Полковник от запаса Ненко Балев:

Караулното на първата гвардейска рота беше в банката

19228 | 3 авг. 2014 | 10:36

Като военен съдия съдих полицай, който сам поиска смъртна присъда; "Гвардейците не носеха отговорност за охраната на мавзолея на Георги

-gdimitrovmavzolei.jpg-Untitlednbanevpolk.jpg-Untitlednbanev01.jpg

Автор:Полковникът от запаса Ненко Балев е роден на 3 ноември 1934 г. в София. Завършил е Народното военно пехотно училище „Васил Левски“ в София. Служил е в Първа армия и в Полувисшия военен железопътен институт. Като офицер завършва задочно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1968 г. по предложение на министрите на отбраната и правосъдието с решение на Държавния съвет е назначен за съдия в Софийския военен съд. Бил е председател на Плевенския военен съд, а от 1980 до 1982 г. - на Софийския военен съд, откъдето подава рапорт и се пенсионира. Днес работи в централата на СОСЗР. Дядо му Цветко Балев е опълченец в отряда на генерал Гурко. Участва в три войни и служи в двореца.


Със старшина Барболов сме единствените, останали живи, от командния състав на първата гвардейска рота, сформирана в периода след Втората световна война. Малко ми беше мъчно, че ни забравиха, когато преди няколко дни отбелязваха 135 г. от създаването на Националната гвардейска част. Преди да се възстанови традицията за такава част, държавници и други почетни гости посрещаха роти от курсанти или офицери.

Първият командир на представителната рота, както се наричаше тогава, бе капитан Божидар Каратотев. Един много представителен мъж. Съставът бе от четири взвода с около 130-140 военнослужещи. Момчетата бяха подбрани по много строги критерии. Трябваше да бъдат високи от 1,75 до 1,85 м. Бяха като изваяни. Спомням си моята свръзка Милчо Николов Гавазов. Беше прекрасен строевак. Тези хватки, дето сега ги виждаме, ги правехме и тогава. Мога да кажа и по-добре. Беше 1961 г.

В София съм живял до 10 януари 1944 г. След голямата бомбардировка се преместихме в с. Панчарево при чичо ми. Випускът ни в Народното военно пехотно училище „Васил Левски“ беше около 1100 души. Трима младши лейтенанти останахме да служим в него като взводни командири. При една промяна, която се наложи от премахването на заместник-командирите на роти по политическата част, отидох в Пети полк на Първа дивизия.

Станах и адютант на командващия

Първа армия генерал Здравко Георгиев. Не успях да уча в академията, но ми предложиха да вляза в групата за нуждите на военносъдебния отдел и записах задочно право в Софийския университет. Не ни пуснаха редовно заради икономии. Трябваше да назначат хора на нашите места. По същото време се възстанови гвардейската рота.

След една година ротата бе изведена от Пети полк и премина към Столичното военно комендантство, което беше срещу „Пирогов“. Пост №1 беше мавзолеят на Георги Димитров. Караулното ни помещение бе в БНБ. В неделя, сряда и при тържествени случаи караулът се сменяше от офицер. През останалото време - от разводача. Войниците бяха подбрани от цялата армия. В един момент ни изпратиха и от Вътрешни войски на МВР. Преди всичко водехме строева подготовка. Имахме специални занятия за посрещане на делегации и други представителни функции. Успоредно с това вървеше и общовойсковата подготовка на гвардейците. Много държахме на физкултурата, особено на уредната гимнастика. Задължително се тренираше продължително издържане на място. За тази цел ни даваха специални указания заради голямото натоварване на мускулите, както и на психиката. Никога не допуснахме гвардеец да падне по време на пост. Напрежението на командния състав също беше много голямо. Това бяха наборни войници. Идват при нас след клетвата, подготвяме ги, служат до втората година и се уволняват. После започваме подготовката на следващите. Сега е друго. Всички са професионални военнослужещи. Натоварването в гвардейската част е много голямо. Както преди, така и сега. Но тъй като в момента службата е платена, не знам дали има много мераклии за тази професия, защото навън, ако си инициативен, може да изкараш добри пари, а в армията си ангажиран от сутрин до вечер. Трябва да кажа, че гвардейците не носеха отговорност за охраната на мавзолея на Георги Димитров. Нямаха и патрони в пушките. Нямаше риск и за сигурността им. В този район винаги дежуреха милиционери. По време на манифестация също ги

сменяхме на 30 минути

Тогава обаче минавахме от задния вход, без да се спазва обичайният ритуал. През зимата бяха с шинели, през лятото - с бели кители. След това промениха униформата.

Службата ми като военен съдия също бе изключително натоварена. Съставът ни беше малък. Наред с всичко бяхме задължени да провеждаме превантивна дейност. Срещахме се с войниците - млад и стар набор, във връзка с взаимоотношенията между тях. Работехме с офицерите и цивилните служители. И то не само от военното министерство, но и от МВР. Затворите също бяха под наша юрисдикция. Всяка година министърът на отбраната

провеждаше среща с командния състав

по въпросите на дисциплината. Като председател на Военния съд изнасях доклади за състоянието на дисциплината. В интерес на истината нямаше големи нарушения.

От по-големите дела си спомням едно срещу бившия главен инженер на Плевенската трудова дивизия. Тогава се изграждаше язовир „Среченска бара“.

Веднъж в разговор с офицери от Школата за запасни офицери (ШЗО) в Плевен се оказа, че не се предприемат мерки по отношение на един доста недисциплиниран войник. Вуйчо му бил началник на Военното окръжие в Хасково, а след това служил в отдела за висшите военни учебни заведения в министерството. Откомандировали го от военното училище, вуйчо му го изпратил в Плевен, където го местили от рота в рота, защото бил недоволен. Нарушавал дисциплината, посегнал на библиотекарката. Всичко това се потулило заради вуйчо му. Поставих ултимативно въпроса на военния прокурор и веднага започна следствие. Дадоха го на съд. В работата си на съдия не само проверявах фактите, но се интересувах защо се е стигнало до нарушаване на закона. Какво е мотивирало военния да премине границата на позволеното. Целта ми е била да върнем човека към живота, а не да го отчетем като бройка, която е осъдена. Оказа се, че това момче не е лошо, но не е подходено правилно към него. Изпратихме го в дисциплинарната рота.

След като изтърпя наказанието си

дойде при мен и ми благодари, че с това отношение на съда към него сме му помогнали.

Произнасял съм и оправдателни присъди. Един войник трудовак редовно се отклоняваше от поделението. Веднъж изчезнал за 6-7 денонощия. Командирът си „затварял очите“, защото бил женен и имал дете. Служебната характеристика на боеца бе много добра. Разпитах го. Той беше от гоцеделчевските села. Като си отивал за вкъщи, се отбил при познати овчари. Мина ми една мисъл през главата по време на делото. Помолих секретарката да излезе и дадох почивка. Останаха само прокурорът и неговият защитник. Войникът си призна, че е от т.нар. активни педерасти. Реших, че с това момче би трябвало да говори лекар или психолог. Прокурорът, покойният Атанас Иванов, също поиска да се върне делото и го прекратихме.

Налагал съм и много тежки присъди. По-големите престъп­ления във въоръжените сили по това време бяха изнасилванията. Имаше дело срещу един слушател в Школата на МВР за блудство с малки деца. Ставаше дума за 30 случая в София и 20 в Пловдив. В столицата правеха хайки, за да го хванат. Родителите, което за онези години беше необичайно, водеха децата си за ръка на училище. Не можеха да го заловят, защото в тези хайки включваха слушатели от школата и той беше с тях. Задържаха го при едно от деянията му в Пловдив. Този човек имаше изключителна памет. Делото беше 5-6 тома. Беше запомнил всичко в него. По закон последната дума на подсъдимия не се прекъсва, когато говори по същество. Той говори 40-45 минути. Пълно разкаяние! Сам каза, че заслужава смъртно наказание. Осъдихме го на 20 години лишаване от свобода.

Произнасял съм и смъртно наказание. То бе за преднамерено убийство от един старшина в поделението в Горна баня. Излъгал, че ще застъпва в дежурство и си взел служебния пистолет от касата. После убил един ханджия. Два-три дни мислих и разсъждавах, докато взема решение, ми беше много трудно.

Смея да твърдя, че законът по наше време се спазваше много строго. Ще посоча един случай. Генерал Трифон Балкански беше заместник-завеждащ на отдел „Военен“ на ЦК на БКП. Неговият син, който е офицер, в навечерието на Нова година излиза на терасата и стреля с пистолета си.

Куршумът прави парабола

и през един блок убива човек, който току-що излиза на терасата. Следствието доказа кой е стрелял. Оказа се, че бащата на убития е наш познат и дадох делото на друг съдия. Осъдиха го. Искам обаче да отбележа, че по това време бяхме с генерал Балкански на поредното съвещания в армията по въпросите на дисциплината. Генералът не ми каза нито дума за сина си. Такава атмосфера беше. 


 


От категорията

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?-1587151181.jpg

Те нямаше да допуснат моите деца да са по-малко европейци от техните. Те нямаше ...

3 дек. 2022 | 23:12

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност!

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност! -1629291305.jpg

Искам да попитам, двамата полицаи убити от автобус в Бургас – на границата ли ...

3 дек. 2022 | 23:33

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22

Най-важното

Сутринта Борисов даде знак, че няма да се кандидатира за премиер

Десислава Атанасова взима мандата на ГЕРБ като кандидат-премиер

Десислава Атанасова взима мандата на ГЕРБ като кандидат-премиер-Desislava-Atanasova--Borisov-veroyatno-nyama-da-e-nominatsiya-za-premier-_1667148302.png

ази вечер, часове преди този важен политически акт Десислава Атанасова, заедно ...

4 дек. 2022 | 23:33

Първите изтребители F-16 може да са готови през 2024 г., казва военният министър

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29-Dimitar-Stoyanov--Shte-dadem-na-Ukrayna-vaorazhenie--no-ne-raketni-sistemi-S-300-i-MiG-29_1670173411.jpg

Продължава търсенето на втора ръка изтребители на лизинг - изпратени са 4 писма ...

4 дек. 2022 | 18:52

Заложени са 724 млн. евро, посочва вицепремиерът

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване-Atanas-Pekanov--Balgariya-ochakva-2-7-mlrd--lv--do-kraya-na-godinata_1669448416.jpg

Смятам, че щом влезем в еврозоната, ще имаме по-голямо влияние и ще можем да ...

4 дек. 2022 | 20:56

Има вариант да се направи и с първия, и с втория, и с третия мандат, но трябва воля, заяви лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов: ГЕРБ си имаме премиер, по-добър от мен няма! Но да мислим за такъв, който все пак ще мине
(Видео)

Борисов потвърди! Той ще е кандидат- премиерът: По-добър от мен няма!-Borisov-potvardi--Toy-shte-e-kandidat--premierat--Po-dobar-ot-men-nyama-_1670141708.jpg

"Вторият вариант е да предложим вариант за премиер, който все пак да мине ...

4 дек. 2022 | 10:12

Ако получи такива прокуратурата ще предприеме незабавни действия

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро,-Ivan-Geshev--Namirame-v-sredata-na-konstitutsionna-kriza--Prizovavam-za-dialog-_1666182217.jpg

Припомняме, че Нидерландия ще гласува на 8 декември против приемането на ...

4 дек. 2022 | 08:43

Политическата криза у нас пречи да реализираме външнополитическите си приоритети, подчертава евродепутатът от ДПС

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз-Ilhan-Kyuchuk--Sluchvashtoto-se-s-Shengen-podkopava-doverieto-na-balgarskite-grazhdani-v-Evropeyskiya-sayuz_1670139007.jpg

След като ГЕРБ-СДС получи първия мандат, ДПС е готово да преговаря с ...

4 дек. 2022 | 09:27

Напролет червените линии ще поизбледнеят, смята анализаторът

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

По думите й двамата не са имали напрежение в отношенията преди това

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва-Aktrisata-Diana-Dimitrova-za-prezhivyanoto-nasilie--Litseto-prodalzhava-da-me-zaplashva_1670178038.jpg

Тя обясни, че тази седмица е разбрала кои са истинските й приятели и на кого ...

4 дек. 2022 | 20:11

Срещата ЕС - Западни Балкани нищо няма да реши

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22