Джеймс Уорлик: Не се страхувам да поставям парливи въпроси

10520 | 12 юни 2012 | 17:08

Интервю с посланика на САЩ за посещениетоо на шефа на ЦРУ у нас, за шистовия газ и за силните врвръзки между България и Америка- Ваше Превъзходителство, посещението на директора на ЦРУ в България Дейвид Петреъс премина в пълна тайна през миналата седмица. Защо беше тази секретност?
- Това е рутинна практика, когато се отнася до директора на ЦРУ, поради съображения за сигурност. Но не беше тайно посещение, беше планирано. Г-н Петреъс имаше запланувана обиколка на района и когато разбрах за нея, му предложих да посети България. Той се съгласи, защото искаше да се срещне с министър-председателя, с президента. Това беше чудесна възможност, той не беше идвал в България преди и искаше да обсъди редица въпроси.
Директорът, разбира се, се видя с шефовете на разузнавателните служби в София и обсъдиха въпроси от това естество. Но той държеше да благодари на президента Плевнелиев и на премиера Борисов за участието на страната ви в Ирак и Афганистан. Знаете, че г-н Петреъс е военен и е ръководил на американските мисии и на двете места. С двамата той говори по редица въпроси - за отношенията между България и САЩ, за организираната престъпност, корупцията, енергетиката, проблеми, които е нормално да се обсъдят при такива срещи.

 

- В резиденцията ви има снимка с личен автограф от Барак Обама.  Изглежда като че ли сте в приятелски отношения. Защо тогава той прекрати мандата ви по-рано?
- Аз не съм отзован. Това е нормален процес. Същото се случва и с жена ми отвъд границата в Сърбия. Това е нормална процедура. Няма фиксирана дата за моето отпътуване, не си тръгвам следващата седмица. Това е една заблуда, която бе разпространена по медиите. А и е необходимо време, за да бъде подготвен моят наследник. Не се знае колко ще отнеме това.
- Тогава съвпадение ли е, че двамата със съпругата ви ви отзовават едновременно?
- Това е напълно нормален работен цикъл за посланиците. И други мои колеги  в момента по света ги сменят. Това не е изненадващо.
- Отзоваването ви е толкова дискутирано, тъй като сте един от американските посланици с най-активна обществено-политическа дейност. Тя не се приема еднозначно.
- Аз се гордея, че съм познат в страната ви и не се страхувам да повдигам парливи въпроси и да предизвиквам дискусии. А когато си прям, предизвикваш реакции. Негативните отзвуци към мен идват от кръгове от крайната левица и крайната десница в България. Но когато си публична фигура, трябва да приемеш факта, че ще бъдеш критикуван. Ако всички ми се възхищават и са съгласни с това, което казвам, ще си помисля, че върша нещо не както трябва.
- Къде е златната среда в дипломатическия етикет днес?
- В крайна сметка не аз, а българското правителство и българският народ решават какво да се случва в тази страна, не американският посланик. Вие решавате как да се действа с организираната престъпност, корупцията, енергетиката и т.н.
- САЩ са известни с твърдата си подкрепата за шистовия газ и технологията на хидравличното разбиване. Как успявате да убедите американските граждани в безопасността на фракинга и да успокоите техните страхове? В България очевидно не успяхте.
- На първо място искам да заявя, че се радвам, че в България се води истинска, продуктивна дискусия за шистовия газ. Българското общество трябва да е запознато в детайли с предимствата и недостатъците. Решенията не трябва да се вземат на базата на емоции.
В САЩ имаме десетки хиляди кладенци, от които се добива шистов газ. Имаме създаден регулаторен орган, който гарантира, че той се добива безопасно и съгласно нормите за опазване на околната среда. Никой не може на 100% да ви гарантира, че която и да е технология за добиване на енергийни източници, е напълно безопасна. Вземете например ядрената енергетика тук в България. Никой не може да обещае, че тя е абсолютно и напълно безопасна. Но въпреки това българската държава е избрала да построи и развива ядрена централа, която функционира. За да надзирава дейността й, е създаден регулаторен орган. Въпросът сега е може ли да направите същото толкова успешно по отношение на шистовия газ.
- Смятате ли, че българският парламент твърде прибързано спря проучванията под натиска на обществените протести?
- Преди всичко, ако бях българин, щях да искам да знам има ли въобще шистов газ в България, и тогава да взема решение искам ли да го добивам или не и как. Още повече че от откриването му до търговския му добив минават около 10 години. И въобще не е задължително „Шеврон“ да е компанията, която ще го прави. Българското правителство може да избере която и да е фирма. Все пак някой трябва да сондира, за да види дали има въобще газ.
- Познавате ли лично вашият наследник в България Марси Райс?
- Да, аз я познавам лично и мога да кажа, че тя е отличен професионалист, дипломат от кариерата. Владее турски, испански и френски език.
- И тя ли като вас не се страхува да предизвиква обществени дискусии и да изразява мнението си?
- Не мога да коментирам. Ще трябва да я попитате.
- Как бихте оценили престоя си в България? Успяхте ли да изпълните поставените ви от Белия дом задачи? За какво не ви стигна времето?
Не съм готов да правя ретроспекции, преглед на успехите и провалите ми. Това, с което се гордея, е, че отношенията между САЩ и България са изключително силни, никога не са били по-добри, отколкото са днес. Не само в икономическата или политическата област, но и в чисто човешките отношения между хората. Важно е и за двете страни да имаме такива здрави отношения в сфери като образованието, културата, изкуствата и съм убеден, че основите, на които са поставени тези взаимоотношения, са изключително трайни. Отварянето на офиса на ДЕА и добрите отношения между службите също си заслужава да бъдат отбелязани. Ние сме приятели и надеждни партньори, а връзката ни доказано издържа във времето.


 


От категорията

Economist: Путин изглежда печели войната в Украйна - засега, западните санкции се провалиха

Economist: Путин изглежда печели войната в Украйна - засега, западните санкции се провалиха-Economist--Putin-izglezhda-pecheli-voynata-v-Ukrayna---zasega--zapadnite-sanktsii-se-provaliha_1701924133.jpg

През 2024 г. Русия ще бъде в по-силна позиция да се бие, защото ще има повече ...

7 дек. 2023 | 06:41

Боян Чуков: Зеленски вече разбира, че не е желан в Съединените щати

Боян Чуков-Boyan-Chukov-Snimka--Agentsiya--Fokus-_1697876672.jpg

Америка винаги ще избере Израел пред Украйна, Израел е нещо като 51-ви ...

6 дек. 2023 | 17:10

Гордън Браун: Победата на Тръмп ще донесе отмъщение в САЩ и хаос за световния ред

Гордън Браун-1565509442.jpg

В момент, който спешно се нуждаят от "пожарникар", който да потуши ...

7 дек. 2023 | 18:46

Президентските избори на 17 март вероятно ще подпечатат оставането на Путин на власт в Русия

Президентските избори на 17 март вероятно ще подпечатат оставането на Путин на власт в Русия поне до края на това десетилетие-Vladimir-Putin-Snimka--kremlin-ru_1692092296.jpg

За първи път в президентски избори в Русия ще имат право да гласуват жителите ...

7 дек. 2023 | 14:06

Най-важното

Вносители на решението са Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков

Спешно даваме още ракети на Украйна, молим НАТО да ни пази с ПВО

Спешно даваме още ракети на Украйна, молим НАТО да ни пази с ПВО-Speshno-davame-oshte-raketi-na-Ukrayna--molim-NATO-da-ni-pazi-s-PVO_1701955484.jpg

България отваря небето си за обучение на украински пилоти на F-16

7 дек. 2023 | 15:14

Вносителите на двата законопроекта за "Лукойл" заявиха писмено, че ги оттеглят (ВИДЕО)

Обрат! ГЕРБ, ППДБ и ДПС се разбраха: Отпада предложението за отмяна на дерогацията от 1 януари 2024
(Видео)

Обрат! ГЕРБ, ППДБ и ДПС се рзбраха: Отпада предложението за отмяна на дерогацията от 1 януари 2024-Obrat--GERB--PPDB-i-DPS-se-rzbraha--Otpada-predlozhenieto-za-otmyana-na-derogatsiyata-ot-1-yanuari-2024_1701947976.jpg

Само час преди това това Борисов заплаши, че ще си подаде оставката като ...

7 дек. 2023 | 13:10

Ако дерогацията влезе веднага в НС, ГЕРБ няма да мръдне от позицията си. Ако мръдне, подавам оставка, заяви той

Борисов намекна за оставка на Хинков:Асен Василев даде рецептата за излизане от ситуацията „Пирогов"
(Видео)

Борисов: Хинков е министър на ПП-ДБ, в никакъв случай не е наш-Borisov--Hinkov-e-ministar-na-PP-DB--v-nikakav-sluchay-ne-e-nash_1701939886.jpg

Имахме молба от Кирил Петков да подкрепим закона за Черноморието заради хората, ...

7 дек. 2023 | 11:04

Котки в чувал няма да допуснем, заяви той по темата за позициите в държавните регулатори

Кирил Петков: Всяко уволнение или назначение на министър, е задача на Денков и Габриел

Кирил Петков: Има шанс през декември да получим добри новини за Шенген-Kiril-Petkov--Ima-shans-prez-dekemvri-da-poluchim-dobri-novini-za-Shengen_1701942446.jpg

Според него не само "Пирогов", а всички държавни болници трябва да ...

7 дек. 2023 | 11:46

Парите от делото ще ги дарим за детско здравеопазване в болницата, допълни той

„Пирогов“ ще заведе колективен иск срещу здравния министър за обида и уронване на авторитета

„Пирогов“ ще заведе колективен иск срещу здравния министър за обида и уронване на авторитета--Pirogov--shte-zavede-kolektiven-isk-sreshtu-zdravniya-ministar-za-obida-i-uronvane-na-avtoriteta_1701943370.jpg

Докато в тази държава на болници като „Пирогов“ се прави оценка само във ...

7 дек. 2023 | 12:02

Толкова, на колкото е свободата на словото, подчертава Румен Христов

Днес СДС става на 34 години. Толкова, на колкото е демокрацията у нас

Днес СДС става на 34 години. Толкова, на колкото е демокрацията у нас, казва Румен Христов-Dnes-SDS-stava-na-34-godini--Tolkova--na-kolkoto-e-demokratsiyata-u-nas--kazva-Rumen-Hristov_1701936764.jpg

Партията, която наистина промени България и постави стратегическите цели за ...

7 дек. 2023 | 10:10

Депутатите спряха заседанието на НС заради скандала с болницата

Здравната комисия защити шефа на "Пирогов" от уволнение, Той: Не ми е връчен одитния доклад
(Видео)

Здравната комисия защити шефа на "Пирогов" от уволнение, Той: Не ми е връчен одитния доклад-Zdravnata-komisiya-zashtiti-shefa-na--Pirogov--ot-uvolnenie--Toy--Ne-mi-e-vrachen-oditniya-doklad_1701961520.jpg

Когато финансов министър ти поиска оставката мисля, че няма какво да се чудиш ...

7 дек. 2023 | 15:35

Този дали някога е виждал тази руска машина как се задвижва и как върви като всъдеход?

Богомил Бонев: Тагарев може да ни умори от смях - БТР-те не можели да се движат през сняг...

Богомил Бонев-1479470447.jpg

"Машините не ставали за фронта. Трябвало преди това някой (Фандъкова ...

7 дек. 2023 | 12:29

Ние сме изпълнили всички условия от 2011 г. насам, изтъква евродепутатът

Илхан Кючюк за Шенген: Може би си заслужава идеята за частично членство, но има рискове

Илхан Кючюк за Шенген: Може би си заслужава идеята за частично членство, но има рискове-1593865850.png

Големите разширявания обаче не са явление в европейската политика, казва той

7 дек. 2023 | 09:03