Георги Соколов

Властта и футболът

Тодор Живков спасява Соколето от ЦСКА

41435 | 8 авг. 2014 | 12:23

„Сини“ интелектуалци организират операция в стил „Джеймс Бонд“, за да измъкнат нападателя от казармата


Соколето (вляво) е смятан за един от най-ярките таланти в българския футбол.


На теория българският футбол до 1989 г. е аматьорски, но всъщност големите клубове в „А“ група работят на професионален принцип още от средата на 50-те години на ХХ век. Футболистите получават отлични за времето си заплати, ползват и други съществени екстри като предимство при осигуряването на жилище.

 

При трансферите нещата обаче стоят малко по-различно. Един играч трудно може да смени отбора без съгласието на самия клуб и футболната федерация следи стриктно за това. И все пак изключения има. ЦСКА, опирайки се на факта, че е армейски клуб, се ползва със значително предимство. По закон всеки пълнолетен български гражданин трябва да отбие задължителната военна служба. Разпоредбата важи и за всички футболисти в страната.

 

Докато са под пагон, ЦСКА може да се ползва от тях както намери намери за добре – да ги прати в действително бойно поделение, да ги зачисли към спортна рота, давайки им възможност да тренират. Най-добрите обличат червената фланелка, като голяма част от тях остават на „Българска армия“ и след уволнението си с една обикновена молба. Естествено, останалите клубове недоволстват, чувствайки се ограбени, но не могат да променят нищо.

 

Пробив в системата

 

Единствено „Левски“ успява да се опълчи срещу статуквото. Сблъсъкът е за легендарния нападател на „сините“ Георги Соколов. Неговата звезда изгрява много рано. Соколов е син на друга легенда. Баща му Апостол е вратар на „Левски“ и „Спартак“ София, както и на националния отбор през втората половина на 40-те и началото на 50-те години. Впоследствие става треньор и сам готви сина си.

 

Соколов-младши дебютира в „А“ група едва на 15 години, обличайки екипа на „Спартак“ Пд, където треньор е баща му. Няколко месеца по-късно е привлечен в „Левски“. Първият му мач за „сините“ е на 17 август 1958 г. в приятелска среща срещу „Челси“ (0:2) на ст. „Васил Левски“.

 

През пролетта на 1959 г. Соколов се превръща в една от основните фигури в юношеския национален отбор, който става европейски шампион. След този триумф, ненавършил 17 години, Жоро се утвърждава като титуляр в „Левски“. Сезон по-късно обаче той трябва да влезе в казармата. На „Герена“ са в тих ужас, ала в последния момент намират спасителна сламка. Открива я Рихард Езра.

 

Рихард Езра

 

Номинално актьорът (впоследствие и режисьор) няма нищо общо с ръководството на клуба, но през 60-те години се оказва един от водещите лобисти за „синята“ футболна кауза. Езра открива „вратичката“: по закон военната служба може да бъде отложена до 20-годишна възраст, ако лицето още не е завършило средното си образование. Тази процедура е идеална за Соколов, който е прекъснал и няма зрелостно свидетелство. По бързата процедура нападателят е записан като гимназист. Изпитите си държи в софийските села при проверени учители, симпатизиращи на „Левски“, готови да си затворят очите за една тройка. Въпреки това Соколов получава повиквателна и е прибран в казармата, първо в Сливен, после във Варна.

 

Езра впряга всички сили - подава десетки жалби и използва контактите си, което кара военните да отстъпят. Това обаче само временно отлага проблема. След две години Соколов получава нова повиквателна, от която няма как да се скрие. Езра е обсебен от идеята да го задържи на „Герена“ и измисля фантастична конспирация.

 

Балансьорът Живков

 

Планът е да поиска среща с първия човек в БКП и държавата - Тодор Живков, и да измоли от него Соколов да продължи да играе за „сините“ докато е в казармата. В онези времена идеята изглежда наистина налудничава. Самият Живков никога не е бил изкушен от спорта и в частност от футбола. До края на живота му така и не се разбира дали симпатизира на определен отбор, въпреки че се говореше, че е от „Локо“ Сф.

 

Георги Калоянчев (вдясно) е сред върлите привърженици на „Левски“, които не могат да си представят своя любимец с екипа на ЦСКА.

 

Езра вероятно не е знаел това, а може и да го е усещал интуитивно, но в крайна сметка разиграва картите си много добре. Той си дава сметка, че сам трудно може да разчита на успех, затова решава да събере делегация от популярни хора с висок кредит на обществено доверие, които едновременно са запалени левскари.

 

Изборът му се спира върху най-популярния артист в България по онова време – Георги Калоянчев, друг гениален актьор - Константин Кисимов, директора на Софийската опера Илия Йосифов и артиста от Народния театър Васил Мирчовски, който е земляк на Живков. От всички тях само Кисимов е напълно индиферентен към футбола, но за сметка на това се ползва с голям престиж.

 

В кабинета на Първия

 

Тодор Живков решава случая със Соколов с едно телефонно обаждане.

 

Операцията е проиграна до най-малкия детайл, всеки има предварително подготвена роля, в която трябва да влезе пред Първия. Петимата се събират няколко пъти, за да уточнят сценария и да напаснат поредността на репликите си. Самата среща е пресъздадена в мемоарите на Езра в пълни подробности.

 

- Е, сядайте, де - каза Тодор Живков.

 

- Ааа, не, най-напред приветствието - обади се Калоянчев.

 

Кисимов разтвори папката и зачете, както беше написано: „Другарю първи секретар на ЦК на БКП... - И изведнъж добави от себе си - Покровителю на спорта“.

 

- Ама вие за спорт ли - изненадано го прекъсна Живков. Тогава Калоянчев смигна хитро на Кисимов: „Давай нататък.“ Речта приключи, връчихме папката на Тодор Живков. „Така значи, за спорт“, промърмори Живков и натисна едно бутонче на бюрото си.

 

 

- Я, да дойде тук Борис Велчев - нареди Първия на секретарката.

 

Дойде Борис Велчев, застана мирно пред Живков.

 

- Я бе, Борисе, ти си левскар, ама на мен носят такава папка, не на теб. Я прочети какво пише.

 

След като Велчев прочете текста, Тодор Живков продължи: „А казвайте сега какво има?“

 

Калоянчев отговори: „Другарю Живков, нашето дружество чества 50-годишен юбилей... Позамисли се и се обърна към мен: „Я продължи, ти.“

 

Аз така бях подготвен, че бях в състояние да изстрелям всичко на един дъх, без грешка.

 

- Другарю Живков, нашето дружество чества 50-годишен юбилей. По този повод проектираме да образуваме един силен турнир с участието на могъщи западноевропейски отбори. Трябва да се представим добре, да не излагаме страната.

 

- Че какво ви пречи? - попита Живков.

 

- Ами вижте - продължих аз, - ние имаме един футболист, който е от решаващо значение. В момента той е войник. Има една наредба, крайно не справедлива. В нея се казва, че всеки войник трябва да се състезава от името на ЦСКА. А този футболист ние сме го създали, така да се каже, ние сме сме си го отгледали. Дошли сме при вас да наредите той да служи, но да играе в „Левски“, защото е наш.

 

Тодор Живков стана, отиде до телефона: „А, за много години. А бе, там имате един войник...“

 

Той погледна към мен и аз веднага му продиктувах - Георги Апостолов Соколов. Живков повтори името и добави: „А, не не. Той е от „Левски“, в „Левски“ ще играе. Това е.“

 

Връщайки се при нас, Първия самодоволно заключи: „Това им е хубавото на военните, че знаят да казват „слушам“. А ние угоднически - ха, ха, ха.

 

Борис Велчев извади едно тефтерче: „Другарю Живков, Добри Джуров изпраща повиквателни заповеди на играчи на „Левски“ по никакво време. На еди-коя си дата заповед получил Бисер Михайлов, на друга - Цветан Веселинов. Викам му: „Добри, не са хубави тези работи.“ А той: „Няма повече.“ Няма, няма, ама продължава. Стояхме там близо час. Тодор Живков ни изпрати с добри пожелания.

 

Операцията в крайна сметка се увенчава с успех, въпреки че ЦСКА и занапред запазва монопола си над войниците спортисти. Соколов обаче никога не заиграва с червената фланелка и остава на „Герена“, макар че „Левски“ ще го пенсионира едва на 27 годишна възраст.

 

Но това вече е друга история...

 


 

Геният угасна сред алкохол и мизерия

 

Георги Соколов дебютира в „А“ група едва на 15 години.

 

Георги Соколов бе боготворен от футболните фенове, но завърши жизнения си път в самота и мизерия в дома си в столичния квартал „Иван Вазов“. Той попада в лапите на алкохола още като състезател и не успява да се изтръгне чак до последния си час през 2002 г. Соколето издъхва няколко дни след 60-ия си рожден ден и така и не дочаква обещания от „Левски“ бенефис.

 

На „Герена“ талантът блести в продължение на 11 сезона, в които записва 295 мача и 104 гола. Освен при „сините“ талантът оставя ярка следа и в националния отбор. Дебютира на 16 г. при победата с 3:2 над Холандия в София, участва на световното първенство в Чили през 1962 г. Заради бързината и финтовете си често е сравняван с бразилския маестро Гаринча, който по ирония на съдбата също си отива след неравна битка с алкохола.

 


 

Рихард Езра спира и Гунди за „Ботев“

 

Георги Аспарухов-Гунди се вписва идеално в силния отбор на „Ботев“, но в крайна сметка се връща в любимия „Левски“.

 

Рихард Езра има сериозни заслуга „Левски“ да запази и най-голямата си легенда Георги Аспарухов. Любопитно е, че когато идва ред Гунди да влезе в казармата, за него не е направена акция, както за Соколов. Като елитен спортист Аспарухов първо попада в ЦСКА, но треньорът Крум Милев преценява, че няма нужда от него.

 

Така Гунди е командирован в „Ботев“ Пловдив, който също е армейски клуб. По традиция там отбиват военната си служба редица основни играчи на „сините“ през 50-те и 60-те години - Христо Илиев-Патрата, Александър Костов, Димитър Йорданов-Кукуша и др. В Пловдив Аспарухов прави много добър тандем в атака с Динко Дерменджиев и Георги Попов-Тумби.

 

С него „Ботев“ печели Купата на България през 1962 г., а на следващата година стига до четвъртфинал за КНК. Шефовете на клуба искат да го задържат и след уволнението. Самият той също няма против да остане и дори първоначално дава съгласието си, но тогава се намесва Езра. Той действа в тандем с шефа на футболната федерацията Недялко Донски, който е отявлен левскар. Двамата се свързват със семейството му, по-конкретно със съпругата му Величка Маркова и баща й Борис Марков, главен архитект на Соснено им е, че ако Гунди не се върне в „Левски“, правата му ще бъдат спрени за една година. Въпреки че от „Ботев“ правят нужното това да не се случи, Аспарухов в крайна сметка поддава на натиска и отново облича „синия“ екип.


 


Намери своята история

От категорията

Илиана Раева: България повече няма да участва на състезания в Баку

Илиана Раева: България повече няма да участва на състезания в Баку-Radev-shte-udostoi-Iliana-Raeva-s-orden--Stara-planina--za-zaslugi-v-oblastta-na-sporta_1698074617.jpg

Българският отбор получи снощи оценка от 35.750 за композицията си с пет ...

20 апр. 2024 | 10:53

Нургюл Салимова се сбогува с мечтата си за световната титла в шахмата

Нургюл Салимова се сбогува с мечтата си за световната титла в шахмата-Nurgyul-Salimova-se-sboguva-s-mechtata-si-za-svetovnata-titla-v-shahmata_1713425406.jpg

20-годишната българска сензация допусна втора поредна и общо четвърта загуба на ...

18 апр. 2024 | 10:29

Везенков: Беше странен сезон с върхове и пропадания

Везенков: Беше странен сезон с върхове и пропадания-Aleksandar-Vezenkov-otnovo-e--Sportist-na-godinata-_1704395016.jpg

Имам 5-6 месеца до следващия сезон и ще ги използвам, за да подобря някои ...

23 апр. 2024 | 15:51

Нургюл Салимова завърши с реми в Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши с реми в Турнира на претендентките-Nurgyul-Salimova-tvori-chudesa--Klasira-se-za-polufinalite-na-Svetovnata-kupa-po-shahmat-za-zheni-v-Baku_1692044232.jpg

20-годишната българка събра 5,5 точки, които и отредиха седмото място в ...

22 апр. 2024 | 09:22

Най-важното

Елена Йончева е достоен представител на гражданската ни квота, каза председателят на ДПС

Делян Пеевски: ДПС няма да работи с ПП-ДБ, ако се докаже връзката им с контрабандата в митниците

Делян Пеевски: Няма да имаме диалог с ППДБ, ако се докаже връзката им с контрабандата в митниците-V-tsyalata-strana-strukturite-na-DPS-izdigat-Delyan-Peevski-za-lider-na-partiyata_1700572670.jpg

Бойко Рашков няма място в политиката. Това, което видяхме, е чудовищно и мисля, ...

24 апр. 2024 | 10:44

Кабинетът “Главчев” ще разчита на подкрепата ни в отбраната и енергетиката

Борисов: Втора сглобка с ПП-ДБ след вота не можа да има

Борисов: Кабинетът “Главчев” ще разчита на подкрепата ни в отбраната и енергетиката-Borisov--Denkov-i-Gabriel-ako-ne-se-razberat--nyama-da-ima-rotatsiya-_1707896269.jpg

Лидерът на ГЕРБ заяви, че твърденията на Денков са несериозни. "Не може да ...

24 апр. 2024 | 09:51

Имената им се споменават от доста свидетели

Прокуратурата: Бойко Рашков и Асен Василев ще бъдат разпитани за аферата в митниците

СГП: Бойко Рашков и Асен Василев ще бъдат разпитани за аферата в митниците-SGP--Boyko-Rashkov-i-Asen-Vasilev-shte-badat-razpitani-za-aferata-v-mitnitsite_1713939913.jpg

Не е имало сделка между бившия вече главен секретар на МВР Живко Коцев и ...

24 апр. 2024 | 09:20

С 9,1% БСП е на пета позиция, ИТН са шести с 4,8%

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%, ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%,  ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%-Trend--GERB-SDS---24-9--PP-DB-se-sriva-do-15-5--DPS---14-4--Vazrazhdane---14-2-_1713941260.jpg

Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение. 11% оценяват положително ...

24 апр. 2024 | 08:29

ДПС ще дадат максимума от себе си и може да избухнат

Първан Симеонов: ПП са големият губещ, може да изпаднат от второто място

Първан Симеонов: ПП са големият губещ, може да изпаднат от второто място-Parvan-Simeonov--Vsyaka-treta-meditsinska-sestra-ot-bolnichnata-pomosht-raboti-na-dve-mesta-Snimka-BTA_1684329632.jpg

Стигнали сме задънена улица, чудим се дали това напрежение, чакане, досада няма ...

24 апр. 2024 | 11:59

Очаква пакетът веднага да бъде изпратен в Белия дом за подпис от президента Джо Байдън

Сенатът одобри законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван

Сенатът одобри законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван-Senatat-odobri-zakonoproektite-v-podkrepa-na-Ukrayna--Izrael-i-Tayvan_1713898404.jpg

Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и ...

23 апр. 2024 | 21:52

Законът за пътищата също е в програмата на народните представители

НС реши: Създава се Съвет за координация на политиките за българите в чужбина
(Видео)

Депутатите обсъждат Закона за българите, живеещи извън България-Predsedatelyat-na-Narodnoto-sabranie-Rosen-Zhelyazkov-nasrochi-izvanredno-zasedanie-na-parlamenta-v-petak_1698317841.jpg

В предложения дневен ред е и второто четене на промените в Закона за експортния ...

24 апр. 2024 | 08:02

Път на Димитрови в министерството е прокарвал член на политическия кабинет на Асен Василев

Доклад: Обявените за контрабандисти баща и син Димитрови са влизали и в МФ за срещи с Асен Василев

Асен Василев-Asen-Vasilev--Dano-ne-ni-servirat-vtora-seriya-ot--darzhavata-falira--i--shte-umrem-ot-stud-_1712731946.png

Това развитие, ако не се окаже, че Димитрови са били консултанти по борба с ...

22 апр. 2024 | 22:33

Гласовият й диапазон напомня на река без брегове, съчетан с изумителна музикална страст

Проф. Любомир Стойков за Лили Иванова: Истинска емблема на България! Безпрецедентен феномен!

Проф. Любомир Стойков за Лили Иванова: Безпрецедентен музикален, културен и естетически феномен-Prof--Lyubimir-Stoykov-za-Lili-Ivanova--Bezpretsedenten-muzikalen--kulturen-i-esteticheski-fenomen_1713856835.jpg

Една от най-големите заслуги на Лили Иванова към България е, че тя – чрез ...

23 апр. 2024 | 21:02