон

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване (НА ЖИВО)
(Видео)

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване-Deputatite-obsazhdat-udarno-zakonoproekta-anti-Geshev-Snimka-BTA_1685099437.jpg

Депутатите ще обсъдят проект на решение, внесен от Министерски съвет, за ...

8 юни 2023 | 08:10

В Конституционния съд има дело дали Съвет с изтекъл мандат може да взима такова решение

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор (На живо)
(Видео)

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор-Prokuraturata--Proveryavat-se-nad-70-signala-sreshtu-Ivan-Geshev_1684843821.jpg

В понеделник кадровиците приеха двете предложения за освобождаване на обвинител ...

8 юни 2023 | 08:03