Връх Матерхорн

Най-опасните върхове

Матерхорн – свирепата пирамида

26947 | 29 авг. 2014 | 15:10

Формата на шоколадите „Тоблерон“ е вдъхновена от изгледа на алпийския гигантНа планетата има огромен брой върхове, като почти всички над 4000 метра си съперничат по трудност и тежки метеорологични условия. „Преса“ продължава да ви представя поредицата „Най-опасните върхове“. Матерхорн е една от емблемите на Алпите и остава последен непокорен от гигантите в планината. Той е известен като един от най-смъртоносните европейски великани, като честа причина са бързо променящото се време или подценяването сложността на маршрутите.


Изумителна е силата на природата, която умее да създава съвършенство и красота, пред които човек се чувства малък и нищожен. Подобна прелестна картина величествено разделя алпийската част на Италия и Швейцария. Гордостта на двете държави - връх Матерхорн, издига внушителната си фигура точно на границата и от векове привлича неспокойния дух на алпинистите. Идеалния, така е известен великанът, висок 4478 м. Неговата

почти перфектна форма на пирамида

има остри ръбове и изключително сложни за изкачване стени особено в северната, вечно заледена част.
Каквото и да се каже за Матерхорн, то ще е малко, а думите - крайно недостатъчни, за да пресъздадат великолепието му. Красотата на четирихилядника вдъхновява поколения и става повод дори за създаването на швейцарски шоколад със същата форма. От 1868 г. до днес триъгълният „Тоблерон“ изкушава точно както и върхът примамва десетки любители на екстремното още от началото на ХIХ в. До първото покоряване през 1865-а се провалят 18 експедиции - 15 са неуспешните опита за изкачване от италианската част на планината и 3 откъм швейцарската.

Френският художник Гюстав Доре посвещава картина на трагедията, разиграла се по склоновете на Матерхорн през 1865 г.


Силно завладени от чара на Матерхорн се оказват двама приятели - Жан-Антоан Карел и Едуард Уимпър. Заедно, а понякога и поотделно, те се сражават безрезултатно с жестоката и капризна природа години наред. През лятото на историческата 1865-а обаче смелите мъже загърбват дружбата си. Карел, който е италианец, желае да преодолее върха от страната на родината си, а неговият доскорошен съмишленик, англичанинът Уимпър бленува за успех и решава да атакува откъм Швейцария. Двете експедиции поемат по различно време към заветната цел - с няколко дни преднина се движат италианците. Първа до най-високата точка на 14 юли обаче достига групата от седем алпинисти, тръгнали по швейцарския ръб. Жестокият Матерхорн, който дълго време не допуска никой до купола си, взема своята дан при слизането на щастливите първопокорители.

Спускането
се превръща в жестока трагедия

19-годишният Дъглас Хедоу се подхлъзва, полита в пропастта и повлича останалите си спътници. От тежестта осигурителното въже се къса. Загива не само тийнейджърът, но и още трима - 18-годишният лорд Франсис Дъглас, пастор Чарлз Хъдзън (37 г.) и планинският водач Мишел Кро (37). Тримата оцелели - Уимпър, както и баща и син Таугвалдер, били шокирани и се наложило да нощуват на швейцарския ръб на върха. През нощта имали странно видение - огромен кръг с два кръста. Каквото и да е означавало това, тримата успяват да се спуснат в швейцарския курорт Цермат. Впоследствие се чуват обвинения, че Питър Таугвалдер е срязал въжето, за да спаси себе си и наследника си, но това така и не било доказано.

Три дни след изкачването на Уимпър и компания Матерхорн се предава и пред напористия Жан-Антоан Карел и неговите трима спътници, които демонстрират, че пътят по италианския ръб е възможен. Преди да стъпи на върха, Карел има 8 неуспешни опита. 25 години след победата големият италиански алпинист остава завинаги в прегръдката на любимия си четирихилядник. През 1890-а той предвожда експедиция по южната стена, но
загива

от изтощение на 61-годишна възраст

От първото изкачване до днес Матерхорн продължава да примамва алпинисти от цял свят. В последните години по алпийските склонове на великана пъплят по около 2000 души на сезон, като повече от дузина от тях никога не се завръщат. Такава съдба застига и трима родни катерачи през 2007-а. Иван Ненков, Филип Жазмати и Тихомир Стоянов пробват зимно изкачване по изключително сложната северна стена. Най-вероятно тримата намират смъртта си заради падане, след като швейцарските спасители откриват телата им в подножието. Българските алпинисти са се подготвяли за експедиция до К2 (8611 м), за която така и не успяват да потеглят.

Мрачна, недокосвана никога от слънцето

северната стена е ледена пързалка на смъртта, казва френският алпинист Гастон Ребюфа, който е известен като първия човек на планетата, изкачил всички 6 северни стени в Алпите - Гран Жорас, Пиц Бадиле, Пти Дрю, Матерхорн, Чима Гранде ди Лаваредо и Айгер. 


Първата жена се качва, облечена с бяла рокля

Първата дама, стъпила на Матерхорн, е англичанката Люси Уокър. Тя е на 35 години, когато покорява гиганта, облечена в... бяла рокля. Решава да тръгне към четирихилядника заради огромното си съперничество с американката Мета Бревурт. Веднага щом разбира, че нейната конкурентка се е прицелила в алпийския връх, Уокър трескаво събира експедиция и тръгва в надпревара. На 22 август 1871 г. борбеният й дух я възкачва на купола. Същия сезон тя покорява за четвърти път друг алпийски великан - Айгер (3970), известен и до днес с печалната си слава на връх убиец.

Люси Уокър се запалва по алпинизма 13 години преди да изкачи Матерхорн. Причината за нетрадиционното й увлечение е лекарска диагноза. През 1858 г. тя разбира, че страда от ревматизъм, и нейният лекар я съветва да предприема дълги разходки сред природата. Вероятно лечението е дало резултат, защото англичанката живее до 80 години. През забележителната си кариера на алпинистка се включва в 98 експедиции.


Испанец достигна купола за по-малко от 2 часа

Испанец държи рекорда за най-бързо достигане до най-високата точка на Матерхорн. На 21 август преди година Килиан Жорнет тръгва откъм италианската страна и стъпва на купола за 1 час и 56 минути. Слизането му отнема само 54 минути. С успеха си той подобрява рекорда на друг екстремен състезател - Бруно Брунод, който успява да пробяга същото разстояние до върха за 2 часа и 10 минути през 1995 г.

Жорнет има още едно върхово постижение, което прави преди два месеца на връх Макинли в Аляска, до който достига за 11 часа и 40 минути.
Първата любов на 26-годишния Жорнет обаче не е покоряването на планини, а спускането със ски. Той е известен като един от най-добрите състезатели, които карат в дълбок сняг.

Друго изключително постижение е дело на легендарния Валтер Бонати. През 1965-а, когато се чества 100-годишният юбилей от първото покоряване на Матерхорн, той прави зимно солово изкачване по премиерен маршрут. Първия рекорд за най-бързо преминаване на северната стена поставят Райнхолд Меснер и Петер Хабелер. През 1974 г. двамата успяват да изминат жестокия маршрут само за 8 часа.


Братя го покоряват от север и получават олимпийски медал

Северната стена на Матерхорн е считана за едно от най-големите предизвикателства в световния алпинизъм. Върхът остава непокорен от тази страна 66 години след първото изкачване. Стената е около 1400 м, като 1100 от тях са абсолютно отвесни. Освен това е покрита целогодишно с лед и сняг.

През 1931 г. в подножието се оказват две свръзки от четирима катерачи. Любопитното е, че смелите мъже нямали финансови възможности и поради тази причина пътували от Мюнхен до Алпите с велосипеди. С успех на свирепата стена се поздравяват братята Фран и Тони Шмид на 1 август. Времето било изключително неблагоприятно, но двамата се преборили със студа и с изключително трудния маршрут. Заради изумителното си постижение е решено братята да бъдат наградени със златни олимпийски медали през 1932 г. на летните игри в Лос Анджелис. Тони обаче не успява да получи отличието си, защото загива три месеца преди старта на олимпиадата в опит да изкачи друг връх в Алпите.

От българите пионери на северната стена на Матерхорн са Христо Проданов и Трифон Джамбазов. Двамата я изкачват на 26 септември 1974 г. по пътя на братята Шмид. Времето не било с нашите алпинисти, като през всичките шест дни те били съпровождани от леден вятър и ужасяващ студ. Покоряването се проточило повече от планираното и Проданов и Джамбазов били обявени за загинали. Италиански алпинисти и спасителни служби дори тръгнали да ги издирват. След слизането им медиите на Ботуша написали: „Българи възкръснаха на Матерхорн.“ А някои излизат със заглавия „Изключително силни мъже!“.
За своя героизъм Христо и Трифон са удостоени от Държавния съвет на НРБ с орден „Червено знаме на труда“. 

Трифон Джамбазов (вляво) и Христо Проданов са първите българи, покорили северната стена на Матерхорн.


 


От категорията

Die Welt: Тайните сделки на президента Зеленски

Тайните сделки на президента Зеленски-1660215313.jpg

Разследване на Sledstvie.Info показа, че комикът, заедно с братята Шефир и още ...

11 авг. 2022 | 13:54

Политически анализатор: Няма логика партийните лидери да се оттеглят преди избори

 Емил Соколов - историк и анализатор-1660210298.jpg

При добра кампания БСП може да спре изтичането на гласове към „Възраждане“ и ...

11 авг. 2022 | 12:30

АЯР: При авария в Запорожката АЕЦ потенциална опасност може да има за крайните североизточни райони

Руски войник охранява района на окупираната Запорожка АЕЦ Снимка: БТА/АП-1660226633.jpg

Извършената оценка показва, че времето за достигане на замърсяването до ...

11 авг. 2022 | 16:58

Консервативна "културна революция" е в ход в Русия

Консервативна "културна революция" е в ход в Русия-1542879274.jpg

Основни стълбове на култа към консервативните ценности са православната вяра, ...

11 авг. 2022 | 15:47