Грейнаха масивите!

Помагало

Грейнаха масивите!

11808 | 8 авг. 2014 | 12:51

Художниците открай време се взират в красивите завои на плъттаОзвучиха се плажовете. И се онагледиха. Пак визуални галерии, пак скулптури. Живи. Неспасяемо млади. Пак неогласени въздишки. Пак среднощни забивки, които в най-добрите случаи завършват върху пясъка. Въздишките са като извивките - нямат права линия. Както в нито едно земно чудо няма ъгъл. Господ е създал възвишения, завои, ждрела. Хаосът е пълен с извивки. Ние обичаме в извивки, нашето въображение пресъздава извивки. Ние сме роби на овалите. Защото сме създадени от тях.

 

Художниците открай време се взират в красивите завои на плътта, ренесансовите откриватели затова са неповторими - защото със замах пресъздават на платното онова, което въображението храни. Те възстановяват нашите грехове, защото ние постоянно мислим в грях. Всяка гръд, всеки ханш, всяка талия, всяка композиция на нашето въжделение е грях. Е, според бабите ни. Въпреки че и те имат внуци заради извивките си.

 

Човечеството, напуснало племенните общности, все гледа нещо да прикрие. Ермини Кадол патентова първия сутиен през 1889 г., но творческите търсения начеват много преди Одисей да се изнесе в Итака. Дължим първия сутиен на гъркините. Целта била такава, каквато е и днес: да повдигат възвишенията, защото още тогава било забелязано, че по-високите възвишения предизвикват по-висок обществен статус.

 

Японката си слагала подплънки къде ли не. Те я направили бавна. Затова тя пристъпва целомъдрено до ден днешен, а свалянето на подплънките се извършва само на тъмно и толкова мудно, че докато чакат, някои японци си правят сепуко.

 

Според изключителния изследовател на дамско бельо Бил Брайсън към 1840 г. англичанките носели едновременно комбинезон до коленете, камизола, пет-шест фусти, корсет и долни гащи с дълги крачоли, по-известни като кюлоти.

 

Съвсем друга концепция проповядва швейцарецът Луи Реар. Той несъмнено ни доближава до прелестните галерии по плажовете и въздишките. През 1946 г. патентова едно велико творение, което най-после открива вековното затъмнение на дамските извивки и по-точно - на задните възвишения. Луи Реар патентова бикините.

 

Отваря се нова ера на отворените граници. И у нас, представете си. Нудизмът. Той нахлу по родните брегове от бившата Германска демократична република. Видяхме социалистически извивки, които по нищо не се отличаваха от капиталистическите. Нудизмът смути Варшавския договор, но не се намери армия да го победи. Първите социалистически извивки изпълниха подмолните спални на нашето съзряване. Така да се каже, ние бяхме възпитани не от Комсомола, а от нудизма. От него научихме повече, отколкото от учебниците по анатомия, които ни обясняваха, че циците са само хранителни доставчици.

 

Тогава в Созопол имаше диви заливи и непорочни дюни. Някои от нудистките пристигаха девствени, за да се възползват от уменията на българските спасители и несъмнено, за да свалят комунизма - първото постигаха по-бързо и по-незабравимо.

 

Германският принос към природата на чупките е неповторим, той се разгръща във времето и доказва, че всяка извивка е движение. Тя е танц на плътта, разходка по пясъка, скок във водата, бавно или вихрено плуване до залез-слънце, когато от морето не излизат германки, анимфи, до една с мокри гърди, мокри талии и мокри мечти.

 

Властите в Мюнхен официално разрешиха нудизма на обществени места в града. Ние закриваме нудистките заливи. Сигурно защото преходът прилича на монахиня - не иска да си признае фантазиите, за да не й лъсне задникът. Понеже всеки преход има задник.

 

Разсъбличането на обществени места е съзнателно сваляне на маска, връщане към неподправената честност. Още едно обяснение. Повече икономика – повече голота. Виж новите световни шампиони по футбол - мъжете превърнаха мачовете в спектакъл, мениджърите - в пари, а жените - в мечти: всяка иска да забие Гьотце, ама една светлолика красавица със сини очи ги е изпреварила. Не позволява на друга да финтира любимия. Анатрин Брьомел. Манекенка. Запознали се в дискотека. Нищо че е с две години по-голяма. Това ускорява технологичното съзряване.

 

Като създадоха тази икономика, създадоха и „Английската градина“ - парк с шест обособени парцела за чисто гола публика. Нудисти на всякаква възраст и на всякакъв опит. Тела от Рембранд до Брьогел. Кой гледа, се радва! Кой може, вкарва!

 

От плажа, тази безплатна витрина на плътта, нашите извивки се изнасят в нощните заведения. Тук е по-сложно – освен салфетки летят бакшиши. Мис Мокра фланелка, колкото и да е мокра, успява да се изсуши в сепарето на богатото копеле. Богатите копелета разполагат със специални сушилни системи. Другите, които не са толкова мокри, праскат няколко шота и хайде в навалицата.

 

И ето, каквото и да джуркат нощем, те идват на плажа, за да разположат извивките си. Повечето галеристки са от братството на повечето свобода. А повече свобода - това е повече материал в лятото. Затова да бъдем щастливи пак. Пак купони, пак въздишки. Пак възвишения и ждрела, разположени като творения на Господ.

 

Трябва да се научим не само да гледаме, но и да посегнем. Да моделираме. Инак ще останем в лоното на благоприличието, каквото и да означава това. Зяпачи. При такова изобилие наоколо, направо си струва да ритнеш навика. И да напълниш бикините с пясък.

 

Плажът е полигон за кратки нощи, но и дълги бракове. Хиляди запознанства избуяват тук. Някои драматични като сага. В американските филми най-съдбовният въпрос е „Ще се омъжиш ли за мен?“. В съветските беше „Ще заминеш ли на фронта?“. И двете школи не знаеха изхода от битката.


 


От категорията

Академията за мода присъди наградите Златна игла 2023! Дизайнер на годината е Радостина Долапчиева
(Видео)

Проф. Любомир Стойков заедно с дизайнерите - носители на приза „Златна игла 2023“.-Prof--Lyubomir-Stoykov-zaedno-s-dizaynerite---nositeli-na-priza--Zlatna-igla-2023-_1701346789.jpg

Албена Александрова и Кирил Чалъков бяха удостоени с приза за четвърти път

30 ноем. 2023 | 14:17

Тамара Глоба: Три зодии ще се радват на щастие и пари до дни

Тамара Глоба: Три зодии ще се радват на щастие и пари до дни-Tamara-Globa-za-2023--Mart-shte-dade-na-Rusiya-silni-sayuznitsi--v-kraya-na-godinata-shte-zapochnat-pregovori_1672297339.jpg

Телците да се фокусират върху семейството. Раци, през декември пред вас ще се ...

1 дек. 2023 | 15:17

Васил Найденов пя за Code Health TV и Бала на лекарите „Благодарим ви, че ви има!“
(Галерия)

Васил Найденов пя за Code Health TV и  Бала на лекарите „Благодарим ви, че ви има!“  -Vasil-Naydenov-pya-za-Code-Health-TV-i-Bala-na-lekarite--Blagodarim-vi--che-vi-ima--_1701516504.jpg

Акцент на вечерта беше благотворителността. Съвместната инициатива на Столична ...

2 дек. 2023 | 13:26

Силна магнитна буря удари Земята

Силна магнитна буря удари Земята-NOAA--Vrahlita-ni-moshtna-magnitna-burya_1691219387.jpg

Според дългосрочната прогноза се очаква смущенията да продължат през почивните ...

1 дек. 2023 | 17:11

Най-важното

Според вицепремиера е нещо положително, когато един екип си отправя критики

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен-Mariya-Gabriel-Snimka--MVnR_1701280919.jpg

Ден на отворените врати за студенти се проведе в Министерството на външните ...

2 дек. 2023 | 18:19

Финансовата сметка на държавата отдавна е изпусната с твърде големи социални разходи, твърди бившият финансов министър

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори-1644942600.jpg

Ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да ...

2 дек. 2023 | 22:23

България е критикувана за "отблъскване" на мигранти към Турция

Австрийска медия: България е сляпо петно в ЕС, когато става въпрос за безопасността

Австрийски медии критикуват България за "отблъскване" на мигранти към Турция-Snimka--Anadolskata-agentsiya_1695807487.jpg

На електронния сайт на Австрийското радио и телевизия ОРФ е публикуван обзор ...

2 дек. 2023 | 19:28

Как нашият подуправител може да направи далавера под тези няколко шапки, възмущава се лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!-Boyko-Borisov-pred-mladite--Na-GERB-moga-da-se-karam-samo-az--na-men---nikoy-_1701524380.jpg

Терзиев, Бонев и компания са кметове благодарение на нас. Казвам ...

2 дек. 2023 | 12:33

Време е да си седнем на задниците, да помълчим и да се държим по-конструктивно, казва съпредседателят на ДБ

Христо Иванов: Имаме стратегическо сътрудничество с ГЕРБ, партньорство с ПП, подкрепяме кабинета

Христо Иванов подчерта стратегическото сътрудничество с ГЕРБ-Hristo-Ivanov--Kakva-e-alternativata-na-sglobkata---da-hvarlim-stranata-pak-v-parlamentarna-kriza--_1699271752.jpg

“Демократична България” трябва да дефинира дългосрочните цели на страната от ...

2 дек. 2023 | 12:59

Българският държавният глава направи изказване на Срещата на върха за климата по време на COP 28

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси-Prezidentat-Rumen-Radev--Prehodat-kam-zelena-ikonomika-ne-tryabva-da-vodi-do-kompromisi_1701515550.jpg

Екстремните климатични явления налагат решителни действия, посочи той и ...

2 дек. 2023 | 13:11

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37

Американците са съобщили на Зеленски, че преговорите ще продължат с него или без него

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Рреме е за директно дарителство към можещите, знаещите и правещите

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘ -Kmetovete-na-Burgas-i-Pleven-sa-sred-parvite--darili-po-edna-zaplata-za--Mama-i-Az--_1701509599.jpg

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен ...

2 дек. 2023 | 11:25